Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Kovács Béla

2013.08.09. 11:25 maribor_

1952. augusztus 9-én született Kovács Béla, az MTK-VM és az Újpesti Dózsa egykori válogatott labdarúgója.

osztalynaplo_kovacs_bela_alairas.jpg


Finoman fogalmazva, Béla nem volt egy labdaművész, de az tény, csupaszív, hajtós, 90 percig meg nem álló, megalkuvást nem ismerő középpályás volt. Az ellenfél szurkolóinál is mindig nagy tiszteletnek örvendett.

19 évesen mutatkozott be az MTK-VM csapatában, neve szinte egybeforrt a klubbal. 

osztalynaplo_kovacs_bela_mtk_1973.jpgAz MTK játékosaként 1973-ban

Az MTK-ban (később MTK-VM) hét szezon alatt 248 elsőosztályú mérkőzésen játszott.

osztalynaplo_kovacs_bela_mtk_1973_csapatkep.jpgAz MTK 1973-as csapatképén az álló sor jobbszélén

Összesen 34 gólt szerzett.

osztalynaplo_kovacs_bela_mtk_1974.jpgEgyik gólja után köszönti őt Borsó, Koritár és a többiek

Részese volt egy magyar bajnoki bronzéremnek és egy MNK (Magyar Kupa) ezüstéremnek. A következő szezonban csapatával a KEK-negyeddöntőig jutott. 1976/77-ben a Sparta Praha csapatán (gólt is szerzett), majd kettős győzelemmel a szovjet Dinamo Tbiliszin jutottak túl. Csak a későbbi KEK győztes HSV tudta útjukat állni, Kargus-szal, Kaltz-cal, Blankenburggal és Felix Magath-tal soraiban.

osztalynaplo_kovacs_bela_mtk_1977_78.jpgAz MTK-VM 1977/78-as bronzérmes csapatában a középső sorban jobbról a harmadik 

1980-ban igazolt át az Újpesti Dózsába, ahol négy idényt húzott le, 54 alkalommal léphetett pályára bajnoki találkozón, gólt nem szerzett. Kétszeres kupagyőztesnek mondhatta magát a lila-fehérekkel.

osztalynaplo_kovacs_bela_u_dozsa_1983_84.jpgKovács Béla az Ú. Dózsa 1983/84-es csapatképén az ülő sorban, Horváth Károly mellett jobbról az első

Az újpestiekkel is KEK-negyeddöntőig jutott.

osztalynaplo_kovacs_bela_u_dozsa_1983_84_kek.JPGKovács (a kép előterében háttal) lélekben épp Szendreivel van az aberdeeni hosszabbításban

Élvonalbeli pályafutásának befejezése után az NB II-es Szekszárdi Dózsa csapatában töltött el két évet.

osztalynaplo_kovacs_bela_szekszardi_dozsa_1985.jpgA Szekszárdi Dózsa játékosaként fejjel veszélyezteti a Sopron kapuját 1984 őszén

A rendőrtiszti főiskolán diplomázott, ez után, egészen a nyugdíjazásáig az ORFK kiemelt ügyekkel foglalkozó nyomozója volt. A szervezett bűnözés elleni osztály csoportvezetőjeként országos visszhangot keltő ügyekben (móri mészárlás, robbantások) nyomozott sikeresen.

Már többszörös ifjúsági és utánpótlás válogatott is volt, mikor az argentínai labdarúgó világbajnokság után újjászerveződő magyar válogatottba 1979-ben Kovács Ferenc szövetségi kapitány kétszer is meghívta.

osztalynaplo_kovacs_bela_utanpotlas_valogatott_1974.jpgItt még az utánpótlás válogatottban 1974-ben, jobbról a harmadik Zombori és Néder között

Először Budapesten a görögök elleni gól nélküli, másodszor Tbilisziben a Szovjetunió elleni 2:2-es EB-selejtezőkön lépett pályára, mindkétszer kezdőként.

osztalynaplo_kovacs_bela_valogatott_1979.jpgElső válogatott meccsén kis híján gólt fejelt, a görög védő csak a gólvonalról tudott tisztázni

Kovács Béláról utoljára 2011-ben hallottunk, mikor egy MTK öregfiúk meccsen szívinfarktust kapott. Azóta jól van, egyetlen dolga, hogy minden idejét leányunokájával töltse.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr725450661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása