Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 Svájc – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2016.12.08. 20:16 maribor_

1981. április 28., A hónap utolsó keddje.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_zelk_zoltan.jpgElhunyt Zelk Zoltán kétszeres Kossuth-díjas költő

Lássuk először az elmúlt másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

Április 20.

Hivatalos baráti látogatásra Kubába érkezik Marjai József miniszterelnök-helyettes. Ott-tartózkodása során Marjait fogadja majd Fidel Castro, az ország vezetője.

Húsvét két napján Nyugat-Európában folytatódtak a fegyverkezés és a háború elleni tömegmegmozdulások.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nato.jpgTizenhárom országból érkezett sok ezer tüntető tiltakozott Brüsszelben a NATO fegyverkezési tervei ellen

Egyébként csak az NSZK-ban több mint 100 városban szerveztek különféle tiltakozó megmozdulásokat, kerékpár-felvonulásokat, nagygyűléseket, békemeneteket, békeünnepségeket és rockkoncerteket a NATO-rakéták európai és NSZK-beli telepítése ellen.

Moszkvában, az SZKP Központi Bizottságában hétfőn tanácskozás kezdődött, amelyen a KB ideológiai munkatársai vesznek részt.

Pokolgép robbant Teheránban azon a tüntetésen, amelyen az egy éve bezárt egyetem megnyitását követelték. Lapjelentések szerint a robbanás következtében 15 személy megsebesült.

A kubai hatóságok hétfőn átadták a Havannában levő amerikai érdek képviseleti iroda vezetőjének azt a négy amerikai tengerészgyalogost, akiket vasárnap tartóztattak föl Guantanamo térségében a határőrség egységei.

Április 21.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke kedden a Parlamentben fogadta Ivata Kazuonak a japán Toshiba vállalat és a magyar-japán gazdasági klub elnökének vezetésével hazánkban tartózkodó üzletemberek küldöttségét. Jelen volt Kallós Ödön, a Magyar Kereskedelmi Kamara társelnöke és Shinichi Sugihara, Japán magyarországi nagykövete.

A győri kórházban Ivánné Bíró Izabella 35 éves soproni asszony három kislánynak adott életet. Izabella 1,90, Andrea 2, Renáta pedig 2,5 kilogramm súllyal látta meg a napvilágot. Mindhárom apróságot a koraszülött osztályon ápolják. Az anya és a gyermekek állapota jó. Az asszonynak ez az első szülése. Ivánné foglalkozása fonónő, férje pedig villanyszerelő.

Kisiklott egy villámos szerelvény hátsó kocsija délelőtt negyed 11-kor a Körút és a Népszínház utca kereszteződésében. Mint azt a Budapesti Közlekedési Vállalat diszpécserszolgálatánál elmondták, a próbakocsi feltehetően pálya-, illetve váltóhiba miatt ugrott le a sínekről. Az okokat tovább vizsgálják.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_bkv.jpg

A baleset személyi sérülést nem okozott, s az anyagi kár is jelentéktelen. A forgalom mintegy 25 percig szünetelt. Ez idő alatt a villamosforgalmat kilenc autóbusz pótolta a November 7. tér és a Blaha Lujza tér között.

Lengyelországban országszerte megemlékeztek a lengyel-szovjet barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés aláírásának 36. évfordulójáról. A Zycie Warszawy című lengyel lap évfordulós megemlékezésében arra helyezi a hangsúlyt, hogy a 36 évvel ezelőtt aláírt szerződés a két nép érdekeit jól szolgálja, továbbá fontos tényezője az európai békének.

Szintén lengyelországi hír: határozat születik arról, hogy májustól a vajra, a lisztre, a darára és a rizsre is kiterjesztik a jegyrendszert.

Az Egyesült Államok bejelenti, hogy 1 milliárd dolláros katonai segélyt nyújt Szaud-Arábiának.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Namíbia-vitáján a világszervezet afrikai tagállamai újabb kísérletet tesznek, hogy gazdasági és politikai szankciókat fogadtassanak el a Namíbia függetlenné válását akadályozó Dél-Afrikával szemben.

"Az új világháború megakadályozásáért folytatott harc korunk legfontosabb és legsürgetőbb feladata. A békét fenyegető veszély napjainkban nagyobb, mint bármikor korábban, ám a béke hívei is erősebbek lettek. Mi, forradalmárok optimisták vagyunk. Hisszük, hogy a jövő a szabadságé, a békéé" - mondotta Fidel Castro a Béke-világtanács elnöksége záróülésén. Castro foglalkozott a Latin-Amerikára, különösen a karibi térségre és Kubára nehezedő washingtoni nyomással. Értékelte a Szovjetunió megfontolt magatartását, és támogatásáról biztosította Leonyid Brezsnyev békekezdeményezéseit, a párbeszéd folytatására vonatkozó javaslatát.

Heves ütközet zajlott le a salvadori gerillák és a kormánycsapatok között Tejutepeque körzetében. Az utóbbi hetek legnagyobb összecsapásában 300 hazafi intézett támadást a San Salvadortól mindössze 65 kilométerre fekvő 10 ezres várost védő kormánycsapatok ellen. A harcban a katonai jelentés szerint 10 gerilla vesztette életét, a kormánycsapatok veszteségeit nem hozták nyilvánosságra. Tejutepeque mintegy 24 kilométerre fekszik a Guazapan-vulkántól, a szabadságharcosok egyik legnagyobb salvadori központjától. 

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_san_salvador.jpgEnnek a salvadori asszonynak két fiát ölték meg a jobboldali halálbrigádok

Ugyancsak kedden San Salvadortól 24 kilométerre északkeletre 10 paraszt holttestét találták meg. Gyilkosaik, feltehetőleg a jobboldali félkatonai szervezetek tagjai, mielőtt végeztek volna áldozataikkal, kegyetlenül megkínozták őket. Három héttel ezelőtt ugyanilyen tömegmészárlás színhelye volt ez a körzet. Suohitotóban, a fővárostól 40 kilométerre a szabadságharcosok felrobbantották a térség víztárolóját, San Vicentében pedig egy áramelosztó állomást.

Április 22.

Az V. ötéves terv eredményeiről és a VI. ötéves terv feladatairól tartott sajtótájékoztatót Szilágyi Sándor, az Állatforgalmi és Húsipari Tröszt vezérigazgatója. Elmondotta, a legutóbbi tervidőszak egyik legnagyobb eredménye az, hogy továbbra is erőteljes ütemben fejlődött a hústermelés, s különösképpen pedig a sertéshústermelés. Éves átlagban 140 ezer tonnával több sertéshúst állított elő a mezőgazdaság, mint korábban.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_serteshus.jpgA Kaposvári Húskombinát dobozoltsonka-üzemében évente 410 ezer sertést dolgoznak fel

Vlagyimir Lenin születésének 111. évfordulója alkalmából szerdán koszorúzási ünnepség volt a szovjet állam megalapítójának, a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő személyiségének budapesti szobránál, a Dózsa György úti Felvonulási téren. 

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_lenin.jpgBudapesti fiatalok koszorúznak a Dózsa György úti Lenin-emlékműnél

A szovjet és a magyar himnusz hangjai után a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és Budapesti Bizottsága nevében Nemes Dezső, az MSZMP KB Párttörténeti Intézetének igazgatója és Király Andrásné, az MSZMP Budapesti Bizottságának titkára; a Minisztertanács nevében Trethon Ferenc munkaügyi miniszter és Veress Péter külkereskedelmi miniszter; a Szovjetunió budapesti nagykövetségének nevében Vlagyimir Pavlov nagykövet és Iván Zsukov tanácsos helyezett el koszorút.

Moszkvában is ünnepi ülésen emlékeztek meg Lenin születésének 111. évfordulójáról. A Kreml Kongresszusi Palotájában megtartott emlékünnepségen a moszkvai és a főváros környéki üzemek, gyárak, intézmények, kolhozok és szovhozok dolgozói, a társadalmi és tömegszervezetek, a fegyveres erők, a szovjet űrhajósok képviselői, a párt régi harcosai, a tudomány és a kultúra ismert személyiségei hosszan tartó tapssal köszöntötték az elnökségben megjelenő párt- és állami vezetőket, élükön Leonyid Brezsnyevet, az SZKP KB főtitkárát. Az ünnepi beszédet Konsztantyin Csernyenko, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára mondta el.

Még Lenin születésnapjával kapcsolatos hír, hogy több mint egy méter átmérőjű, mesterien öntött és megmunkált bronzcímert adományoztak a Magyar Népköztársaság moszkvai nagykövetségének a Csepel Vas és Fémművek dolgozói. A címert az épület bejárata mellett helyezték el. A gyári dolgozók társadalmi munkában készítették el népköztársaságunk címerét.

A csehszlovákiai hivatalos, baráti látogatáson tartózkodó magyar parlamenti küldöttséget, amelyet Apró Antal, az országgyűlés elnöke vezet, fogadta Lubomír Strougal szövetségi kormányelnök. A találkozón Apró Antal és Lubomír Strougal tárgyalt a magyar-csehszlovák kapcsolatokról.

Varsóban bejelentették, hogy április 29-ére összehívják a LEMP KB 10. plénumát. A plénum megvitatja a párt feladatait a IX., rendkívüli kongresszus előtti időszakban, továbbá áttekinti a IX. kongresszus irányelveinek tervezetét valamint a LEMP szervezeti szabályzatában végrehajtandó változtatásokat és kiegészítéseket.

Észak-Írország második városában, Londonderryben délután fokozódtak a nyolcadik napja tartó zavargások. Belfastban, a főváros nyugati felében szintén zavargások folytak, több tucat katolikus fiatal gépkocsikat rabolt el és gyújtott fel.

A Szovjetunió sosem látott méretű kísérleti atomrobbantást hajt végre a kelet kazahsztáni Szemipalatyinszkban.

"Az afgán forradalom a párt kezdeményezésére kibontakoztatott nemzeti felszabadító mozgalom eredménye, és napjainkban a népi fegyveres erők történelmi feladata, hogy sikeres befejezéséig végigvigyék nemzeti-demokratikus, antifeudális és antiimperialista forradalmukat" - mondotta Djalalabad helyőrségének tisztjei és katonái előtti beszédében Babrak Karmal, az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt KB főtitkára, az Afgán Demokratikus Köztársaság Forradalmi Tanácsának elnöke, miniszterelnök. Babrak Karmal a Szovjetunió önzetlen, internacionalista segítségnyújtásának jelentőségét hangsúlyozva kijelentette, hogy enélkül ma nem létezne forradalmi, szabad és független Afganisztán.

Közel egy millió fémipari dolgozó kezdi meg a sztrájkot egész Nyugat-Németország szerte, magasabb bért követelve.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_sztrajk.jpg„Minden eredménytelen nap a mi harci napunk” - hirdeti az NSZK-beli Kasselban felvonuló nyugatnémet és török fémmunkások transzparense

Több mint tízezer rézbányász kezd általános sztrájkba Chilében.

Április 23.

Budapesten életének 75. évében, hosszas szenvedés után elhunyt Zelk Zoltán kétszeres Kossuth-díjas költő, a Magyar Népköztársaság Babérkoszorúval Ékesített Zászlórendje és több más kitüntetés tulajdonosa. Temetéséről később történik intézkedés.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára egész napos program keretében a főváros lakosságának életkörülményeiről, Budapest fejlődéséről tájékozódott, s ennek során megtekintett több új létesítményt is.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kadar.jpgKádár János a Sugár üzletközpont előtt Maróthy László és Kelemen Lajos társaságában

Kádár János az utat a Fővárosi Tanácstól az Örs vezér térig metróval tette meg. A Deák téri állomáson a metróalagútba igyekvő más utasokkal együtt lépett rá a mozgólépcsőre, a felfelé tartók közül sokan felismerték és barátságosan integettek neki. Hasonló jelenetek játszódtak le kiszállásakor az Örs vezér téri állomáson is.

Fővárosi kőrútján Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára és Kelemen Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese kalauzolta a Központi Bizottság első titkárát.

Fidel Castro, a Kubai KP KB első titkára, az állam- és minisztertanács elnöke este fogadta Marjai Józsefet, az MSZMP KB tagját, a Minisztertanács elnökhelyettesét, a magyar-kubai gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság havannai ülésszakán részt vevő delegáció vezetőjét. Az elvtársi és baráti hangulatú eszmecserén megvitatták a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit, áttekintették a két ország közötti kapcsolatok erősítésének témáját, valamint a gazdasági együttműködés fejlesztésének feladatait.

Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, csehszlovák köztársasági elnök a prágai várban fogadta Apró Antalt, az országgyűlés elnökét és az általa vezetett magyar parlamenti küldöttséget. A szívélyes, elvtársi megbeszélésen hangsúlyozták a két, szocializmust építő baráti ország törvényhozói tapasztalatcseréjének és személyes találkozásainak hasznosságát.

A Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására csütörtökön Mihail Szuszlov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára vezetésével szovjet pártküldöttség érkezett baráti látogatásra Varsóba -  jelentette a TASZSZ hírügynökség. 

Szerdán éjjel és csütörtökön délelőtt viszonylagos nyugalom volt Bejrútban és Zahléban, ahol Szárkisz libanoni elnök huszadik tűzszüneti felhívásáig heves tüzérségi harcok dúltak egyfelől a jobboldali falangista milíciák, másfelől az arab békefenntartó erők között. A helyzetre jellemző, hogy csaknem egy hónapja zárva tartják a főváros keleti és nyugati felét összekötő átkelőhelyeket, és csütörtökön immár harmadik napja szünetelt a bejrúti repülőtér forgalma.

Április 24.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa ülést tartott, melyen törvényerejű rendelettel módosította a Munka Törvénykönyvét. A rendelkezések szerint a heti munkaidő 42 óra, ezzel összefüggésben - a munkaidőalap védelmében - az ebédidő kiadásának rendje is módosul. A törvényerejű rendelet 1981. július 1-én lép hatályba, és rendelkezéseit az ötnapos munkahét bevezetésének időpontjától (1982. január 1-e) kell alkalmazni.

Az elnök ellen elkövetett merénylet óta pénteken először ült össze az amerikai kormány a lábadozó Ronald Reagan részvételével. Az ülés napirendjén egyebek között John Block mezőgazdasági miniszter javaslata szerepelt a Szovjetunió ellen tavaly januárban hozott gabonaeladási tilalom teljes feloldásáról. Reagan elnök az indítványt jóváhagyta annak ellenére, hogy Alexander Haig külügyminiszter ellenzett minden olyan lépést, amit a Szovjetuniónak tett engedménynek lehet tekinteni.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_embargo.jpgMegélénkült az üzletkötés a chicagói gabonatőzsdén a Szovjetunió elleni embargó feloldásának hírére

Ugyanakkor a Szovjetunió 20 ezer tonna búzát adományoz Nicaraguának - jelentette be German Sljapnyikov, a Szovjetunió nicaraguai nagykövete. A bejelentést kommentálva a La Barricada, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front lapja a szolidaritás példájának nevezte a Szovjetunió döntését. A Szovjetuniót másoknak is követnie kellene - nyilatkozta a lapnak Rafael Cordoba Rivas, a nemzeti újjáépítés ideiglenes kormánya kormányzó tanácsának tagja. A nicaraguai sajtó az adománnyal kapcsolatban utal arra, hogy az országot a több mint 9 millió dolláros amerikai kölcsön felfüggesztése juttatta súlyos helyzetbe. A júliusban érkező, mintegy 10 ezer tonnás kanadai és 8 ezer tonnás svéd adománnyal együtt a lakosság gabonaellátása novemberig biztosított.

Befejeződött a genfi leszerelési bizottság tavaszi ülésszaka. A bizottság ülésén felszólalt dr. Kőmíves Imre nagykövet, a Magyar Népköztársaság állandó genfi képviselője, és ismertette a bizottság szocialista küldöttségeinek közös állásfoglalását a tavaszi ülésszak eredményeiről. A szocialista országok közelmúltban lezajlott pártkongresszusaival kapcsolatban kiemelte, hogy az ott előterjesztett javaslatok nagy jelentőségűek a nemzetközi helyzet megjavítása, valamint a leszerelés szempontjából. A bizottság idei tevékenységéről szólva elismeréssel szólt az üléseken uralkodó tárgyszerű légkörről. A nukleáris leszerelés kérdéseit elemezve szükségesnek tartotta, hogy a bizottság megállapodásra jusson a konkrét tárgyalások megindításához szükséges kérdésekben.

Hetedik munkahetét kezdte meg a Szaljut-6 űrállomáson Vlagyimir Kovaljonok és Viktor Szavinih. Az új állandó kozmikus expedíció két tagja a legutóbbi orvosi vizsgálat adatai szerint kitűnő egészségben, jókedvűen és igen eredményesen végzi feladatait. Kovaljonok és Szavinih folytatta megfigyeléseit, és technológiai kísérletekkel is foglalkozott: az űrállomás egyik minikemencéjében újfajta anyagok előállításával foglalkozott. Több olyan vizsgálatsorozatot folytatnak, amelyet az Interkozmosz-program expedíciói végeztek korábban.

Az IBM bemutatja az első személyi számítógépét. Az IBM PC forradalmi jelentőségét több tényező adta. A legfontosabb újítás az volt, hogy úgynevezett nyílt architektúrával építették. Ez azt jelenti, hogy a nyomtatott áramköri lapon, az úgynevezett alaplapon, csak a legfontosabb építőelemeket helyezték el. A többi áramköri elem – a központi memória egy része és a periféria-vezérlők – külön áramköri kártyákon (bővítőkártyákon) helyezkedett el. Így a tényleges számítógépes konfigurációt mindenki „szabadon” állíthatja össze, a megfelelő bővítőkártyák kiválasztásával, és gépbe helyezésével. A gép továbbfejlesztése, bővítése is egyszerűen megoldható újabb kártyák vásárlásával.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_ibm_pc.jpgAz 5150-es modell

Az NSZK támogatja Spanyolország csatlakozását a Közös Piachoz és belépési szándékát a NATO-ba. Calvo Sotelo spanyol miniszterelnök kétnapos NSZK-béli tárgyalásain kapott erre biztosítékot Schmidt kancellártól.

Bud Spencer főszereplésével a magyarországi mozik bemutatják a Piedone Egyiptomban című színes olasz filmvígjátékot.

A Német Szövetségi Köztársaságban betiltják a Mein Kampfot. A világ sok más részén 36 éve - a szerző, Adolf Hitler halála óta - magától értetődő intézkedés meghozatala rövidesen parlamenti vita tárgya lesz Bonnban - jelentette be Jurgen Schmude igazságügy miniszter.

Kilenc ország tíz csapata rajtolt péntek reggel a kardvívók Bajnokcsapatok Európa Kupája csatározása során a budapesti Sportcsarnokban. Majdnem percre pontosan tízórás pengecsata után eldőlt, a Vasas nyerte a díszes trófeát. A piros-kékek óriási bravúrral végeztek az élen, megelőzték az országuk válogatottjával tökéletesen megegyező szovjet CSZKA-t, valamint a román Steauát, és hazai riválisukat, a Bp. Honvédot. A csoportküzdelmek során semmi említésre méltó nem történt, klasszis különbség volt a döntőbe jutott négy együttes, valamint az utánuk következők között.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kard_bek.jpgA Bajnokcsapatok Európa Kupáján győztes Vasas együttese (balról): Hammang, Gellert, Tábor, Gerevich, Gémesi

A két magyar, a szovjet és a román bajnok külön versenyfutása döntötte el végül is a győzelmet és a helyezéseket. A döntő összecsapásai így alakultak: Honvéd-Vasas 8:8 (62:64, nyertek a piros-fehérek), CSZKA-Steaua 8:7, Vasas-CSZKA 9:6, Bp. Honvéd-Steaua 9:7, CSZKA-Bp. Honvéd 9:4, Vasas-Steaua 9:7. Az Európa Kupa végeredménye: 1. Vasas, 2. CSZKA, 3. Bp. Honvéd, 4. Steaua.

A héten az Egyesült Államokban a különféle slágerlistákat Daryl Hall & John Oates előadásában a Kiss On My List című szám vezeti.

Április 25.

Az emberi jogok salvadori bizottságának képviselője Mexikóvárosban közölte, hogy a salvadori hadsereg az év első három hónapjában 5 ezer embert gyilkolt meg. Hangsúlyozta, hogy az áldozatok többsége asszony és gyermek. Elmondta, hogy naponta a terror elől mintegy háromezren menekülnek külföldre, s csupán Mexikóban több mint 70 ezer salvadori menekült él. 

A Pentagon péntek bejelentette, hogy saját, önálló parancsnokságot hoz létre az úgynevezett gyorshadtest számára. A parancsnokság egyelőre Floridában lenne, később azonban Délnyugat-Ázsiába kívánják telepíteni. Ugyanakkor Szadat egyiptomi elnök egy nyilatkozatában kijelentette: Kairó és Washington között megállapodás jött létre arról, hogy az Egyesült Államok katonai támaszpontokat épít az egyiptomi fegyveres erők számára. E támaszpontokat - mondotta Szadat - Washington is igénybe vehetné abban az esetben, ha az arab országok „megvédése” amerikai beavatkozást tenne „szükségessé”.

Április 26.

Ritka szép sorozatot ért el a női Kupagyőztesek Európa Kupájában a Bp. Spartacus együttese. Remek küzdelmek, emlékezetes csaták után eljutott a döntőig. Jobbnak bizonyultak az oda-vissza alapon lejátszott találkozókon a csehszlovák Start Bratislava, az NDK-s Frankfurt és a bolgár Sportist Kremikovski együttesénél. Mindezt nemcsak eredményes, hanem alkalmanként szép és stílusos játékkal érték el. A fináléban az első mérkőzést a nagy ellenfél, a jugoszláviai Sombor ellen vívta a magyar együttes, és idegenben valódi bravúrral, 18:17-re nyert. A budapesti visszavágón a szövetkezetiek 22:17 arányban nyertek jugoszláv ellenfelükkel szemben, ezzel elhódítva a KEK-trófeát.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kezilabda_kek.jpgMegosztották örömüket a Bp. Spartacus női kézilabdázói edzőjükkel, Szabó Istvánnal, a Kupagyőztesek Európa Kupájának megnyerése után

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kezilabda_kek_2.jpgA csapatkapitány, Ceglédi a kupával

Lezárult Franciaországban az elnökválasztás első fordulója. Minthogy abszolút többséget egyik jelölt sem kapott, a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt, Giscard d’Estaing (8 155 279 szavazat, 28,2%) és Francois Mitterrand (7 485 876 szavazat, 25,8%) között dől el május 10-én, a második fordulóban az elnökség sorsa.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet elnöke Damaszkuszba érkezett, ahol nemzetközi kérdésekről, így a libanoni helyzetről és Izrael erősödő katonai akcióiról tárgyal a szíriai külügyminiszterrel.

Az amerikai mozik bemutatják a nagy sikerű Péntek 13 című horrorfilm második részét.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_pentek_13_2.jpgEgy képkocka a filmből

Az 1 millió dollár költségvetésű film nem arat akkora sikert, mint az előző rész egy évvel korábban. A Fangoria nevű amerikai horrormagazin szerint a Péntek 13. második része 1981 legrosszabb horrorfilmje volt.

Az egykori Beatles-tag Ringo Starr feleségül veszi Barbara Bach színésznőt, akivel a Barlangember című film forgatása közben ismerkedett meg.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_ringo_starr.jpgA lagzin középen az ifjú pár, két oldalukon a még élő Beatles-tagok párjaikkal, és Gianni, Barbara első házasságából született kisfia

A kaliforniai Northridge-ban, hatvanöt éves korában rákban elhuny az egykori hollywoodi sztár, Jim Davis, akit a magyar tévénézők igazándiból közel két évtized múlva, a Dallas című amerikai filmsorozat öreg Jock Ewing-jaként ismerhetnek meg.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_jim_davis.jpg

Április 27.

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására hétfőn hivatalos látogatásra Budapestre érkezett dr. Willibald Pahr, az Osztrák Köztársaság szövetségi külügyminisztere. A vendéget a Keleti pályaudvaron Puja Frigyes fogadta. Jelen volt dr. Randé Jenő, hazánk bécsi nagykövete és dr. Johann Josef Dengler, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete.

Államfőnek kijáró katonai díszpompával fogadták hétfőn Moszkva vnukovói repülőterén Moamer el-Kadhafi ezredest, a líbiai forradalom vezetőjét, aki az SZKP Központi Bizottságának és a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének meghívására bulgáriai látogatása befejeztével érkezett hivatalos, baráti látogatásra a szovjet fővárosba. A vendéget elsőként Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke üdvözölte. Jelen volt Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, külügyminiszter, Borisz Ponomarjov, az SZKP KB titkára, a szovjet kormány és az SZKP KB több más képviselője.

Az áprilisi forradalom harmadik évfordulója, Afganisztán nemzeti ünnepe alkalmából Kabulban ünnepi ülést tartott a Forradalmi Tanács, amelyen Babrak Karmai, az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt KB főtitkára, a Forradalmi Tanács elnöke, miniszterelnök mondott beszédet. Karmai kijelentette: az Afganisztán elleni imperialista, hadüzenet nélküli háború ellenére jelentősek a forradalmi fejlődés sikerei: megnőtt a dolgozó néptömegek bizalma a párt és a kormány iránt, megerősödött és kiszélesedett a forradalom társadalmi bázisa, szilárdabbá vált a párt vezető szerepe, nagymértékben növekedett az Afgán Demokratikus Köztársaság nemzetközi tekintélye.

Az ausztrál kormány hivatalosan is megerősítette, hogy országa, csatlakozva Washington döntéséhez, a múlt hét végén feloldotta a Szovjetunió elleni részleges gabonaembargót.

A Xerox piacra dobta az első olyan számítógépet ami a mai PC-kre  emlékeztet és a mai komputerek elődjének tekinthető. Az akkor megszokott írógépszerű számítógépektől eltérően volt rajta grafikus felhasználói felület (mappákkal és ikonokkal), szövegszerkesztő, a gépet össze lehetett kötni más gépekkel vagy eszközökkel és járt vele egy lézernyomtató valamint egy egér is (a világ első egere volt ez - a szerkesztő megjegyzése).

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_xerox_mouse.jpgA világ első egere

16000 dollár volt az ára, de ahhoz hogy adminisztrációs célokra használják 3-4 ilyen gépet össze kellett kötni, ami már jóval többe került mint egy csinos titkárnő 12000 dolláros fizetése. Az üzleti siker elmaradt, mindössze százezer Xerox Start adtak el. Az ebben az időben rendkívül népszerű Commodor (8 bit, 5 kB memória) mindössze 300 dollárba került.  A Star megbukott, de számos ehhez a komputerhez köthető fejlesztés (például az Ethernet) máig is él. A bukás miatt sokan elhagyták a Xerox-ot, köztük Simonyi Károly is, aki a Microsofthoz igazolt és magával vitte a Star szövegszerkesztőjét is (amit ma Microsoft Word-ként imádunk). 

Április 28.

A paksi atomerőmű építkezésének szerelőcsarnokában munkásgyűlésen értékelték a beruházási munkaverseny eredményeit. Egyebek között elmondták: háromszáz brigádban hatezer építő, szerelő, műszaki kapcsolódott a versenymozgalomba. Elkészült a reaktorbox csaknem 19 méter magasságban levő zárófödémje is, elhelyezték a reaktortartályt, megtörtént a reaktorcsarnok teljes körülzárása.

A fegyverkezés korlátozásának és a leszerelésnek a fontosságára hívta fel a figyelmet Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter abban a levélben, amelyet Kurt Waldheimhez, az ENSZ főtitkárához intézett. A levél válasz a főtitkár feljegyzésére, amelyet a tagállamokhoz intézett a jövő évben sorra kerülő, a leszerelés kérdéseivel foglalkozó rendkívüli közgyűlési ülésszak kapcsán. 

A brit hatóságok letartóztatták az IRA-foglyok politikai státusáért küzdő úgynevezett „H-blokk bizottság” több mint húsz tagját. A terrorizmusellenes törvény alapján hét napig tarthatják őket fogva vádemelés nélkül, és a rendőrség nyilván távol akarja tartani őket bármilyen tiltakozó akció szervezésétől Sands várható halálának idején. A brit kormány eldöntötte, hogy nem tesz semmiféle kísérletet Robert Sands megválasztott északír parlamenti képviselő és IRA-fogoly önkéntes éhhalálának megakadályozására. Ehelyett Belfastban és Londonban biztonsági előkészületeket tett arra az esetre, ha Sands halálhírére újabb zavargások törnének ki. Közben Sands éhségsztrájkjának 59. napján - a családtól származó hírek szerint - már nincs remény élete megmentésére. Gyakran elveszti az eszméletét, hallása, látása megromlott, szervezete már csak a tiszta forrásvizet fogadja be. Súlyos állapota ellenére még nem szállították át polgári kórházba.

Kétnapos látogatásra Bejrútba érkezett Abdel Halim Khaddam Szíriái külügyminiszter, hogy tárgyaljon a libanoni állami és politikai vezetőkkel a Libanon több körzetére kiterjedt fegyveres konfliktus megszüntetéséről.

Ismét egy fekete fiú holttestére bukkantak a Georgia állambeli Atlantában. A holttest a 21 éves Jimmy Ray Payne-é; ő a huszonhatodik áldozata a másfél éve tartó rejtélyes gyilkosságsorozatnak. Jimmy Payne szerdán tűnt el. Tetemét a Chattahoochee folyóban találták meg. Halálának okát még nem állapították meg pontosan. A példátlan gyilkosságsorozat négy másik áldozatát szintén ebben a folyóban találták meg, míg három holttestre a várostól délre levő folyóban bukkantak.

A külpolitikai és közéleti kitekintőnk után lássuk az elmúlt másfél hét érdekesebb labdarúgással kapcsolatos híreit.

A magyar bajnokság helyett kicsit nézzünk szét Európában, hogy állnak a csapatok.
A Szovjetunióban még csak nem rég kezdődött el a pontvadászat, ők tavaszi-őszi rendszerben bonyolítják a bajnokságot. Öt fordulón vannak túl a csapatok, a tabellát a Torpedó Moszkva vezeti 8 ponttal, őt a Szpartak követi 7 ponttal, utánuk következik az egyaránt 6-6 pontos Kijev, Minszk és Tbiliszi. Érdekesség, hogy a bajnok CSZKA nincs a táblázat első felében, legutóbb is csak egy 1:1-es döntetlenre futotta erejükből az újonc Dnyepr ellen.
Csehszlovákiában még 7 forduló van hátra és 23-on vannak túl a csapatok. Még semmi sem dőlt el, szoros nagyon az élmezőny. Első helyen áll a Banik Ostrava 32 ponttal, aztán 1-1 pont lemaradással követi őket két prágai csapat, a Dukla és a Sparta.
Angliában már sok minden eldőlni látszik, úgy néz ki, 71 év után az Aston Villa újra bajnok lehet. A legutolsó fordulóban hiába játszottak döntetlent Stoke City vendégeként, az egyetlen riválisuk, az Ipswich Town kikapott Norwichban, így tovább növelték előnyüket és már szinte behozhatatlan az előnyük. Két fordulóval a vége előtt a birminghamiaknak negyven mérkőzés után 58, az Ipswicnek harminckilenc mérkőzés után 54 pontja van.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_david_geddis.jpgDavid Geddis egész szezonban a Villa egyik legjobbja volt, a sors fintora, hogy pont az Ipswichtől érkezett Birminghamba

A bronzéremért folytatott csata sokkal nyitottabb, 39-39 pontos az Arsenal és a West Bromwich, 38 pontos a Southampton és 37 pontos tavalyi bajnok Nottingham Forest. A három kieső helyből kettő már el is kelt. Biztosan másodosztályú lesz a Leicester és a Crystal Palace, a harmadik kieső pedig a Brighton & Hove Albion-Norwich City-Wolverhampton Wanderers hármasból fog kikerülni.
Ausztriában a bajnok Austria Wien biztosan győzött, a bennmaradásért küzdő Eisenstadt (Kű Lajos és Pusztai László csapata) az idei bajnokságban sokáig vezető Sturm otthonában szerzett pontot, s ezzel biztosította a bécsi lila-fehéreknek az első helyet a  hétvégi forduló után. Az utolsó helyezett Austria Salzburg - meglepetésre - négy gólt rúgott a másik grazi együttesnek, amely így az ötödik helyre esett vissza. Három fordulóval a vége előtt vezet az Austria 35, második a Sturm 34, harmadik az Admira 33 ponttal.
Spanyolországban az izgalom a tetőfokára hágott: a bajnoki cím sorsa csak az utolsó fordulóban dől el. A vezető Socledad ugyanis nyert az Espanol ellen, és a tavalyi bajnok Real is biztosan győzött a helyi rangadón az Atletico ellen. Így a Sociedad megtartotta egypontos előnyét.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_real_sociedad.jpgA Real Sociedad játékosainak egész évben volt okuk az örömre

Az utolsó fordulóban mindkét vetélytárs idegenben játszik. A párosítás Gijon-Real Sociedad és Valladolid-Real Madrid. Az üldözők közül kikapott a Barcelona és a Valencia is, így ők már nem szólhatnak bele a bajnoki cím sorsába. A három kieső is megvan már, az Almeria, a Salamanca és Murcia csapatai búcsúznak az első osztálytól. 44 pontos a Sociedad, 43 a Real Madrid és 41 az Atletico.
Lengyelországban bőven nem dőlt el még semmi, nyolc forduló van hátra. Első a Lodz 32, második a Legia 30, harmadik a Wroclaw 28 ponttal.
Eldőlni látszik a holland bajnokság. A harmincnégy fordulóból hét még hátravan, az UEFA-Kupában vitézkedő AZ 67 nem kevesebb mint 9 ponttal vezet a Feyenoord előtt úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Harmadik az Utrecht, 2 ponttal lemaradva a rotterdamiaktól.
Bulgáriában a vezető CSZKA biztos győzelmet aratott az utolsó helyezett Csernomorec csapata ellen, az üldözők közül a Levszki-Szpartak döntetlenül mérkőzött, a Trakija és a Szpartak Pleven kikapott. A katonaegyüttes előnye 5 pont. A táblázat alsó felében továbbra is hét  csapatot fenyeget a kiesés. Hét fordulóval a vége előtt 32 pontos a CSZKA, 27 a Levszki és 26 az Trakija.
Görögországban hat fordulóval a zárás előtt első az Olympiakos 41, második az Aris 38, harmadik az AEK 37 ponttal.
Jugoszláviában nyolc forduló van még hátra és nyitott minden. A Crvena Zvezda az első 34, a Napredak a második 33, a Velezs a harmadik 30 ponttal.
Skóciában a glasgowi örökrangadót a Celtic nyerte, és három fordulóval a befejezés előtt jelentős lépést tett a bajnoki cím megszerzése felé. Első a Celtic 58, második az Aberdeen 47, harmadik a Rangers 41 ponttal.
Belgiumban a már bajnok Anderlecht elszenvedte ez évi harmadik vereségét.
A Lokeren újabb győzelmével felküzdötte magát a második helyre, 40 pontjuk van. Őket követi Beveren 37, a Standard és a Bruges 34-34 ponttal.
Olaszországban még minden nyitott. Négy fordulóval a vége előtt 1. Juventus 37., 2, Roma 36., 3. Napoli 35 ponttal. A negyedik helyen álló Internazionale kiszállni látszik a bajnoki címért folytatott versenyből és az is biztos, hogy a kiesők a Brescia, Udinese, Perugia, Pistoese négyesből fognak kiderülni. A Bundabotrány miatt nyáron kizárt AC Milan és Lazio a Serie B-ben erősen feljutásra állnak.
Az NDK-ban sincs még lefutva semmi, a Dynamok (Berlin és Dresden), a Magdeburg és a Jena csapatai közül bárki befuthat még a bajnoki címre.
Franciaországban meglepetés a bajnoki címet védő Nantes nagyarányú győzelme az élcsoportban tanyázó Monaco ellen. A Sochaux-St. Etienne találkozó elmaradt, így a Nantes került az élre. Öt fordulóval a befejezés előtt az Angers és a Nimes már aligha menekül meg a kieséstől. 1. Nantes 49., 2, St. Etienne 48., 3. Bordeaux 43 ponttal.

Magyar vonatkozású hír, hogy a kupaszerda előtt egy nappal második lett a KK-ban a Csepel. Késő este a csepeliek Comoban léptek pályára, és a csehszlovák Poucek játékvezető irányította mérkőzésen 2:1-es vereséget szenvedtek az olasz együttestől. A Csepel a következő összeállításban játszott: Kovács - Godán, Kőhalmi, Wéber, Gálhidi - Varga (Elekes a 68. percben), Kincses, Lazsányi, Tóth - Tulipán, Kelemen. Lazsányi már az első percben vezetést szerzett a piros-kékeknek, de korai volt az öröm, mert az olaszok Fontolan révén már a harmadik percben egyenlítettek, majd a 35. percben Pozzato révén a vezetést is megszerezték. Akkor még nem gondolta senki, hogy ez a gól a Csepel második helyét fogja jelenteni... Hiszen a nagy vetélytárs csehszlovák Tatran Presovnak másnap Zágrábban legalább négygólos különbséggel kellett volna győznie a házigazdák ellen ahhoz, hogy az első helyen végezhessenek. Nos, amire gondolni sem mertünk, az bekövetkezett: a Tatran Presov Zágrábban 5:1 (2:1)-re legyőzte a jugoszláv együttest, pontosan olyan gólkülönbséggel tehát, amilyenre a Csepel előzőnapi eredményének birtokában az elsőséghez feltétlenül szükségük volt... Végül is több rúgott góljával a csehszlovák csapat hódította el a patinás serleget.
Az 1980/81. évi Közép-európai Kupa végeredménye:

Hely. Csapat Mérk. Gy. D. V. Gk. P.
1. Tatran Presov 6 3 1 1 11:7 7
2. Csepel SC 6 2 3 1 6:2 7
3. Calcio Como 6 3 1 2 7:7 7
4 NK Zagreb 6 1 1 4 4:12 3


A héten folytatódott az európai labdarúgókupák sorozata. Ezután alakul ki a finálék párosítása. Az BEK-ben az angliai 0:0 után a Bayern München a továbbjutás reményében fogadja a Liverpool együttesét. A másik BEK-találkozón, Milánóban az Internazionale kétgólos hátránnyal indul a Real Madrid ellen. A KEK-ben a Jena kétgólos előnnyel utazik a Benficához, míg a rotterdami Feyenoord a háromgólos előnnyel érkező Dinamó Tbiliszit fogadja. Favoritok a vendégek. Az UEFA Kupában az AZ 67 városában, a hollandiai Alkmaarban a francia Sochaux, Kölnben az Ipswich a vendég (játékvezető: Palotai). A házigazdák az esélyesek. Az eredmények:idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nemzetkozi_kupak_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nemzetkozi_kupak_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nemzetkozi_kupak_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nemzetkozi_kupak_2.jpg

Ezzel kialakultak a döntők párosításai: BEK: Liverpool - Real Madrid (Palotai Károly fogja vezetni), Párizs, május 27. KEK: Dinamó Tbiliszi  - Jena, Düsseldorf, május 13. UEFA Kupa: Ipswich - AZ 67, az első mérkőzés május 6-án Ipswich-ben, visszavágó május 20-án Hollandiában.

A kupaszerda utáni pénteken az MLSZ-ben elkészítették a sorsolást a labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában, a legjobb négyig eljutott csapatoknak. Eszerint június 20-án (később kijelölendő színhelyen) Diósgyőr - Ú. Dózsa és Vasas - Bp. Honvéd mérkőzésre kerül sor. Másnap, június 21-én a vesztesek a 3. helyért küzdenek, majd a győztesek döntője következik.

És akkor lássuk a lényeget, a VB-selejtező mérkőzést!

Svájc – Magyarország
A két ország csapatainak 33. találkozója következik. A magyarok mérlege igazán kedvező, 25 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, a gólkülönbség 108:45. Ezzel szemben a svájciak felhozhatják, hogy Luzernban még senkitől sem kapott ki a nemzeti tizenegyük. A magyar futballisták egészséges derűlátással várták a találkozót, a helyiek nagyon bíztak Wolfisberg szövetségi kapitány kvalitásaiban, harci indulót harsogó megnyilvánulásaiban, és csapatuk közismert küzdőképességében, mégis visszafogottan csak 2:1-es svájci győzelemben bizakodtak. A svájciak eddig két mérkőzésből nulla ponttal állnak a tabella legvégén, nekünk ez lesz az első selejtezőnk (Emlékeztetőül az eddig lejátszott találkozók: AngliaNorvégia 4:0, NorvégiaRománia 1:1, RomániaAnglia 2:1, SvájcNorvégia 1:2 és AngliaSvájc 2:1). Minden estre este kiderül, mennyit is ér valójában válogatottunk valenciai győzelme.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_tata.jpgÉletképek Tatáról az indulás előtt

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_tata_2.jpgIllusztris vendégek Tatán, balra Magyari Béla kiképzett űrhajós labda súlytalansági gyakorlata, jobbra Farkas Bertalan vizsgálja Katzirz frissen operált kezét

A csapat egész héten taktikai jellegű edzésekkel készült Tatán, a keret tagjai ezután már térhettek haza, hanem vasárnap reggel egyenesen az edzőtáborból mentek a Ferihegyi repülőtérre. A MALÉV-gép 11 óra 5 perckor indult Zürichbe, majd innen társasgépkocsival folytatta a csapat útját Luzernbe, amely csupán 60 kilométernyire van Zürichtől. Vasárnap és hétfőn este is edzést tartott a keret a mérkőzés helyszínén. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány ezután hirdette ki azt a csapatot, amelyet a nagy fontosságú mérkőzésre pályára küldött. Lássuk a mérkőzést.
idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_2_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_9.jpgA magyar válogatott a mérkőzés előtt a Himnuszt hallgatja

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_10.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_1.jpgMár-már úgy látszott, hogy a svájci kapus kivédi Müller tizenegyesrúgását, de azután a labda mégis a hálóba került

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_5.jpgMozgalmas jelenet a magyar kapu előterében, a második félidő derekán, Barberist (sötét mezben) Martos (takarva) és Szántó (12) zavarja, hátrább Kiss, Bálint és Garaba helyezkedik tettre készen

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_6.jpgBálint nagyszerűen tört előre a 45. percben,. Törőcsikhez játszott, aki féltérden állva is pontosan adta vissza a "kényszerítőt". A középhátvéd rendkívül higgadtan talált be a svájci kapu jobb sarkába. A gól nem is jöhetett volna jobbkor, ezzel a lövéssel egyenlített a magyar válogatott először

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_7.jpgTörőcsik mindkét magyar gólban tevékeny szerepet játszott, ezúttal a később kiállítás sorsára jutott Heinz Hermannt rázta le magáról

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_11.jpg


Végül nézzük meg a mérkőzés rövid összefoglalóját

A labdarúgó VB-selejtezőkre felajánlott Szivárvány Kupa első szavazásán harmincegy szerkesztőség vett részt, és a következő sorrend alakult ki:

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_meszaros.jpg 1. Mészáros 232 pont

2. Bálint 229, 3. Müller 189, 4. Martos 179, 5. Mucha 176, 6. Törőcsik 157, 7. Fazekas 155, 8. Tóth J. 154, 9. Kiss 152, 10. Csapó 146, 11. Garaba 139.

A magyar válogatott mérkőzésének másnapján Anglia a Wembley-ben látta vendégül Romániát, a mérkőzés 0:0-ra végződött. Az első félidőben csak szögletek jelezték a hazai csapat fölényét. Közben a román csapat egyik támadásából az angol kapus csak nagy nehezen ütötte ki a labdát a mezőnybe. A fegyelmezett román együttes végig jól védekezett, az angolok nem tudták gólra váltani nyomasztó fölényüket.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_angol_roman.jpgIordache a román csapat egyik legjobbja volt, Osman még ilyen közelről sem tudta bevenni kapuját

A csoport állása a két legutolsó mérkőzés után:

Hely. Csapat Mérk. Gy. D. V. Gk. P
1. Anglia 4 2 1 1 7:3 5
2. Románia 3 1 2 - 3:2 4
3. Norvégia 3 1 1 1 3:6 3
4. Magyarország 1 - 1 - 2:2 1
5. Svájc 3 - 1 2 2:4 1


Még beszédtéma lesz a luzerni döntetlen, amely nyilvánvalóan még inkább fokozódik majd a közelgő, május 13-i hazai bemutatkozással, a román labdarúgók budapesti szereplésével. Ne feledjük, borzasztó nehéz dolgunk lesz, hiszen a következő ellenfelünk eddig 3 pontot vett el a toronymagasan esélyes angoloktól. Addig azonban levezetőként vagy ha úgy tetszik, ráhangolásként egy fordulóra a bajnokság kerül ismét előtérbe, jön a 29. forduló.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3612016807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása