Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

FK Vojvodina - Budapest Honvéd : nem lehetetlen küldetés

2013.07.12. 11:12 Rich.mond

A Budapest Honvéd a vártnál talán simábban győzte le montenegrói ellenfelét. Következő ellenfele egy árnyalattal keményebb diónak ígérkezik. Most tekintsünk el attól, hogy a kispesti kezdő 11 mennyivel lehet erősebb a jövő héten a most csütörtökinél, inkább koncentráljunk az FK Vojvodina csapatára és a szerb pontvadászatra. Tényleg erős csapat a Vojvodina? Vannak magyar szurkolói? Kell-e félniük Marco Rossi fiainak?

Egy valóban Szuper Liga

Míg nálunk újabban divatos a Mennyei Bajnokság elnevezés, addig Szerbiában hivatalosan is SuperLiga (egészen pontosan Jelen SuperLiga) a legmagasabb osztály elnevezése. Nem árulok el sok újdonságot azzal, hogy a bajnokság jogelődeit nem egyszer és nem kétszer nevezték át, az aktuális politikai vonulatoknak megfelelően. A Jugoszláv Első Osztály 1923-ban alakult és bár 1941- és 1945 között egyéb okokból szünetelt, végül is 1989-ig jó pár szezont megélt. Míg a háború előtt hol hat, hol 14 (ill. a kettő közötti bármelyik számú) csapat küzdött a bajnoki címért rájátszásos rendszerben, addig a háború után már a „hagyományos” módon avattak bajnokot. Ebben az össz-jugoszláv pontvadászatban egyértelműen a szerbek vitték a prímet, hiszen a 45 alkalomból 32-szer ők hódították el a bajnoki trófeát (Zvezda 19, Partizan 11, Vojvodina 2). A horvátok 11-szer (Dinamo 4, Hajduk 7), míg a bosnyákok háromszor örülhettek (Fk Sarajevo 2, Zseljezsnicar 1). A szlovén-macedón-montenegrói régióknak nem jutott aranyérem. Érdekesség, hogy a fent felsorolt hét aranyérmesen felül csupán hat csapat tudott dobogóra lépni –a Velez Mostar például hétszer is, a korábban BSK Beograd néven ötszörös bajnok OFK Beograd pedig négyszer –továbbá Radnicski Beograd, Radnicski Nis, Lokomotiva Zagreb és Sloboda Tuzla szerzett ezüst, vagy bronzérmeket.

Az 1984-ben bajnok FK Sarajevo fogadja a Partizant '83 körül

1992 után a bajnokság gyakorlatilag kétszereplős lett, bár a bronzéremért komoly csaták alalkultak ki. A Partizan és a Zvezda párharcába csak az Obilics tudott 1998-ban beleszólni, egyébként a két fővárosi gigász söpörte be az összes bajnoki aranyérmet. A montenegróiak 2006-os különválása nem sokat osztott-szorzott a bajnokság színvonalán, bár 2005-ben a podgoricai Zeta bronzérmet szerzett. A két nagycsapaton felül a legnagyobb éremhalmozó a Vojvodina volt, amely 1993 és 1997 között öt bronzérmet szerzett zsinórban. A 2006-ban induló szerb Superliga hét szezonjából pedig ugyancsak ötször végzett a harmadik helyen -2008/2009-ben az ezüstig jutottak.

Mennyire erős?

Nos, bár a Zvezda nyert már BEK-et 1991-ben (sőt, háromszor játszott elődöntőt, ahogy egyszer KEK-döntőt is), a Partizan pedig 1966-ban jutott el a döntőig, azért a jelenlegi bajnokság már csak a megváltozott környezet miatt sem valószínű, hogy valaha eléri a nagy elődök eredményességét. Bár még mindig nagy játékos-exportőr bajnokság (lásd Pantelics, Kezsman), azért jelzésértékű, hogy a szerb Szuperliga (tehát 2006 óta) legeredményesebb játékosa az egyszeres szenegáli válogatott Lamine Diarra a maga 56 góljával. Ezt úgy sikerült összehoznia, hogy csak 2007-ben igazolt Belgrádba Boszniából, 2010-ben pedig kiment focizni az Emirátusokba, az Al-Shabab csapatához. 2012-ben pedig az Antalyasporhoz szerződött. A lista negyedik helyén szintén afrikai légiós, a kameruni Aboubakar Oumarou áll. Róla még lesz szó!

Nézzünk egy másik értékmérőt, mégpedig a nemzetközi kupamérkőzéseket. Bajnokok Ligájában 2003 óta csak egyszer járt szerb csapat. Ha valaki nem emlékezne: akkor a Mattheus vezette Partizan tizenegyesekkel verte ki a Newcastle Unitedet, a csoportjában pedig három döntetlennel negyedik lett a Real Madrid, Porto, Marseille mögött. Jó ideig pedig csak egyetlen párharcot kellett volna megnyernie a szerb bajnoknak, mert mindig csak a harmadik körben szálltak ringbe. Igaz, ritkán volt szerencséjük a sorsolásnál.

2004-2005-ben a PSV Eindhoven 7-3-al ütötte ki a Zvezdát. 2005-ben majdnem összejött a bravúr, de az Artmedia Bratislava tizenegyesekkel búcsúztatta a Partizant. 2006-ban a későbbi győztes Milan verte a Zvezdát 3-1-es összesítéssel. 2007-ben a Rangers 1-0-al búcsúztatta a Partizant.

2008-ban a Partizan a Nyeftcsi Baku kiverése után a Fenerbahce ellen vérzett el - 4-3 arányban. 2009-ben, amikor különvált a bajnoki és  a nem-bajnoki ág, a szerb bajnok (Partizan) először nem jutott el az utolsó selejtező körig –az Apoel ejtette ki őket 2-1-el.

Aztán 2010-ben ismét megtörtént a csoda! A Pjunik Jereván és a HJK Helsinki nem jelentett komoly akadályt, az Anderlechtet pedig ugyanúgy büntetőkkel ejtették ki, mint anno az angolokat. Igaz, a csoportjukban nulla pontot gyűjtöttek a Shaktar-Arsenal-Braga trió mögött, mindössze két gólt szerezve. Rá egy évre már nem volt ennyi szerencséjük a belgákkal, mert a Genk már elég korán útjukat álta (3-2 a belgáknak). Tavaly pedig a Limasszol kettős győzelemmel lépte le a Partizant. (2-0).

Bár ez nem sok BL-kvalifikáció, de azért a szerb bajnok erősebbnek tűnik a magyarnál –a Fenerbahce ellen pl kevesen végeznének 3-4-re, vagy a Milan ellen 1-3-ra összesítésben.

Vigyázz Vadúzzal!

Mi a helyzet a másik kupában? Amíg tavaly a Honvéd a Flamurtari ellen gürcölt, a szerb Jagodina kiesett kazah riválisa ellen. A Vojvodina a következő körben simán verte a litván Sūduva Marijampolė-t (5-1). A harmadik fordulóban a Zvezda két 0-0 után tizenegyesekkel verte a ciprusi Omoniát, a Vojvodina pedig szoros párharcban (2-1, 0-2) búcsúzott a bécsi Rapid ellen.  A Zvezda a következő körben esett ki a Bordeaux ellen (0-0 után 2-3).  A BL-selejtezőkből átkerülő Partizan a Tromsöt verte idegenben lőtt több góllal. Az EL-csoportban az Inter és a Rubin mögött három döntetlennel harmadikok lettek –jobb gólkülönbséggel megelőzve a bakui Nyeftcsit. Nem is rossz.

Ugyanakkor 2011-ban a  Vojvodinát az újpestiek által is jól ismert Vaduz ütötte el a további küzdelmektől (video)–ezzel egy időben a Rad a görög Volou ellen búcsúzott. 

Ez az év kimondottan pocsékul sikerült Szerbiának, mert a Zvezda a play-off körben 6-1-el zúgott ki a Rennes ellen, de a legnagyobb fiaskó a Partizan elszállása volt az ír Shamrock Rovers ellen.

2010-ben a Zvezdát a pozsonyi Slovan, a Spartak Zlatibor Vodat az ukrán Dnyipro (igaz, csak 3-2-vel!), az OFK-t a Galatasaray 7-3-al ejtette ki ugyanabban a fordulóban. 

Azért a Partizan más szint, ez is egyértelmű. Nem véletlenül nyertek zsinórban hat bajnokságot. Már a szintén kiemelkedő Zvezdánál is becsúsztak kellemetlen vereségek, de utánuk elég nagy a szakadék. Ha nézzük az évről-évre közreadott, az utolsó öt év átlagát figyelembe vevő UEFA-rangsort, akkor látható, hogy a szerb és a magyar bajnokság közötti különbség fokozatosan csökken. Idén könnyen meg is előzhetjük őket! –erre emberemlékezet óta nem volt példa.

Egyébként az átlagnézőszám csupán azért van az NB1 látogatottsága fölött valamivel, mert erősen megdobja egy 45 ezres és egy 30 ezres meccs –a belgrádi derby két találkozója. De előfordulnak 100-150-es adatok egyik-másik bajnokiról. A Vojvodina 3700-as átlagnézőszámával az ötödik a Partizan, Zvezda, Novi Pazar, Nis trió után –négy csapatnál is ezer alatt van ez a szám! Nos, most rátérhetünk a Vojvodinára.

Újvidék, Novi Sad és az FK Vojvodina

A csapat történelméről fentebb már szóltunk pár szót, így ezzel nem nagyon szeretném az időt húzni. Kétszeres bajnok, egyszeres ezüstérmes, sokszoros bronzérmes, szerb szinten erős-közepesen népszerű csapat. Muszáj megemlítenünk, hogy bár a szerbek semmiféle jogfolytonosságot nem ismernek el az FKV és az Újvidéki AC között, de utóbbi 1941 és 1944 között az NB1-ben játszott. Utóbbi –a Nagyváradi AC győzelmét hozó- pontvadászatban hatodik lett, megelőzve többek között a KAC-ot is. A szerb verzió szerint a klub 41 és 44 között egyszerűen felfüggesztette működését, majd a háború után a három helyi klub egyesülésével (Vojvodina, Radnicski, Slavija) létrejött a Sloga Novi Sad, amit továbbra is Vojvodinanak hívott mindenki.

Egyébként meglehetősen nagy terjedelemben foglalkoznak mind szurkolói oldalak, mind az angol nyelvű wikipedia oldal az újvidéki mészárlással –legalábbis az elsővel. Az ő szempontjukból ez nem csoda, mert az áldozatok között ott volt az FKV majdnem teljes csapata. Ettől függetlenül a belgrádiak (a képen a zvezdások remek magyarsággal) gyakran magyarozzák le őket –pedig már csak 11 ezer magyar él abban a városban, amelynek lakossága már meghaladja a 300 ezer főt az elővárosokkal együtt. Nagyjából Szerbia egyetlen települése, amelynek növekszik a népessége –leszámítva a muszlim többségű Szandzsákot. 

Röviden ennyit a környékről. Akkor térjünk át a csapatra!

Majd csapatnyi kirúgott edző

A Vojvodina az előző bajnokságban harmadik lett, egyetlen ponttal lemaradva a Zvezda mögött és 11 ponttal megelőzve a negyedik Jagodinát. Az bizonyos, hogy a vajdasági klub vezetői nem kimondottan türelmes típusok, ugyanis a negyedik forduló után, (3 gy. 1.d, első hely a tabellán) kirúgták az amúgy újvidéki születésű, de később bolgár válogatott Zlatomir Zagorcsicsot. A vezetőség nem volt elégedett a játékkal, valamint fájlalták a Rapid elleni EL-búcsút is. Ugyebár 2-1-es hazai győzelem után a bécsi 0-2 jelentette a kiesést. 2009 óta ő volt a nyolcadik távozó edző Újvidéken. 

A Vojvodina egyébként mindössze három vereséget szenvedett, de rengetegszer (tízszer) játszottak döntetlent. Feltűnően kevés gólt szereztek ahhoz képest, hogy dobogósok lettek. 30 meccsen mindössze 40 rúgott gól a mérleg. Viszont a húsz kapott gól összeszokott védelemről tanúskodik. A csapat házi gólkirálya a fent már említett kameruni légiós, Aboubakar Oumarou (Abou) volt 11 góljával. Egyébként ő a máltai Hibernians ellen is betalált. Utóbbi meccs összefoglalója itt látható.

Reméljük a Kispest ellen nem fog szárnyalni Abou

Érdemes még figyelni Enver Alilovicsra is, mert ő a gólpassz listán volt harmadik -8 assziszt mellé négy gólt is szerzett.

A bajnokság álomcsapatába három újvidéki játékost is beválasztottak. A gólarányt tekintve nem csoda, hogy ebből ketten védők. A jobbhátvéd Vulicsevics és a középhátvéd Trajkovics mellett az immáron kétszeres kameruni válogatott Abou kapott helyet a legjobbak között.

Mivel mostanában Magyarországra is több holland játékos igazol, ezért érdemes megemlíteni a háromszoros U-21-es válogatott, 24 éves Serginho Greene nevét is. Ő az elmúlt fél évet Cipruson, a Larnacánál töltötte kölcsönben, de azóta visszatért Szerbiába. Rajta kívül még egy légióst érdemes megemlíteni, a védekező-középpályás Nnaemeka Ajuru-t, aki 2009 óta 58 mérkőzésen lépett pályára a piros-fehéreknél.

Konklúzió: jómagam a Vojvodinát hajszállal esélyesebbnek érzem –főleg, ha Tandia továbbra sem kerül elő. Ettől függetlenül koránt sem Mission Impossible a kispestieknek az újvidékiek legyőzése. Az FK Vojvodina nem csodacsapat. A keret erőssége alapján szerintem a magyar bajnokságban valahol a 3-5. helyen végeznének. Körülbelül Videoton-Ferencváros erősségű együttes. Ez a két csapat pillanatnyilag esélyesebbnek számít a Honvédnál? Igen, annak számítanak.  Ahogy annak számítottak tavaly is. Az egymás elleni eredményeket tudjuk. A Vojvodina ellen majd meglátjuk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr865399641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása