Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Harcosok útján IV. - A pusztító térd

2018.01.18. 20:46 Rich.mond

Immáron második hete tart a nagy újrakezdő program - a nyitó-posztot itt olvashatják. Szépen, fokozatosan jövünk formába, de ez nem azt jelenti, hogy lazsálunk és a kemény edzésmunka egy homályos, majdani jövőbe vész. Mindent beleadunk otthon és az edzőteremben, hullanak az izzadságcseppek, keményednek és nyúlnak az izmok, egyre jobban és gyorsabban mennek a technikák. Mi történt a második héten?

Edzés, erősítés, további erősítés, minimális regenerálódás és kedden egy kis technika edzőnk, Vajk felügyelete alatt - róla ugyebár az előző részben olvashattunk részletesebben. Tekintve, hogy a Perfectben is olvasták nagyratörő terveimet és fogadalmaimat, ezért kénytelen vagyok odatenni magam, mert egy sor magas labdát adtam fel. És így sokkal nehezebb feltűnés nélkül elsunnyogni egy edzést.

perfect_kep.jpg

Kép: Perfect Fight Club

"Még én is olvastam..." - tesz őszinte vallomást  edzőpartnerem, Szabi. Na, például az ő edzettségi szintjét is megcélozhatnám  - heti négy alkalom a teremben, plusz ő velem ellentétben látogat konditermet is munka és család mellett. Imponáló ütő és rúgóereje sem csak úgy magától jött. 

A héten csináltam is szorgalmasan a fekvőtámaszokat, haspréseket - vasárnap 160-160 darabot speciel. A guggolás...hát, jövő héten biz' Isten abból is megcsinálok ennyit, a héten inkább  a lépcsőzést járattam csúcsra. És szokás szerint szépen lassan növelem a reggeli előtti fekvőtámaszok számát is. Már egyáltalán nem teher, jobban indul a nap egy kis mozgás után.

A fél hatos csoport is kitesz vagy 30-35 főt, mihelyst végeznek a nyújtással, mi lépünk színre. Csak a szokásos: átmozgatás, melegítés, majd az ún. "pörgetés", hogy a légzés és a vérkeringés elérje a szükséges hőfokot. Amúgy ehhez sem kell túl sok hely - most nincs mód futásra, sprintekre. Vajk így is talán rá módot, hogy fejenként 2 négyzetméteren is bemelegedjünk - valahogy így, ez a híres "lengyel".

Ez pedig egy komplexebb gyakorlatsor.

Sokkal több helyünk amúgy sincs, mert a bokszolók tényleg sokan vannak. A Fűrész utcában a nagyüzem majdnem este 11-ig tart, mert van még egy turnus.

"Pajzsot vegyünk elő!" - határozza meg a ma esti programot Vajk. Egy nagyjából 20 cm vastag, 35*65 centiméteres szivacspárnát képzeljünk el, kb ilyesmit.  Nem a combrúgások, nem is a bordasimogatás lesz terítéken, hanem a törzset támadjuk. Tolórúgás és térdrúgás a mai menü. Ahogy Vajk mutatja, úgy nem csak egyszerű, hanem szép és pusztítóan hatásos is. Régen a tolórúgás az egyik kedvencem volt. Azt mesélik, hogy szemtelen osztrákok nadrágjának kiporolásához is jól használható technika. De nagyon is rámfér az ismeretek felfrissítése.

Emelkedik a tartó láb sarka, de nem emeljük fel teljesen a földről. Beletoljuk a csípőt! És lehetőleg mindezt olyan gyorsan, hogy a majdani ellenfélnek ne legyen ideje könnyedén hátralépni. Egyik kéz maradjon fent, a másikkal veszünk lendületet, ne essünk bele, ne legyünk túl távol és még erőt is vigyünk bele. Nyaktól a hasfalig bárhol jó, de a szegycsontra az igazi. Van mire figyelni. Közel százat rúgok, a végére fogy is a szufla. "Még nem lehetsz fáradt, blogger! Még csak most kezdtük!" - vigyorog Szabi. 

Amikor ő rúg, akkor azért próbálok megállni a lábamon. A pajzs elég vastag, de az ötvenedik tolásnál már kezdem érezni a hasamat. Kibírjuk, persze, legalább van módom gyakorolni a kilégzést-belégzést.

tolorugas.jpg

Alkalmazás a gyakorlatban

Utána jön a térd. A muay thai sava-borsa. Na ez tényleg szép mozgás. "Mintha balettoznánk" - vélekedik edzőpartnerem.

muay-thai-training-thailand-photo3.jpg

Majdnem így

 Talp, térd, könyök

Másik edzőpartnerem, Isti Vajkkal gyakorol. Ő hozzám hasonlóan újrakezdő, jó másfél évtizeddel ezelőtt karatézott versenyszerűen. Néha ijesztően gyors a mozgása és neki még van ideje egy előkészítő ütésre is a rúgás előtt. Ezek szerint soha nem elvesztegetett idő, amit a küzdősportokkal töltünk.A rúgása is valahogy más, valahonnan ismerős. Persze, hiszen a shito ryu-t művelő lányomtól láttam már. Nos, érdemes lesz rá is figyelni majd küzdelemnél, mert ez a sebesség nekem egyelőre nagyon nincs meg.

Szóval a térd. Lábfej hátrafeszül, a térdünk akár egy lándzsa. Az alsó lábszár kissé kifelé fordul, csípőt megint csak tolom bele, a másik láb sarka emelkedik, egyik kéz le, másik keresztbe az arc előtt, vissza küzdőállásba gyorsan... egy-kettő...harminc, harmincegy, csere! 

terd_tartas.jpg

Ma könyöktechnikákat nem gyakoroltunk, de azért nem megyünk haza anélkül, hogy legalább egy kicsit ne használtuk volna. Felszabadul három zsák, lehet kesztyűt húzni! 

Bumm-bumm-bumm, mennek a bal-jobb egyenesek megállás nélkül. 35-40 között ütök (nagyjából 20 másodperc), amikor Vajk elkurjantja magát: "Toló!....Ééééssss mehet tovább! Gyerünk, gyerünk folyamatosan!" 

Itt inkább az állóképesség-fejlesztésen van a hangsúly, mint a technikán, de azért edzőnk szól, ha nincs eléggé kivezetve az ütés, vagy nem fordul a sarok, váll, ököl eléggé. És persze megint jön a "Tolóóóó!". Szusszanás, horgok puffannak a zsákon jobbról-balról, végül felütésekkel (másodpercenként 1-1) és egy könyökössel semmisítem meg képzeletbeli ellenfelemet. Lehet szusszanni.

Illetve akinek kedve van, csatlakozhat a bokszolók laza, könnyed kesztyűzéséhez. Hármunk közül csak Szabi jelentkezik, nekem még korai, várunk egy-két hetet. Hogy ne unatkozzunk, erősítünk. Hatvan fekvőtámasz- hatvan hasprés-hatvan homorítás- hatvan guggolás. Asszem' mára ennyi elég is volt. Jól fog esni a vacsi és az alvás.

A héten tovább erősítek, igyekszem már a tükör előtt is gyakorolni a technikákat. A hétfői, otthoni edzés abszolút kimarad, hiszen jövő kedden kipróbáljuk a dupla óra nyújtotta gyönyöröket, első körben a klub egyik alapítójával és vezetőedzőjével, Nagy "Kalács" Balázzsal. Az általa vezetett edzés után pedig a jól megszokott kis csoportommal. Lesz itt élmény! - képünk csak illusztráció!

faradt_thaibox.jpg

Címkék: thai box muay thai


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9513581807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása