Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Tarsoly útja a bajnoki címig

2013.05.14. 12:03 szilvapálinka

eto alapkő.jpgTarsoly Csaba és Borkai Zsolt lerakják a bajnoki cím alapkövét

10 pont előnnyel vezet és 30 év után újra bajnok lett az ETO. Néha nehezen, néha fölényesen, de eddig összesen 17 győzelmet arattak és csak háromszor kaptak ki, a bajnoki címük elvitathatatlan. Emellé még a kupagyőzelmet is megszerezhetik. 

Visszatekintőül álljon itt egy összeállítás a múltból:

Sebők,Böjte,Stark,Geri,Németh N. Jovanovic,Kartelo, Nagy T., Miriuta ,Nicsenko ,Bajevszki

- így állt fel a Kiprich által edzett  ETO 2003-ban a Csank vezette Videoton (Turi,Pantic,Koller,Risztic,Voicu,Hercegfalvi,Tóth B.,Dvéri,Kóczián,Magasföldi,Savu) ellen. Az 1000 néző 2-2-es döntetlennek örülhetett (a vájtfülű olvasó biztos meg tudja tippelni a góllövőket, a sutábbak kedvéért elárulom a lap alján).

A 2012-13-as bajnokcsapat: 

Stevanovic, Svec, Takács Á., Lipták, Völgyi, Kamber, Pátkai,Trajkovic, Kronaveter, Varga R.,Strestik 

Sok változás történt az elmúlt 10 év alatt, egy ember azonban nem változott, a tulajdonos. És hány klub tudja magáról elmondani, hogy 12 éve ugyanaz a tulajdonosa?

Tarsoly Csaba 2001-ben érkezett Győrbe, a Quaestor Rt. nevű cége 650 millió forintért megvásárolta a focicsapatot, a stadiont és a stadiont övező 17 hektárt. Profi üzlet volt, 100 millió névértékű Quaestor részvényt adtak 350 százalékos árfolyamon, további 300 millió értékben pedig reklámszerződést kötöttek.  

Tarsoly csapatépítésbe kezdett és edzők sorát próbálta ki, amíg megtalálta a megfelelőt:

Varga Zoltán, Tamási Zsolt, majd újra Varga Zoltán, Kiprich József, Reszeli Soós István, Csank János, Pajkos János, Klement István, Egervári Sándor, Draguljub Bekvalac, Pintér Attila, Csertői Aurél, majd ismét Pintér Attila.

Közben az ingatlanberuházás is megkezdődött:

ETO-park néven multifunkciós központot épít Győrben a Quaestor-csoport. Az 50 milliárd forint értékű beruházás része a stadion, és napi húszezer látogatóra számít Győrben az élményközpont, mely az új futballstadiont öleli körül. A stadion 20 ezer néző befogadására alkalmas, de további fejlesztésekkel még 10 ezer nézőt le tudnak ültetni. Az alulról fűthető központi pályán öntözőrendszert és csapadékelvezetőt alakítottak ki. A több épületből álló komplexumhoz tartozik még az edzőközpont, a klubház, a már működő százszemélyes utánpótlás-kollégium, a szórakoztató és kereskedelmi centrum, a luxusirodák szintje, valamint egy négycsillagos konferenciahotel. Kialakítanak egy sportrehabilitációs központot is az ETO-parkban.

Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatója úgy látja: valódi igényekre alapozták a beruházásaikat, de új igények felkeltéséről sem mondtak le. A park különlegessége az lesz, hogy egy helyen szinte mindent megtalálhat a látogató: a szolgáltató cégek ügyfélirodáit éppúgy, mint az üzleteket, a sportolási lehetőséget, vagy a gyerekeknek létrehozott kalandházat.

A bérelhető üzlethelyiségek, irodák iránt komoly az érdeklődés, a konferenciahotel teremtette lehetőségekben pedig mindenekelőtt a Győrben letelepedett világcégek többsége lát nagy fantáziát. Sportrehabilitációs részlegük a külföldiek kíváncsiságát is felkeltette.

Az ETO-parkkal azt az élményt akarja újjáéleszteni a Quaestor, amely a polgári jólétben élő emberek igénye volt: a közös családi sétákat, a kávéházi beszélgetéseket, a közösségi alkalmakat.

lovas6.jpgAki a focit szereti...

Sokan úgy gondolják, hogy a stadionépítés csak a jelenlegi kormány szívügye, de az ETO-park példája azt mutatja, hogy ez korántsem igaz. Tarsoly az MSZP kormánytól garanciát kapott egy, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank által folyósított 16.9 milliárdos stadionépítési hitelre. Ekkora hitelt nem adnak akárkinek, ennél többet, 34 milliárdot, csak a Közgép kapott.

2010-ben a Magyar Fejlesztési Banknak  25 milliárdos adózás előtti vesztesége volt, ami több kintlévőség jelentős kockázata miatt halmozódott fel. Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója 2011-ben így nyilatkozott az Este című műsorban:

 Jó döntés volt az Eto Park Kft.-re elköltött  16,9 milliárd Ft? 

Baranyay László, elnök-vezérigazgató, Magyar Fejlesztési Bank: -  Én azt gondolom, hogy nem volt jó döntés, de miután magas..

Mv.: - ..de ez stadionberuházás.

Baranyay László, elnök-vezérigazgató, Magyar Fejlesztési Bank: - .. a stadionberuházás az megvolt, a stadion az megépült csak az a helyzet, hogy ez egy komplex beruházásnak indult. Ami azt jelenti, hogy a stadion mellett más szolgáltató funkciókat is ellátott volna, tehát egy szálloda, ami nem készült el mind a mai napig. Egy bevásárlóközpont, amely korlátozott kapacitással képes csak üzemelni és más kiegészítő elemek is tartoznak ehhez.

Azt, hogy az adófizetők pontosan mennyit buktak, titok, a kormányváltás után a MFB feljelentést tett a gyanús ügyek miatt, melyek között az ETO Park 16.9 milliárdja is szerepel, ennek a vizsgálatnak az eredményéről azonban azóta sincs hír.

Tarsoly közben a sportdiplomáciában is lépegetett előre, hiszen nehéz lenne úgy sikeres csapatot csinálni, hogy közben a klubvezető az MLSZ-en belül ne lenne valaki. 2003-ban Demján Sándor távozása után ideiglenesen ő lett a Magyar Labdarúgó Liga első embere, igaz, mindössze 28 napra. Később 2005-ben újra harcba indult ezért a posztért, méghozzá nem is akárki ellen, Kálmán bácsit kellett legyőznie az elnökségért:

"Nem vagyok paprikajancsi! - mondta feldúltan Mészöly Kálmán. - Nem én akartam elnök lenni, nem én jelöltem magam. Húsz klub biztosított arról, hogy rám szavaznak majd, így én csak emiatt vállaltam el a jelölést. Ehhez képest előbb kilencen, majd tizenegyen, végül pedig tizenketten szavaztak rám, ez pedig nem húsz. Nem is tudom, hogy mertek ilyet megcsinálni."

Tarsoly egészen hat napig irányíthatta a testületet, ekkor ugyanis lemondott. Távozását azzal indokolta, hogy megválasztásakor meggondolatlanul nevezte tolvajnak Mészölyt, aki az elbukott elnökválasztás után folyamatosan támadta kihívóját. 

Tarsoly közben arra is figyel, amire talán senki más:

Tarsoly Csaba, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja, valamint a győri labdarúgócsapat tulajdonosa fél–fél millió forinttal támogatja Törőcsik András és Dzurják József gyógykezelését. 

A bajnoki címig vezető út alatt sok türelemre volt szükség. Pintér Attila 2009-ben lett először az ETO edzője, a dobogóra vezette a csapatot, az Európa Ligában kiverték a Montpelliert. Pintér ekkor 5 éves szerződéshosszabbítást kapott, majd kirúgták:

- A tulajdonossal, Tarsoly Csabával milyen volt a viszonya?
- Rendkívül korrekt. Sokat köszönhetek Tarsoly Csabának és cégcsoportjának, hogy lehetőséget adtak számomra. 
- A „Mágussal” milyen volt a viszonya?
- Nem voltam tájékoztatva arról, hogy vele konzultálnom kell. Különben Verebes Józseffel hosszú ideig nem volt kapcsolatom. Aztán a nyár végén, amikor az Európa Ligában kivertük a francia Montpelliert, igen negatívan nyilatkozott a győri csapatról. Ez érthetetlen volt számomra, mint az is, hogy újabban ő akarja az ETO arcát adni. Annak a klubnak, amelynek csapatát bő fél éve ország-világ előtt lehurrogta.

Aztán egy év Csertői-uralom után újra Pintér Attila az edző (új seprő jól seper, az öreg seprő meg ismeri a csapatot), aki most meg sem áll a bajnoki címig.

204_2030831_2.jpgA siker kovácsai: Sok víz lefolyt a Rábán, mióta a mágus egy  pálmafás rövidnadrág+vietnami strandpapucs kombinációban szállt ki az NDK elleni meccsre utazó válogatott élén a repülőből.

Nicsenko, Miriuta, illetve Magasföldi 2

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr875297439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása