Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az Elnök emberei

2013.10.01. 17:13 Név és cím a szerkesztőségben

Mivel legendásan elfogulatlan pártatlanságunkat mindennél többre tartjuk, nem is kívánunk állást foglalni a ferencvárosi szurkolók ügyében. Viszont kaptunk egy olvasói levelet, melyet rövid tanakodás után változatlan formában közlünk le.

1994-ben Kispesten megnyertük a Magyar Kupát. Életem egyik legnagyobb meccsélménye, több szempontból is felejthetetlen. Nyilasi, Simon Tibi, Vanicsek Zoli védelmezte a Fradi-szurkolókat a rendőri túlkapásoktól, miután tombolva ünnepeltük csapatunk győzelmét.


A múlt hétvégén Felcsútra Fehérvárra látogattunk, még mindig meccsre járó vagyok, sok év rutinjával a hátam mögött szinte éppen, hogy beestem a kezdő sípszóra. Nem készültem frenetikus, dél-amerikai atmoszférára, de a szinte temetői csendnél azért többre számítottam. Pár perc után felkapaszkodott az előénekes srác a megafonba, és megdöbbentő dolgokat mondott.
Ugyanezeket a megdöbbentő dolgokat írta Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke a Facebookra 17 órával ezelőtt. "A tegnapi Puskás-FTC mérkőzésen, a beléptetés során, jó néhány Fradi szurkolót nem engedtek be Ferencváros által megbízott rendezők. (...) Hangsúlyoznom kell, hogy a Fradi-Újpest mérkőzést követő ünneplésben részt vevőket a klub, amellett, hogy arra kéri őket, hogy a jövőben ne kíséreljék meg a pályára történő belépést, nem kívánja szankcionálni. Személyesen szeretnék elnézést kérni mindenkitől, szurkolóktól, és szurkolói csoportoktól, akiket jogalap nélkül nem engedtek be a tegnapi mérkőzésre, amelyre az elnökségtől utasítást nem kaptak a rendezők, az ügyben vizsgálatot kezdeményeztem a félreértések tisztázása érdekében. Azokkal, akik nem jutottak be, folyamatosan felvesszük a kapcsolatot, és megpróbáljuk kárpótolni őket a kellemetlenség miatt."

Szombaton is elmondtam, és most is azt gondolom, az, hogy huszonikszezer ember (és köztük én) az 1-es gombot nyomta meg, az nem hatalmazza fel az FTC elnökét, a biztonsági szolgálatát, a válogatott "meccseit" is biztosító, a Puskás Ferenc Akadémia (Felcsút) alvállalkozóját, a láthatósági alatt talpig feketébe öltözött mindenkitudjahogykiket arra, hogy (utóbbi bizonyítottan sokadszor) törvényt szegő preventív eszközöket vessen be, és megakadályozza bármelyik szurkolótársamat (vagy akár engem) abban, hogy belépőjegyhez jusson és a mérkőzést megtekintse.
Hiszem azt, hogy az elnököt ugyanúgy megviselte a szombati vereség, mint engem, hiszen ő is fradista, ugyanúgy, mint azok, akik leutaztak, és ugyanúgy mint azok, akik a tévén nézték csapatunk gyalázatos produkcióját. Ha azonban tényleg fradista, szurkoló és nem utolsósorban törvénytisztelő állampolgár, akkor nem mehet el szótlanul amellett, hogy a saját (?) biztonsági szolgálatunk pofára szelektál, elveszi a klub nevében a szurkolói kártyát és gyanúsít-elítél-végrehajt. Egy Facebook státusz ehhez kevés. Ez bűncselekmény, és túl sokadszorra történik meg mindez.

Divatos manapság a meccsre kijárókat megbélyegezni, azonban arról már régóta nincs szó, hogy ugyanolyan jogok illetnek meg minket is, mint bármely magyar állampolgárt. A Ferencváros elnöke, mint parlamenti képviselő, nyilván jobban tudja ezt, mint egy raktáros, fodrász, hentes, autószerelő, matróz vagy éppen atomfizikus - elvárható tehát, hogy
a) tisztázza, kinek az utasítására cselekedett így a biztonsági szolgálat,
b) azonosítsa be és nevesítse azon tagjait, akik ebben az incidensben bármilyen módon részt vettek,
c) videóüzenetben tisztázza még egyszer, hogy a Csatáry-molinósok ügye és a pályára ünneplési szándékkal bemászó szurkolók története élesen elválasztásra kerül a klubházban,
d) SOHA TÖBBET SEMMILYEN FORMÁBAN NE ALKALMAZZA A BIZTONSÁGI SZOLGÁLAT AZON TAGJAIT, AKIK A SZOMBATI TÖRVÉNYTELENSÉGEKBEN RÉSZT VETTEK,
e) a Ferencváros ne kenje el a felelősséget úgy, ahogy az MLSZ tette a 2010-es moldáv-meccs kapcsán! Ahogy a rasszizmus elleni harcban, úgy a szurkolói jogok biztosításában és a minket érintő rendszeres és módszeres (rendőri, biztonsági szolgálatok által elkövetett) túlkapások ellen is megkettőzött erővel küzdjön.

És nagyon jó lenne, hogyha minderre még a Honvéd-meccs előtt sor kerülne.
A Ferencváros azért a legcsodálatosabb klub, mert mi, a szurkolói azzá tesszük. Ezt elmondhatja bármelyik idegenlégiósunk, bármelyik ellendrukkerünk.
Egy család vagyunk, együtt sírunk, együtt nevetünk. "Családfőnek" lenni felelősség, itt az ideje annak, hogy tisztázódjanak a gyakran valóban kusza, szinte kibogozhatatlan viszonyok, és épüljön egy olyan Ferencváros, melynek nem csak a szurkolói kell, hogy törvénytisztelők legyenek, hanem az alkalmazottai és az alvállalkozói is.
'94-ben tudtam és éreztem, hogy a pályán és a kispadon ülők tudják, hogy mit jelent a Fradi-család. Vajon mi a helyzet 2013-ban?

Címkék: magyar Fradi


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr935541881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása