Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Drága a nemzetközi siker: Vácott nincs pénz repülőjegyre

2013.02.19. 21:18 Fradista Utazó

A Váci nőikézilabda-csapat vezetése szokatlan felhívással fordult a szurkolókhoz és támogatókhoz: segítsenek, hogy a csapat elutazhasson a Kupagyőztesek Európa-Kupájában soron következő idegenbeli mérkőzésére, Párizsba. A klubnak ugyanis elfogyott a pénze, nem tudják megvásárolni a repülőjegyet. 

2012-13-csapat.jpg

A váci csapat (Fotó: Váci NKSE)

A kézilabdában a KEK a sorozatos szabályváltozások nyomán ma már nagyjából a labdarúgó Európa-liga kézilabdás megfelelőjének számít. A váciak jelenleg a legjobb 8 között vannak, a francia Issy Paris ellen kellene az elődöntőbe jutást kiharcolniuk. Bár a szezon kezdetén nem sokan várták a Vácot a legjobb négy közé, és a klub még soha nem is jutott ilyen messzire a nemzetközi színtéren, ezúttal erre reális esélyük van, az Issy egyáltalán nem legyőzhetetlen ellenfél. 

Az előző fordulóban a Vác a horvát bajnok, a BL-ből a KEK-be kieső Podravka Vegeta csapatát verte ki, úgy, hogy az első mérkőzésen Kaproncán nyolcgólos vereséget szenvedtek, de a visszavágóra több sérültjük is felgyógyult, és velük együtt végrehajtották a lehetetlent: Vácott tíz góllal verték meg a horvátokat, és továbbjutottak. Egy fordulóval korábban a szintén horvát Lokomotiva Zagreb volt az áldozat, így a Vác nem csak tiszteletbeli horvát bajnoknak nevezheti magát, de ezzel a két mérkőzéssel elég jól ki is jöttek anyagilag, ami az útiköltséget illeti. 

Most azonban messzebbre kell utazni. Kirsner Erika klubelnök (korábbi kiváló játékos) az egyik hírportálnak azt mondta, a repülőjegyek kb. kétmillió forintba kerülnének, a franciák magyarországi elszállásolása pedig kb. másfélmillióba (a szabályok szerint az utazást mindenki magának állja, a szállásköltség pedig a fogadó csapatot terheli, akárcsak a játékvezetők minden költsége). A helyi költségeket a hazai mérkőzés jegybevétele nagyjából kitermelheti, ha a 800 néző mindegyike 2.000 forintért vásárol jegyet (ennyien férnek be a váci sportcsarnokba), akkor bő másfélmillió forintos bevétellel lehet számolni. De a franciaországi utazás költségére egyelőre nincs forrás

2012-13-klivinyi-kinga2.jpg
Klivinyi Kinga (Fotó: Váci NKSE)

Aki főként labdarúgással foglalkozik, könnyen felkaphatja a fejét: tényleg ekkora tétel kétmillió forint? Tényleg. Női kézilabdában jelenleg a világon egyetlen klub tényleges költségvetése sem éri el az egymilliárd forintot (azért írok "tényleges"-t, mert a román Oltchim Vâlcea ugyan papíron valamivel több pénzből gazdálkodik, de már most, februárban sorra jelzik a játékosok, hogy több hónapja nem kaptak fizetést). A Vác költségvetése nem ismert, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha a 150-200 millió forintos sávba tippeljük. Ennyi pénzből gazdálkodnak egy évben. És ennek nagy része már szeptemberben el van költve: a játékosok bére, a csarnok fenntartásának és üzemeltetésének költségei majdnem az egészet elviszik. Szóval kétmillió ide vagy oda, nem mindegy. 

Nem csak a Vác van ilyen helyzetben. A KEK-ben gyakori, hogy valamelyik csapat lemond a pályaválasztói jogáról. Az előző forduló párharcainak felét így rendezték, költségtakarékossági okokból. Ilyenkor az oda-visszavágót lejátszák két egymást követő napon, és az egyik fél spórol a szállással, a másik az utazással. Időnként komikus helyzetek is kialakulnak: a spanyol Bera Bera idegenben lőtt góllal jutott tovább, miközben mindkét mérkőzést ugyanabban a sportcsarnokban rendezték. Ha a jegyzőkönyveket fordítva írják, a spanyolok kiestek volna, és török ellenfelük jutott volna tovább. 

De a legjobb nyolc közt már nem szokás spórolni. Aki idáig eljut, az már mind a kupáról kezd álmodni, ahhoz pedig ki kell használni a lehetséges előnyöket, közte a hazai mérkőzés megrendezését is. Csak ugye az a fránya repülőjegy. A város nem tud segíteni: nagy adóssága miatt a meglévő jogszabályok nem engedik, hogy ilyen, nem kötelező feladatokra költsön pénzt az önkormányzat. Maradnak a lehetséges szponzorok, a támogató szurkolók. 

Mi pedig elgondolkodhatunk azon, hogy egyáltalán érdemes-e megrendezni ezeket a versenysorozatokat, vagy nem volna-e helyes valamit változtatni a lebonyolításon, ha már a második számú kupában ilyen nagy tétel az útiköltség. Hogy a kevésbé rangos EHF- ill. Challenge-kupákban mit jelent egy spanyol csapatnak Norvégiába utazni, abba pedig inkább bele sem gondolunk. Azért tán az se véletlen, hogy mindig vannak, akik igyekeznek gyorsan kiesni, még mielőtt a játékosoknak otthonról kell behozni nem csak a repülőjegy, de a játékhoz szükséges labdák árát is. 

Kívánjuk a Vácnak, hogy összejöjjön, amiről álmodnak (a számlaszám a fentebb linkelt váci közleményben megtalálható). Kirsner Erikának viszont valószínűleg lesznek álmatlan éjszakái a következő hetekben (március 9. és 15. a két mérkőzés dátuma): egyik oldalára fordulva reménykedhet a sikerben, miközben másik oldalára fordulva azon gondolkodhat, mi lesz, ha továbbjutnak, és az elődöntőben Rosztovba kell utazni. Az nem jön ki kétmillióból. 

Címkék: kézilabda


19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr325092973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilvapálinka 2013.02.19. 21:52:01

Nem lenne jobb valami csoportkört csinálni a selejtező helyett? 6-8 csapat egy városban pár nap alatt selejtezne. Ez talán még több nézőt is vonzana.

Más: Az FTC miért Dabason játszik?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.19. 21:55:51

@szilvapálinka: Az FTC saját sportcsarnoka 1.250 fős, Dabasra kb. kétszer ennyien férnek be. Ráadásul a dabasi csarnok bérleti díja alacsonyabb, mint a népligetié.

szilvapálinka 2013.02.19. 22:16:15

@Fradista Utazó: Nem is az FTC csarnokára gondoltam, hanem valami nagyobbra. Gondoltam Budapesten esetleg 6-8 ezren is kimennének egy nemzetközi meccsre.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.19. 22:21:59

@szilvapálinka: Budapesten erre a Syma-csarnok vagy a Papp László Budapest Sportaréna volna alkalmas. Mindkettő legalább egy évre előre le van foglalva.

Fodbalista (törölt) 2013.02.19. 22:29:23

A 2 milla felével be tudok szállni az útba:

Buszbérlés:

Temsa busz 29+1 fő
210 Ft. / km. + 5200 Ft. / óra

3000 km, 72 óra

Pont 1 millió forint a 2 helyett.

www.jakabbusz.hu/buszok.php#temsa

Fodbalista (törölt) 2013.02.19. 22:32:45

Jajbocsánat, elnéztem, többel szállok be, jó másfél millával, mert vagy a kilométerdíjat, vagy az óradíjat kell fizetni.

72 órára óránként 5200 forint az

374 400 forint.

1 nappal korábbi indulás, hogy legyen idő kinyújtózni.

Meg még egy napig lehet maradni nézelődni.

Belefér a 400 rugóba.

Miért utazna 5x ennyiért egy csóró klub?

fortune hai 2013.02.19. 23:38:40

pénzt lehet, hogy nem küldök, de a keret egy részét azért Bettáznám.

Winnetou bácsi regisztrációs adatlapja nyilvános 2013.02.20. 03:39:53

Két kérdés:

1. Ezek a szép szál lányok főállásban kézilabdáznak?

2. Mekkora a hátország?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.20. 09:05:17

@Winnetou bácsi regisztrációs adatlapja nyilvános:
1a., Valóban szépek
1b., A felnőttkorúak igen, fiatalabbak tipikusan iskola mellett, a minimálbér környékére eső pénzért játszanak, ill. a keret egy része (a kevésbé tehetséges fiatalok, akik főként a junior csapatban játszanak) ingyen.
2., Nem teljesen világos, hogy mi a kérdés, kérlek, pontosítsd!

- Rendi - 2013.02.20. 10:32:23

Az utolsó előtti bekezdéshez: nem kötelező indulni, a sorozat végéhez közeledve pedig nem meglepő, hogy messzebbre kell utazni, ezen átszervezés nem fog segíteni.
Remélem, hogy összejön a pénz a váciaknak, sőt, nyerjék meg a kupát! Azonban ha döntőbe kerülnek, akkor még kétszer utazni kell.
Amúgy a 2000 forintos jegyár el elgondolkodtató, a Fradi-Győr meccsre 3000 lesz az ülőjegy.

Mundr 2013.02.20. 10:58:50

Szerintem fogjanak össze a klubok képviselői és harcoljanak ki az ehf-től pénzt amiért a kupájukban szerepelnek.

Mundr 2013.02.20. 11:01:05

Utazó nem tudod, hogy mennyit kapnak a klubok pénzben az ehf-től bl/kek eredményeik után?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.20. 11:22:57

@Mundr: Aprópénzt. A BL-ben még csak-csak jut valami, de az is úgy, hogy az elődöntőt kell elérned, hogy legalább a rendezési és utazási költségeid visszajöjjenek. A KEK-ben még ennyit se.

- Rendi - 2013.02.20. 13:12:07

@Mundr: A veszprémiek weblapján ez van a férfi BL-lel kapcsolatban:

"a csoportelsők 40 ezer euróval gazdagodnak, a másodikak harminc, a harmadikak húsz, míg a negyedikek tízezer euróra számíthatnak – az alanyi jogon mind a 24 BL-résztvevőnek járó 40 ezer euró mellé. Az idei 3,3 millió eurós BL-költségvetésből a nyolcaddöntősöknek további 25 ezer, a negyeddöntősöknek pedig 40 ezer euró üti a markát. A június eleji kölni négyes fináléba jutó klubok százezer eurót kapnak, a végső győztesnek ezen túlmenően 250 ezer, a másodiknak 150 ezer, a harmadiknak százezer és a negyediknek 50 ezer euró jár."

Nem tudom, hogy viszonyul ehhez a női BL és KEK, de a fenti összegek egész szépek.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.20. 14:13:24

@- Rendi -: Ha valaki BL-t akar nyerni férfi kézilabdában, akkor legalább 7 millió eurós éves költségvetésre van szüksége. Ehhez képest maximum(!) 495 ezret lehet kapni.
A női BL-ben már jóval alacsonyabb pénzekről beszélünk, ha bejutsz az elődöntőbe, akkor kapsz annyit kb., mint a nevezési díjak, utazási és rendezési költségek, azaz akkor vagy nullszaldón, csak a közvetlen BL-költségeket nézve.
A KEK-ben minél tovább jutsz, annál nagyobb a ráfizetés, ha megnyered, akkor is nagyon vastagon mínuszban leszel.

Fodbalista (törölt) 2013.02.20. 14:31:38

Senki nem kíváncsi rá rajtam kívül, hogy ha 374 ezer forintos listaáron el lehet jutni Párizsba és vissza 29+1 fővel viszonylag kényelmesen, bérelt busszal, sofőrrel, akkor miért 2 millió forintért akar repülni egy atomcsóró klub?

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.20. 14:44:54

@Fodbalista: A standard válasz az, hogy a 18 órás buszos utazás annyira fárasztó, hogy az gyakorlatban a mérkőzés feladásával volna egyenértékű.
Ha viszont elutaznak két nappal előbb, hogy kipihenhessék, akkor a szállásköltségen kb. vissza is jön, amit megspóroltak a buszon (mert ugye a szállást nem egy üdülés idejére fizeti a hazai csapat).

- Rendi - 2013.02.20. 16:48:53

@Fradista Utazó: Igazából csak érdekességként dobtam be az adatokat; a férfi BL-ben legalább a meccsrendezés kijön az összegből.

@Fodbalista: Fradista Utazóhoz még annyit tennék hozzá, hogy a buszozás két napot elvesz az edzéslehetőségből is.

Fodbalista (törölt) 2013.02.20. 19:51:35

@Fradista Utazó: @- Rendi -:

Ez az eleve feladott meccs ez nálam nem játszik, én sportoló vagyok, fodbalista. Ennyi erővel azért sem kéne kiállni jobb csapatok ellen, mert nálunk göröngyös az edzőpálya, 20-adát éri a keret, száraztészta az ebéd stb.

Egyébként ne már, hogy nem találnának szállást igazából bárhol útközben, de mondjuk Franciaországban 20 ejró / fő / éjszakáért. Az 180 ezer forint 30 emberre (a másik éjszakát ugye a házigazda fizeti). Úttal együtt járunk 600 ezer forintnál sem a 2 milla helyett, és így már a fáradtságra sem lehet hivatkozni.

Marad az időre hivatkozás.

Azt viszont a csapatvezetés döntse el, hogy edzeni akarnak inkább, vagy KEK-meccset játszani, hogy melyik a hasznosabb Szakmailag.

Nekem ez visszatetsző, hogy sírunk, hogy nincs pénz, de busszal azért már mégsem megyünk, úgyhogy lájkoljatok, adakozzatok.

Ha egy ilyen 6 kilós utazással beérik, ígérem, utalok pénzt, de ha ragaszkodnak a 2 millás úthoz, akkor csak az öngondoskodást tudom javasolni.
süti beállítások módosítása