Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Nyugodjanak le, még tíz év!

2014.10.08. 00:04 szilvapálinka

nyugodjanakle_csanyi_489_400.jpg

Az én tevékenységemet akkor lehet értékelni, ha eltöltöttem tíz évet a sportágban. Ha most valaki azt kérdezi, hol vannak a huszonéves sztárok, a magyar játékosok a topbajnokságokban, akkor azt tudom mondani, kérdezzék meg azokat, akik tíz-tizenöt éve is benne voltak a sportágban. Engem tíz év elteltével lehet számon kérni.

 

Elég kényelmes álláspont. 10 év. Mit lehet majd számon kérni? Hogy már nem 8:1-re kapunk ki a hollandoktól, hanem csak 8:3-ra? És ha a 2020-as Holland-Magyar 9:1 lesz akkor Csányi urat 10 percre a sarokba állítják? És a párezer megmaradt szurkolóval mi lesz? Nekik ezt dobta a gép?

Mert  mit is kellene tenni? Közhelyek ezek, hiszen évek, évtizedek óta tudjuk mit kellene:

 

10. Szabaduljunk meg a gyenge légiósoktól!

zte3.jpg

 

 

A magyar bajnokság minden osztályát ellepték a légiósok, közülük talán ha 20 olyan játékos van aki valóban minőségi légiósnak számít. A többitől meg kell szabadulni. Az EU törvényekkel nem kell takarózni, mert a TAO-val is sikerült átráznunk őket, és ezeknek a légiósoknak a nagy része amúgy sem EU államból jött.  A légiósok száma nem csak a magyar bajnokság problémája, máshol is próbálják csökkenteni a külföldi focisták számát.  A mi problémánk annyiban egyedi, hogy nálunk  (amint az alábbi grafikonok mutatják) jó ha minden 10. külföldi  megüti a nemzetközi szintet és már alig van külföldön játszó játékosunk, tehát még a cserekereskedelemből sem profitálunk. Az MLSZ a televíziós közvetítési díj 15 százalékát a magyar játékosok szerepeltetésének arányában osztja el, ennél drasztikusabb lépés kell. 

Foreign-players-in-Euro-leagues.jpg

Külföldi játékosok aránya az európai bajnokságokban. 

Active-internationals-by-league-2012.jpg

Minőségi légiósok aránya az európai bajnokságokban. Ide azok kerültek be akik legalább egy válogatottsággal rendelkeztek. Nyilván az sem mindegy, hogy melyik ország válogatottja, de így is sokat elárul a grafikon. 

 

9. Áramvonalasítás 

megyeIII_foci_pettend_(2).jpg

Pettend-Csabdi rangadó. (Lovász Lilla felvétele)

Az MLSZ költségvetése 2009-ben 2.3 milliárd forintból gazdálkodhatott, ma ennek tízszeresét használhatják fel. Ebbe nem számítottuk bele az akadémiai juttatásokat,  pálya és stadionépítési projekteket, mert ezek a pénzek csak átfolynak az MLSZ-en,  ezekkel együtt az MLSZ 2014-ben 43 milliárd forintot kezel.  Erre a feladatra összesen 207 főállású alkalmazottat tartanak. A nagy és szükséges kiadások között van a 70000 gyerekre tervezett Bozsik Program (3.2 milliárd forint). Abban már kevésbé vagyunk biztosak, hogy a futsal és a strandfoci válogatott is támogatásra szorul (200 millió). A grassroots program 300 milliója és az amatőr foci rendezési költségeinek nagyarányú átvállalása (2.5 milliárd) is kérdéseket ébreszt. Az akadémiákat fel kell mérni, nem kétséges. De erre évi 100 milliót költeni? 

Szerkesztőségünk tagjai évtizedek óta fociznak, magunknak vesszük a cipőt, béreljük a pályát, fizetjük a bírót. Az jó, ha az MLSZ segíti a megyei focit. A kérdés meddig lehet elmenni a támogatásban? A megyei alsó osztályokban lötyögő 40 feletti focisták vagy éppen a strandfocisták külföldi túráinak költségeit önerőből kellene megoldani. Mindent nem lehet egyszerre támogatni és fejleszteni, koncentráljon az MLSZ az utánpótlásra és az ifjúsági tömegsportra. 

8. Külföldi edzőket!

29Miguel-Herrera-l.jpg

 Fussatok!

Külföldi edzőket kell hozni az utánpótlás fejlesztésére. Ez segítené nem csak a foci, hanem a nyelvtudás fejlesztését is. Nem kell minden akadémiai csapat mellé külföldi edző, de egy koordinációs igazgató munkája nagyban segítené a szemlélet változását, és rámutatna a lehetséges fejlődési pontokra (sebesség, intenzitás, pszichikai felkészülés). Magyar edzők külföldi képzése, munkavállalása hasonló többletet adhatna. 

 

7. Az amatőr gyerek foci program kiszélesítése

OTP_MOL_2.jpgNem állíthatunk minden csapat mellé egy Sanyi bácsit

A Bozsik program egy kiváló kezdeményezés, még több önkéntest, szülőt, kellene bevonni a minél sikeresebb szervezés érdekében. Az MLSZ tanfolyamokat szervez önkénteseknek, ezekre azonban sokkal több résztvevő is jelentkezhetne. 

Nem vitatva a Bozsik program hasznosságát és a képzett edzők fontosságát, egy amatőr (szülők, stb, edzőkkel heti két edzés és egy hétvégi meccs a környékbeli csapatok ellen) szisztéma sokkal több gyereket megmozgathatna. Az igazi cél a testmozgás és a foci szeretete lenne, az ügyesebb, nagyobb kihívásokra vágyó gyerekek mehetnének a szervezettebb, hivatásos edzők által irányított csapatokba. Ez a szisztéma hatékonyabb lehetne mint a Bozsik tornák, amelyekkel szemben komoly panasz, hogy a sok résztvevő csapat miatt sokat kell várni a meccsekre és kevés összecsapásra adnak alkalmat. Ez az amatőr modell nem új találmány, a világ számos országában bevált, az Egyesült Államokban 50 ezer ilyen csapat van és a válogatott szinte minden tagja ezen a szinten kezdte.

Az amatőr munkát azért javasoljuk, mert úgy érezzük, hogy a TAO és vagy Bozsik program támogatásos csapatok sok helyen a mellékállás és jövedelemkiegészítés célját szolgálják és a gyerekfoci csak másodlagos.

6. Iskolai bajnokság

uil_texas-stadium.jpg

 Mindössze 54 ezer néző volt kíváncsi az Allen-Pearland középiskolai amerikai futball meccsre, ami a Cowboys stadionban jó félházat jelentett. 

Az MLSZ pályaépítési programja nagyon sok helyen lehetővé teszi az iskolai bajnokságok szervezését a környék általános és középiskolai csapatai számára. Ez a rendszer az angolszász országokban rendkívűl elterjedt.  Régen Magyarországon is volt ilyen, igaz inkább csak egyszeri kupák voltak mintsem rendszeres mérkőzések. Ezek a bajnokságok  a focin kívül más sportokban is megrendezhetőek és az iskolai testnevelés kiegészítője és helyettesítője lehet.

 

5. Gazdasági átláthatóságot!

M-Resort-Casino-Floor-3.jpg

Nekik pörög.

Ezzel kezdték a németek a 2000-es EB kudarc után, és ezt sürgeti a brazil elnök  a németek elleni VB összeomlás után. Magyarországon legutóbb az Újpest körüli hercehurca mutatott rá, hogy milliárdokat lehet eltüntetni, de a Ferencváros, vagy a Videoton "egyéb bevétel" milliárdos tételei, a győri tagi kölcsönök sem követendő példák.   

 

4. Akadémiai reformokat!

volunteer-football-coaching-togo.1200.jpg

A körülmények nálunk már adottabbak! (A kispest játékosmegfigyelőjének felvétele.)

Az akadémiákat egy szélesebb alapra kellene helyezni, hogy ne csak egy klubbal működjenek együtt, hanem több klubot segítsenek a szakértelmükkel és ezek a klubok az akadémiák számára neveljenek tehetségeket. Az akadémia fő célja ne profi játékosok nevelése legyen, hanem továbbtanulásra vagy jó szakmára készítsék fel a tanulókat. Az akadémistáknak csak kis részéből lesz olyan játékos aki a fociból fog megélni. Első a tanulás második a foci. 

És ami talán még ennél is fontosabb, ne adjuk el, engedjük el az akadémistákat külföldre, ahol legtöbben elvesznek az olasz alsóbb osztályok bugyraiban.  Olyan szakmai program kell ami felveszi a versenyt a külföldi klubok  ificsapataival. Az nonszensz, hogy a magyar után képzés egyik vezetőjének a fia külföldre veszi az irányt és onnan bírálja a magyar utánpótlásképzést aminek szerves része a papa és a nagypapa. Egy-két tehetség kimehet, a többit sem nagyon lehet erőszakkal itthon tartani, de magyar akadémiákon ne a  külföldi ificsapatoknak neveljenek tehetségeket és az akadémia csapatokban ne külföldiek meg kiöregedett magyar focisták vezessenek le. 

3. Szüntessük meg a bundát!

2_o_bunda_20130918_0012_SZM.jpgNagy jövője lehetne a börtönválogatottnak, de ők  csak felfüggesztettet kapnak (Fotó: Szabó Miklós, Blikk)

Az MLSZ a rendőrségre hagyta a bundák ügyét, közben az ifjúsági bajnoki meccsektől a nemzetközi összecsapásokig mindenhol bundákról hallani. A klubok igenis felelősek, vonjanak le pontokat minden lebukott játékos és bizonyított bunda után. Akkor talán a klubvezetők is utána néznének kit igazolnak. Nevetséges, hogy emberemlékezet óta következmények nélkül lehet a magyar fociban csalni.

 

2. 12 csapatos NB1-et!

Idokapszula_nb1_1983-84_26_fordulo_Tabella_2.jpg
(Forrás: Időkapszula)

 

 

Vagy akár 8 csapatos NB1-et, ha annyi csapat van ami ezen a szinten tud szerepelni. NB1-ben csak az indulhasson, akinek bizonyos összeg felett van a bevétele és elér egy bizonyos nézőszámot. Legyen minimum 2000 fizető néző. A választáson sem indulhat aki nem tud összeszedni elegendő kopogtatócédulát. Az NHL-ben nem kap a közös bevételből az a csapat ahol az átlagnézőszám nem éri el a 14000 főt. Az MLSZ ne adjon TV-s pénzt és egyéb támogatást  olyan klubnak akire NB1-es szinten a kutya sem kíváncsi. Akinek a hazai meccseire nem megy ki 2000 néző, azt a tévén se nézi meg senki. 

Pár raklap külföldi adásvételével plusz a tévés pénzekkel (a kieső Siófok 140, a kiejtett Eger 130 milliót kapott) hosszútávon berendezkedhet egy klub az NB1-ben. Ennek semmi jövője nincs.

1. Engedjék vissza a nézőket a stadionokba!

75478377.jpg

Nagyerdei stadion, 10 év múlva

Feltéve, ha még van aki vissza akar menni. Mindenki egyetért, ki a bűnözőkkel és a többség nem bűnöző. Annyiféleképpen lehetne kompromisszumot kötni és jobb megoldást találni, hogy le sem tudjuk írni. Óriási blama lesz, hogy az újonnan épült és felújított 20-30 stadion üresen fog állni.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr716767851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a ködlovag 2014.10.08. 13:32:12

Jó az írás, de egy pontjával azért vitába szállnék. Az nb1-es tagságot nem lehet nézőszámhoz kötni: tegyük fel az MTK dobogón végez, de mivel nem érték el a 2000-es nézőszámot, sajnáljuk, irány a másodosztály? Ma ott járnak sokan meccsre, ahol ennek tradíciói vannak (Fradi, Diósgyőr), másutt mind kevesen vannak. Ez ugyanolyan, mint a stadionépítés, jó focihoz kell a stadion, nem fordítva, jelenleg a gombhoz varrjuk a kabátot.

a ködlovag 2014.10.08. 13:37:58

Ami a külföldi edzőket illeti, ők is buktak már meg nálunk, de amíg egy topcsapat magyar edzője azt mondja, ő nem néz a tv-ben focit, mert inkább kedvére való az Éjjel-nappal Budapest mint "egy közepes spanyol bajnoki", addig tényleg nincs miről beszélni.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2014.10.09. 11:58:29

Vannak ebben megfontolandó felvetések, de az olyan zsonglőrködések, hogy hány csapat legyen az NB1-ben, önmagukban biztos nem eredményesek. Tehát kellene hozzá társítani a többi feltételt is, ahogy itt fentebb írtátok. Én viszont attól tartok, MLSZ-szinten mindig csak az egyes ötletek maradnak meg, az összefüggésekből kiragadva. Mindegy, hogy 8 vagy 18 csapat van a bajnokságban, ha a pénzelosztásnál valóban lenne egy olyan elv, mint ami itt szerepel a nézőszámoknál. De ebből sose lesz semmi- elképzelitek, amint a felcsútiak maradnak ki a buliból?...

A sztori másik fele pedig az, hogy Csányi pontosan tudhatja, mi folyt az elmúlt 25 évben: elég megkérdezni az MLSZ alelnökét, Berzi Sándort. Az ő nélkülözhetetlenségéről én is írtam pár sort...
sportfoglalkozas.postr.hu/ezek-ugyanazok

nemunalamasafelhasznalotiltas 2014.10.09. 12:07:08

Azt hittem az index főoldalra azért került, mert végre valaki oda mondja Csányinak, hogy MEGBUKOTT.
De sajnos nem

Ezt a bejegyzést valaki olyan írhatta, akinek fogalma nincs arról, hogy azért van itt ennyi légiós, mert nincs jó magyar utánpótlás játékos. NINCS.

Csányi sok olyat ígért, ami az elmúlt 5 évben egyáltalán nem teljesült. erről nincs szó

12 csapat nem megoldás, kevesebb csapat, több egymás elleni ergo unalmas meccsek, kevesebb néző. Kevesebb csapat, drágább reklámok, kevesebb szponzor, gazdasági totálkár rögvest

A szurkolókat valóban NEM ELÜLDÖZNI kellene fényképes igazolványokkal, hanem ami az MLSZ felesküdött, népszerűsíteni a sportágat azzal, hogy akciókkal kicsábítja őket!

De a kártya önmagában nem rossz, klubkártya a hűséget is erősíti, azonban a Ferencvárosnál bevezetett véna szkenner totális mellé fogás!
Nem csak megosztó, de jogilag megkérdőjelezhető a hazai szurkolók eleln felállított tenyér leolvasó szükségessége.
A Groupama arénában van 500 kamera, évek óta fényképes tagsági igazolványos beléptetés, semmi nem indokolja a kapuknál fekete lyukba kéz betartását.
Jobban tenné a klub, ha szépen leszerelné őket!

Az MLSZ pedig befejezhetné a vélt rasszizmus elleni harcát, mondvacsinált balhékkal. Minden klubban játszik más náció, akiket ugyanúgy szeretnek a szurkolóik!

Ma már mindenért milliókat követelnek, ha valaki bekiabál, hogy "hülye bíró", azért is. Pedig még azt sem határozták meg, mit szabad és mit nem

Netuddki. 2014.10.09. 12:38:44

Azt hittem a csányit az otp privatizáció miatt akarná valaki elszámoltatni...

belekotty 2014.10.09. 12:40:11

beszántani, sóval behinteni...

diszkriminans (törölt) 2014.10.09. 12:41:44

0. lépésként minden állami támogatást meg kellene vonni a focitól, utána lehet ötletelni.

Kivlov 2014.10.09. 12:41:46

A 12 csapatos nb1 se megoldás.
A külföldi edzők viszont kellenének. Mindemellett, hogy amelyik magyar edzőnek köze van/volt a mezeygyurka féle iskolához, azt a foci környékére nem szabad engedni.

dr doktorka 2014.10.09. 12:45:40

Mit keres ez a focihoz az égadta világon semmit nem értő Csányi a labdarúgás csúcsvezetésében?

Hát oda már minden hülye bekerülhet, ha van lóvéja? Ennyi baromságot, meg soha nem müködő közhelyt már 40 éve mond minden MLSZ vezető. Mindegyik 10 évet kért. Még ha börtönévekre gondoltak volna, akkor azt megérteném! De nem arra gondoltak, hanem arra, hogy hagyják őket 10 évig békén.

Az öreg Csányi bankárnak a foci közeléből el kellene távolitania magát és inkább azzal kellene törődnie, hogy nyilvánosságra hozza 10 évre visszamenőleg, hogy milyen képlet alapján számolták ki a DEVIZAHITELESEK törlesztőit, milyen paraméterek és beszerzési költségek alapján határozták meg a kamatokat.
Ebben kellene jeleskednie, mert az az ő területe, ahol ő adós a népnek. Nemkicsitnagyon.

A focihoz meg pontosan ugyanolyan hülye mint Orbán, Bognár György, meg az összes hazai lúzer, aki külföldön még szertárosnak se tudta eladni magát.

☉ ☾ 2014.10.09. 12:53:19

Csányi számonkérését a független ügyészségnek kell majd intéznie, de ott ő nem fog határidőket dirigálni.

avocado_ 2014.10.09. 12:58:07

@nemunalamasafelhasznalotiltas:
"A szurkolókat valóban NEM ELÜLDÖZNI kellene fényképes igazolványokkal, hanem ami az MLSZ felesküdött, népszerűsíteni a sportágat azzal, hogy akciókkal kicsábítja őket!"

Csak azokat a bűnözőket üldözi el a fényképes igazolvány akik törnek, zúznak, rasszista és antiszemita rigmusokat óbégatnak és erőszakoskodnak a meccsek előtt, alatt és után. Őket pedig jó hogy elüldözi ezt, bár inkább börtönbe kéne őket zárni és kitiltani az összes stadionból a világon.
Csak hogy tudd, minél szigorúbbak lesznek a szabályok, annál kevesebb kopasz faszkalap lesz kint a meccseken, és így annál több NORMÁLIS EMBER mehet ki a meccsekre a mostani ÁLLATOK helyett.

Secnir 2014.10.09. 12:58:58

"2. 12 csapatos NB1-et!"
lófaszt mama! 20 csapatos NBI-et, őszi idény augusztus közepétől december 3. hetéig, két hét pihenő, utána tavaszi idény január második hetétől július elejéig.
a 20 csapatból 4 kieső, kettő játszhat a bentmaradásért

"6. Iskolai bajnokság"
egyetértek, megyei szinten.

"5. Gazdasági átláthatóságot!"
tökéletesen egyetértek. annyi módosítással, hogy megszüntetném azt az áldatlan helyzetet, hogy egy csapatnál más cégnél van a licenc joga, másnál a csapat neve, másnál a játékosok tulajdonjoga, másnál a stadion tulajdonjoga, stb. csak olyan csapat indulhat, amelyik EGYBEN, egy kézben (egy cégnél) van az összes.
ja, és féléves beszámolási kötelezettség

"3. Szüntessük meg a bundát!"
ofkörsz. ameylik csapat játékosai bundáznak, játékosok játékjogát megvonni, viszlát, csapat év végén 10 hellyel lejjebb végez. ha ezzel kiesik, hát így járt.

"1. Engedjék vissza a nézőket a stadionokba!"
minden szavad arany. feltéve, ha ki akarnak menni.

Kivlov 2014.10.09. 13:05:47

@Secnir:
""2. 12 csapatos NB1-et!"
lófaszt mama! 20 csapatos NBI-et, őszi idény augusztus közepétől december 3. hetéig, két hét pihenő, utána tavaszi idény január második hetétől július elejéig.
a 20 csapatból 4 kieső, kettő játszhat a bentmaradásért"

Erről van szó! Most már nem libalegelőkön kell játszani, hanem vannak pályaák, stadionok. lehet focizni télen is! ennyi!!!

Secnir 2014.10.09. 13:15:26

@Kivlov:
eddig sosem értettem azt az elvet, hogy "télen hideg van, jujj, megfázik a lábam"
b+ angoloknál hideg ÉS köd van, karácsony napján is játszanak, svédeknél-finnek is december közepéig játszanak, oroszoknál csak akkor nincs meccs, ha a medvéket nem tudják kikergetni a stadionból.
nálunk meg köhögnek, ha 15 fok alatt van a hőmérséklet, meg tüdőgyulladást kapnak. beteges ember ne menjen labdarúgónak.

igazi hős 2014.10.09. 13:20:09

A legtöbb dologgal egyetértek, de: Csányinak egyáltalán nem kell értenie a focihoz. Sőt minél inkább ért hozzá, annál részrehajlóbb, tehát annál rosszabb vezetője lesz a magyar focinak. Ide egy 'könyvelő' szemléletű erős menedzser kell, aki meg tud fogalmazni egy szintkövetelményt és hajlandó keményen büntetni/jutalmazni a teljesítést.
Csányinak (illetve bármelyik vezetőnek) nem kell értenie a focihoz, sokkal inkább szeretnie kell a játékot vagy a (nem profi) játékosokat.

Kivlov 2014.10.09. 13:22:33

@Secnir:
mondjuk az is vicc, hogy leesik 10 mm eső és játékra alkalmatlan a pálya. ezért mondom, hogy a libalegelőket fel kell számolni.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2014.10.09. 13:26:20

"12 csapat nem megoldás, kevesebb csapat, több egymás elleni ergo unalmas meccsek, kevesebb néző. "

Nem feltétlen
Az osztrák bajnokságban a kevesebb mérkőzés (és kevesebb csapat) hoz ugyanannyi vagy még több nézőt pld. a román bajnoksághoz képest. És ott (osztrákoknál) tudomásom szerint 4x is játszanak egymás ellen a csapatok a bajnokságban.

Ausztria – 1.452.970 néző, 180 mérkőzés, 8.072 átlag
Románia – 1.349.165 néző, 263 mérkőzés, 5.130 átlag

(2011-es adat)

Secnir 2014.10.09. 13:27:29

@Kivlov:
" leesik 10 mm eső és játékra alkalmatlan a pálya."

a frissen épített felcsúti stadionra gondolsz, amiben 3 meccsből kettőt kellett elhalasztani, mert eső után a férfi vízilabdaválogatott tartott benne edzést?

feketehun 2014.10.09. 13:31:23

Jó kis cikk ez, még ha nem is értek egyet minden gondolatával.

Szerintem a fő probléma abban keresendő, hogy egyrészt túlságosan kicsi az ország, másrészt túlságosan szegény. A magyar fociban nincsen elegendő gazdasági lehetőség, a nézők nem érdeklődnek, nincsenek bevételek, és így nem lehet versenyezni a nyugati profi, illetve a keleti milliárdosok pénzéből épült klubokkal.

Éppen ezért szerintem irreális elvárás, hogy a legtehetségesebb fiatalok maradjanak itthon játszani - ha külföldre adott esetben kellenek, és jól meg is fizetik őket, akkor nyilván menni fognak. Ez talán nem is baj, legalább szereznek nemzetközi tapasztalatot.

Hasonló okokból nem fogunk tudni minőségi légiósokat sem foglalkoztatni. Nem tudjuk őket megfizetni, és a körülmények sem megfelelőek. Ha pl. egy afrikai légiósnak ajánlatot tesznek az angol 2-ből és a magyar első osztályból, na akkor semmilyen oka nincsen arra, hogy minket válasszon. Aki megüti a szintet, az tud játszani Angliában, Németországban, vagy akár a holland másodosztályban. A magyar bajnokságnak nincs nívója, reputációja, nem egy vonzó lehetőség a paksi libalegelőn bajnoki meccseket játszani.

És ezeken a dolgokon nem is tudunk változtatni, amíg nem lesz nagyobb az ország (nem lesz), vagy ameddig nem érjük el mondjuk a belga gazdaság színvonalát (kétlem).

Lehet, hogy a valóságtól elrugaszkodott ötletnek tűnik, de szerintem a megoldás egy regionális bajnokságban keresendő. Lehetne csinálni egy cseh-szlovák-osztrák-magyar közép-európai ligát. Nyilván Ausztria helyett akár Horvátország is jöhetne... Ezzel egyrészt nagyobb piacot lehetne bevonni a fociba, nívósabb mérkőzések kerülhetnének megrendezésre, az átlagos csapatok sokkal jobbak lennének. Onnantól talán egy nyugati közepes képességű, de mondjuk francia válogatott szintű játékosnak is alternatíva lenne, hogy ebben a bajnokságban játsszon. Nem is beszélve a magyar fiatalokról, akik sokkal motiváltabbak lennének. Egy ilyen bajnokságot megnyerni azért mégiscsak fegyvertény lenne.

Kivlov 2014.10.09. 13:35:02

@Secnir:
arra is, meg lehetne sorolni.
paks, korábban kaposvár, mtk, kispest tökömtudjami. vicc.

belekotty 2014.10.09. 13:39:32

@dr doktorka: "Még ha börtönévekre gondoltak volna, akkor azt megérteném!"
:-))

Roan 2014.10.09. 13:49:45

@Secnir: A több csapat sem biztos, hogy jó megoldás, mivel az alacsonyabb színvonal visszatartó erőként hathat sok nézőre, és csak a legfanatikusabbak járnának ki a gyengébb csapatok elleni meccsekre.

Secnir 2014.10.09. 13:51:54

@feketehun:
"A magyar fociban nincsen elegendő gazdasági lehetőség, a nézők nem érdeklődnek, nincsenek bevételek,"

rossz az irány, keress ok-okozati összefüggéseket. gazdasági lehetőség van reklámok, tv-bevételek, szponzorok akkor mennek, ha kimennek a meccsre, nézik a tv-t, ha megveszik a klubsálat stb.
akkor veszik meg a nézők/szurkolók, ha van JÓ foci.
tehát
nincs jó foci -> nincs néző - nincs bevétel
nincs jó foci -> nincs tévéközvetítés -> nincs reklám
a probléma az, hogy senki sem érdekelt a jó foci kifejlesztésében, játszásában. olyan "sztárokat" játszatnak olyan gázsiért, amiért én (ha volna saját klubom) nem szerződtetném le. az utánpótlást olyan "szakemberek" vezetik, akik már megjárták az NBI-et - és már sehol sem tudnának elhelyezkedni, mert mindenhonnan bottal kergetik el őket. miről beszélünk? pénzt ide? vizet a tengerbe? ne vicceljünk

dr doktorka 2014.10.09. 14:01:05

@Kivlov: "20 csapatos NBI-et"

Ebben jó nagyot tévedsz! Az NB1-ben van maximum 2-3 csapat, amelyik képes a bajnokságot megnyerni és a nemzetközi kupában elindulni.

Ezek után meg van a hatalmas, 10-14 csapatos nagy magyar LANGYOSVÍZ. Ahol teljesen mindegy, hogy 4. vagy 14. vagy, mert nem oszt, nem szoroz. Csak arra vigyázz, hogy ki ne ess.

Minél jobban bővíted a ligát, annál több semmirevaló csapat, játékos és edző tud megélni ebben a langyos vízben. Maguk is tudják, hogy az egész bagázs alkalmatlan, de jól meg lehet belőle élni, hála Csányi MLSZ-ének.

Innen kezdődik tehát a magyar foci világ lepra színvonala: kurva sokan tudnak megélni a langyosvízben, mert azt kurva terebélyesre engedték nőni.
Már csak az hiányzik, hogy még nagyobb legyen!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.09. 14:05:09

@dr doktorka: Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha a Bundesliga nem tud eltartani 20 csapatot, akkor a magyar bundásliga sem.

Kivlov 2014.10.09. 14:05:10

@dr doktorka:
aha, mert a 12 csapatosban is öröm lenne megnézni negyedjére egy mtk-kispest meccset 1000 nézővel és brutál hangulattal. :D
Akkor inkább legyen benne egy nyíregy-kaposvár is pl.

dr doktorka 2014.10.09. 14:16:01

@igazi hős: "Csányinak egyáltalán nem kell értenie a focihoz.Ide egy 'könyvelő' szemléletű erős menedzser kell,"

A majmoknak az állatkertben a helyük, a könyvelőknek az irodában, a foci szakembereknek meg a foci körül.

Csányinak lövése sincs a focihoz, definiálni se tudja, hogy hol vannak a magyar fociban (a ligában, nem pedig az utánpótlásban!!) a bajok és hogy erre mi lenne a válasz.
Két-három közhely puffogtatásával akarja bizonyítani az ő kompetenciáját. Csak hogy ez bizonyítottan nincs neki.
Nem mosakodni kell az Egervárik, Pintérek blamázsai után, hanem elmondani, hogy "Nem értettünk hozzá". Aztán lelépni.

Persze ahhoz elég nagy beltenyészet ő is, hogy az aktuális hibákat és hibádzókat ne azon a szinten keresse ahol azok vannak.

Csányinak és haverjainak az égadta világon semmi hasznuk nincs a fociban. Sőt, mivel minden akut problémát konzerválnak, így ők is ugyanolyan despota rombolók, mint az összes elődeik.

Majd Csányi után 10 évvel újra lehet kezdeni a kiút keresést.

nemunalamasafelhasznalotiltas 2014.10.09. 14:16:14

@avocado_: "törnek, zúznak, rasszista és antiszemita rigmusokat óbégatnak és erőszakoskodnak a meccsek előtt, alatt és után."

Mesélj, cicafiú!
Veled meccs alatt vagy utána tették meg?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.09. 14:16:47

@Kivlov: Ó, az ukrán és a szerb tipszmiksz-maffia összecsapása tényleg izgi lenne.

Kis-Sirály · http://www.kiskiraly.hu 2014.10.09. 14:18:53

Korrekt írás. Vannak elemei melyekkel lehet vitatkozni - sőt kell is - de alapvetően ez már valami. Gondolatok, amik már nem csak tippek, hogy mit is kéne tenni. Mindenképp komoly kiindulási alap.

dr doktorka 2014.10.09. 14:20:54

@Kivlov:

Ja, nézzél Kaposvár -Nyíregyházát az NB 2-ben. Oda való színvonal az, nem az NB1-be.

Amíg viszont minden húgyszar csapat az NB1-ben játszthat és ellébicolhat 10-15 bajnoki helyen, addig ne csodálkozz, hogy az első nemzetközi kupa szerplésen, júliusban, már csomagként adják fel őket Tiranában, Malta la Valettan meg Teplicén.

shwarcz bácsi 2014.10.09. 14:21:56

@feketehun: baromság. nem ezen múlik. van olyan ország, ahol a pálya szélén öltöznek át a játékosok, gazdaságilag sehol sincsenek hozzánk képest. se stadion, se pálya, még csak melegvíz se... csak focizni akaró, és tudó játékosok ... mégis a játékosaik európa élcsapataiban játszanak, a válogatottjuk pedig majd minden vb.n kint van. fejben és hozzáállásban kell megváltoztatni a dolgokat.

Kivlov 2014.10.09. 14:22:30

@dr doktorka:
nézzen a hóhér. de budapest bajnokságra se kíváncsi a kutya se, amikor mindegyik gyenge mint a harmat. ha azt akarom nézni, kimegyek Blasz meccsre.

shwarcz bácsi 2014.10.09. 14:23:31

@dr doktorka: csányi a magyar fociban csak egy bábú.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.09. 14:24:58

@dr doktorka: Sőt, ha az NB1-be jutás komoly anyagi előrelépést jelent egy csapatnak, egy NB2-es Kaposvár-Szpari összecsapásnak is nagyobb lenne a tétje, tehát akár izgalmasabb is lehetne.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.09. 14:26:16

@Kivlov: Senki nem mondta, hogy tiltsuk meg a vidéki csapatoknak, hogy az NB1-ben induljanak.

diszkriminans (törölt) 2014.10.09. 14:30:50

@dr doktorka:
Hülyeség, ha nem támogatja az állam a csapatokat, akkor mindegy, hogy 8 vagy 20 csapat van, mert így is, úgy is maguknak kell finanszírozni a működésüket. Ha ez csak amatőr működéssel megy, akkor a fele legyen amatőr, ez önmagában nem probléma. Kosárlabdában láttam már NB1/A-ba feljutni amatőr csapatot, és ott meccset nyerni is 10-szer akkora költségvetésű profi csapat ellen.

Egyébként így is játszanak az NB1-es csapatok sokadik osztályú csapatokkal edzőmeccseket vagy kupameccseket, nem esik le attól az aranygyűrű a kezükről. Attól nem lesznek rosszabbak, hogy több, esetenként sokkal gyengébb csapattal is játszanak. Ha mást nem, fel lehet küldeni a cseréket.

lobaszopiatej 2014.10.09. 14:44:48

Kimaradt a legfőbb pont:

0. KI A KÖZPÉNZT A FOCIBÓL !!!

(tudniillik megöli a motivációt: úgyis "mencsükmegafradit" kiazablakon sok lé politikuszsebbe + mindenkinek jut belőle!!! verseny így pedig nem lesz.)

Tapsi75 2014.10.09. 14:45:36

Csak hogy tiszta legyen! A profi sport azt jelenti, hogy a csapat egy cégként működik, hasznot hajt! A játékos is, edzők is stb. Ha egy profi sport nem tudja magát eltartani, akkor az nem profi sport. Miért kell egyáltalán egy kibaszott fillért is adni bárkinek? Ha en szart gyártok, nem fog senki támogatni, hogy csináld csak, ügyes vagy! Ez ilyen egyszerű... Nem KELL, hanem lehet, es azt ami üzletileg megéri!

dr doktorka 2014.10.09. 15:26:15

@diszkriminans:

Nem akarod látni a valóságot: tök mindegy hogy állami vagy magánpénzből lébecol 10-15 csapat az NB1-ben, mert bizonyítottan még a legstarabb csapat is képes nyereséggel kijönni a bajnokságból. Innentől kezdve pedig már csak az a kérdés, hogy szükiti-e az ember (MLSZ) ezeknek az ingyenélőknek a lehetőségeit, ami által magasabb fokozatra kapcsolhatnak, vagy hagyja őket továbbra is kurva jól megélni a nemzetközileg abszolút versenyképtelen színvonalukból.

Ezen a téren Csányi még definiálni se tudja a helyzetet, nem hogy megoldást ajánlani.

nemunalamasafelhasznalotiltas 2014.10.09. 15:44:36

@diszkriminans: kurva vicces, mikor azok akarják megreformálni a focit, akiknek fingjuk nincs róla! :D

"Egyébként így is játszanak az NB1-es csapatok sokadik osztályú csapatokkal edzőmeccseket vagy kupameccseket, nem esik le attól az aranygyűrű a kezükről."

- Szerinted nem játszanak ilyen sokadik osztályú csapatokkal a "Magyar kupa" szervezésében?

" több, esetenként sokkal gyengébb csapattal is játszanak. Ha mást nem, fel lehet küldeni a cseréket"

- LiBakupa szerinted miért van???

Hasonló ötletekkel újfent előállhatnál. Szenzációsak! :DDDDDDD

feketehun 2014.10.09. 15:49:56

@shwarcz bácsi: Na egyrészt ha egy gondolatmenetet ex catedra "baromság"-nak titulálsz, akkor te vagy a hülye, már megbocsáss.

De lássuk, hogy mit mondasz: "van olyan ország, ahol a pálya szélén öltöznek át a játékosok, gazdaságilag sehol sincsenek hozzánk képest (...) mégis a játékosaik európa élcsapataiban játszanak".

Na erről van itt szó. Az általad felhozott játékosok Európa élcsapataiban játszanak. Nem otthon, hanem Európa élcsapataiban. A fenti cikk az MLSZ-ről szól, a hazai foci finanszírozásáról, a klubcsapatokról.

Ha egy harmadik világbeli ország tehetséges labdarúgója Európa élcsapatában játszik, akkor nyilván nem otthon rúgja a bőrt. Tehát a hazája klubfutballja számára elveszett. Pontosan azért, mert azokban az országokban szarul működik a labdarúgó szövetség. Annak amit mondasz, semmi köze egy ország belföldi labdarúgásához, nem áll összefüggésben sem a cikkel, sem az én hozzászólásommal, amire válaszoltál.

feketehun 2014.10.09. 16:03:17

@Secnir: Nyilván el lehet vitatkozni azon, hogy a kevés pénz, és a rossz szponzori lehetőségek okai, vagy okozatai a rossz focinak. Szerinted az okozatai, szerintem pedig az okai.

Nem lesz jobb foci Magyarországon addig, ameddig nem teremtjük meg a gazdasági lehetőségét annak, hogy európai színvonalú béreket és körülményeket kínáljunk a labdarúgóknak. Ameddig erről nem beszélhetünk, addig a légiósok legalja jön csak hozzánk, és a saját tehetséges fiataljaink és külföldi alsóbb osztályokban fognak kallódni.

Piacgazdasági körülmények között nem is volt Magyarországon jó foci. Ez van. Ha egyszer sikerül ezt a folyamatot beindítani, és elérni azt, hogy a mondjuk a Debrecen és a Fradi folyamatosan teltházas mérkőzéseket játsszon a stadionjaiban, akkor majd nyilván nagyobbak lesznek a bevételei, és tudnak minőségi játékosokat vásárolni, jobb lesz a foci, ami pedig még nagyobb bevételt generál stb.

Csakhogy erre az országban nincs meg a gazdasági potenciál. Ha holland gazdasági színvonalon élnénk, akkor lazán elfogyhatna 10 ezer bérletes hely a Fradi stadionjában, az emberek vásárolnának relikviákat, és a szponzori szerződések is jövedelmezőbbek lennének. De nem élünk holland színvonalon, így viszont nincs miből jó játékosokat venni. Ez van, ebből kell kitörni valahogy.

nemunalamasafelhasznalotiltas 2014.10.09. 16:05:24

@feketehun: csak épp valahonnan ki kellett jutnia top csapatokba, ha már érted miről beszélek?!

Bosznia pont ilyen példa. Csoró ország, nincsenek pályák, mégis kijutnak a játékosaik.

Miért? Mert megtanítják őket focizni az ottani szakemberek
Pont ez hiányzik nálunk!

Nem igazán a klub futballért van az MLSZ, a válogatottnak pedig hasznos lenen, ha top ligákban játszanának a válogatott játékosaink

Komolyan: ha nem érted az összefüggéseket, hogyan vitázhatsz róla?

:-o

feketehun 2014.10.09. 16:47:05

@nemunalamasafelhasznalotiltas: Nézd, van véleményem ezekről a dolgokról, és abból a tényből, hogy az nem minden ponton egyezik meg a te véleményeddel, még nem következik az, hogy "nem értem az összefüggéseket". Én sem alázlak téged csak azért, mert más az álláspontod.

Mondjuk vess egy pillantást azoknak az európai országoknak a listájára, akik kijutottak a legutóbbi vb-re: Hollandia, Olaszo., Belgium, Svájc, Németo., Anglia, Spanyolo., Oroszország, Görögország, Portugália, Horvátország és Bosznia.

Ezek közül a legtöbb ország egyértelműen jobb gazdasági helyzetben van nálunk, vagy pedig szignifikánsan nagyobb a lakossága. Vagy mind a kettő. A kivétel lehet mondjuk ez alól Horvátország és Bosznia, illetve Görögország.

Az általad felhozott Bosznia példája érdekes, de figyelembe kell venni, hogy Bosznia a régi Jugoszlávia területén jött létre, márpedig Jugoszláviában nagyon fejlett volt a futballkultúra, aminek szintén gazdasági okai voltak, csak nyilván pár évtizeddel ezelőtt. Az akkori nagy labdarúgók most edzőként dolgoznak, például a jelenlegi szövetségi kapitány, Safet Sušić. Csak ő Franciaországban töltötte a karrierjét, a PSG-ben. Szóval Boszniában sem véletlenül vagy lángoló lelkesedésből lettek nemzetközi szintű játékosok, hanem egy korábbi virágzó futballkultúra hagyományait látjuk éppen éledezni.

Nálunk is volt nagy futballkultúra, csak éppen kb. két évtizeddel korábban, és azzal meg már nincsen folytonosság. A padlóról felállni meg nem lehet csupa lelkesedésből, ehhez bizony pénz kell. Bosznia gazdaságilag lenn van, de a futballhoz adottak a tapasztalatok. Ezért gondolom, hogy nem feltétlenül érdemes ilyen módon összehasonlítani a két országot.

De még ha igazat is adnék neked Boszniával kapcsolatban, akkor is úgy gondolom, hogy a szerényebb gazdasági erejű országok jó teljesítménye inkább kivétel, mint fő szabály.

fortune hai 2014.10.09. 16:54:28

@Kivlov: elég sok fővárosi csapat megszívná a létszámcsökkentést, már nem 1994-et írunk. egyébként azért is van ennyi légiós, mert egyszerűen nem vagyunk képesek 16 csapatnyi megfelelő színvonalú magyart kitermelni, egy döntéssel két legyet ütnénk egy csapásra.

pereszke 2014.10.09. 16:59:04

Nincs is magyar "foci", ami a pályákon folyik ezen a címen azt ne tekintsük focinak. Összesen nincs 2 csapatra való első osztályú játékosunk, az a 6-7 van akiket elvittek első osztályú külföldi klubok, a többi csak kutyaütő.
Meg kellene szüntetni az ú.n. profi bajnokságot, legyenek amatőrök ameddig nem épül fel egy teljesen új generáció, addig minden pénzt szigorúan csak az utánpótlásba.

Ziu9 2014.10.09. 19:05:58

Ha a résztvevő csapatok száma a kérdés, én pártolnám a 12 csapatos NB1-et, de őszi-téli alapszakasszal, és alsó és felső házra szétbontott 6-6 csapatos tavaszi rájátszással.

Secnir 2014.10.10. 06:30:39

@feketehun:
"Nem lesz jobb foci Magyarországon addig, ameddig nem teremtjük meg a gazdasági lehetőségét annak, hogy európai színvonalú béreket és körülményeket kínáljunk a labdarúgóknak."

európai szintű béreket? ezeknek? ha máról holnapra európai szintű béreket kapnának, akkor 24 óra alatt megtanulnák a rendes levegővételt, a sprinteket, és a helyes labdakezelést?

feketehun 2014.10.10. 07:31:01

@Secnir: Pont ez az, hogy nem 'ezeknek'. Hanem azoknak, akik tehetséges, fiatal magyar labdarúgók lesznek mondjuk 5 év múlva, illetve azoknak a minőségi légiósoknak, akik jelenleg Magyarország helyett más országokat választanak.

Kivlov 2014.10.10. 09:43:27

@fortune hai:
persze..
4-5 pesti csapat tuti ott lenne a 12-ben.
fradi, úttest, mtk, kispest.
süti beállítások módosítása