Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Dr. Mezey György

2013.09.07. 09:51 maribor_

1941. szeptember 7-én született Dr. Mezey György mesteredző, az „Edzőfejedelem”.

osztalynaplo_mezey_gyorgy_alairas.jpg

A nevéhez, illetve a születési dátumához fűződik egy másik évforduló is. Élete első meccse szövetségi kapitányként a válogatott kispadján is erre a napra esett, 1983-ban. És nem is sikerült rosszul a debütálás, Magyarország-NSZK 1:1.

Mezey több kiscsapatban is futballozott, játékos pályafutásának a legnagyobb eredménye, hogy az MTK labdarúgója volt.

osztalynaplo_mezey_gyorgy_bvsc_edzo_1973.jpgEdzői pályafutása elején a Törőcsik-féle BVSC edzőjeként 1973-ban (Törő az alsó sorban jobbról a negyedik)

Elsőosztályú edzői pályafutását is itt kezdte 1977-ben, ahol – nagy meglepetésre – már az első évben bronzéremig vezette csapatát.

osztalynaplo_mezey_gyorgy_mtk_vm.jpgEligazítás Borsóéknak egy MTK-VM edzésen

Edzői pályája töretlenül ívelt felfele. 1980-ban Mészöly Kálmán kérte fel a magyar labdarúgó válogatott pályaedzői posztjára, 1982-től pedig kinevezték az olimpiai válogatott szövetségi kapitányának is.

osztalynaplo_mezey_gyorgy_valogatott_edzo.jpgMészöly Kálmán segítőjeként

Mészöly 1983-as lemondása után a legkézenfekvőbb, hogy immáron a válogatott szövetségi kapitányává léptessék elő. Kezei alatt három év csoda következett. 1983 és 1986 között 30 mérkőzésen 17 győzelem, 5 döntetlen és 8 vereség a mérlege. Kivezette a válogatottat az 1986-os mexikói labdarúgó világbajnokságra, ahol viszont két vereséggel és egy győzelemmel kiesett csapatunk. A mai napig ő az utolsó, aki szövetségi kapitányként VB-re vezette válogatottunkat.

osztalynaplo_mezey_gyorgy_1985.jpg1985-ben a csapból is ő folyt

Ezután a kuwaiti válogatott szövetségi kapitánya lett, csapatával bronzérmet szerez az Ázsiai Játékokon. 1988-ban öt mérkőzés erejéig újra ő lett a szövetségi kapitány. Egy rövid finnországi kitérő után a Videoton edzője lett. Ezután következik a Kispest, ahol első évében bajnok lesz.

osztalynaplo_mezey_gyorgy_kispest_honved_1991.jpg1991-ben ez volt edzőként az első aranyérme

Ezután már csak ritkán vállalt elsőosztályú csapatot, és csak rövidebb időre. Így következhetett a BVSC, a Vasas, az UTE, majd legvégül a Videoton, ahol élete második bajnoki aranyát szerzi csapatával.

osztalynaplo_mezey_gyorgy_vasas_edzo_2000.jpgA Vasas edzőjeként 2000-ben...

osztalynaplo_mezey_gyorgy_ujpest_edzo_2003_04.jpg...és az Újpest edzőjeként 2003-ban

1982 óta mesteredzői címmel rendelkezik, 1985-ben az Év Edzője, 2011-ben az Év Labdarúgóedzője lett. 1985-ben Európában az Év Szövetségi Kapitánya díjat kapta.

osztalynaplo_mezey_gyorgy_szovetsegi_kapitany_1985.jpgSikerkapitány - Sikercsapat!

Ezek mellett sportvezetői tevékenységének listájának szinte felsorolhatatlan hosszúságú. Volt ő a FIFA technikai bizottságának instruktora, a BVSC, a Vasas és a Videoton szakmai igazgatója, Liga elnök, MLSZ szakmai igazgató, MLSZ elnökségi tag, MLSZ edzőközpont-igazgató és a Puskás Akadémia vezetője.

1990-ben szerezte meg egyetemi doktori címét, 1991-ben címzetes egyetemi docenssé avatták. 1997-ben védte meg a neveléstudományok kandidátusi értekezését. Két könyve jelent meg: Élvonalbeli labdarúgók felkészítése (1988) és Gyöngyvirágtól lemondásig (1990).

osztalynaplo_mezey_gyorgy_videoton_2011.jpgFeldobott állapotban

Gyuri bácsi, elnézést, ha valamit kihagytam, boldog születésnapot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr695473918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása