Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Országomat tízezer sörért!

2013.04.30. 11:00 Fradista Utazó

Az MKB Veszprém kézilabdacsapata a férfi Bajnokok Ligájában a legjobb négy közé jutásért a címvédő THW Kiel csapatát kapta ellenfélként. A párharc egyáltalán nem látszott reménytelennek, a Veszprém ugyanis (ki tudja, milyen forrásból) sokat erősödött az elmúlt nyáron, két klasszis spanyol játékos (Cristian Ugalde és Jose "Chema" Rodriguez) mellett ide igazolt a világ jelenlegi talán legjobb játékosa, Nagy László is.

A férfi BL-ben négyes döntőt (final four) rendeznek, méghozzá az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) dontése alapján minden évben Kölnben, a jelenleg éppen egy szponzor nevét viselő Kölnarénában.

Kolnarena_Handball_01.jpgEgy korábbi kézilabda-mérkőzés a Kölnarenában

A tét tehát a final fourba jutás volt. Az első mérkőzést Kielben, a visszavágót Veszprémben rendezték. A magyar csapat a kieli meccsen sokáig vezetett, szűk negyedórával a vége előtt 6 gól is volt az előny, de ekkor néhány váratlan, és nem könnyen megmagyarázható játékvezetői ítélet megtörte a veszprémieket, és végül egy góllal kikaptak (32-31).

A visszavágón szintén sokáig a Veszprém állt továbbjutásra, de a végén ezt a meccset is megfordította a THW (27-28), és végül összesítésben kétgólos győzelemmel jutottak a kölni fináléba.

Sokan úgy vélik, hogy a Kiel továbbjutásában aktív szerepet vállaltak a játékvezetők. Mi nem szeretnénk bíróságról bíróságra járkálni, ezért inkább a dolog azon oldalát vizsgáljuk meg, hogy a kritikusok szerint miért is volt bárkinek érdeke, hogy ne a veszprémiek jussanak tovább. Egyebek mellett Marko Vujinnak, a THW jobbátlövőjének szavait idézik, aki szerint jó, hogy a csapata bejutott a final fourba, mert így majd nyolcezer kieli drukker utazik Kölnbe. Az elemzők a magyar csapat továbbjutása esetén háromezer magyar szurkoló érkezésével számoltak (ezt mi felülbecslésnek érezzük, de ez most lényegtelen). Az EHF részéről a bírókra gyakorolt esetleges nyomás mögött azt vélik felfedezni a legtöbben, hogy szükség volt a kieli szurkolókra, hogy ne maradjon üresen a hatalmas sportcsarnok. Még azt is kiszámolták, hogy a német szurkolók, tehetősebbek lévén magyar társaiknál, vélhetően több sört is fogyasztanának. Mondjuk fejenként két korsóval, átlagosan. És hát produkálni kell a bevételt a német vendéglátóipar felé.

800px-Gaffel_Koelsch_und_1396_Premium_Lager-high.jpgNa most, félretéve minden erkölcsi aggályt, félretéve minden jogos vagy éppen alaptalan felháborodást, egy kérdésünk maradt: mennyire kell vagy lehet komolyan venni azt a sportágat, amelyben komolyan felmerülhet, hogy az év legfontosabb eseménye érdektelenségbe fulladhat; és amelyikben egyáltalán csak a gondolat szintjén is felmerülhet, hogy érdemes lehet elcsalni az év legfontosabb meccseinek egyikét tízezer korsó sör miatt?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr885253291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emi2 2013.04.30. 12:34:02

Ezt azért én nem tudom elhinni, vagyis inkább kizártnak tartom. Idegenben ment el a továbbjutás, ott azt az előnyt luxus volt leadni. Én akkor ott (igaz csak fél szemmel követtem) semmi komoly csalást nem láttam, elfáradt a csapat. Pedig talán még ki is mentem volna a döntőre...

GabikA 2013.04.30. 12:47:09

@Emi2: nem kell komoly csalas, egy kiel szintu csapaton eleg picit lokni, pl. NL 2x2perces kiallitasaval.

Emi2 2013.04.30. 13:25:13

@GabikA:
Értem én, de az első meccsen a 48. perc környékén 6-al ment a Veszprém, ha olyan nagyon csalni akartak volna a sporik, miért nem léptek már addig közbe? Ott a vége sem volt ilyen szempontból kirívó (Nagy Laci is elismerte, ők hibáztak, mi kell több?), és ha annyira a Kielt akarták a döntőben látni, azt németben "simán" elintézhették volna (a kétes szitukat végig az ellenfélnek adva). Na nem akarok ebből hosszú vitát (annyira nem érdekel a kézi), csak annyit akartam, hogy szerintem az első meccsen ment el a továbbjutás, a visszavágó végkimenetelébe meg bemagyarázni ezt a + × százalékos söreladást, meg a vendéglátók lehetséges bevételkiesését, szerintem tök felesleges.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.04.30. 15:19:39

"...érdemes lehet elcsalni az év legfontosabb meccseinek egyikét tízezer korsó sör miatt?"

Hogy egy rendkívül fontos és lényegi kérdéshez is hozzászóljak, Kölnben német viszonylatban talán némileg meglepő módon kétdecis poharakat (Stange) használnak a kocsmákban és a tipikus bolti palackméret 0,33-as (szerintem ilyenek láthatók a képen is), tehát semmiképp sem korsó sörökről van szó...

Ebből is látszik, mennyire alaptalanok ezek a vádaskodások... ;-)

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.04.30. 16:54:22

@promontor: Elég sűrűn járok Kölnben, a sört viszont nem szeretem. Le is buktam, hogy milyen tájékozatlan vagyok :-)

Mundr 2013.05.01. 11:24:42

@Emi2: Addig azért nem léptek közbe, mert 2 hasonló képességű csapat esetén úgyis a végjáték dönt. NL-t ha jól emlékszem pont a vége felé állították ki a nagy semmiért.

Na mindegy, a németek, nyugatiak szerencsére talpig becsületes emberek ott ilyen úgy sem fordulhat elő, csak itt gyurcsányorbánisztában van ugye korrupció, megvesztegetés stb..
süti beállítások módosítása