Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Joachim Deckarm második élete

2014.03.30. 10:00 Fradista Utazó

Harmincöt évvel ezelőtt ezen a napon, 1979. március 30-án történt a kézilabda történelmének máig legsúlyosabb sérülése. Az eseményt különösen emlékezetessé teszi, hogy elszenvedője a világ akkori legjobb játékosa volt.

joachim_deckarm_1.jpg

Joachim Deckarm (fehér mezben), valamikor a 70-es években

Joachim Deckarm 1954. január 19-én született az akkor vitatott, utóbb Nyugat-Németországhoz került Saarbrückenben. Az 1970-es évektől a Vfl Gummersbach csapatában kézilabdázott, balátlövő poszton. A 70-es években a Gummersbach volt az egyetlen nyugat-európai csapat, amelyik tartani tudta a versenyt a szocialista országok klubjaival, 1974-ben meg is nyerték a BEK-et (a BL elődje).

A hetvenes évek második felében a fiatal Deckarm a világ legjobbjai közé emelkedett. 1978-ban az ő vezetésével nyerte meg az NSZK válogatottja Koppenhágában a VB döntőt a Szovjetunió ellen. Három évtizeden át az egyetlen VB volt, amit nem szocialista ország nyert (és nem mellesleg mindmáig az egyetlen, nem hazai pályán elért német világbajnoki cím).

A 20-19-re nyert döntőn Deckarm (11-es mezben) 6 gólt szerzett.

Deckarm, alig 25 évesen, a világ legjobb játékosa volt. "Nélküle a 70-es évek végének sikerei elképzelhetetlenek lettek volna" - mondta róla barátja, és a válogatottban éppúgy, mint Gummersbachban csapattársa, Heiner Brand (őt a fiatalabbak is ismerhetik, 1997-2011 között a német válogatott szövetségi kapitánya volt). "Ő volt az egyetlen átlövő akkortájt, aki előkészítés nélkül, egyéni akcióból tudott gólt lőni" - folytatja Brand.

joachim_deckarm_6.jpg

Brand (balra) és Deckarm (jobbra) a válogatott mezében.

És Heiner Brand volt az, aki Deckarm pályafutásának utolsó passzát adta a klasszisnak.

1979 márciusában járunk. Deckarm 25 éves, a Gummersbach a KEK-ben szerepel, méghozzá címvédőként. Az elődöntőben a magyar Tatabánya csapatával sorsolják őket össze. Az első mérkőzésen a zsúfolásig telt dortmundi Westfalenhallében nyernek a németek. A visszavágóra kétezer jegyet igényelnek - a magyarok sajnálkoznak, az egész csarnokba nem férnek ennyien, végül kétszáz német drukker jöhet.

A mérkőzést pontosan harmincöt évvel ezelőtt, 1979. március 30-án játszák. A 23. percben a Tatabánya kapusa, Bartalos Béla, véd, de rosszul indít. Brand elcsípi a labdát, és Deckarmhoz passzol.

A védelemből kilépő Pánovics Lajos, ahogy kell, ütközik Deckarmmal. Kézilabdapályán meccsenként több tucatnyi ilyen esetet látunk.

Bár a videón hallható magyar tévés hajlamos a túlzásokra, amit itt látunk, az valóban tragédia. Deckarm az ütközés következtében valószínűleg elvesztette az eszméletét, az viszont biztos, hogy csillapítatlanul esett a padlóra. A feje minden kitámasztás nélkül koppant a talajon - a PVC-borítás alatt betonból volt a padló. Azonnal kómába esett.

Akkoriban a kézilabdameccseken nem volt egészségügyi személyzet. Deckarm ott feküdt a földön, élettelenül, és nem volt senki, akinek bármi fogalma lett volna, hogy mi a teendő. Egy szakorvos, aki éppen ügyeletben volt a tatabányai kórházban, és tévén nézte a meccset, sietett az eset láttán a sportcsarnokba.

Az élettelen Deckarmot lecipelték a pályáról, a mérkőzés folytatódott, a Gummersbach továbbjutott, és végül megnyerte a kupát. Pánovics Lajos pedig - valahol érthető módon - azonnal bűnbakká vált, nem is akármilyenné. "Gyilkos, megölted Deckarmot!", kiabálták neki a német szurkolók. Pánovicsnak nehéz napja volt: ő sem tudta, hogy Deckarm él-e.

joachim_deckarm_2.jpg

A német játékos nem halt meg. Tatabányáról mentővel Budapestre szállították, ahol aznap este életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Magához azonban nem tért, még mindig kómában szállították Nyugat-Németországba. 131 napot töltött kómában, mire magához tért, de többszörös, maradandó agykárosodást szenvedett.

131 nap után felébredt, de nem volt sok öröme benne. Az "előbb" még ő volt a világ legjobb játékosa, most pedig nem tud mozogni, nem tud járni, nem tud beszélni. 25 éves.

Ebbe a helyzetbe, a helyzet elviselhetetlenségébe valószínűleg sokan belehaltak volna. Hogy Deckarm át tudta vészelni, ahhoz két dolog kellett: voltak barátai, akik melléje álltak, és sokat segítettek neki. Legfőképpen Heiner Brand, aki évtizedek óta mellette áll. Ezen kívül, mivel ismert sportoló volt, a társadalomtól is számíthatott segítségre.

joachim_deckarm_3.jpg

Joachim Deckarm (balról) és Pánovics Lajos

Pánovics Lajos pedig megtanult németül, hogy személyesen mondhassa el neki, mennyire sajnálja. A két egykori játékos az azóta eltelt harmincöt évben is rendszeresen találkozott. Deckarm maga többször kijelentette, hogy nem tartja a magyar játékost felelősnek az esetért.

Deckarm rengeteg terápiás segítséget kapott. Újra meg kellett tanulnia a legalapvetőbb mozgásformákat is. A kezedet felemelni, lehajolni, leülni, felkelni. Újra meg kellett tanulnia beszélni. És mindezt sérült aggyal. Eleinte mélyen depressziós volt, végül azonban visszajött az életkedve.

Sosem lett újra teljesen egészséges. Azonban az, hogy nagyon kemény munkával legalább az alapdolgokat újra el tudta sajátítani, büszkévé tette, és visszaadta az életkedvét. 1982-ben mondták ki róla, hogy egész hátralévő életében ápolásra fog szorulni. Nem volt még harminc.

Nagyon keményen dolgozott azon, hogy minél teljesebb életet élhessen. Önállóan járni sosem tudott újra megtanulni, csak egy-két lépést tudott megtenni - ahogy múlik az idő, azt is egyre nehezebben. Hatvanéves ember már akkor is nehezebben mozog, ha nincs agykárosodása. Újra megtanult írni, bár írása olyan, mint egy első osztályos gyereké.

Beszélni is tud. A biztonság kedvéért a német tévéadásokban is feliratozzák, amit mond, de akik jobban odafigyelnek, azok megérthetik a beszédét.

joachim_deckarm_4.jpg

Sok célzott terápiás gyakorlatot végzett, az egyik leglátványosabb ezek közül például a falmászás. Idősödvén, az egészsége már nem olyan jó, mint negyvenévesen, de ahhoz képest, amin keresztülment, még mindig ragyogó.

Deckarm ismertsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a súlyos sérülése utáni élete példaként szolgáljon sokak számára, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.

"Amit Joachim csinál, az szenzációs" - mondja róla a már többször idézett Heiner Brand. A televízióban, újságokban, később az interneten rendszeresen jelentek meg híradások Deckarmról, hogy hogyan él, hogyan dolgozza fel az őt ért traumát, mennyit és hogyan dolgozik azért, hogy többé-kevésbé normális életet élhessen. Brand ma is sokat segít régi játékostársának, ott van például Deckarm minden nyilvános szereplésén.

Ha lehet ilyet mondani, ez a második élete még ismertebb, mint az első. Kézilabdázóként is sokan ismerték, de a balesete után azok is rendszeresen találkozhattak a róla szóló híradásokkal, akik amúgy sosem lapoztak az újságokban a sporthírekhez. És sokan olyanok is, akik esetleg érdeklődnek a kézilabda iránt, de a 70-es évek játékosaira aligha emlékeznek, például azért, mert még nem is éltek. Laura Steinbach például hat évvel született később.

joachim_deckarm_5.jpg

Joachim Deckarm és Laura Steinbach, a Bayer Leverkusen átlövője

Heiner Brand közreműködésével Deckarm egy könyvet is írt (ill. valójában nyilván nem ő írta, de az ő gondolatai jelennek meg a könyvben, tehát tekinthetjük őt szerzőnek). A könyv címe Teamgeist, azaz Csapatszellem (ennek bemutatóján készült a fenti kép). Deckarm saját nyilatkozata szerint a könyv célja, hogy biztassa azokat, akik hozzá hasonlóan valamilyen súlyos korlátozottsággal élnek, hogy vállalják a nehézségeket, és küzdjenek a saját jobb életükért.

joachim_deckarm_7.jpg

Pánovics, Deckarm és Brand Tatabányán (az ARD filmjéből)

Az évforduló közeledtével a német ARD közszolgálati televízió elvitte Deckarmot a sérülés helyszínére, Tatabányára. Természetesen nem hiányozhatott a végzetes ütközés előtti passzot adó régi barát sem, és persze eljött Pánovics Lajos is. Mindhárman könnyek között emlékeztek vissza a 35 évvel ezelőtti eseményekre.

joachim_deckarm_8.jpg

Balról jobbra: Heiner Brand, Joachim Deckarm, Pánovics Lajos és Bartalos Béla

Joachim Deckarm 2014 januárjában volt hatvan éves. Születésnapja tiszteletére szülővárosában, és egyben jelenlegi lakóhelyén, Saarbrückenben, nagy gálát rendeztek, a róla elnevezett Joachim Deckarm Sportcsarnokban. A rendezvényre több, mint egy hónappal előre elkelt minden jegy.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr45884742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JOKKA21 2014.03.30. 20:05:45

Jellemző a nőkre, hogy a modell menyasszonya a baleset után azt nyilatkozta, hogy kitart mellette, de persze elhagyta..

Fejben Futó 2014.03.31. 16:46:57

Fordítva persze ilyen esetben egy férfi sohasem hagyott volna el egy nőt...

fortune hai 2014.04.03. 15:00:13

@JOKKA21: itt maximum a nyilatkozat megtételéért lehet hibáztatni, azért nem, hogy otthagyta.
süti beállítások módosítása