Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Álnaív Kispolgár esete a szenvedélyes szurkolással

2013.04.06. 13:34 Álnaív Kispolgár

Végre-valahára komolyan odacsapott az MLSZ ezeknek a fránya rendbontó huligánoknak! Bár bal kezemben partvisnyél van (a fölöttünk lakó gyerek már megint hangosan hallgatja azt a borzalmas sátánista zenebonát, valami Méden Áron nevű süvölvénytől, elrománosodott székely lehet), jobb kezemben a billentyűzet jár örömtáncot.

Ez itten én volnék, a ferpléj fővárosában, kezüket csókolom

Bizony, eztán nem lesz több gyűlölködés meg balhé, fifa lesz és szenvedélyes szurkolás. Na de hadd olvasom ezt a fájin közleményt!

A labdarúgás, a sport szellemiségével összeegyeztethetetlen, hogy a lelátókon rendszeresen megjelenik a gyűlölet hangja. Hogy ez az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik, lényegében mindegy, az ilyen megnyilvánulások semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába. Az MLSZ eltökélt abban, hogy – a klubokkal közösen – olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását.

Így anyák napja közeledtével szívet melengető érzés, hogy valaki gondol az édesanyákra is. Mert anya csak egy van, illetve hát nyilván összességében több van, ezért a többes szám, de mindenkinek csak egy. Még a bírónak is. És a foglalkozása sem mindnek ugyanaz. Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a másik ellenfél játékosát kicsúfolják a lelátóról, ilyesmi Nyugaton sose történne ilyen, de még az én időmben se énekelte senki soha, hogy "Ess, eső ess, buzi Verebes" vagy hogy "Hajszán, geci van a bajszán". Már elnézést!

A Magyar Labdarúgó Szövetség a hétvégi bajnoki mérkőzésekkel kezdődően bevezeti az UEFA által is alkalmazott három lépcsős modellt. Amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak: a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot.

Így is kell, jól meg lesz mutatva a lelátói részeg hőbörgőknek, akiket nem is érdekel a pályán zajló sportemberi teljesítmény.

A beszüntetett mérkőzések ügyében a Fegyelmi Bizottság hoz döntést, a kiszabható szankciók a szigorodott Fegyelmi Szabályzat alapján súlyosak lehetnek a szervező sportegyesületre nézve. A kluboknak ezért alapvető érdekük, hogy egyértelművé tegyék szurkolóik számára: drukkolással segítik, ám a sportszerűtlen magatartással veszélyeztetik saját csapatukat.

Beléjük kell verni a tudást, na, más nyelvet nem értenek ezek. Ha már egyszer eddig nem értették meg, hogy mi is az igazi békebeli angol ferpléj. Majd ebből tanulnak.

A diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forintról 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Bővült a szankciók tára is, hiszen ennél súlyosabb fegyelmi vétség esetén akár zárt kapus eltiltást is kiszabhat a bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók 2-4 évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők 3-5 hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben.

 Szívemből szól a Helmeczy úr! Mert hát vannak ugye kevésbé finnyás népek, az ő gyalázásukért 300 ezernél több nem jár, de vannak ám nagyon érzékenyek is!

Már a stadionbiztonsági projekt tesztidőszakában, a közelmúltban is történtek példaértékű intézkedések a magyar stadionokban. A beléptető- és kamerarendszer elsődleges értelme az, hogy mindenki szurkolónak tekintendő addig, amíg olyat nem tesz, ami miatt vele szemben intézkedés szükséges. Összhangban a Fegyelmi Szabályzat szigorodásával, a háromlépcsős UEFA-rendelkezés bevezetésével, azok az egyesületek, amelyek – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e már kiépített kamerarendszerrel – egyértelműen igazolhatóan fellépnek azokkal szemben, akiknek viselkedése fegyelmi eljárást von maga után, lényegesen mérsékeltebb büntetésre számíthatnak. Hiszen a biztonsági projekt célja nem a klubokkal szembeni retorzió, hanem a stadionokba illő, a sportoz méltó viselkedési kultúra megteremtése, betartatása.

Igenis a rendbontókat kamerákkal kell felkutatni, még akkor is, ha azok a kamerák nincsenek. És ha a klubokat jól meg kell büntetni ahhoz, hogy felfogják, a drága jó MLSZ célja nem a velük szembeni retorzió, akkor csak büntessék őket.

Ezek után én is – bár nem vagyok édesanya, sem gyermek – bátran ki merek majd menni, lelkesen buzdítani a csapatomat. Már holnap mennék, csak ez a fránya csúz megint beleállt a hátamba...

 

 

Címkék: magyar mlsz fodbal


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr485203316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása