Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

MLSZ gyorstalpaló

2013.12.18. 12:14 A szerethető dózsás

edzok1-e1386757444422.jpgŐk már bizonyítottak!

Az MLSZ és ezen belül  az edzőképzésért felelős szervezet mindent megtesz azért, hogy a 16 NB1-es és a 16 NB2-es csapat megfelelő létszámú és az UEFA színvonalának megfelelő képzésben részesült magyar edzőhöz juthasson minden évben, ha kéthavonta el akarja zavarni a stábot és nincs pénzük külföldi edzőre: 

Mezey György: Mi nem teszünk mást, csak megfelelünk az UEFA előírásának. Kétévente indítunk prolicenszes tanfolyamot huszonöt kollégának. Évente pedig egy-egy A- és B-tipusú képzést végzünk, ugyancsak huszonöt szakembernek. Ez az európai szövetség standardja, ezen nem változtathatunk, függetlenül attól, hogy egy év múlva valóban sok kolléga lába alól húzzák ki a szőnyeget.

Gyuri bácsitól igazán szép húzás, hogy kollégának nevezi a diákokat [reméljük, nem lesz belőle bajuk – a szerk.]. Az évi 62.5 edző azonban úgy látszik nem elegendő a magyar profi foci igényeihez.

Pro licence: NB1-es edző csak úgy lehet valaki, ha UEFA prolicensze  van. Ezt az MLSZ-től  lehet  megvásárolni, körülbelül egymillió forintba kerül és 2012 végéig 111-en fektették be saját pénzüket, vagy a miénket (TAO támogatás is igénybe vehető) abba, hogy ilyen képesítéssel dicsekedhessenek. A prolicenszhez  egy 420 órás tanfolyamot kell elvégezni, ez két évre átlagban heti 4 óra, de mint tudjuk, a magyar fociban van 4 hónap nyári meg 3 hónap téli szünet, így már rögtön heti 8 óra is kijön. A sikeres befejezéshez nemzetközi kupában érdekelt külföldi csapat (Vaduz, Podrogica) edzéseit kell 1 hétig látogatni [5 edzés? – a szerkesztő találgat], és követelmény a játékosmúlt, társalgási szintű idegennyelv-tudás, UEFA A-licensz, erkölcsi bizonyítvány és a sportorvosi igazolás. A játékosmúlt megkövetelése igazán bűbájos, rablóból lesz a legjobb pandúr.

UEFA A licence: A 111 prolicenszes természetesen nem csak a 16 NB1-es csapat kispadján (minusz külföldi edzők) élvezheti az iramot, hanem alacsonyabb osztályokban is dolgozhat. Az NB2-ben már meg kell küzdeniük a mintegy 400 A-licenszes edző konkurenciájával, akik 160 órát tanultak, magától értetődően csak néhányszáz ezer forintot befizetve (vagy TAO) és az NB1 kivételével bárhol edzőként nevezhetőek.

UEFA B licence: Ha a prolicenszes edző az NB2-ben sem találja meg magának a megfelelő csapatot, akkor marad az NB3. Itt három csoportban 48 csapat szerepel, a munkanélküli edzőnek rossz hír azonban, hogy a fentebb említett mintegy 500 edző mellett  az UEFA B kategóriás edzőkkel is rivalizálniuk kell a kispadért. Itt sem tették alacsonyabbra a lécet:

Felvételi követelmények: 2000 méter tartós futás 10 perc alatt, valamint egy 20 kérdésből álló tesztlap kitöltése.

Még szerencse, hogy nem kell hármat dekázni. Az azért megnyugtató, hogy Garami Józsi bácsi aligha jutna be erre a tanfolyamra.

Természetesen van C és D licensz is, de az már csak tehergépjárműre, maradjunk a Porschénél. Nem mindenkinek van arra ideje, hogy ezeket a tanfolyamokat elvégezze. Aki régen nem tudta elvégezni az egyetemet, annak ott volt a Foxi-Maxi, a marxista-leninista esti egyetem.  Ma sincs ez másképp:

Az MLSZ Edzőképző Központja tavaly csatlakozott az UEFA egyik speciális edzőképző programjához, melynek keretében még aktív, vagy a közelmúltban visszavonult válogatott játékosok kaptak lehetőséget arra, hogy egy több mint egy évig tartó speciális tanfolyamon, egyszerre szerezzék meg az UEFA "B" és az UEFA "A" licences képesítést.

a_45.jpgA piszkos tizenegy

 

A múlt év őszén elindult és kedden véget ért tanfolyam a hét elején kétnapos vizsgával zárult, melyen a tizenegy résztvevő számot adott elméleti és gyakorlati felkészültségéből. A tanfolyamra történő felvétel egyik feltétele volt, hogy a jelentkezők legalább hússzoros  válogatottak legyenek, a közelmúltban visszavonult focisták mellett több olyan labdarúgó is kihasználta a lehetőséget, aki még nem fejezte be focista pályafutását, de a későbbiekben szeretné hasznosítani a megszerzett tudást.

A kétnapos vizsgán elméleti tesztet töltöttek ki a hallgatók, majd gyakorlati vizsgafeladatként edzésbemutatót tartottak meghívott akadémiai csapatoknak. A vizsga része volt az is, hogy résztvevőnek az elmúlt hónapok során meg kellett látogatniuk egy-egy labdarúgó-akadémiát, majd dolgozat formájában számoltak be az adott utánpótlásműhely képzési modelljéről. Ezen kívül egy másik záró dolgozatot is be kellett adniuk, melyben saját pályafutásuk tapasztalatai alapján mutattak be egy meghatározott témát." 

Ha lúd, legyen kövér. Nekem semmi kifogásom nincs az ellen, hogy valaki edzői diplomát is kap a 20. válogatott szereplése után. Korcsmár Zsolt a bukaresti meccs után edzői diplomát kapna, de végtére is valaki úgy is lehet hadnagy  hogy elvégzi a katonai főiskolát, meg úgy is, ha hősi halált hal a csatamezőn. De akkor minek még egy ilyen tanfolyammal is vesződni? ''Saját pályafutásuk tapasztalatai alapján?'', ''... meg kellett látogatniuk egy-egy labdarúgó-akadémiát, majd dolgozat formájában számoltak be az adott utánpótlásműhely képzési modelljéről'' [Igazold le Lencsét, Cicót és társait] Amelyik olvasó ezen röhög, azt szétültetem. A magyar foci komoly dolog.

 Az idén végzettek névsora: Fehér Csaba, Hajnal Tamás, Király Gábor, Kovács Zoltán, Lendvai Miklós, Limperger Zsolt, Lisztes Krisztián, Lőw Zsolt, Tököli Attila, Szabics Imre, Szélesi Zoltán 

Ajánlhatunk könyvet Karácsonyra? Városok, stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. A linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható?). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok.

Címkék: mlsz edző


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr415697421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.12.18. 21:51:24

Tököli le tudott futni 5 kétperces kört egyhuzamban? Nem néztem ki belőle.

Shopping 2013.12.19. 00:27:09

Ha focit akarunk Mországon, akkor az egész MLSZ-t le kell cserélni.

Haveri , sógor-koma, alapon működő cég az egész.
Öntisztulásra képtelen szervezet.
Lehet itt a Mourinho az edző, ha az MLSZ mondja meg mi legyen, ki játsszon, nem jutunk előrébb. Nem egy vezető van ott aki fogadott el "szívességet "azért hogy az apuka kicsi gyereke játszhasson...

Turn R (törölt) 2013.12.19. 07:36:00

vissza vonulni a nemzetkozi szereplestol! gyerekekhez, komoly edzoket hozni! 2022-ben sima vb. resztvevo a valogatott!

miller draft 2013.12.19. 07:49:44

Jó cikk és szokás szerint hiánypótló.
Amúgy a cikk végében szereplő idén végzettek listáját így ahogy van lecserélném a jelenlegi válogatottra, még ha van is egy kis átfedés (Király, Hajnal)

Pamuk 2013.12.19. 08:00:23

Jó lenne, ha egy ideig inkább semmi nem történne a magyar fociban.
Lehetnek grundok, amatőr bajnokságok, és semmi más.
Elég volt a demagóg hazug jövőképekből.
Közpénzen.

conmorientes 2013.12.19. 11:41:31

Szíven ütött a tudat hogy amennyiben nincs játékos multam akkor egyszerűen nem is lehetek edző.

Ez egy teljes hülyeség.

Azonnal indítok egy versenyhivatali eljárást mert ezek szerint ez egy olyan piac ahol a piacra lépést okszerűtlenül korlátozó rendelkezésekkel szűkítik...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.12.20. 01:23:32

@Turn R: Valódi megmérettetés nélkül honnan jöhetne fejlődés? Pont fordítva, kizárólag nemzetközi szereplés kéne.
süti beállítások módosítása