Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Éjszakai bagolyles

2013.04.08. 14:06 Rich.mond

Köszöntjük kedves nézőinket, a „Megmondjuk az Ön véleményét!” műsorunk legújabb adását látják. A mai adás témája az óriási botrányt kavaró huhogás magyar labdarúgó mérkőzéseken. Lássuk, kik a mai stúdióvendégeink! Széphegyi Tifani, független szociológus, az Antifasiszta Veszedelem Indikálta Véderő (AVIV) alapítója. Gúnár Tivadar, ellenzéki politikus. Gőgös Elemér, államtitkár. Végül, de nem utolsósorban, Szredovszky István, a Szabad és Egységes Szurkolói Tanács (SZESZT)  képviseletében.

Képünk illusztráció

A moderátor [aki nem a Terminátor - a szerk] pedig a kicsit már unalmas, mindig ugyanazokkal a politikai körökkel megjelenő, de negyven évnyi televíziózás miatt legalább közismert Műsorvezető. Nem mondjuk ki nyíltan, de nem véletlenül kap már csupán beszélgetős műsorokat este tíz után. A szó tehát Műsorvezetőé!

- Köszöntöm a Kedves Nézőket! Szombaton százezrek láthatták és hallhatták, ahogy a Ferencváros színesbőrű játékosát megtalálta magának a vasi béközép. Úgy tűnik, hiába tesz újabb és újabb lépéseket az MLSZ, nem csitulnak a kedélyek a lelátókon. Vajon tényleg mindent megtesz a labdarúgó szövetség? Széphegyi Tifanihoz fordulok: mennyire általános ez a jelenség úgy általában a magyar társadalomban?

- Köszönöm a szót, Műsorvezető Úr! Hol is kezdjem? Először is: mindenképpen egy jellemző tünete a magyar társadalomnak. Intézetünk nemrégiben publikált tanulmánya szerint a magyar társadalom mintegy három és félszer elutasítóbb más kultúrákkal szemben, mint a szaúd-arábiai vahabita papok és kilenc egész négytizedszer kirekesztőbb, mint egy észak-koreai lágerparancsnok [ők inkább berekesztők, nem? - a szerk]. Újabb jelét láthattuk annak, hogy az ország nem is csupán csúszik lefelé egy lejtőn, hanem valósággal zuhan bele a fasizmus szakadékába...

- Köszönöm! És létezik megoldás?

- Létezni létezik, és a megoldás mindenki előtt ismert. Csak bizonyos körök vaknak és süketnek tettetik magukat. A stadionok tele vannak gyerekekkel, akik már egyébként is szüleik előítéletét hozzák magukkal otthonról, majd a lelátókon találkoznak a háttérből szervezett szélsőséges csoportokkal, akik végképp neonácit faragnak belőlük. Ide vezet, ha engedjük a zászlólengetést és a riariahungáriázást. Ezek egyértelműen félkatonai szervezetek ismérvei, a kerítésremászással pedig már a városi gerillaharcot gyakorolják, ami a nyilas hatalomátvételhez vezető puccs eljövetelét vetíti elő. Amíg labdarúgó mérkőzéseket engedélyeznek Magyarországon, addig ne számítsunk javulásra! Intézetünk kutatásai alapján a focimeccseket látogatók 93%-a antiszemita. Az a maradék 7% pedig cinkos hallgatásával erősíti az idegengyűlöletet.

- Köszönjük Széphegyi Tifaninak. Gúnár Képviselő Úrhoz fordulok. Pártjának mi az álláspontja a történtekkel kapcsolatban?

- Köszönöm a szót... mit mondjak, nem vagyok meglepve! Az előző kormány idején megvoltak a megfelelő eszközök arra, hogy a huligánokat kordában tartsuk. Az, hogy a helyzet idáig fajult, felveti a Belügyminiszter felelőségét. Egy normális országban hétfőn már be kellett volna nyújtania a lemondását. Sajnos idáig vezetett az elmúlt három év felelőtlen politizálása és nagyon is jól jellemzi az elfajuló közbeszédet. Mondjuk ki: Magyarország 2010 óta valóságos táptalaja a gyűlöletnek és a kirekesztésnek. Korábban ez azért nem mindig volt így – leszámítva persze, amikor bizonyos körök próbálták megzavarni az emberek békéjét. De mi nem engedtünk! Egy tapodtat sem engedtünk nekik! Egyébként érdemes volna megvizsgálni, hogy bizonyos szurkolói csoportok milyen kapcsolatban állnak a kormánykörökkel...

- Műsorvezető Úr, ha megengedi, erre szeretnék reagálni!

- Parancsoljon, Gőgös Államtitkár Úr!

- Nos szeretném leszögezni, hogy a mi kormányunk volt az egyetlen, aki komolyan vette a huligánok jelentette fenyegetést. A sokat sejtető célozgatásokra nem is kívánok reagálni. Az, hogy szurkolók kizárólag ellenzéki rendezvényeken, vagy kormányellenes szerveződések cserkészdzsemboriján hangoskodnak, az mindössze azt mutatja, hogy a társadalom minden szegmensének elege van az elmúlt nyolc évből. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy kizárólag a mi kormányunk tett konkrét lépéseket a radikálisok megfékezésére. Számtalan olyan törvényt hoztunk, ami az MLSZ rendelkezéseivel kiegészülve hamarosan mindenkit távol fog tartani a labdarúgó-mérkőzésektől. A Miniszterelnök Úr különben sem szeretné, ha összekoszolnák az új stadionokat. Arra is megvannak az eszközeink, hogy már a kapuknál, pofára ne engedjünk be szurkolókat. Ha valaki mégis bejut, az egész életére bekerül egy adatbázisba, így találomra tilthatunk ki bárkit utólag is. Az MLSZ Elnök Úrral kidolgoztunk egy büntetési szabályzatot, amely alapján a kilátogatókat és a mérkőző feleket is egyaránt lehet büntetni attól függően, hogy a Fegyelmi Bizottság milyen minőségű pogácsát kap, illetve a mérkőzésbiztosító rendőri egység parancsnoka megkapta-e a túlórapénzt. Általában nem. Többnyire azért szoktunk büntetni, mert megtehetjük.

- Nagyon szépen köszönjük, Államtitkár Úr! Nagyon részletes, tömör, de mégis világos összefoglalót hallhattunk. Ezek alapján biztosak lehetünk benne, hogy a kormány tényleg komolyan veszi a huligánokat és lakat alá kerülnek a garázdák. Külön öröm, hogy hosszú idő után újra stadionok épülnek Magyarországon! És kérem bocsásson meg, hogy négy éve még Gúnár Képviselő Úrnak nyaltam alá tisztességesen, de akkor még ők voltak kormányon.

- Szót sem érdemel, bármikor jól esik a hízelgés!

- Köszönöm szépen, erre figyelni fogok a későbbiekben! Végezetül következzen Szredovszky Úr, a SZESZT képviseletében! Kedves István, tegeződhetünk? Mi történt azon az ominózus mérkőzésen? 

- Na, akkor már az elején szögezzük le: nem történt huhogás a mérkőzésen!

- ...

- Igen, jól hallották! Egyeztettem a szombathelyiekkel és teljesen nyilvánvaló, mi történt. Ez egy szervezett lejáratókampány a még szabad gondolkodású, független magyar szurkolók ellen. A Fradi színesbőrű edzője nyilván nem bírta elviselni, hogy egy magyar játékosokból álló csapat ellen kevés volt a nagy költségvetés és kevesek voltak a külföldi zsoldosok. Az a Leonardo többször is jól láthatóan a szurkolók felé fordult és provokálóan nézte őket. Ekkor lehet –ismétlem, lehet! – hogy páran fújoltak, amit esetleg huhogásnak lehetett hallani, de ez a klasszikus bolhából elefántot esete. Egyébként nem igaz, hogy a szurkolók rasszisták lennének. Nálunk is játszik egy néger gyerek, akivel semmi bajunk nincs. A másik három helyett viszont jobban örülnénk magyar fiataloknak. De ehhez semmi köze a rasszizmusnak!

- Jó, tehát ez a szombathelyiek álláspontja. És mi a hírhedt Fradi-keménymag véleménye?

- A fradisták teljes joggal vannak felháborodva a történteken. És örülnek annak, hogy végre egy olyan edző került hozzájuk, aki tudja, mi a Fradi-szív és kiáll a csapatért és a játékosaiért. És itt látható a híres kettős mérce, amit mindig a szurkolókkal és a magyarokkal szemben alkalmaznak. Mert ugyebár ki figyelt arra, amikor izraeliek muszlim játékosokat gyaláztak? Csak hogy egy példát mondjak találomra, amúgy semmi bajom a zsidókkal.

- De akkor jól értem, hogy mégiscsak történt huhogás? Hogyan lépnének fel a szervezett szurkolói csoportok a rasszista hangok ellen?

- Ismétlem: a  szurkolók nem rasszisták. De a kérdés annyira rosszindulatú és provokatív, hogy többet erről nem kívánok mondani.

- Hm, rendben van. Igen? Ha jól látom, Széphegyi kisasszony szeretne mondani valamit...

- Igen! Egyszerűen hihetetlen ez a cinizmus, ez az arrogancia, ez a megfélemlítő előadásmód. Én például ezért is kerülök minden sportesemény Magyarországon, mert nyilvánvalóan a szélsőséges nacionalizmus erősítését szolgálják. És ha tudnák, hogy ennek a pár száz szélsőségesnek a hőzöngése hány ezer embernek okoz fájdalmat! Emlékszem, kislány voltam, amikor Schönberger nagypapa kivitt MTK meccsre. Szemben ha jól emlékszem, a hírhedt Dunaferr-béközép őrjöngött. Nem bírták elviselni, hogy a hazaiak vezetnek és elkezdték skandálni a nyilas csatakiáltást, hogy „Harcoljatok! Harcoljatok!” Láttam nagyapám arcán végiggördülni egy könnycseppet és ekkor értettem meg, hogy nem maradhatunk némák és megálljt kell parancsolni az erőszaknak!

- Akkor inkább azzal foglalkozz baszd meg, hogy miért tapossák agyon minden nap palesztín gyermekek ezreit a tankjaitok!

- Kérem, kérem! Mielőtt a vita elfajulna, hallgassuk meg az MLSZ Fegyelmi Bizottságának újonnan kinevezett tagját. Itt van a vonalban. Halló?

- Halló! Köszöntöm a kedves nézőket!

- Tehát ugye történt ez a sajnálatos eset. Mit lép erre az MLSZ?

- Ez  bejegyzés már így is elég hosszúra sikerült. Maga szerint érdekelné az olvasókat nagyjából ugyanekkora terjedelemben egy tökéletesen semmitmondó, álmosító hangnemben előadott blabla, amelyben kerülök minden konkrétumot? A büntetéseket egyébként is kockapókeren szoktuk kidobni.

- Engem műsoridőre fizetnek, úgyhogy vágjunk bele. Aki esetleg már unja az egészet, attól itt elbúcsúznék. A viszont látásra, a viszont hallásra! Jövő héten ne feledjék betelefonálós műsorunkat! Szükségünk van a véleményükre és a pénzükre! Jó éjt!

Címkék: magyar mlsz fodbal


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr285210750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása