Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

FTC-UTE : vissza a múltba

2013.03.08. 00:10 A szerethető dózsás

Az FTC - Újpest derbi elé egy kis régmúltidéző. Nagyapáink korabeli meccsek, háttérben háborúk és történelem.

 

images_3.jpeg

 

 

 

 

1918 szeptember: Ferencváros - Újpest 2:1

Körülbelül egy hónap múlva jelenti be Tisza István a parlamentben, hogy elvesztettük a háborút.

Rendkívül heves, változatos lefolyású mérkőzés, amelyben a szerencsésebb csapatnak jutott a győzelem. Az Újpest végigtámadta a hatalmas küzdelmet és két kiállítást hozó mérkőzést.

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

 

 

 

 

 

1922 szeptember: Újpest - Ferencváros 2:1 (1:1)

megyeri_ut_regen.jpgAz újpesti stadion: újpesti polgárok, gyárak és üzemek pénzéből épült.

 

Az újpesti stadionavató mérkőzés. 15000 ember töltötte meg az újpesti polgárok pénzén épült új stadiont. Mintha az Úristen is örült volna az emberi akaraterő diadalának: a nagy mű elkészültének, vasárnap délelőtt bezárultak az égnek szünet nélkül nyitva álló csatornái és az emberek ezrei ragyogó napsugárban fürödtek, amikor kiértek a zászlódíszben pompázó új sporttelepre.

25577_a_stadionavaton_blum_zoltan_az_ftc_kapitanya_lila_feher_csokrot_nyujt_at_fogl_karolynak_az_ute_kapitanyanak.jpgA stadionavatón Blum Zoltán az FTC kapitánya lila fehér csokrot nyújt át Fogl Károlynak az UTE kapitányának

A 15 ezres stadion kicsinek bizonyult. 1928-ban az FTC elleni meccsre 25000 ember préselődött be (többezren kint rekedtek), a rendre 60 rendező és 120 sün vigyázott. A zsufoltság miatt a felső sorok nyomása megdöntötte az alsókat, és az egymásra torlódó emberek az elölállókat a korlátokhoz szorították, melyek a hatalmas teher alatt összetörtek. Mintegy 40-50 ember zuhant be a pályára, néhányukat a mentőknek kellett ellátni. A szünet utáni percekben újabb szerencsétlenség történt. Az állóhelyek fölötti kisebb, fából készült büfé tetejéről közel száz szurkoló figyelte a mérkőzést. A nagy súly miatt ez az alkalmi tribün leszakadt, többen az alattuk levő zsúfolt lelátóra zuhantak.

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

1931 November: Ferencváros - Újpest 1:0

 

Az országot Matuska Szilveszter ügye tartja lázban, a labdarugó szurkolók pedig a svédektől elszenvedett 3:1-es vereség miatt vannak letargiában. A korabeli újságok szerint

Nem a svéd csapat szolgáltatta a meglepetést jó játékával, hanem a magyar csapat teljesen hasznavehetetlen játéka okozott a góléhes közönség körében meglepetést. Ez a csapat ezzel a játékkal nem sok reménnyel indulhat az olaszok elleni kupamérkőzésbe.  A csapat minden egyes tajga mélyen formáján alul játszott.

A sajtó nem csak a csapatot, de az MLSZ-t is bírálta.

A mérkőzés előtt nem hangzott el a két himnusz, amit pedig svéd barátaink igazán megérdemeltek volna. A magyar közönség is kezd elszokni attól, hogy ilyen ünnepi alkalmakkor a magyar himnusz hangjait hallja. Éppen itt takarékoskodnak az MLSz urai. Inkább a bankett utáni pezsgőzés 2500 pengős szórakoztatási költségein takarékoskodjanak.

Este bankett volt a svédek tiszteletére és a magyar futballsport vezetői folytathatják régi sirámaikat, amelyeknek mindig ugyanaz a mottója: „a testnevelési adó”, pedig valahol máshol kell a hibákat keresni. Ha sokáig így halad a futballsport, önmagától megszűnik a testnevelési adó…

 

600px-Ferencvaros_bajnokcsapata_1931-32.jpg

A történelmi kitekintő után vissza a derbihez: A Ferencváros a tizenkettedik bajnokságát nyerte nagy fölénnyel pontveszteség nélkül 105-18-as gólaránnyal. Az FTC-UTE a meccset nagy várakozás előzte meg, az első és a második helyezett csapott össze, de a mérkőzés gyenge játékot  és egy lesgóllal szerencsés ferencvárosi győzelmet hozott.

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

1933 május: Újpest - Ferencváros 1:0

Ebben az évben Hitler német kancellár lett és leégett a Reichstag. Az Újpest harmadik bajnoki címét nyeri.

31819_az_jpest_labdarugo_csapata.jpgBajnokcsapat (A korunk mackónadrágos kapusa elbújhat a svejcisapkás divatcsingi mögött) 

Megyeri út 18.000 néző. Hasonlóan nagy jelentősége még nem volt a derbinek, mint az Újpest-Ferencváros összecsapásának. Annak megfelelően a mérkőzés végig óriási iramú volt. A játék színvonala helyenként igen magas fokon állott, mindvégig izgalmas és érdekes volt a két csapat küzdelme.

A bajnoki címre törő Újpest a meccs esélyese, csak a gólarány a kérdés. Az Újpest ebben az évben 9:1-re verte a Kispestet, a gólkirályi címért két újpesti Avar István (30 gól) és Jávor (Jakube) Pál (31 gól) küzd. A győztes gólt  Jakube lövi, akit Papp túl fölényesen akar szerelni, a center azonban elhúz mellette és éles szögből védhetetlenül lő az ellenkező sarokba.

 

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

1936 Újpest - Ferencváros 4:1,2:0


1936. Spanyol polgárháború. Az olaszok kemény harcokat vívnak Abesszíniában.  Palesztinában zavargások kezdődnek, amikor Tel-Avivban, Jaffában, és Jeruzsálemben zsidó lakosokat támadnak arabok. Szovjetunióban letartóztatják Zinovjevet, és Kamenevet. Az angol király lemond a trónról, hogy feleségül vegye a kétszeresen elvált Simpson kisasszonyt.

 

Tavasz: 4:1. Amennyire örvendetes a magyar sport szempontjából az Újpest több játékosainak kiváló formajavulása, annyira lesújtó – ezt ép a futballkapitány konstatálta – a Ferencváros néhány kiválóságának ötletszegény játéka.

Hétezer néző előtt mérkőzött a megyeri stadionban a Ferencváros és az Újpest. A tavaszi napsütötte délutánon az Újpest kárpótolta magát a Hungáriától elszenvedett 5:1 és a Budai 11-től elszenvedett 3:0 arányú vereségért. Az Újpest 3:1 arányú félidő után 4:1-ra verte meg a Ferencvárost és ezzel, jobb gólaránnyal a bajnoki tabella második helyére került. A Ferencváros nagy elánnal küzdött a gólokért, de az eredmény nem változott, Toldi bombájánál gólt reklamáltak, azzal, hogy a háló állítólag lyukas volt.

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

Ősz: 2:0. Az újpesti stadiont az őszi derbire már egy héttel ezelőtt kezelésbe vették a pálya kozmetikusai. Újra festették a padokat, mindent rendbe hoztak, úgy hogy a pálya egy jól gondozott fürdőszoba tiszta képét vette magára. Ide gyűlt ki tízezer ember, hogy tanúja legyen az őszi szezónt lezáró utolsó derbimérkőzésének, a bajnokságban vezető Ferencváros és Újpest találkozásának.

Elsőnek a Ferencváros fut ki a pályára élénkzöld trikóban. Az Újpestnek kijáró taps azonban arra mutat, hogy legalább is a tribünön az Újpest az erősebb. Helyválasztásnál a hazai csapatnak kedvez a szerencse és így a Ferencváros kezd nappal szemben. 

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

1940 március: Újpest - Ferencváros 4:1

A világháború kezd kiszélesedni, a németek a norvég vasércre kacsingatnak, japán kényelmesen berendezkedik Kínában. Magyarországon a politika beavatkozott a sportba, a belügyminiszter felfüggesztette az MLSZ önállóságát, az indoklás szerint "nem keresztény és nemzeti érzelmű".

37173_az_jpest_csapata_-_sziklai_fekete_futo_hidasi_szucs_balogh_szalay_mester_dam_kocsis_kallai.jpg

Az Újpest csapata - Sziklai, Fekete, Futó, Hidasi, Szűcs, Balogh, Szalay, Mester, Ádám, Kocsis, Kállai

37175_csikos_oklozi_el_a_labdat_kocsis_elol.jpgCsikós öklözi el a labdát Kocsis elől

 

A krónikák szerint a meccs eredménye bombameglepetés volt. A harmincas évek bajnokságainak dobogói általában az Újpest, FTC, és Hungária hármas nevének különféle permutációi voltak. A gólkirály hol Zsengellér, hol Sárosi volt, Zsengellér 1938-39-ben 56 gólt rugott 26 mérkőzésen (8-10 gól nem volt ritkaság az akkori meccseken). 

Ebben az évben az FTC lett a bajnok, bár az Újpest otthon és idegenben is elverte. Az utolsó forduló előtt a Hungária, Ferencváros és Újpest egyenlő pontszámmal állt, az Újpest döntetlent játszott Kispesten, a Hungária 2-1 re, a Ferencváros 7-1 re nyert. Azonos pontszámmal de jobb gólkülönbséggel a Ferencváros a bajnok.

A háború szele a nézőtéren is érződik: ''Kocsis bele rúg Hámoriba, amiért tumultus keletkezik a tribünön. A játékvezető figyelmezteti Kocsist, közben a nézőtér mindkét oldalán pofonok csattannak.''

 

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

 

 

1941 augusztus: Ferencváros - Újpest 7:1

1941_es_1944_kozott.pngMagyarország térképe 1941 augusztusában

Szent István kupa: Cecil de Mille vagy bármelyik más, nagy tömegeket mozgató amerikai rendező sem produkálhatnak különb filmet, mint amilyen a Ferencváros–Újpest Szent István Kupamérkőzés volt. A „fénystadionban” ember-ember hátán. Tizenhétezer főnyi tömeg. Kint a pálya előtt, a lovassünök gyűrűje körül pedig körülbelül négyezren. Bent a boldogok, aki hozzájuthattak a jegyekhez, hogy tanúi lehessenek a „fényderbynek” és kint a boldogtalanok, akik szomorúan vándoroltak visszafelé, vagy pedig megálltak az utcasarkon, hogy ha már nem láthatták, legalább „hallják” a mérkőzést.

38137_izgalmas_jelenet_az_ujpesti_kapu_elott_-_dr._kalocsay_sziklai_dam_balogh_es_sarosi_dr._a_kepen.jpg

Az FTC annak ellenére fölényesen nyert, hogy a durván szabálytalankodó Tátrait kiállították. Az Újpest nagy verést kapott, részben azért mert a csapat tele volt fiatalokkal, ott volt például az újpesti gólszerző, a 18 éves Szusza. A korabeli újságok megjegyzik: Nagy értéke a magyar sportnak az Újpest, szükséges tehát, hogy ismét valóban - érték legyen.

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

1941 december: Újpest - Ferencváros 6:2

A németek Moszkva alatt, a japánok Pearl Harbort zúzzák.

38443_kalocsay_es_szusza_erkezik_a_merkozesre_1.jpgKalocsay és Szusza érkezik a mérkőzésre

Újpest, Megyeri-úti pálya – 17.000 néző. A bosszúra nem sokat kellett várni. Szusza és Zsengellér tarthatatlan volt és az Újpest visszavágott a 7:1-ért.

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják. 

 

1943 június: Ferencváros - Újpest 2:2

38441_zsengeller_es_sarosi_dr..jpgSárosi és Zsengellér

 

Még a kurszki tankcsata és a szicíliai partraszállás előtt vagyunk de Budapesten már építik a légvédelmi óvóhelyeket.

Üllői-úti sporttelep. 30.000 néző. Csupa szín az Üllői-úti sporttelep. A régi idők nagy derbijeire emlékeztetett a Ferencváros és az Újpest bajnoki mérkőzése annak ellenére, hogy a küzdelem eredménye nem volt befolyással a bajnoki táblázatra (a bajnokságot a Csepel Weisz-Manfréd Torna Klub nyerte).

Az FTC támadott, az Újpest lőtte a gólokat (0:2). A sokkal esélyesebb FTC végül döntetlenre mentette a meccset. A mérkőzésen olyan legendák szerepeltek mins Sárosi és Zsengellér.

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

1946 Újpest - Ferencváros  2:2 (1:1)

41753_a_ferencvaros_csapata_-_szabo_nody_keri_gyetvai_rudas_hernadi_gyulai_henni_sarosi_hegyes_lakat.jpgA Ferencváros csapata - Szabó, Ónody, Kéri, Gyetvai, Rudas, Hernádi, Gyulai, Henni, Sárosi, Hegyes, Lakat

Megyeri-út, 15.000 néző. A díszpáholyba megjelenik Újpest szovjet városparancsnokának társaságában Zamercev altábornagy, Budapest szovjet városparancsnoka.

A mérkőzésen az Újpest nyomasztó fölényben játszott, a Ferencváros négyméteres lesről szerezte az első gólt.

Nyilatkozatok:
Dicker Mihály (Újpest): Csatársor nélkül nem lehet futballozni. A mérkőzésre jellemző, hogy Tóthnak a két góllabda kirúgásán kívül még dolga nem volt.
Nagy László dr. (Ferencváros): Elismerem, hogy az Újpest jobb csapat, de lelkes játékunkkal megérdemelik az egyik pontot.


A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatják.

És végezetül két kép a fiatalabbaknak:

19760515_03_ujpest.jpg

19900819_19900818_01_ftc-ute_2.jpg

Címkék: Címkék


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr15122067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.03.08. 15:37:57

Köszönöm, hogy Matuska Szilveszterrel egy kis biatorbágyi vonalat is becsempésztél :-)
süti beállítások módosítása