Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A szovjet óriás

2013.12.15. 18:17 A szerethető dózsás

27214-203131-d8170296e79eb4123efb8d55bb378401.jpg

Az óriás

Az kosárlabda olimpiai aranyáért rendre az USA és a CCCP csapott össze és rendre az USA diadalmaskodott. Az ötvenes években jó esélye lett volna a szovjeteknek az amerikaiak legyőzésére, hiszen volt egy csodafegyverük, a 236 centi magas és 196 kg súlyú Uvajsz Ahtajev. A kommunista rendszerben persze hajlamosak voltak mindent eltúlozni, más források szerint csak 232 centis és 170 kg súlyú volt. Akármi is a pontos adat, a képek magukért beszélnek.

6035379052_7d8678a34a.jpgUvajsz védekezik, biztosan kitalálják melyik ő

Uvajsz Ahtajev egy kis faluban, a Satoj megyei (a mai Csecsenföld, az akkori Szovjetunión belüli Orosz Föderáció Csecsen-Ingus Autonóm Köztársasága) Vasendarojban született 1930-ban. A karagandai sportiskolában tanult ahol hatalmas termetének köszönhetően a kosárlabda, röplabda, boksz és a birkózás mellett súlylökéssel és diszkoszvetéssel is próbálkozott. 1946-ban a lvovi szovjet diákolimpián éppen az utóbbi sportágban indították. A nehézatlétikát unalmasnak találta, a küzdősportokban félt, hogy sérülést okoz (ide lehet sorolni a röplabdát is ahol hatalmas ütéseivel tartotta rettegésben az ellenfelet) és végül a kosárlabdát választotta. Edzője javaslatára Alma Ata-ba költözött és 1947-ben szovjet diákolimpián sztárként robbant be a kosárlabdába.

6035378896_ac99e32db8_b.jpgUvajsz és édesanyja. Arra tippelek, hogy a kisfiú ül és a kedves mama áll mellette. 14 évesen szénbányában dolgozott, hogy az őt egyedül nevelő édesanyjával megéljenek. A fizetés kenyér, cukor és szappan volt.

Uvajsz az iskola befejezése után a Burevesztynik Alma-Ata csapatban kezdett játszani. A Burevesztynik alacsonyobb osztályban szerepelt de az óriás vezérletével bejutott az orosz első osztályba. A kazah csapat taktikája az volt, hogy a palánk alatt álló Uvajsznak passzolták a labdát, aki egyszerűen betette azt a kosárba, a védelemben pedig blokkolta a kosárra tartó labdákat. Az ellenfelek különféle taktikákat dolgoztak ki Uvajsz semlegesítésére, amelyek fő célja az volt, hogy ne juthasson el hozzá a labda. Ehhez minden eszközt bevetettek, a szovjet válogatott Viktor Vlaszov  például csiklandozta, hogy ne tudja a labdát megszerezni. A legötletesebb (bár talán nem túlságosan szabályos) védelmi stratégia az volt, amikor egyszerűen ellopták a mezét és a cipőjét, amiknek pótlása meglehetősen időigényes volt. Végül ez sem vált be, Uvajsz utcai ruhában és cipőben játszott.

6034826985_b0dde1f357_b.jpgRuhaméretére  még a szovjet nehézipar sem volt felkészülve

A hidegháborús rivalizálás miatt az amerikaik is figyelemmel kísérték az szovjet kosárlabdát és hamar felfigyeltek az óriásra.  Az amerikaiak (a korabeli újságok híradásai alapján) nem voltak elájulva Uvajsztól. Nekik ott volt a kor nagy sztárja Will Chamberlain és hozzá hasonlították.  Chamberlain 20 centivel alacsonyabb és 70 kg-al kevesebb volt mint Uvais és ezért érthetően jóval atlétikusabb és gyorsabb is volt.

Uvajsz 29 éves korában megbetegedett (súlyos cukorbeteg lett) és az orvosok eltiltották a játéktól. Így is ott kellett volna lennie két olimpián is, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben.  Az 1952-es olimpián a magyar csapat is ott volt, az ameriaktól 66-48-ra kapott ki a Zsíros Tibor által vezérelt válogatott. A döntőben USA-CCCP 36-25 (100 pont feletti meccsek is voltak, tehát ez egy eléggé kivédekezett meccs lehetett). 1956-ban újra ez a két csapat játszotta a döntőt (az 1955-ben Budapesten Európa bajnokságot nyerő Magyarország nem volt ott az Olimpián), az USA 98-55-re nyert.

c2098d862a37.jpg

Uvajsz Ahtajevnek tehetsége és fizikuma  alapján helye lett volna a szovjet válogatottban, de végül is sohasem játszott tétmeccsen. Ennek két oka lehetett. Az egyik vélemény csecsen szerint származása miatt  nem szerepelhetett. A legenda szerint maga Berija ajánlotta fel neki, hogy változtassa meg a nevét valami oroszos hangzásúra és ott lehet Helsinkiben. Uvajsz maradt Ahtajev.

A másik változat szerint játéka túlságosan egzotikus volt és nem akarták  a szovjet csapat játékrendszerét megbontani és köré építeni. Egyszer lépett pályára a szovjet válogatottban egy Bulgária elleni edzőmeccsen 1954-ben. Bulgária nyert, a vereséget az óriásra fogták és nem játszott többet. Így vagy úgy, az egyik leghíresebb csecsen sportoló lett, nevét Groznijban stadion őrzi.

06_ahtaev_3.jpgFilmszerepet is kaphatott volna, de Gulliver kedvéért egy időre le kellett volna mondania kedvenc szórakozásáról, a kosármeccs nézésről

A csecsenek 1922-ben (szószerinti értelemben) autonómiát harcoltak ki maguknak, ezt azonban csak ők gondolták komolyan, Sztálin nem annyira. A szovjetek erőszakos eloroszítási politikája ellen felkelések törtek ki amik aztán tömeges kivégzésekkel zárultak. Többezer embert végeztek ki és bosszúból a világháború alatt sok csecsen harcolt a németek oldalán. Sztálin ezt a csecsen-ingus köztársaság feloszlatásával és kitelepítésekkel jutalmazta. 350 ezer csecsennek kellett elhagynia a hazáját. Így kerül a csecsen Ahtajev is Kazahsztánba először Karagandába, majd Alma Ata-ba.

Az Csecsen Köztársaság sajnos azóta sem a béke szigete. Az óriás szülőhelye 1996-ban a híradásokba is bekerült  amikor Satojban csecsen csapatok tőrbe csaltak és lemészároltak egy többtucat  fegyveres járműből álló orosz konvojt.

220px-Ibnkhattab.jpg

Az arab Ibn al-Khattab vezette győzelemre a csecsen csapatokat a satoji támadásban 1996-ban. 2002-ben halt meg, miután felbontott egy mérgezett levelet amit az oroszok küldtek neki.

Uvajsz sohasem tagadta meg csecsen múltját, és annak ellenére, hogy a csecseneket mindenki német kollaboránsnak tartotta ő a Szovjetunió kedvence volt. Vászjaként becézték és mindenki le akarta magát fényképeztetni a rendkívül barátságos és kedves óriással. Látni akarták a cipőjét, tudni akarták mennyit eszik, iszik, meccsei tömegeket vonzottak.

akhtaev8.jpg

Bár betegségéből kigyógyult, az orvosok eltiltották a játéktól és edző lett. A sztálinista diktatúra után a csecseneknek megengedték, hogy visszatérjenek, így került Groznijba a helyi csapat kispadjára. Uvajsz 48 évesen halt meg 1978-ban.

Egy összefoglaló az 1956-os Szpartakiádról. Az óriás a második helyre vezette csapatát, az aranyérmet a litvánok vitték haza. A játék sebessége inkább az foci NB1-re emlékeztet, mint az NBA-ra.


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr795692725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 ezer Ft 2013.12.15. 21:58:57

Köszönöm ezt a rendkívül érdekes cikket! Fradista barátod :)

Bcs csl 2013.12.17. 07:39:57

Jó írás, mondhatni hiánypótló. Én James Bond filmben láttam először a fazont, kettőben is játszott, természetesen negatív figurát :)

Robertzinho 2014.08.05. 01:01:39

Rosszul tudod mert az Richard Kiel volt aki egy ma is élő amerikai szinész...

bankvezér 2014.09.19. 22:01:33

@Robertzinho:
A "vasfogúról" van szó? :) Az az alak nem semmi volt. :)
süti beállítások módosítása