Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis magyar kosárlabdacsoda

2014.07.06. 21:41 Fatusi

Közhírré tétetik: az U17-es női kosárlabda-válogatott világbajnoki bronzérmes!

Nagyon régen kapott ekkora publicitást magyar kosársiker (leszámítva persze a Szolnok európai kupaszerepléseit), azt hiszem, igazán büszkék lehetünk a lányokra, hiszen veretes mezőnyben kellett helytállniuk. 16 csapat közül végeztek bronzérmes pozícióban, az európai gárdák közül csak a spanyolok tudták megelőzni őket.

Tavaly, az U16-osok bulgáriai EB-jén sikerült megalapozni az idei szereplést, amikor szintén bronzéremig jutottak a mieink Spanyolország és Csehország mögött, ezzel kvalifikálva magukat a csehországi világeseményre. Az akkori csapat döntő része most is a keret tagja volt.

Vessünk egy pillantást, hogyan sikerült elérni ezt a szép sikert, milyen úton is kerültek a legjobb négy közé a lányok?

Kezdésként a két évvel ezelőtt világbajnoki bronzérmet szerző Kanadát sikerült legyőznünk három ponttal egy hosszabbításos thrillerben, csapatunk legeredményesebb játékosa a 18 pontos Dubei Debóra volt, aki már a honi élvonalban is bemutatkozhatott a DVTK játékosaként. Említésre méltó, hogy 17 egységig jutott Kiss Virág, a PEAC-Pécs 196 centiméter magas centere ugyanis egy évvel fiatalabbként is a gárda húzóemberének bizonyult.

Nem volt megállás, következhetett a házigazda Csehország, akiktől a tavalyi EB csoportmeccsei során vereséget szenvedtünk és előttünk is végeztek. Most azonban elképesztő, újabb hosszabbítást hozó mérkőzésen 88-85 arányban felülmúlták őket a lányok. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai közül Dubei ezúttal sem aprózta el, 27 pontig jutott, mellette a szekszárdi tehetség, Studer Ágnes 16-ot szórt (szintén '98-as születésű, három évvel idősebb nővérével együtt NB I-es kerettag), míg Aho Nina a Vasas Akadémiából (akinek lehet, hogy hamarosan a húgáról is hallani fogunk) 14 pontot számlált.

A záró csoportmeccsen parádés első félidőt követően az erők tartalékolásával Koreát is sikerült két vállra fektetnünk, így csoportelsőként végeztek a magyar lányok. A csapat kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy ezúttal egy eddig nem említett játékos, Kuttor Enikő (Sopron) tudott a legeredményesebb lenni, 19 ponttal terhelve meg az ázsiai csapat kosarát.

A nyolc közé jutásért Egyiptom legyőzése nem jelentett problémát, 100-47-es kiütéses sikerével a válogatott a legjobb nyolc közé jutott, ahol Japán várt ránk.

Japán már keményebb diónak bizonyult, ám egy meggyőző utolsó negyeddel 61-51-re sikerült győzni, Dubei négy triplájából kettőt a záró tíz percben süllyesztett el az ellenfél gyűrűjébe.

Tegnap este így a döntőért léphetett parkettre Magyarország, ellenfelünk az USA gárdája volt és noha sikerült szoros első félidőt produkálnunk, a végére csaknem harminc pontos különbség alakult ki, így ma a bronzéremért küzdhettünk, az ellenfél pedig ismerős volt, hiszen újfent a vendéglátó Csehországot kellett két vállra fektetni.

Ez szerencsére sikerült is, most nem bízták a döntést a ráadásra lányaink, Kiss Virág 21 és Nagy Dorottya (PVSK) 18 pontjával fémjelezve 67-61-es győzelmet arattak.

Weninger Virág ugrik Kuttor Enikő nyakába, a két soproni leányzót Jankó Flóra (MTK Budapest) figyeli mosolyogva

Hogy mi lehet ennek a korosztálynak a titka, azt nem tudom, ezt döntsék el a szakemberek, az viszont biztosan hasznos, hogy a kerettagok döntő része NB I-es felnőttcsapatokban játszik, vagy készül együtt velük, így az ilyen rangos világeseményekre is kellő rutinnal felvértezve készülhetnek. Blogunk szívből kívánja nekik, hogy felnőttkarrierjük is hasonlóan sikeres legyen és sok örömet szerezzenek még a kosárlabdabarátoknak!

Természetesen nem szeretnék megfeledkezni azokról a lányokról sem, akiket a cikk során nem említettem, álljon itt az ő nevük is, hiszen kiegyensúlyozott teljesítményük nélkül nem juthattunk volna ilyen magasra: Böröndy Dominika - Sopron, Horváth Krisztina - Győr, László Boróka - Győr, Solymosi Noémi - Vasas. A csapat segédedzője Szentendrei Áron.

A hölgyek U16-os kontinenstornáját egyébként augusztusban Debrecen látja vendégül, mindenkinek ajánljuk szíves figyelmébe, hiszen egy sokra hivatott csapat lép majd pályára (Studer és Kiss itt is kerettag lesz), akiknek elkél majd a biztatás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr126480195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása