Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Euro 2020, avagy Olimpia Kaposváron?

2013.01.25. 20:58 Püspök utcai gombaszedő

Nehéz lenne megmondani, mikor elégelte meg az UEFA a társbérletben rendezett EB-ket. A holland-belga idején még biztos minden nagyon gromek volt, vajon az osztrák-svájci rendezésnél már rezgett a léc a házigazdák gyenge szereplése miatt, és az ukrán-lengyel volt az utolsó csepp a pohárban? Vagy csak látták, hogy a portugálok szabályosan belerokkantak a rendezésbe, ráadásul a mezőny is 24 csapatosra fog duzzadni? 

Akárhogy is volt, a végkövetkeztetés szinte adja magát. A mai napon az UEFA bejelentette a 2020-as EB lebonyolítási rendjét: 13 különböző ország 1-1 városa kap egy-egy "csomagot": 12 szerencsés nyertes jutalma 3 csoportmeccs és egy nyolcad- vagy negyeddöntő, a főnyeremény meg a két elődöntő és a döntő. (Bár a leírás alapján nem eldönthető, mégis érdekes mellékkérdés, hogy hétköznapi- vagy fociországokról van-e itt szó: lehet-e egy forduló Angliában, egy másik meg Skóciában? Ki tudja, addigra talán Skócia jogilag is külön ország lesz.)

A pályázati feltételeket végigfutva megállapítható, hogy esélyünk gyakorlatilag a nullához közelít, még akkor is, ha addigra megépül az új Puskás (tessék mondani, megépül?), mert alsó hangon is ötvenezres stadiont kell tudni prezentálni. A jó hír viszont az, hogy csak egyet, de ami még fontosabb: kivételes esetben engedélyezhető tornánként két kisebb, de minimum harmincezres stadion. Apró reménysugár ez, de közismerten hatékony futballdiplomáciánkat ismerve még apróbb.

A zászló mindenképp azoknak áll, akiknek van már megfelelő méretű stadionja (vagyis rajtunk kívül gyakorlatilag mindenkinek), a portugálok például biztos mindent megtesznek majd azért, hogy még egyszer meg tudjanak tölteni 2004 óta kongó csodalétesítményeik közül legalább egyet. Könnyen lehet, hogy a futballkultúra olyan közismert európai fellegváraival is meg kell mérettessük magunkat, mint Baku vagy Jeruzsálem.

Ugyanakkor ezzel el is vész a rendezés eddigi legfőbb vonzereje: az automatikus indulás a rendező jogán, megspékelve egy első kalapos kiemeléssel is (a 2008-as osztrák-német-horvát-lengyel csoport küzdelmei során tövig rágtam a körmöm). De kapcsoljuk ki egy pillanatra az önámító-berendezésünket!  ez minket egyébként se érint, hiszen egyelőre se pénzünk, se focink.

Tehát feltételezve, hogy ennek ellenére továbbra is szeretnénk rendezni, a kérdés mindössze az, hogy harmincezres Puskást akarunk és pitizni, vagy ötvenezrest, ami még egy spanyolok elleni barátságoson se fog megtelni (még a sok Messi mezes műspanyolt beleszámítva sem).

Ja, és hogy miből.

Címkék: magyar foci mlsz futball


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr75043935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.25. 21:07:20

Kis stadion, kis foci.

Abból azért komoly gondok lehetnek, hogy az egyenes kieséses szakaszban a csapatok egy része otthon fog játszani. Nem 1, hanem mondjuk a 8-ból 3. 1 hazai csapatot elbír egy ilyen torna, de már a 2 is túlzás.

Nagy szerepet fog majd kapni az izmus is, ha jól csalódom, mert pont nem mindegy, hogy a majlandi olasz-angol negyeddöntőn hetvenezer talján várja majd a csapatokat, vagy az izmus miatt csak újságírók lesznek jelen.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.25. 21:22:00

@Negyvenértelmiségi: Ugyanakkor bizonyára lesz olyan rendező is, aki ki sem jut, na az is elég fura érzés lehet.

A szerethető dózsás 2013.01.25. 21:27:30

@Negyvenértelmiségi: Miért csak három? Akár 6, sőt 12 csapat is játszhat hazai pályán meccseket. Sőt, a nyugat-európai csapatoknak egy belga, holland, stb. helyszín hazai meccs lesz. 2 óra vonatút.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.25. 21:29:05

@A szerethető dózsás: Sőt, amennyi magyar van már Angliában, a Wembley is simán lehetne nekünk hazai meccs.

A szerethető dózsás 2013.01.25. 21:33:15

@Püspök utcai gombaszedő: Ugyan. Anglia, Spanyol, Francia, Olasz, Holland, Német, Portugál, Dán, Svéd, Orosz. Ez a 10 biztos. Mindig ott vannak, kapnak egy egy várost.

Mellettük vetélkedik még Norvégia, Török, Görög, Svájc, Horvát, Szerb, Román, Ukrán.

Majd itt is lesznek kalapok.

A szerethető dózsás 2013.01.25. 21:34:32

@Püspök utcai gombaszedő: Tudom, a múltkor a pikadillin egy csomó ember szidta a Orbánt. Csak néztem.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.25. 22:14:13

@A szerethető dózsás: a negyeddöntő 8 csapatából mindenesetre legfeljebb 4 játszhat hazai pályán.

Gondolom, olyan lesz a lebonyolítás, hogy először a városok lesznek meg, aztán valahogy szétdobják a 6 (?) csoport 6*4 csapatát közöttük, így egy 4 csapatos csoportban kb. 2 csapat otthon fog játszani az első 2-3-ba kerülésért, és az ágakat is előre meghatározzák, meg hogy melyik ág melyik stadionokban fog játszani.

Ezerrel megy majd az okoskodás, hogy ki legyen otthon, és ha ő igen, akkor én miért nem, pláne hogy ő már kétszer volt otthon a nyolcaddöntőben, én meg még csak egyszer, igaz, a negyeddöntőben stb.

Az is érdekes lesz, ha Londonban és Moszkvában is lesznek meccsek.

De lehet, hogy az egész EB egy 200 kilométer sugarú körben fog lezajlani, ami Közép-Európának remek hír.

Valami nem lesz kerek sehogy sem, főleg ha az izmuskártya is stabil résztvevője lesz a tornáknak ezentúl, így egyszer Moszkvába mehecc bezárt stadionba játszani, aztán 3 napra rá meg Berlinbe tízezrek elé.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.25. 22:17:50

@A szerethető dózsás: az oroszok "messze" vannak, mármint a másik 9 városból nézve, így könnyen lehet, hogy csak minden 3.-4. tornán lesz majd városuk. De az valóban esélyes, hogy a 13 városból 10 az gyakorlatilag fix lesz, csak egyszer az AC Milan, aztán meg az Inter stadionjában lesznek a meccsek.

bendeguz90 2013.01.27. 07:44:47

Többször megjelentek olyan hírek (igaz egyelőre találgatások szintjén) ,hogy Platini lehet Blatter utódja a FIFA élén , úgy ,hogy ha tényleg ő lesz Blatter utódja ,akkor el tudom képzelni ,hogy a VB-t is így fogja átszervezni.....
Milyen szép is lesz majd egy pl. Japán-Svájc VB csoportmeccs az USA-ban....
Egyszerűen hihetetlen ,hogy ekkora baromságot ki tudott találni Platini !

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.27. 14:50:50

@bendeguz90: Nem hinném, a VB arról szól, hogy giga pénzeket akasztanak le abból, hogy rákényszerítik a rendező országot, hogy ne adóztassa meg az eseményt. Ezt nem szabad szétaprózni.

Egyébként maga az, hogy kettőnél több ország rendezze az EB-t, nem hülye ötlet, csak úgy kéne kiválasztani a rendezőket, hogy közel legyenek egymáshoz. (Pl. holland-belga-dán-német-északfrancia)
süti beállítások módosítása