Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarok a labdarúgó-világbajnokságokon: 1982

2014.06.10. 05:38 Válogatott Vendégszerző

Véget értek a bajnokságok. A világ értő fele Rióra, a futball-világbajnokságra figyel, és többé-kevésbé lázas izgalommal számolja vissza a napokat. Egy elsősorban focival foglalkozó blognak kutya kötelessége ilyenkor ugyanezt tenni, szerencsére ez nem is esik nehezünkre. Különösen úgy nem, hogy váratlan segítséget kaptunk rendszeres olvasónktól, barátunktól, a József Attila díjas írótól, Benedek Szabolcstól. Szabolcs már egészen kisgyerek kora óta fanatikus rajongója a sportágnak, eleinte Szolnokon, majd egyetemista korától Budapesten lett a stadionok állandó látogatója. A mai napig bárki találkozhat vele a Bozsik Stadion korzóján, esetleg a Kanyarban, ahogy biztatja kedvenc csapatát, egyformán figyelve a szurkolókat és a játékosokat – talán épp a következő könyvéhez gyűjt élményeket. Elképesztő historikus és futballtörténelmi ismeretei valóságos élő lexikonná változtatták: középkori regét mesél, vagy épp fejből vágja az elmúlt évtizedek bármelyik Honvéd vagy válogatott kezdőcsapatát. A riói vébét felvezető sorozatunk az ő tollából származik, magyar válogatott részvételeit mutatja be a korábbi világbajnokságokon. Szabolcs eredetileg egy önálló könyvbe írta, végül azonban úgy alakult, hogy blogunknak ajándékozta. Mi pedig hálás köszönettel felhasználjuk, és büszkén nyújtjuk át olvasóinknak. 

A külön forrásmegjelölés nélküli képek forrása Dénes Tamás, Hegyi Iván és Lakat T. Károly Válogatott Gyűjtemény - Száztíz év legemlékezetesebb futballmérkõzései címeres mezben című könyve, amiért nekik is jár a köszönet.


1982

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1982_logo.jpg

 

Megint egy átmeneti időszak következett: Kovács Ferenc és Lakat Károly ültek a szövetségi kapitányi székbe, a spanyolországi világbajnokságra való kijutás kivívása azonban Mészöly Kálmánra hárult. Nehéz csoportba kerültünk: Anglia, Norvégia, Románia és Svájc volt az ellenfél. Mészöly a sorozat előtt úgy számolt, hogy 10–11 pontot szerzünk, oly módon, hogy idehaza minden mérkőzést nyerünk, Londonban és Bukarestben kikapunk, illetve a norvégok vagy Svájc ellen százszázalékos teljesítményt érünk el. Ebből végül is a 10 pont valósult meg, valamint a norvégok elleni két győzelem. Svájcban ikszeltünk, idehaza 3-0-ra vertük őket. Az angoloktól mindkét meccsen kikaptunk, Bukarestben viszont 1981. szeptember 23-án, egy feszült és kemény találkozón a Mészáros – Martos, Bálint, Garaba, Tóth J. – Sallai, Nyilasi, Rab – Fazekas, Törőcsik (Csapó), Kiss L. (Müller) felállásban küzdő magyar csapat döntetlent ért el.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1982_roman_magyar_selejtezo.jpgEzer idegszállal védekezünk Bukarestben, balról Garaba, Nyilasi, Mészáros, Sallai, Bálint

Mivel májusban Fazekas góljával idehaza megvertük Romániát, az október 31-én, a norvégok ellen, Kiss L. (2), Bálint és Fazekas góljaival kivívott 4-1-es győzelem azt jelentette, hogy az utolsó, londoni meccs eredményétől függetlenül Magyarország csoportelső lett. (Mészöly Kálmán pedig mindmáig az egyetlen magyar, aki futballistaként és szakvezetőként is részt vett világbajnokságon.)

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1982_magyar_norveg_selejtezo.jpgKijutottunk!!!

A világbajnokság előtti időszak némi feszültséget hozott. Az 1981/82-es bajnokságot lenyűgöző teljesítménnyel a Rába ETO nyerte meg, amelynek játékosait joggal követelte a közvélemény a válogatottba. Mészöly azonban azokra számított, akikkel kijutott Spanyolországba. Bár közvetlenül a vb előtt Hannich és Szentes is bemutatkozott a nemzeti tizenegyben, és visszakerült Póczik is a válogatottba, a győrieket végül egyedül Szentes képviselte a világbajnokságon.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1982_Hannich_Poczik_Burcsa.jpgJöjjenek, ne jöjjenek? Kellenek, nem kellenek?

Játszott is az első, világrekordot hozó csoportmérkőzésen. A Mészáros – Martos, Bálint, Garaba, Tóth J. – Sallai, Nyilasi, Müller (Szentes) – Fazekas, Törőcsik (Kiss L.), Pölöskei összetételű magyar csapat 10-1-re verte Salvadort.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1982_El_Magico_Ungero.jpgEl Magico Ungero

Azelőtt és azóta se rúgott ennyi gólt egy mérkőzésen egyetlen válogatott se világbajnokságon. A találatainkon Kiss L. (3) Fazekas (2), Nyilasi (2), Pölöskei, Tóth J. és Szentes osztoztak (Ezen a meccsen dőltek még meg rekordok. Soha előtte, azóta sem rúgott csereként senki sem mesterhármast. Soha előtte, azóta sem rúgott senki sem mesterhármast hét perc alatt - a szerkesztő megjegyzése).

Lássuk a gólokat röviden.

Három nappal később, 1982. június 18-án viszont 4-1-re kikaptunk a világbajnoki címvédő Argentínától. Mészöly a találkozó előtt felforgatta a Salvador ellen győztes csapatot: a védekezésre fektette a hangsúlyt, amikor beállította a kezdőbe Sallait, Rabot és Vargát.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1982_argentin_magyar.jpgFölénk nőttek mindenben

A taktika nem vált be, az argentinok hengereltek, a Sallaira bízott Maradona két gólt is lőtt, Pölöskei 4-0 után csak szépíteni tudott.

Az összefoglaló.

A belgák ellen tehát győzni kellett volna.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1982_belga_magyar_2.jpgAz elchei tizenegy, balról: Varga, Törõcsik, Müller, Garaba, Pölöskei, Kiss, Kerekes, Martos, Fazekas, Mészáros, Nyilasi.

A magyar csapat fölényben játszott, Varga a 28. percben a vezetést is megszerezte. Aztán a 64. percben a játékvezető „elfelejtette” Fazekas buktatásáért a belga kapust, Pfaffot kiállítani.

Magyarok_a_labdarugo-vilagbajnoksagokon_1982_belga_magyar.jpgKüzdöttünk hősiesen, nem jött be...

Tizenkét perccel később a belgák egyenlítettek és ők jutottak tovább.

Az összefoglaló.

A magyar válogatott végül is nem okozott csalódást: azt hozta, amit a szakma és a közvélemény a vb előtt elvárt tőle.


Maradjanak velünk, holnap folytatjuk!


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr546261623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.06.10. 20:04:26

"A belgák ellen tehát győzni kellett volna."

Ez volt az elvárás. Akkor miért is nem okoztak csalódást?

Ugyan már! A magyar futball 1954 óta okoz folyamatos csalódást. Nem annak, aki ebből él, mert azok a mai napig is megtalálják a számításukat, hanem azoknak akik nézik, vagy legalábbis szeretnék nézni. Persze ők számítanak a legkevesebbet.

Az, amit magyar futball néven emlegetnek, nos az leginkább szánalom kategóriájába tartozik, minden szempontból.

Persze ez csupán magánvélemény, lehet vele vitatkozni, csak nem sok értelme van.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.10. 20:31:23

@...elmúlik...: Nem, ez egyáltalán nem volt elvárás, ez kellett volna a továbbjutáshoz. A belgák a nyolcvanas évek első felében bitang erős csapat voltak, még ha az eredmények nem is mindig jöttek, Pfaff, Gerets, Vercauteren és még sorolhatnám.

2014.06.10. 21:43:01

@Püspök utcai gombaszedő: Ok, nem volt elvárás. A cikkben az szerepel, hogy "a belgák ellen győzni kellet volna".

Ezt én elvárásnak aposztrofáltam, ezek szerint hibásan.

Mindamellett nem szeretnék egy futball fannal sem vitába keveredni, mert én nem vagyok az, sőt nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy lehet én vagyok az egyedüli a tízmillióból, aki nem is ért ehhez a játékhoz.

Az az eredménytelenség viszont, amit a magyar futball produkált az elmúlt évtizedekben, arra sarkall, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyek a fociról, pláne amennyiben a ráfordított financiális részt is tekintetbe veszem.

Minden tiszteletem azon szurkolóké, akik még az elmúlt évek után is tudnak lelkesedni, de ez sajnos nagyon kevés. Ettől nem lesz magyar futball. Igaz azt sem tudom megmondani, hogy mitől lesz, csupán negyven éve hallgatom azokat, akik állítólag tudták, vagy tudják, de ennyi idő alatt senkinek sem sikerült bizonyítani. És ez tény, nem fikció.
Sajnos.

- duplagondol 2014.06.10. 21:47:09

Megnéztem, Belgium egy-nullra verte meg Salvadort, egy meccs elején bekapart góllal. Az argentinok előttük jártak, ők már kettőt vágtak nekik. Huszáros rohamok, durrbelebumm nélkül, éppen eleget futkosva, kerülve a diadalmámort, amíg érdemes. Na, Maradonáék nem is kerültek be a rekordok könyvébe.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.10. 22:03:10

@...elmúlik...: Ha most lenne olyan futballunk, amilyen 82-ben volt...

De nem a véleményeddel akartam vitatkozni, csak a szöveget védem: a "kell" abban a mondatban tényleg arra utal, hogy ez az eredmény ért volna továbbjutást.

nately 2014.06.10. 22:20:07

Ez a meccs, mármint a Belgák elleni, volt az utolsó ami maradandó emléket okozott. Tizenhárom évesen nem tudtam órákig aludni a mérkőzés után. Azt hiszem még sírtam is csalódottságomban... Azóta már megedződtem.

2014.06.11. 07:08:51

@nately: Pont ez a szomorú. Nem neked és a többi drukkernek kellett volna edződnötök.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.06.11. 21:36:58

10 éves voltam, vándortáborban, valahol az Ormánságban, amikor Salvador ellen győztünk. Emlékszem, aznap éjjel nem aludtunk.

Bcs csl 2014.06.15. 10:19:24

Bár csak 6 éves voltam és alig emlékszem valamire, ez a kedvenc vb-m.
Egyik szerencsés szurkolótársam ott volt

bcscsl.blogspot.hu/2014/06/csabai-szurkolok-labdarugo.html
süti beállítások módosítása