Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB3 Mátra csoport - Hatvanon túliak társasága

2013.02.20. 07:04 Rich.mond

NB3-as körutunk ötödik állomásán a Budapesttől Ózdig húzódó nem kis terület harmadosztályú pontvadászatát, a Mátra csoportot vesszük szemügyre. Ha eltekintünk a két NB1-es fiókcsapattól, akkor három egykoron első osztályú csapatot is találunk (REAC, SBTC, Ózd). Közülük kettő egészen biztosan nem marad harmadosztályú. Képviselve van itt vidéki kis- és nagyközség, kisváros, megyeszékhely, agglomerációs település, vagy fővárosi kerület. Valószínűsíthető a bajnok, de a listavezető mögött az élmezőny szoros. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy a REAC visszahullik-e a BLASZ 1-be.

Tavalyhoz képest jó pár változást találunk a Mátra csoportban. Feljutott a Putnok, eltűnt a Vasas II, a DVTK II-t és a Tiszaújvárost átsorolták a Tisza csoportba. A Dunakeszi Vasutas visszalépett a bajnokság végén, Balassagyarmat és Gyöngyöshalász pedig kiesett. Feljutott B.A.Z megyéből a Bükkábrány, Nógrádból a Nagybátony. A Hevesi LSC hiába lett bajnok Heves megyében, olyan súlyos anyagi gondokkal küszködött, hogy minden felnőtt csapatát megszüntette és még a legalsóbb osztályban sem tudott csapatot újraindítani. Érdekesség, hogy Borsodból a kelet-borsodiak (Cigánd, Tiszaújváros) ill. az átsorolt DVTK II a Tisza csoportban szerepelnek, míg a többiek (Bükkábrány, Ózd) a Mátra csoportban.

A Mátra csúcsai a felhők fölött (www.varrojanos.net)

Robog a hatvani lokomotív

Nem sokon múlott, hogy a listavezető Hatvan neve nem olvasható negyedikként az egykoron NB1-ben szerepeltek között, hiszen kétszer is osztályozón bukták el a feljutást. 1993-ban az Újpest (lásd lent) , 1994-ben az EMDSZ Soproni LC ellen véreztek el –utóbbi esetben büntetőkkel maradtak alul.

Később már nem kerültek közel a feljutáshoz és 2000-től egészen 2011-ig a heves megyei első osztályban szerepeltek. Bár 2011-ben csak a harmadik helyet szerezték meg, indulók híján felkérésre megmérettették magukat az NB3-ban. 15 csapatból csak kettőt előztek meg, így éppen, hogy sikerült kiharcolni a bennmaradást –az utolsó hat mérkőzésen öt győzelmet húztak be a hatvaniak. A bajnokságban összesen hatot, tehát tényleg kellett jó hajrá. Az új szezon ott folytatódott,ahol a tavalyi abbamaradt. Egészen október végéig veretlenek maradtak a hevesi sárga-kékek –azóta sincs több vereségük. Igazán „nagy neveket” nem találni a csapatban. A nyáron Vácról érkezett Arany Zoltán (télen továbbáll Mórra), Juhász és Mundi, egyébként még Gyöngyösről igazoltak játékost. Sok a fiatal játékos, ami nem csoda, hiszen tíz (!!!) utánpótlás csapata van a Hatvannak. Egyáltalán nem voltak szemérmesek, amikor fel kellett sorolni, hogy kik a támogatóik és kiktől kaptak társasági adóvisszatérítést (TAO) – ezt saját részről maximálisan respektálom.  2011-ben tehát 121 millió forint támogatást hagyott jóvá az MLSZ, majd további 83 milliót. Ehhez jön még ugyebár az önrész. Mivel alapvetően szponzorból nem volt túl sok, ezért ez a pénz nem csupán a túlélést, hanem a fejlesztési és előrelépési lehetőségeket is megteremtette a hatvaniaknak. Kicsit a szekszárdi esetre hasonlít. Érdekesség, hogy szervezett szurkolói csoportja nem a Hatvani FC-nek van, hanem a Lokomotív SE Hatvan-nak. Utóbbi csapat megyei másodosztályú és másik stadionban is játszik.

Tárkányi sárkányok

Legalábbis a szurkolói oldalon a „Hajrá, sárkányok!” alapján így becézik kedvenceiket a helyi szurkolók.  Gyakorlatilag a Bükki Nemzeti Parkban található, mintegy három és fél ezres településtől igen derék teljesítmény a második hely, valamint a hét utánpótlás-csapat. Még akkor is, ha egy-két utánpótlás csapatot Egerből kell játékosokkal feltölteni –ez konkrétan abból is ered, hogy a nem túl magas gyerekszámból adódóan fizikai képtelenség minden korosztályba 15-16 hadra fogható gyereket találni egy községben. A pálya egyébként gyönyörű környezetben található. Itt is igen eredményesen pályáztak TAO-pénzekre mert a 21 milliós önrész mellé 62,6 millió került a kasszába. A település honlapján meglehetősen logikusan érvelnek a pálya és villanyvilágítás felújítása mellett mivel a nyolc csapat egyetlen pályát használ és a civilként dolgozó amatőr játékosok nem mindig tudnának napfény mellett edzeni. A szurkolói oldalon pedig jobb oldalon olvashatunk a távozókról és érkezőkről. Van, ahol egy egész bajnokságban nincs ennyi mozgás.  Sok nézőről nem tudunk beszámolni. A Siófok elleni MK-meccsre 250 néző látogatott ki és látták, ahogy csapatuk minimális különbséggel búcsúzik első osztályú riválisa ellen. Egyébként 100 körül van az átlagnézőszám. A második hely messze erőn felülinek tűnik, ezért (is) teljességgel kizárható, hogy még ennél is feljebb szeretnének lépni a tárkányiak.

 Felsőtárkányi futballpálya (www.nb3.hu)

Ők még maradhatnak az NB3-ban

Az előzetes várakozások szerint is dobogóra esélyes volt az RKSK (Rákosmente) illetve a Maglódi TC. Tavaly a Maglód második volt, a Rákosmente-Rojik ötödik, de köztük mindössze három pont volt a differencia. Jelenleg egy. A két csapat gólkülönbsége megegyezik (+10), de amíg az RKSK mindössze 14 gólt kapott, addig a Maglód harmincat rúgott. Érdekes, hogy az inkább védelmükről híres rákoskertiek pont a Maglódot szórták meg - 5-1-re diadalmaskodtak hazai pályán. Az RKSK egyébként nem az egyetlen XVII. kerületi csapat az NB3-ban, mivel a Rákosmenti TK a Duna csoportban szerepel. A rendelkezésünkre álló adatok szerint 2008-ban 500 néző tekintette meg az RKSK-RTK kerületi derbit a BLASZ 1-ben! A csapat honlapja nem igazán volt informatív, ellenben az RKSK-nak van webshopja is  és ebben az osztályban némileg szokatlanul gyakorlatilag minden mérkőzésről találunk videókat. A csapat legismertebb játékosa a Tatabányáról és a Honvédtól már ismerős Filó Tamás. Ha már a Maglóddal együtt említjük őket, akkor itt találjuk a híres 5-1 összefoglalóját.

Tavaly egyébként Hungler Gábor, Faragó István, Vörös Péter és Kovács Henrik, valamint Plókai Attila is a csapat tagja volt –fentebb már egyiküket sem láthatjuk, sem a légiós Alejandrót. A vezetőség akkor még egyértelműen NB2-es szereplést szeretett volna, most valószínűleg beérik a bennmaradással. A tudósítások alapján a nézőszámuk pár tucatra tehető.

A Maglód deklaráltan elégedett lenne a harmadosztályban maradással. Ebben biztosan segítségükre lesz a TAO pályázaton nyert 31 milló forint, ami a hat milliós önrésszel együtt elsősorban fejlesztési célokat szolgál. A csapatnak kimondottan helyes stadionja van –sőt, még neve is, ugyanis a felújítási munkálatok végeztétől -korábbi elnökük tiszteletére- a Kertész Károly Stadion nevet viseli (lent).

Az együttest egy igen súlyos tragédia is érte 2011 novemberében, hiszen a több NB1-es csapatot is megjárt játékosuk, Gajda István autóbalesetben életét vesztette. A csapatnak még idegenlégiósa is van, aki a RAFC-tól ment Hatvanba, majd onnan igazolt Maglódra. Érdekesség, hogy amikor Salami Ahmed Olanrewaju Maglódra költözött, akkor még a hatvaniak a bajnokságban utolsó előttiek voltak. ( ) Egyébként a Magyar Kupából nem akárhogyan estek ki. A félidei 4-1-es vezetés után lett 6-6 a végeredmény, így büntetőkkel ment tovább a Velence. 

Sic transit...

A világ dicsősége nem csak Rákospalotán múlt el, de a bundaügy miatti letartóztatások, valamint Kutasi Róbert halála az egész klub nevét besározta. A REAC pedig szépen lassan süllyed, a másodosztályból a harmadosztály közepére. Bár a harmadik helyig mindössze három pontot kéne ledolgozniuk, valamiért nem nagyon hiszem, hogy Mátyus János képes lesz megállítani az újabb osztályváltást. A csapatban jórészt fiatalok futbaloznak, kiegészülve például Dinkával, az ex-Honvéd játékos Bojtor Lászlóval és egy-két másod, illetve harmadosztályból igazolt labdarúgóval.    A REAC történetét és stadionját ismerjük. Azt már kevesebben tudják, hogy azért TAO-pályázatból ők is kaptak pénzt, amelyből például Belekben edzőtáboroztak a REAC-os ifik -tehát még van élet a Széchenyi téren. Nem feltétlenül gúnyolódok, hiszen a REAC Sportiskolából Drávucz Máté az Aston Villánál járt próbajátékon novemberben

Bükkábrányi ábrándok

Az ezer-párszáz lakosú Bükkábrány még reménykedhet a bennmaradásban, bár őszinte kétségeim vannak, hogy tényleg akarják-e az NB3-at az új rendszerben. Boros Richárd, a házi gólkirályuk például pl. Angliába ment dolgozni –és követte őt Ulrich Péter. A csapat szurkolói honlapja igen informatívan foglalja össze az új igazolásokat, így a csapat-bemutatás ezen részét rájuk is bíznám.  A sporttelepet a klub örökös tiszteletbeli elnökéről, Szép Pálról nevezték el.  TAO pályázaton 11 milliót nyertek.

Szép Pál Sporttelep, Bükkábrány (www.nb3.hu)

Tápiószecsőn régi ismerőst - Balaskó Ivánt- üdvözölhetünk. Egyébként a lánycsapattal együtt kilenc együttes készül a Tápió partján.  A csapat játékos-edzője a Diósgyőrben és Nyíregyházán is kapuskodó Rácz Róbert volt, de őt a Fradiból megismert Lilik Pál váltja majd. Nagy örömömre szolgált, hogy itt is turkálhattam a zsebekben  és gratulálhattam a szecsőieknek a 25,6 millió forintos támogatás elnyeréséhez. Bár Rácz ment, nem maradnak rutinos kapus-tréner nélkül, mert februártól Végh Zoltán oktatja a fiatal szecsői cerberusokat.

Nagybátony már hét ponttal van leszakadva a még biztos rájátszást érő hetedik helytől. Pedig nyáron volt hétszáz néző is a megyei rangadón és három ex-fradista is ott kergeti a labdát (Vámosi Csaba, Eduard Ndjodo és Kovács Béla), mégsem fog sikerülni kiharcolni a harmadosztályú tagságot. Muszáj kiemelnünk a csapat szurkolóit, mert rajtuk kívül nem találtam szervezett szurkolói csoportot a Mátrában.

A pálya, a bátonyi szurkolók és maga a futballélmény miatt mégis ajánlom ezt a nyári kupameccset a Hatvani FC ellen. 

Sic transit – Második rész

Végül a két volt NB1-es csapatról, akik a mezőny végén szerénykednek.

A bajnokság egyértelműen negatív meglepetése a pontvadászatnak nagy reményekkel nekivágó SBTC-Puebla. A csapatnak egyébként nagyon szép honlapja van, ajánlom mindenkinek nézegetésre. Nekem a keretből az anno Nyíregyházán futballozó Novák János neve volt ismerős.  Még néző is lenne az egykori bányászvárosban, de az idei szereplés minden várakozást alulmúlt, így itt is 150-200 néző jár a Stécé meccseire. Legyen bármilyen hihetetlen, az ő TAO- pályázatuk eredményét is megtaláltam! 40M visszaigénylés mellé 14M forint önrész került.  Tarjánban azért próbálják megerősíteni a csapatot, többek között a brazil Edmar Cabral de Paula-val, aki meglepő módon Szabolcsból, azon belül is Ibrányból érkezett.

Ózd utánpótlás-fejlesztésre 21 milliót nyert el.  A csapat financiális problémák miatt nem feltétlenül fogja befejezni a bajnokságot. Velük kapcsolatos érdekesség, hogy volt egy MTK II elleni hazai meccsük, amelyet az MTK el szeretett volna halasztani utánpótlás válogatottainak szerepeltetése miatt. Az MLSZ ebbe –utólag!- bele is egyezett, de az ózdiak nem. Végül mégis a találkozó újrajátszását rendelte el a szövetség –az ózdiak érthető okokból háborognak és fellebbeznek, mert a fővárosiaknak illett volna megoldaniuk négy labdarúgó pótlását, ráadásul a szabályok egyértelműen kimondják, hogy „utánpótlás elfoglaltság nem befolyásolja a felnőtt mérkőzéseket”. De mint fent említettem, Ózdon ez sem fog segíteni. Ettől függetlenül az MLSZ lehetne következetes.

TABELLA - MÁTRA - www.nb3.hu  

Hely

Csapatok

M

Gy

D

V

Gólok

GK

Pont

 

1

FC Hatvan

13

9

3

1

29

:

11

18

30

 

2

Felsőtárkány SC

13

7

5

1

23

:

17

6

26

 

3

RKSK

13

6

5

2

24

:

14

10

23

 

4

Maglódi TC

13

7

1

5

30

:

20

10

22

 

5

MTK Budapest FC II

12

6

4

2

31

:

12

19

22

 

6

REAC

12

6

2

4

20

:

14

6

20

 

7

Bükkábrányi SC

13

5

2

6

16

:

22

-6

17

 

8

Tápiószecső FC

13

4

5

4

18

:

18

0

17

 

9

Nagybátonyi SC

13

4

3

6

20

:

31

-11

15

 

10

Gyöngyösi AK-YTONG

13

3

5

5

16

:

21

-5

14

 

11

Tura VSK

12

3

4

5

13

:

17

-4

13

 

12

SBTC-Puebla

13

2

3

8

19

:

29

-10

9

 

13

Egri FC II

13

2

3

8

10

:

28

-18

9

 

14

Ózd FC

12

1

3

8

10

:

25

-15

6

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr165093206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása