Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Először, másodszor ... Németh András harmadszor

2014.02.15. 13:00 Fradista Utazó

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége Németh Andrást nevezte ki a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányává. Németh hatvan éves, és már harmadszor tölti be ezt a tisztséget.

sajttaj_20140214.jpegBalról jobbra: Németh András szövetségi kapitány, Vetési Iván, az MKSZ elnöke, és Pálinger Katalin, csapatmenedzser. (Fotó: hatharom.com)

Kinevezése senkit nem ért meglepetésként, viszont komoly viharokat kavart. Ennek több oka is volt.

Először is Németh 1992-2007 között a Ferencváros edzője volt, kötődése a klubhoz teljesen egyértelmű. Értelemszerűen mindazok, akik a Fradival nem szimpatizálnak (elsősorban a más, mostanában sikeres csapathoz kötődő divatszurkolók, de nem csak ők) most kígyót, békát kiáltanak rá.

A győrieknek erre duplán is van okuk. Németh második kapitánysága idején, 2005-08 között (az első alkalom 1998-ban eleve ideiglenes, "beugró" megbízatás volt), nyílt titok volt rossz viszonya a válogatott győri tagjaival, a legtöbben tudni vélik, hogy ezért is kellett távoznia (nyilván az FTC-drukkerek nagy része szerint ebben a játékosok voltak a hibásak, az ETO-szurkolók többsége szerint pedig a kapitány).

Sokan alapvető jellemhibának tudják be ezt Németh részéről. Ő maga érzi is, hogy itt támadható, ezért folytonosan hangsúlyozza is, hogy mennyit tanult, ill. változott, fejlődött azóta. Egy tévéinterjúban ki is hangsúlyozta, hogy nem szakmai, hanem emberi fejlődésre gondol.

Hogy ennek a hátterét kicsit megvilágítsuk: Németh 39 évesen került a Fradihoz '92-ben. Előtte a Ferencváros a legendás, de a munkába 22 évnyi edzősködés után kicsit már belefáradt Elek Gyula vezette a csapatot, amelynek nevét rendszerint a tabella alsó felében kellett keresni. Az új edzővel az első évben ezüst, majd utána sorozatban jöttek a bajnoki címek. Ezalatt Németh András minden vita felett álló tekintélyt szerzett magának a klubjában, mondhatni ezt a Fradit ő csinálta, alakította ki. A válogatottal nem ez volt a helyzet, és ezt a szituációt a kapitány saját bevallása szerint sem tudta megfelelően kezelni.

Azóta a szakember eltöltött kétszer két évet a Hypónál, közte pedig két évig a váci csapatot vezette. Ezalatt megtanult olyan helyzetben dolgozni, ahol kompromisszumokat kell kötni, ahol másokhoz is alkalmazkodni kell.

Németh egy személyi döntéssel is rámutatott, hogy mennyit is változott a helyzet 2007 óta: Pálinger Katalint felkérte maga mellé csapatmenedzser feladatra (Németh kinevezésétől eltérően Pálinger megbizatása bombameglepetés volt). Ez a poszt korábban nem létezett a válogatottnál, kifejezetten Pálinger számára kreálták. Ami a leginkább érdekessé teszi: a hivatalosan soha meg nem erősített pletykák szerint hat évvel ezelőtt Pálingerrel volt Némethnek a legnagyobb személyes ellentéte.

nemeth_palinger.jpgNémeth András és Pálinger Katalin (Fotó: Origo)

Sőt, van ennek még egy további üzenete is. Pálinger ugyanis jó barátnője az akkori győri különítményből mára egyedül a válogatottban maradt Görbicz Anitának, azaz, ha Görbicz ellenezte volna Németh kinevezését, akkor Pálinger aligha vállalt volna szerepet a válogatott mellett.

Az minden személyi kérdéstől függetlenül is egyértelmű, hogy a játékosok között a Ferencváros-Győr ellentét megközelítőleg sem olyan mértékű, mint a szurkolók között, hanem gyakorlatilag nem is létezik.

Abban is sokat változott a helyzet Németh második kapitányi korszaka óta, hogy akkor a válogatott két meghatározó játékosa is (Tóth Tímea és Kirsner Erika) Németh játékosa volt a klubjában is (előbb a Fradiban, majd a Hypóban). Ma Németh főállású kapitány, az előző két évben a Hypót edzette, ott olyan magyar játékos, aki a válogatottnál szóba jöhetne, nem volt. A 2009-11 közti váci csapatából már kerülhetnének szóba játékosok (legfőképpen Klivinyi Kinga, és távlatilag talán Mészáros Rea, mindkettőjük Németh Andrásnál lett stabil NBI-es játékos), de mindketten a "vagy bekerül, vagy nem" helyzetben vannak, semmiféleképpen nem lehetnek a keretben kivételezett státuszúak, mint Tóthék annak idején a szóbeszéd szerint.

Mindezzel együtt biztos, hogy lesznek szurkolók, akik a korábbi kapitányi ténykedését soha nem fogják neki megbocsátani, és bármely eredmény esetén, ami nem EB-győzelem, a távozását fogják követelni. Többen már most kritizálják Németh válogatott keretét, holott arról még semmit nem lehet tudni. Mások azért támadják, mert nem mer újítani, fiatalítani - erről egyelőre annyit tudhatunk, hogy ő többször kijelentette, hogy újítani és fiatalítani szeretne.

Nézd már, hát megint nincs rajta sapka.

(A Németh kinevezését megelőző folyamatról, ill. a válogatott stábjával programjával kapcsolatos terveiről későbbi cikkekben írunk majd véleményt)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr175815339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rexter 2014.02.15. 14:30:17

ki kiabál rá kígyót békát?
jellemhiba az ha fradista? kicsit megbicsaklott annál a résznél az olvasásom.

szerintem az a kis baj az írással hogy felnagyítja a kb. 5-10%-nyi károgó hangját, ők vezetik a pennát, miközben baromira nem kellene mert 90%-a a szurkolóknak és a játékosok is örülnek a kinevezésének és nyilvánvalóan egy jó edző. persze, hogy helyet lehet adni a negatív érzéseknek és gondolatoknak, de az egész írás szinte arról szól. nem kellene ennyire mélyen elmerülni a Fradi-Győr ellentétben és 10x nagyítóval figyelni minden egyes ellenséges hozzászólást valami eldugott fórum eldugott sarkában és azt majdhogynem mainstream véleményként tálalni. persze lehet, hogy tévedek, de köszönöm h elmondhattam.

rexter 2014.02.15. 14:33:14

összességében lehetett volna egy tök pozitív cikk is, hiszen a fradista és váci lányokat jól ismerő eredményes ember lett az edző, ráadásul a győriek miatt ott van Pálinger is, mégis az egész annyira savanyú, kétkedő és kötekedő.

Rich.mond 2014.02.15. 17:28:42

Szerintem még sokakban benne van az a franciaországi kudarc - a hollandok és Angola is vert minket, a svéd lányok konkrétan rommá aláztak minket. Kispestiként én nem vagyok se győri, se fradista, de szöv. kapitányként azért vannak fenntartásaim az amúgy remek szakember Németh andrással szemben.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.02.15. 20:53:53

@Rich.mond: Én meg tulajdonképpen azt írtam meg a cikkben, hogy nekem miért nincsenek.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.02.16. 20:34:30

@Rich.mond: Ööö, izé, szerintem csak az Angola stimmel, 2007-ben ők vertek a 7. helyért vívott helyosztón.

Azon a vb-n se a svédekkel, se a hollandokkal nem játszottunk. Szerintem kevered a 2010-es Eb-vel, ahol volt valóban holland és svéd zakó, de az nem Németh András sara, hanem Mátéfi Eszteré.

Referencia itt:

www.ihf.info/IHFCompetitions/WorldChampionships/WomensWorldChampionships/XVIIIWomenWorldChampionshipFRANCE2007/FixturesandResults/tabid/1734/Default.aspx

és itt:

www.eurohandball.com/ech/women/2010/round/1/Final+Round

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.02.16. 20:38:43

@Rich.mond: Ja, és a svéd-holland párosból konkrétan a holland zakó volt az alázós, a svédek ellen a hajráig elég jól tartottuk magunkat.

Rich.mond 2014.02.17. 13:05:15

@promontor: Igen, valóban, ezt benéztem
süti beállítások módosítása