Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Akkor most örülünk?

2014.06.12. 04:00 Fradista Utazó

Mint azt kiváló kollégám is jelezte cikkének végén, lejárt a Magyar Kézilabda Szövetség és az RTL Klub - Sport Klub közti szerződés, 2014 őszétől a közszolgálati televíziós csatornákra kerül a sportág bajnoki és válogatott mérkőzéseinek közvetítése. Ez most jó hír, vagy rossz? Ha a kedves olvasó nem tudja eldönteni, segítünk. Bár, aki határozott választ vár, az valószínűleg csalódni fog.

lederer_akos.jpg

Ne feledjék, jó ha tudják, több gólt nálunk már nem látnak.

Több szempontot kell ugyanis figyelembe vennünk.

Nyilván a pár nappal ezelőtti botrány óta az első számú téma, hogy ilyesmi előfordulhatna-e a közszolgálatin. A legtöbben persze kapásból rávágják, hogy nem, és valószínűleg igazuk is van. Ha az MTVA műsorra tűzi a mérkőzést, akkor le is adják. Viszont, hogy egyáltalán műsorra veszik-e, és, ha igen, akkor élőben-e, vagy csak felvételről, az már komolyabb kérdés.

Februárban szerzőtársam részletesen bemutatta, hogy mely műsorok élveztek előnyt a téli olimpia közvetítéseivel szemben. Mi nem lepődnénk meg, ha a következő időszakban egy ilyen válogatott meccset eleve csak 22:40-kor, felvételről adna le az m1, mert a meccs idejében a miniszterelnök valamely fellépéséről láthatunk élő közvetítést, esetleg valamilyen nemzetiségi magazin kerül műsorra. És, mivel a közszolgálatiság nem csak, sőt, nem elsősorban sportközvetítésekről szól, igazán nem is nagyon volna az MTVA egy ilyen esetben támadható.

Különösen éles lehet ez a bajnoki mérkőzések kapcsán. Hiszen a meccsek nagy része eleve nem kerül képernyőre. A Sport Klub-korszak előtti utolsó évben a Sport Televízió a komplett szezonban összesen 3 női, és ennél alig több férfi mérkőzést követített. Az RTL-SK páros évente a két szakágból összesen ötvenet. A rajongók ezt is kevésnek találták, és tény, hogy ez csak egy kis töredéke a teljes bajnokságnak. Fontos, és szinte minden más szempontot felülíró kérdés lehet, hogy egyáltalán hány meccset fognak a közszolgálati adókon a szezon folyamán közvetíteni. Ha jelentősen kevesebbet, mint amihez az elmúlt években hozzászokhattunk, akkor könnyen juthatnak a szurkolók arra a gondolatra, hogy a Sport Klubon minden rossz volt, de legalább volt közvetítés.

Érdekes szempont lehet a közvetítések minősége is. És itt most elsősorban nem a képminőségre gondolunk (bár az m1 műsorát lehet HD-ben nézni, a Sport Klubét viszont nem), hanem a riporterek, felkért szakértők, szakkommentátorok munkájának minőségére. Bár elvileg ebben a műfajban egy szakosodott sportadónak mérföldekkel jobban kellene szerepelnie, az elmúlt évek tapasztalatai ezt sajnos nem nagyon igazolták vissza. Igaz, itt akár döntetlen is lehet az eredmény, merthogy az MTVA sem rendelkezik olyan kommentátorokkal, akik magas színvonalon volnának képesek kézilabda-mérkőzéseket közvetíteni. Emlékezhetünk Deák Horváth Péter ámokfutásaira különböző világversenyekről, vagy a játékosmúlttal is rendelkező, de egynémely mérkőzésre teljesen felkészületlenül beülő, világklasszis játékosokat sem ismerő Gundel Takács Gábor produkcióira.

gundel_takacs_gabor.jpg

Hmm... vajon a piros vagy a fehér csapat a Dunaújváros? (Fotó: Bors)

Félő, hogy a mérkőzésszám jelentős megnövekedése esetén nem Gundel Takács fogja valamely népszerű vetélkedőműsort elhagyni, hanem a futbalmeccsekről már megismert, mérsékelt képességű, és ebben a sportágban egyáltalán nem járatos riporterek ülhetnek a mikrofon mögé.

Bár tőlük legalább remélhetjük, hogy, mivel nem is ismerik a csapatokat, legalább pártatlanok lesznek. A Sport Klub vezető riporteréről, Léderer Ákosról, ez a legkevésbé sem volt elmondható, és egyes csapatok (legfőképpen a Győri ETO) szurkolók bizony jogosan gondolták úgy, hogy jobb lenne, ha a kommentátor nem szurkolna hatvan percen keresztül a csapatuk ellen. Ők nem minden ok nélkül csúfolták a csatornát Fradi-tévének.

A legfőbb szempont viszont, ami miatt sokan várják már a közvetítések átköltözését a közszolgálati csatornákra, az, hogy a SportKlub az ország jelentős részén nem volt elérhető, mivel nem szerepelt a kábelszolgáltatók kínálatában. Bonyolította a helyzetet, hogy az elmúlt években a bajnoki meccseket, és a válogatott meccseinek egy részét a SportKlub, a Bajnokok Ligájának találkozóit viszont a Digisport közvetítette, és alig akad olyan kábelszolgáltató Magyarországon, amelyik mindkettőt elérhetővé tenné a nézők számára. Így a rajongók vagy egy meglévő kábeltévés előfizetés mellé felraktak még egy műholdvevőt is (ha azt nem tiltotta például a társasházi szabályzat, és, ha egyáltalán volt pénzük két előfizetés fenntartására), vagy különböző internetes streameket kerestek. Ezekről tudjuk, hogy nem teljesen legálisak, viszont legalább azok is nézni tudják a meccseket, akik, hiába van tévéjük, hiába fizetnének elő akár a legdrágább csomagra, nem tudták nézni a Sport Klub műsorát. Az SK azonban éveken át komoly hadjáratot hirdetett a streamek ellen, így a legtöbb ismert helyről az ő műsoruk közvetítése eltűnt, azaz már így sem tudták nézni a meccseket azok, akik nem voltak elég szerencsések hozzá, hogy a kábeltévén nézhessék a Sport Klubot.

Sok szempont mutatná tehát azt, hogy a bajnokság közvetítésének az MTVA-hoz kerülésével mindenki jól jár. A legfontosabb kérdésről azonban majd csak a szezon végén mondhatunk bármit is, ez pedig a közvetített meccsek száma. A teljes szezont tekintve valahol 35-40 meccs környéke az a mennyiség, ahol már azt mondhatjuk, hogy jó irányba mozdultunk. Bár akik tudják nézni a Sport Klubot, esetleg a Ferencvárosnak is szurkolnak, azok még így is rosszul járnának, de ennél a mennyiségnél már az összkép talán javulna az elmúlt öt évhez képest.

Főleg, ha minden közvetítés élőben megy, és mindig megvárják a meccs végét, hiába kezdődne már a műsor szerint a híradó.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr496290028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása