Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Elkanyarodva a valóságtól

2013.04.29. 19:16 Rich.mond

Tehát a Pápa elleni meccsre bezár a Kanyar a huhogók/cigányozók miatt. Az állószektorba korábban bérletet vásárlók valószínűleg oda nyernek bebocsájtatást, ahol az Anzsi ellen a tábor volt. Még a KTE ellen bátorkodtam javaslatot tenni mindkét fél részére, de nem rendelkeztem elegendő meggyőző-erővel. A végső szót a tulajdonos, Geroge F. Hemingway mondta ki, és neki kell viselnie a következményeket. Azok pedig nagyon kellemetlenek lesznek.

Feltehetném mindenek előtt a kérdést, hogy megérte-e provokálni a szereplési mániás George-ot? A választ  azt hiszem, sejtjük. Azért az valahol jellemző, hogy az újabban hiperaktív MLSZ-t jóval megelőzve tette meg a „szükséges” lépéseket és tétetett lakatot a Kanyarhoz vezető kapukra.

Mit írjak fel zsidózásra? Gyógyítható?

Az esetről nekem az Indul a bakterház egyik jelenete jut eszembe, amikor Bendegúz unalmában mindig megtalálja a cipőkészítő Varga Pistát, a barom suszter pedig a csúfolódást hallgatva mindig belevágja mérgében a kaptafát az ablaküvegbe. A csúfolódó kisgyerek jelen esetben lenne az a „mindössze tucatnyi nyilas mocsok” a „csodálatos hangulatot teremtő ultrák között”, a flúgos cipőkészítő pedig maga az Öreg Halász. Szerintem tökéletes a párhuzam.

Csúfolódni nem szép dolog. Nyelvet öltögetni valakire azért, mert mondjuk éppen afrikai, fekete, néger, szinesbőrű. De ezért darabokra törni jó néhány ablakot nem vall bölcs gondolkodásra. Az üvegcsörömpölésre ráadásul összegyűlik boldog-boldogtalan és jól kiröhögik a kiskölyköt rendreutasítani akaró Gyurit Pistát. Na jó, fordítsuk ezt le virágnyelvről...

Ebenguba

Tehát vannak szurkolók, akik a jelek szerint rajonganak Doktor Bubóért. Érdekes módon nagy többségük maximálisan elismeri Tandia, Tchami és King erőfeszítéseit, de ettől még szoktak huhogni, ha olyanjuk van. Cigányozni sokkal többen szoktak. Az ellenfelet szidni pedig... az előénekeseink párszor már meg is említették, hogy ha minden dal úgy szólna, ahogy az ellenfél gyalázása, akkor lenne csak az igazi a Kanyar –mielőtt félreértés lenne a dologból, ezt soha nem vidáman közölték szurkolótársaikkal.

Rasszista dolog a huhogás? Szerintem az, akárhogyan is próbáljuk szépíteni. Van olyan ismerősöm, aki felháborodott azon, hogy egyesek majomhangokat véltek felcsendülni a Kanyar felől, amikor nem is volt ilyen. Pedig mellettem állt és hát... néha hihetetlenül szelektív az emberek memóriája. De mint fentebb említettem, ez koránt sem zárja ki, hogy a nagy többség jól ellegyen a csapat hasznára váló afrikai légiósokkal.

A huhogás eleinte a légiósdömpingnek és az eredménytelenségnek szólt –ugye Adewunmi, Gebro, Marito, Tangara, Alfi csak hogy pár nevet említsek az elmúlt évtizedből. Egy kapura szánt, de a Kanyart eltaláló lövés után többször is fel-felcsendült a mutáló kuvik-kórus.

Vörös és fekete

Manapság pedig egyszerűen tálcán kínálja magát, polgárpukkasztás gyanánt. A Fradi-meccsen ugye aktualitása volt Moniz szombathelyi kifakadása után. Érdekes módon hirtelen a Fradi-szurkolók is elkezdtek jegyzetelni, hogy ki és hol meri szájára venni szinesbőrű légiósaikat.

Később pedig az MLSZ-nek szólt, aki jókedvvel, bőséggel szórta a büntetéseket. Hemingway pedig már a KTE-meccs előtt meglengette a kaptafát, így törvényszerű volt, hogy egy nyelvnyújtás után izomból bele fogja vágni az ablakba.

Nálam a Fradi-meccsen történtek bőven elfértek, most sem értem az MLSZ büntető-baromságát. Némileg hasonlít Hemingway antifasiszta harcára. Utólag azt hiszik, hogy majd fejsimit kapnak a FIFA-tól és a Simon Wiesenthal központtól? Ugyan...

Az emberek imádják azokat a meccseket, ahol tömött kanyarok dörögnek és néha a két kemény mag egymást oltogatja. Komolyan. Azt senki sem mondja, hogy a többi szurkoló kizárólag erre kíváncsi, de nem is erről van szó. Ilyenkor szokott felvetődni, hogy „jól szurkolnak, de miért kell ez? Nem lehetne enélkül?”

Nem. Enélkül nem működik. Próbálták már így, is, úgy is, de nem az igazi. Gondolom nem kell bizonygatnom, hogy a német klubfoci nem rossz. A német precizitás és fegyelem ellenére sem akarták a végsőkig elfojtani a hangulatot és színházat csinálni a stadionokból (ellentétben Angliával), így a stadion 10%-át a balhémentesség fejében meghagyták állóhelynek ahol az ultrák többé-kevésbé szabadon szurkolhatnak.

Hogy még szemléletesebben fogalmazzak: aki nem tud engedni, az a nagyszamár. Nyúzzuk le a szamár bőrit’, hogy meg tudjuk szemlélni tüzetesebben belülről!

Legalább egy bicskám vóna’!

Nekem megint a kommunikáció mikéntjével, az időponttal és az előzményekkel van bajom. Komolyan, egy üzleti világban sikeres, világlátott, Magyarországon már hosszú ideje ténykedő (tehát nem a Holdról érkezett) ember hogyan lehet ennyire böszme, csökönyös és rugalmatlan? Miért képes csak így beszélni a szurkolókról és a szurkolókkal? „Nesze paraszt, menjél’ át a Családiba’!” Nem beszélve a hetente tett kijelentéseiről, amiket olvasva olyan érzete támad egy témában járatlan olvasónak, mintha titkos náci bázist tártak volna föl a szögletzászló környékén.

Mi lett volna, ha egy csendes este leül beszélgetni a Kanyar pár prominensével? A Supka-affért is meg tudták beszélni a nem túl könnyű természetű edzővel, ráadásul ha úgy tetszik, ott a szurkolók engedtek. Alkalmi bloggerként sem tudom elfogadni, hogy valaki csak blogon keresztül tud kommunikálni.

Nos, ha tényleg tíz emberről van szó, akkor miért csukja be kvázi a fél stadiont? –a nézők fele kb. oda vált jegyet. Majd átmennek a Korzóra? Akkor jobb lesz? Összeterelni a két társaságot... háááát, okos gondolat! Hátha a szombati melegben, pár sör után nekiállnak megtárgyalni az esetet az ellentétes állásponton lévők.

Miért pont akkorra időzíti az önbüntetésének bejelentését, amikor jó időben, egy nyerhető meccsen, nyerő szériában akár lehetne néző és lehetne jó hangulat? 

(Képen: a nácikkal nem érdemes tárgyalni -illusztráció)

Ha már úgyis a negyedik helyen állunk a büntetési-listán, akkor miért szívatjuk saját magunkat? A többi klub alig győzi elmismásolni a saját szurkolóinak ennél sokkal nyilvánvalóbb hülyeségét, mi meg házhoz megyünk a pofonért? Anno az Újpest sikeresen lobbyzott azért, hogy kevesebb szektor/stadionbezárást kapjanak, pedig ott konkrétan viperákkal vertek vendégszurkolókat. Itt a párhuzam a tökéletesen koncepciótlan MLSZ-büntetési módszerekkel.

Jó, élharcosai lettünk a rasszizmus elleni küzdelemnek. És? Több nézőnk lesz? Nagyjából meg fog feleződni az amúgy sem acélos hazai létszám és tovább morzsolódik az amúgy sem túl nagy számú aktív mag. Mint fentebb írtam, van egy pozitív hatása a tömegnek: hogy még többen akarnak hozzácsapódni. A fordított hatás ugyanúgy működik. A zuhanást nagyon-nagyon nehéz megállítani és visszafordítani. Kitől fogunk elismerést kapni? Maximum azoktól, akik amúgy sem járnak meccsre és csöppet sem érdekli őket a magyar labdarúgás. Azok pedig ettől nem fogják megszeretni a Kispestet, hanem innentől kezdve árgus szemekkel fognak nácikat keresni a széksorok között. Egészen remek PR-tevékenység világgá kürtölni, hogy a fél stadion elmebeteg náci.

(Honvéd Hooligans, Tokiói Szekció)

Hallgatni többnyire arany. Jó kapcsolatot fenntartani pedig leginkább a körön belüliekkel érdemes. Egy sör mellett el lehetett volna diskurálni arról, hogy egyre több a saját nevelés, a légiósaink egyértelmű erősítést jelentenek, utánpótlás szinten lenyomjuk a felcsúti névrablókat és még a csapatnak is megy. Korábban már mondtam, hogy nem kell körülcsodálni az ultrákat –akik amúgy nem ultrák, mint szintén mondottam. Egy korrekt semleges viszony több, mint elég. Hemingway Úr, még mindig van visszaút! Nem egy akadályokkal teli, zegzugos ösvény ez. Lehetett volna a Kanyarba 1400 forintos jegyár, amolyan összekacsintós, "fizessük ki együtt az MLSZ büntetését!" akció. De ez... ez nem megoldás, Bro', nem érdemes a nagy fehér főnököt játszani...

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr885253131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzeti trafikos 2013.05.01. 14:49:40

Előírnám, hogy minden csapatban legyen legalább 3 antifasiszta néger csatár, ugyanennyi liberális zsidó középpályás, a védelem pedig cigányokból álljon. A kapus sima külföldi is lehetne, a lényeg, hogy buzi legyen. Ha ettől sem szűnik meg a fasizmus, akkor bekeményítenék.
süti beállítások módosítása