Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Új idők focija: Kell egy csapat!

2013.02.25. 18:08 szilvapálinka

regi_idok_focija_2.jpg


A Dunaújváros FC Győr Integrál DAC néven indul, a Győr Integrál DAC Sopronba költözik, a Kaposvölgye pedig Vácra. Hogy miért? Mert a helyi önkormányzat nem támogatja a focit, nem engedélyezi a drágán fenntartott sportlétesítmények ingyenes használatát. Közös szál még a történetben a tulajdonos személye. A tulajdonos: Héger József. És ha az olvasó azt gondolja,  az MLSZ nem engedné az ilyen furcsa költöztetéseket: nos Héger úr az MLSZ Felügyelő Bizottságának tagja.

Dunaújváros (2003-2009)

 

0_5.jpg

A Dunaferr SE bukása után hamarosan újjászületett a dunaújvárosi labdarúgás. Az új csapat neve Dunaújváros FC, születésnapja 2003 augusztus 5-e, és a Dunaferrnek épített új stadionban vág neki a szezonnak. Az alapító ülésen az új tulajdonosok, Héger József (a Dunaferr SE labdarugó szakosztályának volt elnöke) és Andics József ismertették, hogy a klub anyagilag biztos lábakon áll. A játékoskerettel kapcsolatban Lengyel Ferenc vezetőedző elmondta, hogy nagyon fiatal a csapat.  A 21 igazolt játékosnak 22 év az átlagéletkora, de a célkitűzés ennek ellenére az első hat hely valamelyikének megszerzése.

Felcsút és Puskás  A  Dunaújváros FC alapításán megjelent az Aranycsapat egykori kiválósága, Buzánszky Jenő is, aki elfogadta az újvárosiak felkérését, így az egykori dorogi védő lett a klub tiszteletbeli elnöke és egyben nagykövete. Buzánszky tiszteletére visszavonultatták a 2-es számú mezt.

Az új csapatot kezdetben csak lenin-fiúknak hívták, mert Andics József (aki üzletei mellett a Dunaferr Acélszobrász Alkotótábort is koordinálta) a dunaújvárosi múzeum kertjében felállítatta a város által száműzött, ám Andics szerint jelentős művészi alkotásnak számító Lenin-szobrot.

A jogutód csapatnak azonban kezdettől fogva nehéz dolga volt: nem talált támogatókat. A legnagyobb csatát az önkormányzattal vívták, mert ingyen szerették volna használni a sportlétesítményeket. És ha az olvasó úgy véli, hogy ez a minimum, amit az önkormányzat megtehet a csapat segítségére, akkor álljon itt a másik oldal véleménye is:

Az önkormányzat költségvetése négy százalékát költi sportra, azaz a 15,8 milliárdos büdzséből 580 millió forintot áldoz erre a célra, és ebben az összegben nincs benne a férfi kéziseknek nemrég megszavazott ötvenmillió. Ennél többet nem lehet - állította valamennyi önkormányzati megszólalónk. Az összeg nagy részét (340 millió forint) az államtól 2006-ban átvett létesítmények üzemeltetése viszi el. A városi sportiskola fenntartása 54 millióba kerül, a tömeg- és diáksportra 90 millió jut. 56 millió forintot egyéb támogatásokra, többek között a versenysportra, az önkormányzati klub, Dunaújvárosi AC támogatására, jutalmakra, pályázatra, illetve egyedi kérelmekre jut.

Az új stadion fenntartása tehát rengeteg pénzbe kerül és ez vezet Héger és Dunaújváros szakításához. A dunaújvárosi futballban 2003 óta szerepet vállaló klubtulajdonos a kiszállás mellett dönt, mert az önkormányzat nem biztosította az ingyenes stadionhasználatot. A csapatra jórészt saját más vállalkozásai hasznából, illetve kisebb támogatók pénzéből évi 60-80 milliót költő Héger megkeseredett a huzavonától és visszaléptette a csapatot a bajnokságtól, fogta néhány játékosát, és beszállt a szintén NB II-es, győri Integrál-DAC-ba.


Győri DAC (2009-)

 

Győri MÁV-DAC 1960.jpg

Hamarosan kiderült azonban, hogy a helyzet Győrben sem sokkal jobb. Az utánpótláscsapatok fenntartásához kapott támogatás csökkentése miatt az Integrál-DAC tulajdonosi köre a csapat elköltöztetését fontolgatta. Héger József a kisalfold.hu-nak elmondta, levélben fordultak a soproni városvezetéshez, fogadnák-e a csapatot, Győrbe pedig a Dunaújváros jogait hoznák:

 Héger József: Mivel a bajnokság befejezésével biztossá vált a másodosztályú tagságunk, levélben – amit éppen ma továbbítottunk – fordultunk Sopron önkormányzatához. Ebben leírtuk, ha megoldható lenne a városban a pályahasználat és az utánpótláscsapatok működtetése, szívesen vinnénk oda a jogokat. Ugyan az NB II-es jogok Sopronba kerülnének, s mert nem szeretnénk, hogy a győriek felnőtt csapat nélkül maradjanak, látok lehetőséget arra, hogy a tulajdonosi kör által működtetett, a másodosztályú bajnokság közben visszalépő Dunaújváros joga a megyeszékhelyre kerüljön.

A soproni költözés nem ment simán: bár beadta nevezését az NB II-re a soproni székhelyű Alpokalja Futball Kft, Héger József, a tavasszal a győri Integrál-DAC-ot működtető gazdasági társaság képviselője továbbra is egyeztet a városi önkormányzattal a létesítmény használatáról, illetve az utánpótlás fenntartásáról. A nevezéskor Héger József a papírokon már a soproni Káposztás utcai stadiont jelölte meg hazai pályának. A soproni Alpokalja (Integral DAC) azonban nem kap licenszet (2009 június 7):

Teljesen fel vagyok háborodva! - mondta Héger úr. Első lépésben lemondok az MLSZ-ben betöltött Felügyelő Bizottsági tagságomról! Természetesen a hivatalos papírok kézhezvétele után jogorvoslattal fogunk élni! 100 milliós kár érte a cégemet, s ezt az összeget valakinek, valakiknek ki kell fizetniük!"

A költöztetési terv füstbe ment és már hiába jöttek volna vissza Győrbe, nem kapták meg az NB2-es indulási jogokat. Keresni kellett tehát egy új csapatot.

Kaposvölgye (2011-)

Kaposvölgye-VSC.jpg

Hogy miért a Kaposvölgyére esett a választás, azt nem tudni, bár amit a Kaposvölgye véghezvitt az csak keveseknek sikerül: a kisberki csapat 2003-ban kiverte a címvédőt a magyar kupából. A község 1450 lakosú, vagyis körülbelül akkora, mint Felcsút, ennek ellenére a befektetők sem voltak annyira naivak, hogy a felcsúti 3 milliárdos TAO pénz lehívást akarták volna lemásolni, maradtak a bevált trükköknél.

A befektetők képviselőjeként Héger József így nyilatkozott:

Reális cél lehet a bennmaradás a csapat számára, de látni kell, hogy nagyon leszakadt az együttes. Sajnos az utolsó három meccsen nem jöttek az eredmények. Sajnos ki kell mondanunk,hogy a keretünk nem alkalmas a stabil NB II-es tagság kiharcolására. Erősítések nem lesznek, első sorban fiatalokban tudunk gondolkodni, akik reméljük, hogy felismerik a lehetőségeket és ez ösztönzőleg fog rájuk hatni. A jövőben olyan csapatot kívánunk működtetni, amely továbbra is amatőr alapokon működve lehetőséget  teremt tehetséges fiataloknak az NB II-es szereplésre.

Hogyan áll össze az együttes kerete?

Héger József: - Váci, Vác környéki, fővárosi ifjú játékosokra támaszkodunk, vagy olyanokra, akik nem sok játéklehetőséget kapnak, gondolok itt mondjuk a Videoton II.-re, ahol sok tehetség van, de a visszajátszók miatt bajnokin nem igazán tudnak szerephez jutni.

Bár minden edzés Vácott lesz, a hazai bajnokijainkra rendre Nagyberkibe utazunk majd.

Mi lesz a nagyberkiek korábbi játékosaival?

- Rájuk nem számítunk, bár az a véleményem, ha akad egy-két kiváló fiatal közöttük, az valószínűleg szerephez juthat tavasszal.

t.jpg

A csapat tehát az Anzsi Mahacskalát utánozta, amennyiben Vácon edzett és Nagyberkiben játszotta a hazai meccseit. Hogy miért viszik a meccseket Nagyberkibe? Nem, nem a 150 néző kedvéért, hanem azért, mert év közben nem lehet telephelyet változtatni.

Erősítések nem lesznek: A csapat megnemerősítése nem vált be, Koplárovics a Manchester United után a Kaposvölgyét is megalázta.

A tények kedvéért: A Kaposvölgye a tavaszi szezonban 6 pontot szerzett és kiesett.

Vác (2011-)

 

belyegkep_slide.jpgHéger Ádám, a Vác tehetséges kapusa

Az a tény, hogy a Kaposvölgye Vácon edzett, már előrevetítette Héger következő lépését. Hogy hogyan lett Héger váci tulajdonos? A szokásos trükkjeivel, a klub megmentőjeként, legfontosabb célként az utánpótlás nevelést megjelölve (az utánpótlásra és tömegsportra szívesen adnak pénzt az önkormányzatok) lépett fel. A váci focihoz pénz kellett, Héger segített: az együttműködési megállapodás szerint Héger József a finanszírozásért cserébe váltót kapott, ehhez pedig készfizető kezesként az utánpótlással foglalkozó egyesületet léptették be. A váci önkormányzat azonban nem akarta Héger váltóit fizetni, ezért új balek után kellett nézni:

Pont került a hosszú ideje húzódó ügy végére a Dunakanyar-Vác életében. Pénteken Budapesten aláírták azt a megállapodást, amelynek eredményeként az angol Aspire Group & Associates hivatalosan is többségi tulajdonosa lett a felnőtt csapatot versenyeztető kft.-nek. 

A május óta tartó egyeztetések végén a Héger József által képviselt többségi tulajdonosok és a Berki Krisztián által képviselt angol befektetők ellátták kézjegyükkel a hivatalos szerződést, amelynek létrejötte az elmúlt időszakban néha már lehetetlennek tűnt. Ez alapján az NB II-es licenccel rendelkező gazdasági társaság a befektető pénzügyi és menedzsmenti segítségével anyagilag és szervezetileg garantálja a csapat működtetését, lefekteti a kft. és az utánpótlás-neveléssel foglalkozó egyesület kölcsönös érdekérvényesítő mechanizmusát, a játékosok dotálását, valamint a városi önkormányzattal történő kapcsolatrendszert. Az elvárás erre az évre, hogy a csapat gond nélkül bent maradjon a NB II-ben.

A történet folytatását itt olvashatják.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr795102677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.02.25. 18:39:42

Szar ezt így egyben olvasni. Megpróbálom elképzelni ezt a német első, illetve másodosztályban, vagy akár csak bárhol Európában.
Szar szembesülni vele, hogy egy mutyi, kiskapu kereső korrupt szar országban élünk :-(
Magyarország, én így szeretlek...?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.25. 18:50:44

@miller draft: Angliában egyetlen ilyen indulási jog átvitel történt 150 év alatt (amikor a Wimbledon indulási jogát átvitték a festői Milton Keynesbe), 10 éve volt az eset és hatalmas botrány volt benne, sokan a mai napig nem ismerik el az MK Dons indulási jogát, vagy egyáltalán azt, hogy ez egy focicsapat.

miller draft 2013.02.25. 19:51:25

@Püspök utcai gombaszedő: Ráadásul már a WFC sem volt egy túl népszerű klub. Velük kapcsolatban az egyetlen dolog amit tudok, hogy az egyik kedvenc színészem játszott ott :-)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.25. 20:43:04

@miller draft: És annak ellenére, hogy amíg léteztek, mindenki utálta őket, mégis szinte minden szurkoló melléjük állt, amikor elvették tőlük a csapatukat.

A valódi utódcsapat, az AFC Wimbledon tavalyelőtt fel is jutott a negyedosztályba (csak eggyel a bitorlók alatt), de sajnos úgy néz ki, idén ki fognak esni.

Viszont nekik köszönheti sok más angol kiscsapat a szurkolók által üzemeltetett klub modelljét, az AFC Wimbledon alapítói a mai napig szívesen osztják meg tapasztalataikat, adott esetben még a pénzüket is hasonló cipőben járó társaikkal.

Na mindegy, ez már nagyon offtopik, ilyesmit mi aligha fogunk látni Magyarországon.

Fodbalista (törölt) 2013.02.25. 22:57:57

Igazolná le az ilyen a Tornyi Barnabást 5 évre a saját pénzén.
süti beállítások módosítása