Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Auf Wiedersehen DDR, avagy búcsú az NDK labdarúgásától 2.

2017.03.14. 19:19 maribor_

Előző részünkben az NDK labdarúgó válogatottjának történelmét meséltük el a Tisztelt Olvasónak. A második részben a keletnémet labdarúgó bajnokságot, a keletnémet kupát és az NDK klubcsapatainak  a nemzetközi kupákban elért eredményeit foglaljuk össze.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_oberliga.jpgOberliga

Az NDK labdarúgó bajnoksága, az Oberliga

Miután Németország kétfelé szakadt, a keleti és a nyugati oldalnak is létrejött a saját labdarúgó-bajnoksága, amelyek a náci Németország idején lévő Gauliga helyébe léptek. Az NDK bajnokságát 1949-ben DS-Oberliga néven alapították, csak 1958-ban vette fel a DDR-Oberliga nevet.

A bajnokság első szezonjában 14 csapat vett részt, melyből a szezon végén kettő esett ki. A következő négy évben a résztvevők száma 15 és 19 között mozgott, két egymást követő évben nem volt ugyanannyi a létszám. Az 1954/55-ös szezontól kezdődően, egészen az utolsó idényig bezárólag visszaálltak a korábbi 14 csapatos rendszerre, ahol két csapat esett ki.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_oberliga_ii.jpg2017-es konyhai csendélet egyik szerkesztőtársam konyhájából

Legtöbb bajnoki címet, szám szerint tizenegyet, a Dynamo Dresden szerzett, a legtöbb bajnoki pontot (1097) a FC Carl Zeiss Jena zsebelte be, a legtöbb bajnoki mérkőzést (1019) a BSG Wismut Aue játszotta. A legtöbb kupát, 7-7 győzelemmel holtversenyben a Dynamo Dresden és az 1. FC Magdeburg nyerte, és a legtöbb döntőbe kerülést, tizenegyet, a drezdaiak tudhatnak magukénak. A sárga-feketék melletti másik elit csapatnak, a berlini Dynamonak a kupában csak negatív rekord jutott, a döntőkben, hat alkalommal, sikerült vereséget szenvedniük (igaz, ezek mellett három kupagyőzelmet is elkönyvelhettek).

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_keletnemet_kupa.jpgAz utolsó kupát 1991-ben a Hansa Rostock szerezte meg

Az utolsó önálló keletnémet bajnoki szezont 1990/91-ben rendezték, a német újraegyesítés után a keleti csapatokat fölfalta a Bundesliga.  Az utolsó bajnok (Hansa Rostock) és az utolsó ezüstérmes (Dynamo Dresden) a következő szezonban a Bundesliga 1-ben indulhatott. Egy év múlva a Rostock egyenes ágon ki is esett, a drezdaiak épp csak megmenekültek akkor még. A következő hat csapat (az FC Rot-Weiß Erfurt, a Hallescher FC Chemie, a Chemnitzer FC, az FC Carl Zeiss Jena, a 1. FC Lok Leipzig és a BSV Stahl Brandenburg a Bundesliga 2-be kapott besorolást. A többi csapat (Dynamo Berlin, FC Stahl Eisenhüttenstadt, FC Vorwärts Frankfurt, 1. FC Magdeburg, FC Energie Cottbus és FC Sachsen Leipzig) már csak a harmadosztályba fért be. 

A keletnémet labdarúgó szövetség az Év Játékosa címet 1963 és 1991 között 23 alkalommal osztotta ki. Legtöbbször, három alkalommal, Jürgen Croy (róla lesz még szó) és Hans-Jürgen "Dixie" Dörner (1977, 1983 és 1985) a Dynamo Dresden védője nyertek. A csapatok közül a drezdaiak hét, a jénaiak hat alkalommal adtak játékost a címre. 

Röviden a klubok névválasztásáról, illetve kapcsolódásukról a keletnémet pártállami rendszerhez.

A Dynamo név az, amit talán mindenki tud, a legkevésbé kell elmagyarázni. A D-betűs csapatok az egész kelet-európai egypártrendszerben a belügyminisztériumok, illetve mindenhol a belügy alá tartozó rendőrség sportklubjai voltak. Az NDK-ban pedig a rendőrségen belüli állambiztonsági szerv, a Stasi gyakorolta a fennhatóságot. 
auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_dynamo.jpgA Vorwärts nevű csapatok a mi Honvédjainknak feleltek meg. Ők elsősorban nem a labdarúgás terén jeleskedtek, az NDK futballjának a történelmébe igazándiból csak a Frankfurt (an der Oder) alkotott maradandót. Ez a klub 1971-ig Vorwärts Berlin néven futott, egy párton belüli belügy-hadügy hatalmi "megmérettetés" végeredményeként költöztek a fővárosból, ne rontsák a fellendülőben lévő kedvenc BFC népszerűségét. (Hasonló házirangadó amúgy nem volt szokatlan a kelet-európai sporttörténelemben, az ötvenes években a belügyet felügyelő Berija ámokfutása lehetetlenítette el a katonacsapatban játszók életét.)
auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_vorwarts.jpgWismut névvel a bányaipar felügyelte a csapatokat, különösen a bizmut (németül a wismut) és az urán kitermelésben érdekelt vállalatok által irányított klubok viselték ezt. (A két anyag együtt is gyakran előfordul a természetben, mint nálunk a Mecseki Érc és Uránbányák.)
auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_wismut.jpg
Traktor a mezőgazdasági vállatok csapatai voltak.
auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_traktor.jpgStahl névvel az acélgyárak által irányított csapatokat illették.
auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_stahl.jpgChemie - nos, talán ezen fognak a legkevésbé meglepődni, a vegyipar tette be a lábát a sportba.
auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_chemie.jpgLokomotive, még az előzőnél is triviálisabb.
auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_lokomotive.jpg

Az Energie név az állami villamos energia szolgáltató csapatait jelentette. Az FC, vagy az 1. FC nevű klubok elsősorban regionális, tanácsi (önkormányzat) alapon szerveződtek, vállalatoktól függetlenül. Átfedések, közösködések persze akadtak. Az 1. FC Magdeburgnak végig fő patrónusa maradt az VEB Schwermaschinenbau-Kombinat Ernst Thälmann (SKET), azaz a helyi Nehézgép Kombinát, vagy az FC Carl Zeiss Jena, amely az optikai gyárral maradt szoros együttműködésben, de nem kizárólag az üzem csapata volt. 

Ha még bírja a Tisztelt Olvasó, és ha már így elkapott engem a Keilriemen, nézzük meg az egykori NDK csapatainak szereplését a nemzetközi kupákban.

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában először az 1957/58-as kiírásban indult keletnémet csapat, mégpedig az előző szezon nyertese, a Wismut Karl Marx Stadt (a későbbi Wismut Aue, a mai FC Erzgebirge Aue).

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_wismut_karl_marx_stadt.jpgBajnokavatás Karl-Marx-Stadtban, jöhet a BEK!

A nyolcaddöntőig jutottak, évekkel később úgy mondták volna, tizenegyesekkel jutottak tovább. A valóság az, hogy az első körben a lengyel Gwardia Warszawa ellen 1:3 és 3:1, a másnap megismételt találkozó Berlinben 1:1-re végződött, pénzfeldobással a lila-fehérek mentek tovább. A következő körben az Ajax kettős győzelemmel jutott tovább ellenük. Az európai kupák történetében először fordult elő az, hogy a 3. mérkőzés sem eredményezett továbbjutót, így érmefeldobás döntött. Ezen szabály első „győztese” lett a Wismut.

Érdekesség, a következő évben ismét ők képviselhették az NDK-t és egy körrel tovább jutottak, mint korábban. Igazi harmadik mérkőzés specialistának mondhatták már magukat, hiszen az első fordulóban a Petrolul Ploieşti ellenében összesítésben döntetlen volt, az újrajátszásban sima 4:0 volt, a következő körben a svéd IFK Göteborg laza ujjgyakorlatnak bizonyult, legvégül a svájci Young Boys állította meg őket - egy harmadik mérkőzésen.

1968-ban a politika ezúttal is beleszólt a sportba. A csehszlovákiai események miatt, a szocialista országok nem óhajtottak kapitalista országok csapataival játszani, ezért visszaléptek a nemzetközi kupákban való indulástól. Az NDK részéről az 1. FC Carl Zeiss Jena volt a szenvedőalany a Varsói Szerződés országainak további áldozatai a Dinamo Kijev, a Ferencváros, a Levszki Szpartak Szófia és a Ruch Chorzów együttese 

1969/70-ben a Vorwärts Berlin volt a következő csapat, amelyik 2 kört tudott menni.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_vorwarts_berlin_1969.jpgA berliniek utolsó bajnokcsapata, két év múlva jött a költözés

Az első körben egy győzelem egy döntetlen a mérleg a görög Panathinaikos ellen, a második fordulóban idegenben lőtt gólokkal (2:1, 2:3) mentek tovább jugoszláv Crvena Zvezda ellenében. Harmadik körben még legyőzték az első meccsen 1:0-ra az osztrák Ernst Happel által edzett holland Feyenoordot, de a visszavágón a hollandok nyertek 2:0-ra.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_vorwarts_berlin_feyenoord_1970.jpgEnnyire népszerű volt a berlini katonacsapat, a márciusi zimankóban zsúfolásig telt lelátók várták a csapatokat

A hetvenes évek új névvel kezdődtek, az FC Carl Zeiss Jena tette le ezúttal a névjegyét, ismét a negyeddöntőig jutott egy NDK-t képviselő csapat. Kettős győzelem a török Fenerbahce, majd a portugál Sporting ellen. A négy közé jutásért a Crvena Zvezda bizonyult túl nagy falatnak, bár az első meccsen egy góllal nyertek a jénaiak, a visszavágón megsemmisítő vereséget szenvedtek Belgrádban. A következő körben Puskás Panathinaikosa állította csak meg a jugoszláv bajnokot, hogy a döntőig meneteljenek.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_carl_zeiss_jena_crvena_zvezda.jpg Lothar Kurbjuweit (Jena, jobbra) és Branislav Klenkovski harca a labdáért a jénai 3:2-n 1971 márciusában

A hetvenes évek viszonylagos sikertelenséget hoztak a keletnémet klubcsapatoknak. Az évtized utolsó évének kivételével csak a Dynamo Dresden és az FC Magdeburg szerepeltek a BEK-ben, felejthető produkcióval. Mindkettejük legnagyobb teljesítménye, ha túl tudtak az első körön jutni, de az sem mindig sikerült. Javukra szolgáljon, hogy olyan csapatok ellen véreztek el, mint a Juventus, a Bayern München, a Liverpool, vagy az FF Malmö. A drezdaiak egyik páros meccse magyar vonatkozású. 1976 őszén - először és utoljára találkozik a BEK-ben magyar és keletnémet csapat - az Üllői úton a Ferencváros 1:0 nyert Onhausz góljával, de a visszavágón a sárga-feketék 4:1 nyertek és továbbjutottak.

Magyar szempontból volt egy emlékezetes esemény a mérkőzésen. Ekkor szenvedett súlyos koponyarepedést Nyilasi Tibor.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ferencvaros_dynamo_dresden_1976_77_2.jpgAz ütközés utáni pillanat, Nyilasi elterül a földön

A mérkőzés 64. percében a védő Udo Schmuck összefejelt a válogatott játékossal, a mentő az eszméletlen Nyilasit az Amerikai úti idegsebészetre szállította.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ferencvaros_dynamo_dresden_1976_77.jpgTakács József, az FTC gyúrója és a játékvezető pár pillanatig tanácstalanul várja az orvost

Ezt követően a népszerű Nyíl féléves kihagyásra kényszerült és csak 1977 tavaszán léphetett újra pályára.

Az utolsó évben lépett színre a berlini Dynamo és rögtön majdnem bombameglepetést okozott. Papírforma továbbjutás a lengyel Ruch Chorzow (4:1, 0:0) ellen, majd majd kicsit nehezebb megmérettetés a svájci Servette ellenében (2:1, 0:0). A negyeddöntőben a BEK címvédő Notthingam Forest elleni első mérkőzésen a berliniek idegenben nyertek 1:0-ra!

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_nottingham_forest_dynamo_berlin.jpgHans-Jürgen Riediger a győztes gólt rúgja Peter Shiltonnak

A berlini visszavágón szertefoszlottak az álmok, az angolok 3:1-re nyertek, majd onnan a döntőig meneteltek és ha már ott voltak, meg is nyerték másodszor is a kupát.

A nyolcvanas évek is hasonlóan teltek (még mindig a berliniek képviselik az NDK-t), jellemzően kiesés az első, vagy a második körben. A Dynamo mellett szól, hogy a sorsolásokkal sokszor nem volt szerencséjük. Estek ki későbbi BEK-győztestől (1981, Aston Villa) és későbbi BEK-döntőstől (1984, AS Roma), zeniten lévő csapatoktól, mint az Austria Wientől (1985), vagy a Werder Brementől (1988).


A gólgazdag Dynamo Berlin-Austria Wien mérkőzésen az éles szemű Olvasó egy kedves ismerőst is felfedezhet

Az következő évtized elején, mintegy lezárandó a BEK és az NDK klublabdarúgás közös halmazát, még a Dresden utoljára odatette magát, a negyeddöntőig jut. 6:1-es összesítés az Union Luxembourg ellen, majd két 1:1 után tizenegyespárbaj az FF Malmö ellenében. A végállomást a jugoszláv Crvena Zvezda jelentette. A belgrádi 3:0 után a berlini visszavágón a mérkőzés a 78. percben félbeszakadt 2:1-es Crvena Zvezda vezetésnél, mivel nézőtéri zavargások törtek ki. Később az UEFA a jugoszláv csapat javára ítélte a mérkőzést 3:0-s eredménnyel.

1991/92-ben keletnémet bajnokként, de már az egyesített Németország kvótáján elindul a Hansa Rostock, de a végső győztes Barcelona ellen elvéreznek a legelején.

A Kupagyőztesek Európa Kupájának történelme egyidős a KEK és az NDK közös múltjával. Az 1960/61-ben induló sorozat első keletnémet indulója a Vorwärts Berlin, de már a selejtezőben kiesnek a csehszlovák Rudá Hvězda Brno ellenében. A következő idény már fényesebb jövőt sejtetett, a Motor Jena (a Carl Zeiss elődje) az első körben a walesi Swansea Town ellenében (5:1 és 2:2) megy tovább, a következő körben luxemburgi Alliance Dudelange sem okoz neki különösebb gondot (7:0 és 2:2).


Horst Kirsch és Peter Drücke góljai az Erfurtban rendezett 2:2-es mérkőzésen

Az elődöntőben esnek ki az Atletico Madrid ellenében kettős vereséggel, de abban a későbbi tudatban, hogy a  második kiírás győztese ellenében. A hatvanas évek további szereplői a Chemie Halle (a selejtezőben esnek ki, a Motor Zwickau (a későbbi döntős MTK a második körben veri ki őket), SC Aufbau Magdeburg (az első körben a török Galatasaray ellen esnek ki), a következő évben már 1 FC Magdeburg néven eggyel tovább jutnak (a 2. körben a  West Ham United ejti ki őket), de legrövidebb úton belül a kiesés sorsára jut a BSG Chemie Leipzig (a Sachen Leipzig elődje) és a BSG Sachsenring Zwickau.

Az évtized vesztese az 1. FC Union Berlin, életük egyetlen kupagyőzelmét 1968-ban szerzik, a csehszlovákiai események miatt a Szpartak Szófia, a Dinamo Moszkva, Rába ETO, a Górnik Zabrze és a Dinamo Bukarest társaságában bojkottálják a sorozatot.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_union_berlin_1968.jpgNyár elején az Union Berlin a kupagyőzelmet ünnepli, a kapitány Ulrich Prüfke (balra) és Ralph Quest emelik magasra a serleget

Az évtized lezárásaként ismét egy keletnémet-magyar párharc, az MTK ellen az 1. FC Magdeburg részéről (1:1, 1:0) az első fordulóban, a találkozó csak a hosszabbításban dőlt el a Hungária körúton, a győztes gólt Jürgen Sparwasser szerezte a 112. percben. A második körben aztán a portugál Academica búcsúztatta a rövid időn belül harmadik kupagyőzelmüket ünneplő kék-fehéreket.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_mtk_magdeburg_1969.jpgA budapesti 1:1-es mérkőzésen Lanczkor bravúrosan tisztáz Seguin elől, Dunai Lajos beavatkozásra készen

A következő évtized egy KEK-negyeddöntővel indul. A Vorwärts Berlin az első körben két döntetlennel, idegenben lőtt több góllal jut tovább az olasz Bolognán, majd szintén két döntetlen után tizenegyesekkel búcsúztatják a portugál Benficát is.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_vorw_rts_berlin_1970.jpgVorwärts Berlin kupagyőztes csapata

A négy közé jutásért a PSV Eindhoven azonban 2:1-es összesítéssel búcsúztatja berlinieket.

A következő KEK-idény már nagyobbat szólt, majdnem a lehető legnagyobbat.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_dynamo_berlin_1971_72.jpgA BFC 1971/72-es játékoskerete

Az első fordulóban a Dynamo Berlin a walesi Cardiff City ellen két 1:1-et játszott, büntetőkkel jutottak tovább. Az őszt a belga Beerschot ellen zárták két 3:1-es győzelemmel. A negyeddöntőben a svéd FF Åtvidabergs ellen 2:2 és 2:0 volt, csak a döntőbe jutásért játszott párosmeccsen buktak el a Dinamo Moszkva ellenében, tizenegyes párbajban.

Az 1973/74-es szezon már igazi sikertörténet az NDK labdarúgásának, és persze az 1. FC Magdeburgnak. Sorrendben a holland NAC Breda (0:0, 2:0), a csehszlovák Baník Ostrava (0:2, 3:0), a bolgár Beroe Sztara Zagora (1:1, 2:0) és a portugál Sporting (1:1, 2:1) következhetett az egyik fénykorát élő olasz AC Milan. A rotterdami döntőben a Magdeburg Lanzi öngóljával és Seguin találatával 2:0 ra nyert!


Az emlékezetes KEK-döntő

A Magdeburg egyik legnagyobb erőssége az volt, a játékosok szinte egytől egyig gyerekkoruk óta ismerték egymást, a keret összes játékosa vagy Magdeburgban, vagy a várost körülvevő 50 kilométeres sugarú körön belül születtek. Fénykorukat élték, 1972 és 1975 között nyertek egy keletnémet kupát, egy nemzetközi kupát és három bajnoki címet.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_magdeburg_1974.jpgA fiúk a kupával, edzőjükkel és a Dynamo Rotterdam egyik játékosával

Sikerük fő kulcsa Heinz Krügel, az edző volt, a korábbi szövetségi kapitány, aki 1966-ban érkezett Magdeburgba.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_heinz_krugel.jpgKrügel edző pályafutása csúcsán

Tíz évig volt hivatalában, a fent említett díjakon kívül még egy kupát és négy bajnoki bronzot is bezsebelt. A KEK-döntő után a Juventus szerette volna a kispadján látni, a hatóságok nem engedélyezték neki. Egész magdeburgi pályafutása alatt a politikai erőkkel harcolt, a város pártfunkcionáriusait minden erejével igyekezett az öltözőtől távol tartani. A Stasival is sikerült rendesen összerúgnia a port, azt pedig tudjuk, jót nem jelent. Amikor 1974 májusában a Bayern Münchennel játszottak a BEK-ben, az állambiztonsági szervek bepoloskázták a Bayern szálláshelyét és öltözőjét. Mikor a mérkőzéssel kapcsolatos információkat, konkrétan Udo Lattek szavait, át akarták adni Krügelnek, udvariasan visszautasította a felkínált lehetőséget. 1976-ban "az olimpára készülő magdeburgi sportolók nem kielégítő mértékű fejlődése" címszóval eltávolították posztjáról, a labdarúgó szövetség pedig örök életére eltiltotta az edzői tevékenységtől. Az egyesülés után a DFB rehabilitálta, a Magdeburg pedig a már nyugdíjas Krügelt felkérte tiszteletbeli elnökének. Hosszantartó, súlyos betegség után nyolcvanhét éves korában, 2008-ban hunyt el. Halála után a városban egy teret neveztek el róla, a magdeburgi stadionban pedig szobrot állítottak neki.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_heinz_krugel_2.jpgHeinz Krügel szobra a szurkolók zarándokhelye az MDCC Arénában

A BEK-et a Bayern nyerte, úgy volt, hogy ez a két csapat lejátssza a Szuper Kupa 1974. évi döntőjét, sőt Zapf, a magdeburgiak kapitánya már beszélt arról is, mennyire bátran játszanak majd a müncheniek ellen. Később azonban a kék-fehérek értesítették az UEFA-t, hogy nem akarnak Szuper Kupa-mérkőzéseket játszani, politikai okokból nem tartják időszerűnek a találkozót...

A következő szezonban a  BSG Sachsenring Zwickau kis híján megismételte a Magdeburg előző sikerét.

Látványos és izgalmas csatában dőlt el a kupa sorsa az NDK-ban. A két finalista a Sachsenring Zwickau és a Dynamo Dresden csapata volt. A rendes játékidőben kétszer is a drezdaiak szereztek vezetést, de a zwickauiak mindkét alkalommal egyenlíteni tudtak.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_sachsenring-zwickau_1975.jpgA Sachsenring Zwickau csapata a döntő után a kupával

A kétszer  15 perces hosszabbításban egyik csapat sem rúgott már gólt, így a végső döntés a 11-es rúgásokra maradt. A zwickaui kapus, Jürgen Croy, nagyszerű védéseivel megszerezte csapatának a nagy sikert - két büntetőrúgást is kivédett, társai viszont csak egyszer hibáztak.

Zwickau az első körben a görög Panathinaikoson ment túl (2:0, 0:0), majd az olasz AC Fiorentinán (0:1, 1:0, tizenegyesekkel 5:4, a harmadik kanyarban Antognoni hibázott, az utolsót a kapus, Jürgen Croy rúgta).

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_sachsenring-zwickau_fiorentina.jpgZwickauban a rögtönzött mobillelátók miatt 36 ezren láthatták a találkozót a Fiorentina ellen

A negyeddöntőben a Kenny Dalglish fémjelezte skót Celtic következhetett. A glasgowi 1:1 után a visszavágón 1:0-ás hazai győzelem született, készülhettek az elődöntőkre.

Itt már a belga Anderlecht túl nagy falatnak bizonyult, a későbbi kupagyőztes kettős győzelemmel ütötte el a Zwickaut a sorozattól.

Még a zwickaui mérkőzés előtt mondta Hand Croon, az Anderlecht vezetőedzője: "Álmunk az volt, hogy az elődöntőben Zwickau legyen az ellenfelünk. Nekik, a kapusuk kivételével nincs kiemelkedő képességű játékosuk. Biztosra veszem csapatom zwickaui győzelmét." A fenti eseményekben szinte többször írtuk le a Croy nevet, mint a Zwickauét.

Jürgen Croy neve egyet jelentett Zwickauval. Ott született 1946-ban, ott kezdett focizni és ott is fejezte be pályafutását. Az 1965-ös UEFA Ifjúsági Tornát vele nyerte az NDK, ő védett az NSZK elleni VB-meccsen, 1976-ban olimpiai bajnok volt. 1963 és 1981 között 372 bajnoki találkozón védett (ezalatt a Zwickau 418 bajnoki pontot szerezett), mindössze 37 bajnoki találkozóról hiányzott az első és az utolsó bajnoki mérkőzése között, háromszor volt az év labdarúgója. 1967 és 1981 között 94 válogatott találkozón szerepelt, 1989-ben ő kapta az "az NDK 40 évének legjobb labdarúgója" címet.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_jurgen_croy.jpgCroy munkában az NSZK elleni VB-meccsen

1982-től csapata utánpótlás nevelésével foglalkozott, 1984-től pedig ő lett a vezetőedző, alatta jöttek vissza a másodosztályból az Oberligába. 1989 júniusától a labdarúgó szövetség alelnökévé választották. Sportvezetői pályafutása mellett a helyi Pedagógiai Egyetem kutatási asszisztenseként dolgozott. Ő volt az első egykori keletnémet labdarúgó, aki reklámszerződést kötött, a Puma arca lett. A rendszerváltás után a már FSV Zwickau néven szereplő csapat felügyelő bizottságának az elnöke lett. 1994-től a helyi önkormányzat Kulturális és Sport Bizottságának volt vezetője.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_jurgen_croy_2.jpgCroy 2011-ben, első nyugdíjas évében

Az évtized hátralévő éveiben az 1. FC Lokomotive Leipzig kétszer képviselte hazáját, inkább kevesebb, mint több sikerrel, illetve a Magdeburgnak sikerült egyszer a negyeddöntőig eljutni.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ftc_magdeburg_1978_1.jpg auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ftc_magdeburg_1978_2.jpg

Két ferencvárosi gól (Pusztai és Nyilasi) Dirk Heyne hálójában

1978 őszen a KEK 2. fordulójában találkozott a Magdeburg a Ferencvárossal. Az Üllői úton a Fradi 2:1-re nyert, a visszavágón a Magdeburg, Joachim Streich góljával 1:0-ra, így idegenben lőtt góllal a keletnémetek mentek tovább. A legjobb nyolc között azonban a csehszlovák Banik Ostrava 5:4-es összesítéssel megállította őket.

A nyolcvanas évek megint egy meglepetés sorozattal indult az aktuális NDK kupagyőztes részéről, ezúttal a Carl Zeiss Jena tette le névjegyét Európának. 

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_carl_zeiss_jena_1980.jpgA jénaiak 1980-as kupagyőztes csapata

Thüringia képviselője az olasz AS Roma (0:3, 4:0), a spanyol Valencia (3:1, 0:1), a walesi Newport County (2:2, 1:0) és a portugál Benfica (0:1, 2:0) után a Dinamó Tbiliszivel került össze a döntőben. Általános vélemény, hogy az utolsó pillanatig nyílt volt a mérkőzés, a három gól az utolsó 27 percben esett. A magas fokú harci kedvet igazolja, hogy 1:0-ás Jena-vezetés után a Dinamó nemcsak egyenlíteni tudott, hanem három perccel a lefújás előtt a győzelmet jelentő gólt is megszerezte. A Jénának be kellett a KEK ezüsttel érnie.


Mi a Roma 4:0-ás legyőzését választottuk ki

Óriási fegyvertény volt ez a Jéna részéről. Az ellenfelekből gyakorlatilag egy, vagy két világválogatottat össze lehetne állítani. A teljesség igénye nélkül a csapatokban olyan, a Tisztelt Olvasó számár ismerősen csengő nevek játszottak, mint, Tancredi, Spinosi, Falcao, Conti, Ancelotti, Pruzzo, Kempes, Bento, Nene, Chalana, Csivadze, Daraszelia, Szulakvelidze, Gucajev, Kipiani, vagy a Tóth Zoltánt a labdával együtt kapuba rugdosó Sengelija. A döntőben a jénaiak összeállítása a következő volt: Graphentin – Brauer, Hoppe, Schilling, Kurbjuweit, Schnuphase, Krause, Lindemann, Bielau, Raab, Vogel. Szerénytelenség nélkül állíthatom, a hetvenes és nyolcvanas évek magyar és nemzetközi labdarúgásával kapcsolatban egy picivel nagyobb lexikai tudással rendelkezem, mint egy hétköznapi átlagember. Nos, nekem két név volt ismerős (Graphentin és Schnuphase), az egyikükről kifejezetten tudtam, hogy jénai, a másikukra csak az NDK válogatottjából emlékeztem már csak három és fél évtized távlatából.

A jénaiak kapusa, Hans Ulrich Graphentin 1943-ban született, egész életében a jénai csapatában játszott. 308 Oberliga, 47 keletnémet kupa, és 47 nemzetközi kupamérkőzésen védett az 1966 és 1985 közötti pályafutása során. Az 1975-öt követő hat évben 21 alkalommal állt az NDK válogatottjának kapujában.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_hans_ulrich_grapenthin.jpgA Népstadionról nem sok jó emléke maradt... 

Tagja volt az 1976-os olimpiai aranyérmes csapatnak, igaz, egy meccsen védett csak, a franciák elleni 4:0-ás negyeddöntőn Croyt váltotta 10 perces lehetőséget kapva. 1980-ban és 1981-ben az Év Labdarúgója volt az NDK-ban. A Jénával nyert keletnémet kupát és ő volt a KEK-döntős csapat kapusa is.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_hans_ulrich_grapenthin_jena.jpgGraphentin a KEK-döntőben szerepelt csapat kapusaként

A következő idényben a Lokomotive Leipziget csak a végső győztes spanyol Barcelona üti ki a negyeddöntőben, ugyanígy jár két év múlva a Dynamo Dresden az angol Evertonnal.

KEK-győzelem ide, döntőbe jutás oda, a sorozat történetének egyik legemlékezetesebb páros meccsét 1986-ban tavaszán egy negyeddöntő mérkőzésen a Dynamo Dresden és a nyugatnémet Bayer Uerdingen játszotta. Az első mérkőzésen a Drezda 2:0-ra nyert, a krefeldi visszavágón a drezdaiak a félidőben már 3:1-re vezettek, amikor is...

"A Grotenburgi Csoda"

Az, hogy felvétel maradt fent a mérkőzésről, leginkább annak köszönhető, hogy a ZDF a pikáns német-német párharc közvetítése mellett döntött, annak ellenére, hogy a BEK-ben ezzel a mérkőzéssel egy időben Bayern München-Anderlecht (gyakorlatilag egy akkori NSZK-Belgium szintű) mérkőzés zajlott. Azon kívül, hogy a drezdai álom is, túl sok minden tört ketté a mérkőzéssel. A mérkőzés után hagy fel az edzősködéssel gyakorlatilag szinte örökre Klaus Sammer - ezután jön Eduard Geyer. 

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_klaus_sammer.jpgKlaus Sammer a mérkőzés legnagyobb vesztese

Bernd Jakubowski, Moszkva olimpia ezüstérmese, közel 200 Oberliga mérkőzéssel a háta mögött a mérkőzés második félidejének az elején szenved olyan súlyos kulcscsonttörést amely a pályafutásának befejezéséhez vezet. A helyére beálló cserekapus, az alig nagykorú Jens Ramme hátralévő pályafutást is determinálja a huszonnyolc perc alatt bekapott 6 gól. Még két szezonig tagja a Dyanmo Dresden keretének, mindössze 12 bajnoki találkozó jut a Krefeldig felnőtt meccsen egy percet sem védő fiatal játékosnak. 1988-ban a másodosztályú BSG Fortschritt Bischofswerda játékosa lesz, az első bajnokiján kéztörést szenvedett és az orvosai tanácsára befejezte labdarúgó pályafutását. És a Dresden elveszíti fiatal ígéretét is, az akkori KEK-sorozat gólkirályát (holtversenyben Zavarovval, Blohinnal és Belanovval), Frank Lippmannt.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_dresden_uerdingen.jpgStübner, Döschner és Trautmann Lipmannt ünneplik az első drezdai gól után

Lippmann mindkét meccsen szerzett gólt, hajnalban a csapat szállásról "ismeretlen helyre távozott". És hogy záruljon a kör, a tehetséges csatár elvesztéséért a Stasi az idősebb Sammert teszi első számú felelőssé...

Az 1986/87-es szezonban folytatódott a keletnémet sikersorozat, ezúttal 1. FC Lokomotive Leipzig volt, amelyik ámulatba ejtette névtelen játékosaival Európát. Az észak-ír Glentoran belfast (1:1, 2:0), az osztrák Rapid Wien (1:1, 2:1), a svájci FC Sion (2:0, 0:0) és a francia Bordeaux (0:1, 1:0, tizenegyesekkel 6:5) után az athéni döntőben a holland Ajax várta őket és van Basten góljával a lipcseiek végül 1:0-ás vereséget szenvedtek.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_lokomotive_leipzig_1987.jpgA lipcsei fiúk a KEK-döntő előtt

Az erőviszonyokat megítélve várható volt az Ajax győzelme, noha az 1. FC Lokomotive Leipzig egyáltalán nem defenzíven játszott, csak hát nekik nem volt egy Van Basten nevű csatáruk, aki jóformán a mérkőzés egyetlen igazi helyzetét kihasználta. 

Az utolsó években a KEK-sorozatban még egyszer a Lokomotive Leipzig (kiestek a döntő utáni évben a francia Marseille ellenében az első körben), a Carl Zeiss Jena (a második körben estek ki a későbbi döntős olasz Sampdoriával szemben), a Dynamo Berlin (szintén búcsú a második körben, idegenben lőtt góllal a francia AS Monacoval szemben) és a BSG Motor Schwerin (első forduló, Austria Wien) indultak.

Az utolsó keletnémet kvótán induló csapat a Stahl Eisenhüttenstadt volt 1991/92-ben, már mint az egyesített Németország egyik képviselője. Az utolsó keletnémet kiírásban a Hansa Rostock duplázott (egyszerre lett bajnok és kupagyőztes), a döntőben az Eisenhüttenstadtot verték meg, így indulhatott a brandenburgi csapat. Méltatlan búcsú volt, a Galatasaray az első körben kettős győzelemmel búcsúztatta őket.

Az UEFA Kupa szereplést a harmadik, egyben befejező részben taglaljuk. Ugyanitt megnézzük, mi van napjainkban az egykori domináns keletnémet csapatokkal és megpróbálunk utánanézni, az egykori NDK területén milyen a szurkolói nosztalgia. És ha már NDK, nem tehetjük meg, hogy nem szemezgetünk, a labdarúgásnak és a Stasinak milyen kapcsolata volt egymással.

Címkék: foci retró


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4412309971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thargoff 2017.03.15. 03:32:22

Nagyon tetszik ez a sorozat. :)

maribor_ 2017.03.15. 08:19:19

@Thargoff: Oszintek leszunk, nekunk is.

tizenegy11 2017.03.15. 14:04:42

mi lesz a harmadik rész? szurkolók, stadionok? :)

maribor_ 2017.03.15. 14:20:03

@tizenegy11: Minden, ami eddig kimaradt. :)

Tököm Állat 2017.03.16. 09:59:38

@tizenegy11: A figyelmes olvasó a cikk végén találkozhat a harmadik rész beharangozójával is :)

Tököm Állat 2017.03.16. 10:07:51

Fiatalkoromban többször jártam az NDK-ban.Volt,hogy sikerült beszereznem az az évi Oberligás csapatok képeit,így évekig mehetett otthon az NDK-s gombfocibajnokság.Emiatt elég ismerősen csengenek a játékosok nevei.Büszkén mondhatom,hogy végre van egy csapatösszeállítás (Jena),amelyikben több játékost ismerek,mint maribor :D

maribor_ 2017.03.16. 17:27:43

@Tököm Állat: Nekunk orom, ha egy T. Olvaso boldog. A tet emelheto, ha volt gyerekkoraban libreville-i gombfocicsaoata is :)

Millerdraft 2017.03.16. 17:37:08

Az 1989-es Carl Zeiss Jena nagyméretű csapatzászlója dedikálva van meg.
Ehhez csak annyi kellett, hogy 87-ben a velencei strandon apám német nyelvtudásának köszönhetően összebarátkoztunk egy fiatal német házaspárral akik a gyár magyarországi kirendeltségén dolgoztak. A barátság szerencsére azóta is tart csupán a résztvevők öregedtek kissé meg.

Tököm Állat 2017.03.16. 17:57:13

@Millerdraft: hát ilyen nekem is van még elfekvőben otthon :)

Tököm Állat 2017.03.17. 00:31:47

@maribor_: Áhhh..Afrika sötét folt volt számomra

Tököm Állat 2017.03.17. 00:32:39

@Millerdraft: Minden dolgozó ezt kaphatott ajándékba?

maribor_ 2017.03.22. 15:24:52

@JuAn: Tudom, jeleztem feléjük :)

miki17 2017.04.22. 00:51:57

Kedves Szerkesztő Urak!
Kiváló írások,nagyon szeretem őket,de ha megjegyezhetném a Rába ETO első kupameccse éppen egy keletnémet csapat ellen volt 1964-ben a BEK-ben,úgy hívják,hogy Chemie Leipzig.Ez szerintem kimaradt.
Amúgy sok sikert és minél több sztorit.
Hajrá ETO!/Sajnos most mi likvidálva vagyunk/.

maribor_ 2017.04.22. 10:23:09

@miki17: Köszönjük a kiegészítést, valóban így volt.
süti beállítások módosítása