Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

24 év után sem sikerül?

2014.05.02. 19:17 Fatusi

Két forduló (és 3 elhalasztott meccs bepótlása) maradt hátra az angol Premier League 2013-2014-es szezonjából, amely már eddig is sok érdekességet tartogatott, és a nagy kérdések még egyáltalán nem dőltek el.

Furcsa leírni, de a tabellát jelenleg vezető Liverpool még soha nem nyerte meg az 1992 óta létező Premier League-et. Dobogós volt hétszer, de hazai bajnoki címet 1990 óta nem ünnepelhetett. Most reális esélyük van, ugyanis két körrel a zárás előtt két ponttal előzik a Chelsea-t és hárommal a Manchester City-t. A bökkenő csak az, hogy a City-nek van még egy elmaradt meccse, és a végelszámolásnál pontegyenlőség esetén a gólkülönbség dönt, amely jelenleg nekik +58, míg a Mersey-partiaknak kereken +50.

premier_league.jpg

Hogy a liverpooliaknak saját kezükben legyen a sorsuk, azt múlt hétvégén játszották el, amikor hazai pályán 2-0-ás vereséget szenvedtek a Chelsea-től. Az első gólt éppen a csapatkapitány Steven Gerrard elcsúszása után szerezték a londoni kékek. A nagyszerű középpályás hosszú karrierje során a PL-trófeát még nem tudta megnyerni csapatával, és túl sok lehetősége nem lesz már, ha idén sem jön össze. A csapat egyébként szinte az egész szezonban fantasztikus támadófutballal kápráztatta el a szurkolókat, elsősorban a Suárez-Sturridge-Sterling-Coutinho tengelynek köszönhetően. Brendan Rodgers menedzser elég gyengére sikerült első szezonja után szépen összerakta csapatát, Suárez megtartása kulcsfontosságúnak bizonyult, és az is, hogy az első néhány fordulóban, amikor eltiltását töltötte az uruguayi, Sturridge egy-egy góljával sikerült begyűjteniük a három pontok többségét. Amikor aztán visszatért a Kannibál, ipari mennyiségben kezdte el termelni a gólokat és gólpasszokat. Más választásuk nem maradt, a hátralévő két meccset be kell húzniuk, hétfő este a Crystal Palace otthonában, majd pedig hazai pályán a Newcastle ellen.

Nem volt nála jobb góllövő

A második helyen két pont hátrányban a Chelsea található. José Mourinho visszatérő szezonjában nem tűzte ki célul a bajnoki cím megnyerését, egy ütőképes, stabil csapat összeállításában gondolkodott, ami össze is jött, hiszen a dobogó már szinte száz százalékos biztonsággal megvan, a Bajnokok Ligájában elődöntőig kormányozta a gárdát. A jövő évben már merészebb célokat fognak kitűzni, és a portugál szakembert ismerve, ezek elérésére minden esélyük meg is lesz. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy ebben a szezonban elég szürke teljesítménnyel érték el relatív sikereiket a londoniak, a közönségszórakoztató futballtól igen messze jártak, pedig a Real Madridnál már láthattuk, hogy Mourinho képes lehet csapatával attraktív és gólratörő futballt játszatni, a játékoskeret itt is alkalmas lehet erre. Egy Arsenal elleni 6-0 azért így is összejött hazai pályán, ez bizonyára sokáig emlékezetes lesz a szurkolók számára. Hátralévő mérkőzéseiken a Norwichot fogadják és Cardiffba utaznak.

Mészárszék

A dobogó harmadik helyén tanyázik a győzelem legnagyobb esélyese, a Manchester City-nek ugyanis egyetlen feladata maradt: megnyerni a hátralévő három mérkőzését. Ez azonban nem lesz könnyű, hiszen rögtön szombaton a BL-be igyekvő Evertonhoz látogatnak. Ha itt sikerül nyerni, akkor már csak két hazai meccs marad, szerdán az Aston Villa, jövő vasárnap pedig a West Ham ellen. A City elsősorban hazai pályán játszott rendkívül imponáló játékot, 17 meccsükön 57 gólt termeltek, több nagy különbségű győzelmet arattak, és egyedül a Chelsea győzte le őket. Három maradék párharcukon hét gólra van szükségük, hogy elérjék a 100 találatot (a Poolnak két meccsen négyre). A keretről sokmindent nem érdemes elmondani, azon kívül, hogy feltehetőleg a legerősebb a Premier League mezőnyében, igaz ez már néhány éve így van. A Ligakupát egyébként már sikerült elhódítaniuk, tehát nem maradnak trófea nélkül. Nemzetközi porondon továbbra is várat magára a kimagasló eredmény elérése, viszont reális esélyük nyílt a Liverpool legutóbbi botlásával, hogy megnyerjék második PL-trófeájukat. A siker legfőbb letéteményese talán Yaya Touré, aki középpályás létére 19 bajnoki gólnál tart, és a teljesen szubjektív listámon a világ öt legjobb labdarúgója között tartom számon.

Két év után ismét nyerhetnek

Negyedik az Arsenal. A szokásos, általában tavasz elejére időzített kipukkadás idén is megvolt, persze nem sok csapat bírná el Ramsey, Özil, Walcott és Wilshere együttes és hosszabb idejű hiányát. Most az a képlet, hogy a WBA és Norwich elleni meccsek közül legalább az egyiket kell behúzniuk ahhoz, hogy ismét megkísérelhessék a BL-szereplés kiharcolását, Ez Arséne Wenger eddigi összes szezonjában sikerült nekik, ami példátlan és káprázatos teljesítmény, Más kérdés, hogy trófeát 2005 óta nem tehettek be a vitrinbe. A hosszú sorozat megszakítására idén nagy esély kínálkozik, hiszen a május 17-én a Wembley-ben lejátszandó FA-kupa döntőnek egyértelmű esélyesei a Hull City ellen. Bajnoki szezonjuk során három nagyon súlyos idegenbeli vereséget is elszenvedtek a dobogósok ellen, a rangadókon gyengécske mérleget tudhatnak magukénak, egyedül a Tottenham oda-vissza legyőzése jelenthet némi gyógyírt számukra.

Cseh remek

Remekül teljesített az Everton is. Noha a múlt héten két kabaréba illő önfejesgóllal kikaptak a Southamptontól, nagyon jó idényt fejeznek be. Ha 2005 után másodszor is meg akarják próbálni a Bajnokok Ligája csoportkörébe kerülést, akkor a Manchester City ellen be kell gyűjteniük a három pontot, de valószínűleg ez sem lesz majd elég, ráadásul nem is egyszerű feladat. Roberto Martinez váltotta tavaly nyáron a Manchester Unitedbe távozó David Moyest, és a Wigan kispadján elért bravúros FA-kupa győzelem után Liverpoolban is letette a névjegyét. Stílusosan futballozó csapata mindenki ellen győzelmi eséllyel vehette fel a harcot, ennek jutalmaként az Európa Ligában már szinte biztosan pályára léphetnek a 2014/2015-ös évadban,

Nagybevásárlást tartott nyáron a Tottenham a Gareth Bale eladásából befolyó pénzből. Temérdek játékos érkezett a Spurshöz, de igazán egyik sem váltotta meg a világot (sőt, a remek formában játszó Eriksent leszámítva kifejezetten kínos teljesítményt nyújtottak - a szerk.), így azt hiszem, csalódásként tekintenek majd vissza erre a valószínűleg 6. helyen befejezett szezonra. Edzőváltást is átélt a csapat, André Villas-Boas a Chelsea után itt sem tudott gyökeret verni, helyére a korábbi angol válogatott- és Tottenham-futballista, Tim Sherwood érkezett.

Utolsóként meg kell említeni a címvédő Manchester Unitedet, akik jelenleg a 7. helyen állnak, és igen valószínű, hogy nem tudják kiharcolni a nemzetközi kupaszereplést, ami azért valljuk be, egy átmeneti szezonban is nagy blamázsnak számít a rekordbajnok háza táján. A játékoskeretet már tavaly sem tartották túl erősnek, idén pedig alig volt olyan alkalom, hogy a két legjobb támadó, Rooney és Van Persie egyszerre lett volna egészséges, a védelem meg úgy rossz, ahogy van. A címvédőnél ugyebár nyáron nyugdíjba vonult Sir Alex Ferguson, és a helyét átvevő, korábbi Everton-menedzser David Moyes nem tudta betölteni a hatalmas űrt. Mégis meglepetés volt, hogy már a szezon vége előtt eltávolították posztjáról. Helyét ideiglenesen a legendás játékos, az idei szezonban is még többször szerepet kapó Ryan Giggs vette át. Hogy ki lesz az edző a következő szezonban, az még kérdéses. A walesi mindenesetre egy imponáló 4-0-lal nyitott a Norwich ellenében.

premier_league_ferguson_giggs.jpeg

"Oda kell majd leülnöd, Ryan!"

A kiesés kérdése olyannyira nyílt, hogy feltehetően még ezen a hétvégén sem dől majd el, hanem az utolsó fordulóig mindenkinek marad még esélye bent maradni a jelenleg utolsó három helyen álló csapat közül. Ezért ezzel a témával kapcsolatban csak jövő héten jelentkezünk írással.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr486106142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása