Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Harminc perc jó játék elég volt Angola legyőzéséhez

2016.07.28. 02:16 Fradista Utazó

A Pozsonyban zajló U18 világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutásért az A csoport negyedik helyezettje, Angola ellen léptek pályára lányaink. Új helyszínre, az Ondrej Nepela jégcsarnokba kerültünk. A távolság csekély, alig száz méterre található egymástól a világbajnokság két helyszíne, viszont a Slovan jégkorongcsapatának hatalmas arénája erősen túlméretezettnek tűnt egy ilyen rendezvényhez - még úgy is, hogy a szurkolók számára csak kb. a lelátó egytizedét nyitották meg. 

u18_2016_5_600x337.jpg

Humoros volt, hogy a csarnokban modern beléptetőrendszer üzemel, amit az amúgy ingyenesen látogatható kézilabda VB idejére sem sikerült kiiktatni, így a bejáratnál ott állt két biztonsági őr, akik egész nap minden, a csarnokba belépő néző számára külön, a saját kis kártyájuk segítségével tették lehetővé az áthaladást. Nem tartozhat minden idők legkreatívabb munkakörei közé. 

A csarnok méretei a játékosok számára sem ideálisak. Nem annyira rutinos kézilabdázók nem szeretnek általában ekkora teremben játszani, mert elveszítik a térérzéküket. Talán ennek is szerepe volt az első félidő pocsék teljesítményében? Ki tudja. 

Hogy Angola játékosai magasabbak, és lényegesen atlétikusabbak a mieinknél, nem volt meglepetés. Az, hogy ennek ellenére a vonalon állva vártuk őket, már kicsit jobban. Ennek eredményeként az angolai játékosok, különösen Ottilia Alves, kedvükre lövöldöztek, 9-10 méterről felugorva. Sorra kaptuk az ilyen gólokat, anélkül, hogy egyáltalán megpróbáltunk volna kilépni a lövőre. Emellé betársult, hogy a szélsőink védekezése, valamint a kapusaink teljesítménye a szélről leadott lövések védésében egyaránt nagyon gyenge volt, így az átlövések mellett a szélekről is sorozatban kaptuk a gólokat. 

A lövések helyét mutató ábráról szépen kivehető, hogy Angola 9 találatot szerzett a szaggatott vonalon kívülről, mi az egész meccsen 7-szer lőttünk onnét kapura, és ebben már benne van az is, amikor Klujber Katrin távolról lőtt gólt az üres angolai kapuba. 

Támadásban elég nehezen boldogultunk Angola nyitott védekezése ellen - erre is számítottunk. Sokszor ott voltak az angolaiak, ahol nem kellett volna lenniük, ami kissé szétzilálta a támadójátékunkat. De amíg ezen úgy, ahogy, úrrá tudtunk lenni, addig is éppen csak tartani tudtuk a lépést az ellenféllel, bő negyedóra után 10-10 állt az eredményjelzőn. 

Támadásban itt végképp elvesztettük a fonalat, a védekezésünk viszont nem javult fel, így pár perc alatt kaptunk még öt gólt, úgy, hogy egyet sem lőttünk, azaz igencsak kezdett égni a ház, bár még a mérkőzés kétharmada hátra volt. 

Hajdu János szövetségi kapitánynak lépnie kellett. Meg is tette. Kritizáltuk őt már korábban is, hogy nem szeret cserélni, de nem először látjuk: ez csak addig érvényes nála, amíg megy a szekér. Ha baj van, meglépi a szükséges változtatásokat. Így tett ezúttal is. Húsz perc után másodszor is időt kért. Ekkor védekezést váltottunk, Klujber Katrin jött be zavaróba, így védekeztünk 5+1-et ettől kezdve a meccs végéig. Kapust is cseréltünk, immáron másodszor: miután Hlogyik Petra és Suba Sára együtt is csak 2 lövést védett ki 15-ből, a régi cirkuszos mondást idézve jöhetett Dányi Bernadett. Az előző meccshez hasonlóan ezúttal is lecserélte a gyengén játszó balszélsőt, Fodor Csengét, a helyére ismét Márton Gréta került. 

u18_2016_6.jpg

Fotó: world2016.sk

Hozzányúlt pár stabil játékoshoz is. Akárcsak Brazília ellen, most is Lakatos Rita lett az első áldozat: az ismét eléggé haszontalanul játszó irányító (1/4) helyére előbb Pankotai Luca, majd Pál Tamara érkezett. Valamivel később, már a második félidőben, az utolsó szükséges változtatást is megejtette Hajdu: Hornyák Bernadettől is búcsúztunk, a helyére Klujber Katrin húzódott be átlövő posztra (Háfra Noémi így balátlövőbe került), Klujber helyére pedig Kuti Bettina jobbszélre. 

Az eredmény magáért beszél. Csapatunk játéka teljesen megváltozott. Míg előtte öt perc alatt kaptunk öt gólt, ezután 14 percet (20:58 - 35:01 közt) játszottunk kapott gól nélkül, és ettől kezdve egészen addig, amíg a mérkőzés végefelé ki nem engedtünk, sosem kaptunk két gólt úgy, hogy ne lőttünk volna közte mi legalább kettőt, azaz Angola már a különbséget tartani sem tudta sosem. A védelem agresszívebbé vált, többet léptünk ki, több lett a megállító fault, ill. Klujber zavaróban kiválóan védekezett, máris nem tudtak olyan könnyen lövöldözni. Dányi pedig a védelem mögött egészen fantasztikus teljesítményt nyújtott: 20 lövésből 12-t megfogott, ez 60%. Neki a szünetben Bartalos Béla kapusedző külön magyarázta, hogyan kell ezeket a szélsőlövéseket védeni: a másik két kapus húsz perc alatt 6 gólt kapott szélről, Dányi 40 perc alatt 1-et. 

Pál Tamara feladata nem volt könnyű, a mezőny legfiatalabb tagjaként, erős hátrányban beállni irányítani nem hálás megbizatás, de Pál ennek kiválóan tett eleget. Társaival ellentétben ő pontosan érezte, hogy mi egy irányító feladata, nem akart mindenáron saját maga gólt lőni, inkább csapattársait játszotta meg, ha volt rá lehetőség. Ő és Háfra sorozatban tömték labdákkal a beállós Pásztor Noémit, aki élt is a lehetőséggel, mindössze egyszer hibázott (6/7). Márton Gréta is minőségi változást hozott Fodor helyére, már csak azzal is, hogy nem adott el egy labdát sem és sokkal többször vállalkozott, végül 8 lövésből 6 találatot ért el (Fodor 1/2), közte néhán nagyon szépen kivitelezett lövéssel. 

Klujber a nagyszerű védekezés mellett átlövőként a támadójátékból is kivette a részét, bár tipikusan nem távolról próbálkozott (az ő magasságával az nem is volna túl esélyes), inkább húzásokra érkezve a 6-7 méteres sávból szerzett gólokat, méghozzá elég jó mérleggel: a 6/7 átlövőből kiváló mutató. Egyedül Kuti Bettina játéka volt nagyon gyenge, a jobbszélsőnek gyakorlatilag nem volt hasznos megmozdulása. A lövődiagramm szépen mutatja, hogy a második félidőben a jobb kapufától jobbra eső területről nem szereztünk gólt, és rontott lövésünk is csak három volt (Kuti 0/2). Ezen javítani kell, még egy ilyen betli az egyik szélről a következő meccseken nem fog már beleférni. 

A második félidő közepére Angola fejben teljesen elfáradt, nem voltak már képesek koncentráltan játszani, fél óra alatt 10-15-ről 27-19-re fordítottuk meg az állást (17-4 sorozat), a hátralévő 12 percet pedig igazából már csak le kellett játszani. Mi is lazítottunk kissé, az, hogy innét az ellenfél még kiegyenlíthet, nem volt reális. Bár volt közte tíz is, a végén kilenc góllal nyertünk, 32-23-ra. A jól teljesítő játékosok mellett az eredmény Hajdu Jánost is dicséri, aki gyakorlatilag csak jót húzott, maximum annyi észrevételt tehetünk, hogy egy-két lépésre az ideálisnál később szánta rá magát. 

A negyeddöntőben Norvégia lesz az ellenfelünk, ha azt az akadályt is sikerrel vesszük, akkor az elődöntőben a dán-horvát meccs győztese következik. Könnyen mondhatnánk rá, hogy ez biztosan Dánia, de a dánok talán túlságosan is elkényelmesedtek a kirívóan könnyű csoportjukkal, és ma csak hosszabbításban tudták legyőzni Romániát, szóval várjuk meg a holnap estét ezzel. 

Ha ezeket a mérkőzéseket meg szeretnénk nyerni, akkor mindenképpen előrébb kell lépnünk játékban. Még egyszer nem fér bele, hogy csak a mérkőzés felében játszunk jól, ahogy az sem, hogy két alapember, Hornyák és Lakatos, ennyire értéktelen legyen a pályán. Ha ők ismét jól játszanának, akkor Klujber tartósan maradhatna a saját helyén, a szélen, ahol valószínűleg sokkal jobb lenne, mint Kuti ma. És azon is érdemes elgondolkodni, érdemes-e ismét Fodorral kezdeni balszélen. 

És akkor már csak a csapat fáradtságával lesz probléma. Ami meccsről meccsre fokozódik. A mai meccs is megmutatta, hogy három olyan játékosunk van, akik nélkülözhetetlenek és még elég stabilan is játszanak: Klujber Katrin, Pásztor Noémi és Háfra Noémi. De ők sem gépek, hogy lejátszanak 8 nap alatt 6 meccset, meccsenként 50 perc feletti játékidővel. Ez nem fog menni. Szóval innentől reménykedünk, hogy mindenki jó lesz, aztán megyünk, ameddig bírjuk. Annyi jó hírünk van, hogy a norvégoknak is pontosan ennyi meccsük volt ill. van. 

A Magyarország - Norvégia mérkőzés csütörtökön (július 28.) 18:30 órakor kezdődik Pozsonyban, az Ondrej Nepela jégcsarnokban. Akik nem tudnak a mérkőzésre kilátogatni, azok ezúttal is az internetes közvetítést választhatják. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr128918864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása