Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Eller Arnold

2013.05.10. 20:14 maribor

1955. április 13-án született Eller Arnold, a Videoton és a Haladás egykori kapusa.

osztalynaplo_eller_arnold_alairas.jpg

Eller Arnold szűkebb pátriájában, a Kimlei TSZ SK-ban ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. Edzője Holló László volt, aki egyben az iskola igazgatója is volt. Sorkatonai szolgálatra került a Győri Dózsa csapatába.

Leszerelése után 1979-ben igazolta le a Videoton, ahol három idényt töltött el Kovács László, illetve Disztl Péter tartalékjaként. Tíz bajnoki mérkőzésen szerepelhetett.

osztalynaplo_eller_arnold_videoton.jpgEller Arnold a Videoton csapatképén 1980-ban. Az álló sorban jobbról a legszélső játékos

Mikor a Videoton mindkét kapusa hónapokra harcképtelenné vált - Kovács L. a Vasas ellen súlyos bokatörést, Disztl pedig a tartalék mérkőzésen könyöksérülést szenvedett - Eller állhatott a kapuba, több héten át.

osztalynaplo_eller_arnold.jpgEller Arnold a Videoton kapusaként

osztalynaplo_eller_arnold_elso_bajnoki_1.jpgEller Arnold első NB I-es mérkőzése 1979. szeptember 8-án. Előbb a tartalékcsoport mérkőzésén állt be csereként, majd pár órával később a bajnoki találkozón is

osztalynaplo_eller_arnold_elso_bajnoki_nyilasi.jpgMásodik NB I-es mérkőzésén Nyilasi lövésével szemben tehetetlen

Disztl Péter, mikor Ellerről kérdeztünk, ezt válaszolta:
"Arni csupa izom volt, talán az egész keretből neki volt a legjobb fizikális kondija. És csupaszív ember is volt, igazi csapatjátékos. Mindig minden poénban benne volt, feláldozta magát a csapatszellem érdekében. Minden edzésen úgy készült, hogy hétvégén ő fog védeni. Beleadott apait-anyait. Ugyanakkor önztelenül fogadta, hogy nem ő az első számú kapus. Engem is, és Kovács Lacit is segített, támogatott mindenben. Legyen az edzés, vagy bajnoki előtti bemelegítés.

osztalynaplo_eller_arnold_disztl_peter.jpgDisztl Péter és Eller Arnold

Később, mikor már nem a mi játékosunk volt, többször is mentünk Ausztriába edzőmeccsekre. Mikor keresztülmentünk Kimlén, mindig szeretettel emlékeztünk meg róla, meg azokról az időkről, mikor még nálunk játszott."

osztalynaplo_eller_arnold_videoton_1979.jpg1979 őszén Zalaegerszegen helyettesíti Disztl Pétert

1982 nyarán igazolt Szombathelyre, a Haladáshoz.

osztalynaplo_eller_arnold_haladas.jpgEller Arnold a Haladás csapatképén 1982-ben, az álló sor jobb szélén

osztalynaplo_eller_arnold_haladas_2.jpgA Haladás kapusaként

osztalynaplo_eller_arnold_haladas_2_2.jpg

Kézenfekvő volt, hogy egykori edzőjét, Török Pétert kérdezzük róla:
"Arnold rendkívül jó fizikai képességekkel rendelkezett, igaz tett is érte... Kicsit talán túlzásba is vitte a testépítést, ami a fociban kissé merevítette Az edzésmunkáját teljes oda-adással végezte: nagyszerűen!!! Látszólag elfogadta, feldolgozta, hogy Hegedüs Péter személyében egy kiváló, válogatottszíntű kapus a vetélytársa, és az edzéseken maximálisan segítettem a közös munkát: a kapus-edzést. Emberileg egy rendkívül korrekt, őszinte "EMBER" volt... nagy-betűkkel!!! A csapaton belül is sokat tett a jó öltözői légkörért, a csapat egységért... Ha nem Hege a vetélytársa, képességei alapján több száz  NB I-es meccse lehetett volna... Jó ember volt !!!"

Két szezon alatt egy bajnoki mérkőzésen jutott szóhoz. Tagja volt a Nehru Kupa győztes csapatnak.

osztalynaplo_eller_arnold_haladas_nehru_kupa.jpgA Nehru Kupa győztesei, Eller Arnold a kép bal szélén

osztalynaplo_eller_arnold_nehru-kupa.jpgA kupagyőztes

Védett a Közép-európai Kupa sorozatában is.

osztalynaplo_eller_arnold_kk_haladas_vitkovice.jpg

1984 nyarán az NB II-es Sopronban folytatta pályafutását.

osztalynaplo_eller_arnold_sopron_1984.jpgA Sopron 1984/85-ös NB II-es csapatában

Mivel a Rába ETO-ban Kovács László idény közben Békéscsabára igazolt, a győriek őt szemelték ki tartalékkapusnak. Bajnoki mérkőzésen nem szerepelt, de így is ezüstérmesnek mondhatta magát.

osztalynaplo_eller_arnold_raba_eto.jpgEller Arnold a Rába ETO csapatképén, a középső sor bal szélén

Eller igazi csapatjátékos volt, holott tényleges tudása alapján ennél sokkal többre is hivatott lehetett volna. A Videotonban, Disztl Péter tartalékja volt, a Haladásban Hegedűs Péteré, az ezüstérmes Rába ETO-ban pedig Mészáros Bubué.

Eller a következő szezonban a Sopron NB II-es játékosa lett több éven át, majd innen a győri MÁV DAC-ba vezetett az útja. Mindkét helyen már első számú kapusként számítottak rá.

osztalynaplo_eller_arnold_mav_dac_1987_88.pngEller Arnold 1987/88-ban a MÁV DAC kapusaként

A győriek játékosa volt, mikor 1990-ben, harmincöt éves korában, hosszantartó, súlyos betegség következtében elhunyt.

Betegségéről testvére írt nekünk:
Tréfát csinált a legnehezebb helyzetekben is. A műtét után Budapestre járt sugárkezelésre, amikor kérdeztük hogyléte felől, csak annyit mondott nevetve, hogy új öltöny vásárlását már nem javasolta neki az orvos. Fél év múlva a győri kórházba került kemoterápiás kezelésre. Nagyon szépen rajzolt, a kórházban is Miki egereket rajzolt megrendelésre nővérem gyerekeinek, hogy azt otthon kiszínezhessék. Halála előtti napokban megdöbbentem, mikor az oxigénpalackot ott láttam az ágya mellett (annyira elburjánzott már a rák a tüdejében, ezzel segítették légzését). Mikor látta ijedt arcomat, csak ennyit mondott: én is kérdeztem a nővéreket, hogy mi volt itt éjszaka, talán hegesztettek??

Szülőhelyén, Kimlén, azóta ötévenként összegyűlnek az egykori játékostársak egy emlékmérkőzésre.

osztalynaplo_eller_arnold_emlektabla.jpgEmlékét őrzi ez a tábla Kimlén, ahol nevelkedett

osztalynaplo_eller_arnold_sirja.jpgSírja a kimlei temetőben

Az Osztálynapló cikkeit meg tudtam oldani egyedül. Eller Arnoldról nehéz volt írnom. Igaz, 1982-ben kaptam tőle aláírást. Próbáltam egy méltatlanul elfeledett labdarúgónak emléket állítani. Szeretnék külön köszönetet mondani Disztl Péternek, Török Péternek és Eller Gizellának, Kimle polgármesterének, Arnold hugának, hogy segítettek ebben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr285294254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.05.12. 18:41:02

Ezt mindig irigyeltem tőled, hogy ilyen nevekre, játékosokra, eseményekre emlékszel.

maribor 2013.05.12. 18:50:37

@miller draft: Végülis te szoktál a felesleges tudományok doktorának hívni engem :)

darko 2013.10.06. 02:54:59

Most tudom csak meg hogy meghalt, így 23 év után... Volt a Vidiben egy fél idénye 79-ben, amikor Disztl és Kovács L. is sérült volt.
süti beállítások módosítása