Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Meccsek a múlt tükrében: MTK - Honvéd

2013.11.08. 06:29 sjose


Szombaton a Hidegkuti stadionban 90. alkalommal mérkőzik egymással az MTK és a Honvéd. A 89 korábbi párharcban - ebben a felállásban -  47 hazai győzelem, 21 döntetlen mellett 21 vendég győzelem született.  

Az első MTK - Kispest bajnoki meccsre 1917. júniús 24-én került sor a Hungária úton. A bajnoki cím birtokában az MTK eléggé motiválatlanul játszott és mindössze 2:0-ra győzte le az előző szezonban még harmadosztályú ellenfelét. A korabeli tudósítást idézve “az egész csapat bántó nemtörödömséggel, lélek és ambíció nélkül játszott”. A hazai csapat a Winkler - Kovács, Csüdör - Kertész II., Kertész III., Vágó - Szabó, Schaffer, Schlosser, Braun, Tauszig összeállításban igyekezett minél hamarabb letudni a meccset, a Kispest összeállítása egyenlőre nem ismert. A krónikák annyit jegyeztek fel hogy a Varga,  Jurcsó, Tresánszky  közvetlen védelem tudása legjavát nyújtotta és a csatársor is többször veszélyeztette Winkler kapuját. A meccs végére azért kijött a klasszis különbség Schlosser két góljával az MTK otthon tartotta a két pontot.

Schlosser Imre szerezte az MTK mindkét gólját az első MTK-Kispest-en (Forrás: vidámrikkancs)

1916 és 1931 között általában csak a gólkülönbség volt kérdéses a két csapat összecsapásán. Az első aranykorát élő MTK többször is komoly vereséggel küldte haza a Kispestet (Sokszor a párharc másik meccsét is a Hungária úton rendezte a Kispest a nagyobb bevétel reményében). Az MTK legnagyobb győzelme is erre az időszakra esik 1917 őszén 8:0-ra gázolták le a jobb sorsa érdemes vendégeket, de nem volt ritka a 6:0-ás győzelem sem. A 15 meccses nyeretlenségi szériát 1931 májusában törte meg a Kispest, hatalmas meglepetésre Rozgonyi és Serényi találataival elvitték a két pontot a Hungáriáról. A világháború kitöréséig az MTK dominált a vendégek mindössze kétszer tudtak nyerni.

A második világháború után alapvetően megváltozott a két egyesület összecsapásainak képe. Kispesten id. Puskás Ferenc keze alatt egy igen tehetséges csapat bontogatta szárnyait, míg az MTK 5 év szünet után igyekezett újjászervezni csapatát. Talán ennek tudható be, hogy a háború utáni első meccsen Egresi, Mészáros Dodó és a veterán Nemes Nehadoma dupláival  6:0-ra nyert a Kispest a szétbombázott Hungária út helyett az Üllői úton rendezett mérkőzésen és a 40-es évek végén felváltva nyert hol az egyik hol a másik csapat.

A háború elötti HUF (Hungária-Újpest-Ferencváros) versenyfutást az 50-es években az MTK és a Honvéd párharca váltotta fel. A Sándor és Hidegkuti fémjelezte MTK rendre nagy csatákat vívott a Puskás-Bozsik féle Honvéddal. 1951 és 1963 között a vendégek mindössze egyszer tudtak nyerni az MTK vendégeként, ez az összecsapás azonban a Nemzeti Bajnokságok történetének egyik legjobb meccse lett. Az 1954-es bajnokság záró akkordjaként a már bajnok Honvéd látogatott a szinte biztos ezüstérmes Vörös Lobogóhoz. Az 1955 januárra halasztott meccsre a dermesztő hideg ellenére 25000 néző volt kiváncsi az Üllői úton. Pósa játékvezető sípjelére az Aranycsapat több tagját is felvonultató ám némileg tartalékos két csapat Fecske - Kovács II., Börzsei, Lantos - Kovács I., Kovács III. - Sándor, Kárász, Hidegkuti, Arató, Molnár illetve Sántha - Rákóczi, Lóránt, Kovács - Bozsik, Bányai - Machos, Kocsis, Tichy, Puskás, Babocsay felállásban vetette magát a küzdelembe. A mérkőzést elsősorban a sok gól, a gyors támadójáték és a nagyszerű egyéni teljesítmények tették élvezetessé. Tichy nyitotta meg góláradatot 0:1, majd Hidegkuti és Sándor duplájával a Vörös Lobogó húzott el 3:1-re. A 24. percben beindult a Honvéd és Kocsis két góljával, Puskás mesterhármasával illetve Tichy újabb találatával 3:7-tel zárták a félidőt. A 48. percben Puskás már a negyedik gólját szerezte, ekkor azonban még hátravolt egy Hidegkuti mesterhármas illetve 1-1 Kárász és Kocsis gól amivel kialakult a 7-9-es végeredmény. Ma már nehéz megállapítani, hogy mennyire volt megbeszélt a meccs eredménye, de annak a tükrében hogy a szezon többi meccsén a Honvéd 1.44 gólt kapott meccsenként míg az Vörös Lobogó mindössze 1-et felettébb meglepő…

Az Aranycsapat tagjai közül Puskás és Hidegkuti is 4-4 gólt rúgott az 1955 januári meccsen

A hatvanas években az MTK már inkább a táblázat alsóbb régióiban tanyázott míg a Honvéd az élboly tagja volt és ez a két csapat egymás közti eredményein is meglátszott. 1965-ben Tichy Lajos egymaga 4 gólt szerzett, miközben a vendégek átgázoltak 7:1-re a kék-fehéreken. Bár hosszú szériákat egyik csapat sem produkált a rendszerváltásig a Honvéd igen sikeresen szerepelt a Hungária körúton. 1995 tavaszán például a két gólig jutó Illés Béla vezérletével 4:1-re nyertek a piros-feketék és egy évre rá is elvitték a három pontot. Illés közben átigazolt az MTK-hoz, “legnagyobb király” lett belőle és ez is közrejátszott abban hogy az utóbbi tizenhat meccsen a kispestiek mindössze egyszer tudtak pontokkal távozni a Hidegkuti stadionból (2007). A hazaik számára több találkozó is kedves emlék, 1998-ban Szekeres, Kenesei és egy korábbi kispesti Orosz Ferenc góljaival nyert az MTK 3:0-ra míg 1999 őszén három “Kenő-gól” mellett egy másik korábbi kispesti kedvenc Halmai is betalált korábbi klubjának.

Az elmúlt közel száz évben majdnem száz olyan játékos akad akik mindkét csapat mezét viselték. A kispesti profivád után Jeny Rudolf az elsők között öltözött kék-fehérbe, míg a legendás kispesti csatár Nehadoma II. profikarrierje elején játszott az MTK-ban. Biri János a 20-as évek válogatott kapusa is védett mindkét klubban, Titkos Pál és Cseh II. László pedig az MTK betiltása után öltötték magukra a piros-fekete mezt. A háború után Bicskei Bertalan, Egervári Sándor, Fodor Imre, Lukács Sándor vagy Morgós Gábor is viselték mindkét csapat mezét. A Várszegi érában az MTK szívesen igazolt a Kispestből, így lett hungária körúti kedvenc Illés Béla és Halmai Gábor, de Orosz Ferenc, Egressy Gábor, Hamar István is szerepelt korábban a piros-feketéknél.

Számos edző is akad akik mindkét kispadon ültek: Bicskei Bertalan, Bognár György, Both József, Lakat tanár úr, Mezei György, Pölöskei Gábor  és Verebes József is irányította mindkét csapatot.

 

Legutóbb márciusban találkozott a két csapat. Bár a Kispest rendesen nyomott a találkozón Hegedűs szenzációs védésekkel tartotta a lelket a hazai csapatban. A 47. percben a fiatal Bese és Vadnai játszott össze a kispesti büntető területen belül majd Vadnai labdáját az éppen akkor beállt Pölöskey Zsolt bikázta Kemenes hóna alatt a kapu közepébe. A mérkőzés egy szomorú epizóddal ért véget Rafa és Vermes fejpárbaja után a fiatal kispestit hordágyon kellett levinni.

A tavalyi MTK-ból alig néhányan maradtak hírmondónak így nem lenne meglepetés ha a Kispest ponttal vagy akár pontokkal távozna a Hidegkutiból

 

Az MTK tavasszal is otthon tartotta a három pontot

Címkék: MTK Honvéd Kispest


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr655620277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása