Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Címerek a nagyvilágból – Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia

2014.08.04. 11:27 Püspök utcai gombaszedő

pfla.png

Hosszas kihagyás után újra jelentkezik a világ egzotikus tájain futballozó csapatok címereit bemutató sorozatunk.

Mai kalandozásunk a festői Magyarországra vezet, azon belül is egy Felcsút nevű faluba. Az itteni Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia címerén gyerekkorunk újságból – nagy gonddal, de mégis ügyetlenül – kivágott fényképekből összerakott gombfocicsapatai köszönnek vissza.

Persze nem szép dolog nevetni egy falusi csapat címerének esetlenségén, de itt nem akármilyen falusi csapatról van szó: papíron ez egy első osztályú, professzionális labdarúgóklub.

Magyarország nevét hiába keressük a világversenyek indulóinak névsorában, pedig az egyik legrégebbi FIFA tagországról van szó. A kelet-európai régió egyik leggyengébb országaként klubjaik a Bajnokok Ligája és az Európa Liga főtábláján is igen ritka vendégnek számítanak (bár pár éve a Videoton csapata tisztesen helytállt az utóbbi sorozat csoportkörében).

A magyar bajnokság ősz-tavaszi rendszerű, bár télen általában jópár hónapig áll a játék. Az első osztályban (OTP Bank Liga a helyi nyelven) tizenhat csapat mérkőzik meg, sima oda-visszavágós lebonyolításban. A bajnoki címek tekintetében a fővárosi Ferencváros csapata a rekorder, bár az utóbbi időben leginkább a Debrecen dominál – az utóbbi tíz bajnokságból hetet ők nyertek. Van még egy nemzeti kupa és egy furcsa, kevert rendszerű, lebonyolításában leginkább nemzetközi tornákra emlékeztető ligakupa is.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia azonban még a hazai bajnokságban se tartozik a legacélosabb csapatok közé (a név ne tévesszen meg senkit, a klubot 2007-ben alapították, a legendás névadó halála utáni évben, ő maga sosem játszott itt). Ráadásul a klub kimondott célja a fiatal tehetségek kinevelése (bár a Wikipédia szerint a keretük főleg légiósokból, kölcsönjátékosokból, és harminc fölöttiekből áll), alapítója pedig nem más, mint az ország miniszterelnöke, aki saját szülőfalujába álmodta meg ezt az utánpótlásnevelő centrumot a hozzá tartozó klubbal és a falu lélekszámánál is nagyobb befogadóképességű stadionnal.

puskas_akademia_felcsut_pancho_arena.jpegA Pancho Arénát sajátos, a laskagomba spóralemezeit idéző lelátói teszik egyedivé (fotó: hatharom.com)

Mindez persze nem meglepő, hiszen a miniszterelnök maga is játszott a klub elődjében; a régi címer pedig, ha lehet, még az újnál is szebbre sikerült, tartalom és forma tökéletes egységét valósítva meg, nem is beszélve a váteszi jelmondatról.

felcsuti_kaszasok.jpg

 

(A fenti írás kizárólag az interneten angol nyelven fellelhető források felhasználásával készült, mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaz.)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr686571145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2014.08.04. 15:29:06

ez a kaszások most komoly?!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.04. 16:06:20

ez tényleg úgy szutyok ahogy van. :S

driopios 2014.08.04. 16:46:01

Jön a Viktor kaszával, integet...

J.László 2014.08.04. 16:54:29

Nektek már csak ez maradt. Ősszel újabb gigantikus perecelés következik:)

_most_ 2014.08.04. 20:13:54

de mi köze Puskás Ferencnek Felcsúthoz, ha Orbánról nevezték volna az akadémiát azt még meg lehetne magyarázni, de úgy látszik Orbán neve nem cseng annyira jól, mint Puskásé.

those with loaded guns 2014.08.04. 22:33:56

@J.László: nem, szívem, ez nektek marad. A gagyi, a mutyi, a bunda, a csalás, a kert végébe épült giccsparádé, a kiöregedett játékosok szerencsétlenkedése 300 néző előtt, az amatőr grafika, a pogácsa zabáló Szöllősi, a névadó nevének kitiltása stadionból, meg az egész komcsi bagázs. :)

J.László 2014.08.04. 22:42:44

@those with loaded guns:
Mi van, te is buzi vagy libsi? Anyád a szíved, OK?

A pogácsa nagy melléfogás, kisköcsög:)

Ti kommunistáztok? Hiába, az arcotok háromezer év után is akkor, mint a bécsi kapu. Aztán mindig ti vagytok a legjobban meglepve:)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.08.04. 22:45:39

@J.László: A témához nem tartozó buzizást kéretik mellőzni. Nem szólok még egyszer.

2014.08.04. 23:59:04

@J.László: Nektek már csak ez maradt. Ősszel újabb gigantikus perecelés következik:) "
Már elkezdődött. A csapataink leszerepeltek a nemzetközi fordulókon, olyan neves csapatok ellen, hogy ihaj!
A forint meg csak gyengül, csak gyengül.
Magyarország szépen csúszik lefelé, a növekedés megtorpant, úgy néz ki, hogy a külföldön dolgozók hazautalt 500 milliárdja nélkül nem tudná fenntartani a kormány az országot gazdaságilag. Szégyen. De tudjuk, az Argentin csoda az követendő!

Persze van, akinek bejön a tolvajtempó: ellopjuk Puskás nevét, az emlékét meggyalázzuk, mert Orbán Viktor személyes mentálhigiénés állapota ezt követeli meg.
Te meg csak bólogatsz, mert saját gondolataid nincsenek. Kapod az előrágott, felöklendezett eszméket. Tegnap utáltuk az oroszt, ma imádjuk.

De a foci az Isren!!! Felcsúúúúút!
Erre kell a pénz.

those with loaded guns 2014.08.05. 00:30:29

@J.László: Anyám a szívem. Ez tetszik, cica.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.08.05. 07:51:27

Az egész egy vicc, a fönci egy csapatot gründolt össze a teheségtelen fiacskájának, hogy legalább valaki valóra válthassa a fönci fodballista álmait. Sajnos ez most már az unokákra marad, ha lesznek fiúk.
Mert a hatalmas tehetség 22 éves korában a visszavonulást választotta... :(
Bánat is költözött a szívembe :)

A lófa szára 2014.08.05. 08:07:40

Jó volt az a régi címer, csak egy s betűvel ki kell egészíteni.
... felcsúti kaSszások ...
süti beállítások módosítása