Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az én utánpótlásom

2014.11.07. 12:03 Válogatott Vendégszerző

Marci nevű vendégszerzőnk, aki koránál fogva nem láthatott magyar labdarúgó-válogatottat világversenyen, klubcsapatot meg tavasszal vitézkedni nemzetközi kupában, az utánpótlás-nevelésben tevékenykedik. Meglátásaiban annyiban mindenképp osztozik Szerkesztőségünk, hogy jelenlegi helyzet megoldásának kulcsa az utánpótlás megreformálásában van, nem pedig mindenféle látszatintézkedések meghozatalában. Bár nem mindenben értünk egyet száz százalékig a szerzővel, ez egyáltalán nem baj: azt mind fontosnak tartjuk, hogy ilyesmikről folyjon a vita és ne arról, hogy a szurkolók mit csinálnak vagy hogy milyen mesterséges eszközökkel kéne a magyar játékosokat helyzetbe hozni. Vitaindítónak szánjuk, s bár naivak nem vagyunk, hogy ettől mozdul meg végre valami, de hátha...

Az_en_utanpotlasom.jpgKépünk csak illusztráció

Vitathatatlan tény, hogy Magyarországon a labdarúgás színvonala nem kielégítő. 1986 óta nem jártunk se VB-n, se EB-n, az NB I-es csapataink jó esetben megélik a kupa-augusztust, rossz esetben már júliusban elcsúsznak az aktuális macedón és örmény ellenfél ellen, ráadásul az utánpótlás-válogatottjaink sem érnek el egetrengető sikereket. Pénz bőven áramlik a labdarúgásba, valami mégsem működik. Habár én csak egy UEFA ’C’ diplomás edző vagyok, egy apró falusi csapatnál, mégis bátorkodom eljátszani a gondolattal, hogy én mit csinálnék máshogy, ha lehetne beleszólásom a magyar fociba. Nézzük sorba, pontonként.

Pénz

Egyáltalán nem tartom szerencsésnek, hogy állami pénz özönlik a fociba, hiszen a csapatok pontosan ezért elkényelmesednek, nem mindenáron céljuk hasznot termelni, megfelelő gazdasági munkát végezni. A véleményem egyértelmű: a foci legyen önfenntartó, ahogy a csapatok is. Ha akármelyik első osztályú klub eladósodik, azt zárják ki. Ha valahol csúsznak a fizetések, azt a csapatot is zárják ki. Kókler elnökökre nincs szükség. Ha egy klub életben akar maradni, termeljen ki olyan játékosokat, akiket később külföldre tud eladni. Déli szomszédaink csapatai is ebből élnek (Partizan, Crvena, Hajduk, Dinamo és még sorolhatnám), elég csak megnézni, hogy milyen pénzeket keresnek azzal, hogy a fiatal tehetségeket külföldre eladják.

Viszont állami pénz van a fociban és ez ellen 2018-ig egészen biztosan nem tehetünk semmit. Ha pedig már éves szinten több tízmilliárd forintot dobunk ki az ablakon, akkor azt megpróbálhatnánk úgy elkölteni, hogy egyszer hasznunk is legyen belőle. Stadionokat például teljesen felesleges építeni, az a 17.000 néző, aki egy fordulóban kimegy a nyolc meccsre, egy arénában is elférne…

A pénzt csak és kizárólag az utánpótlásra szabad költeni, illetve az edzőképzésre. Kezdjük az előbbivel.

Intézményrendszer

Az elmúlt években sokat fejlődött az utánpótlásrendszer, de nem eleget. A tervek jók, a megvalósítás nehéz. Felteszem a kérdést magamnak, hogy csinálnám máshogy?

Először is falusi csapat edzőjeként pontosan tudom, hogy innen kitörni nagyon nehéz. Fontos lenne, hogy megyénként legalább 3-4 alközpont legyen, akik a környékbeli tehetségeket egészen óvodás koruktól felszippantják. Mert bár fontos, hogy Alsószentgilisztás minden korosztályban tudjon kiállítani csapatot a Bozsik tornára, mégis a magyar futball érdekeit az szolgálja inkább, hogy Alsószentgilisztás legtehetségesebb fiataljai elkerüljenek Felsőszentgilisztásra, ahol komolyabb szakmai munka folyik és jobb feltételek mellett fejlődhetnek a lurkók. Tehát ideális esetben a legtehetségesebb srácok 6-7-8 éves koruktól 13-14 éves korukig egy alközpontban edződnek. Ahhoz persze, hogy az alközpontok megtalálják a falusi tehetségeket, kiépített és szakmailag megfelelő felderítőrendszerre van szükség. Egy tehetség se maradjon olyan körülmények között, ahol nem tud megfelelően fejlődni. Természetesen anyagi vonzata is van annak, hogy a falusi gyerekek bejárjanak a városba edzeni. Ezt mindenképpen fizetni kell, személyes tapasztalat, hogy vannak, olyan szülök, akik képtelen megoldani azt, hogy a gyerek hetente x alkalommal járjon a városba edzésre. Egy-két stadion árából éveken keresztül lehet fizetni a fiatal játékosok utazását.

Az akadémiai rendszernek nem vagyok ellensége. Persze lenne mit fejleszteni, sőt, de úgy gondolom, hogy a legjobb szakemberekkel egy akadémia is lehet működőképes (az olvasókra bízom, hogy az elmúlt tíz évben mi volt a hiba). Úgy gondolom, hogy régiónként 1, maximum 2 akadémiára van (lenne) szükség. Bentlakásos akadémiákra gondolok, iskolával, edzőpályákkal, konditermekkel, uszodákkal, és rendkívül felkészült szakemberekkel. És nem utolsó sorban olyan megfigyelőhálózattal, hogy a középiskola előtt álló tehetséges játékosok ide kerüljenek. Az első és legfontosabb, hogy ezek az akadémiák teljesen ingyenesek legyenek. Egyetlenegy tehetséges gyerek se maradjon ki csak azért, mert anyagilag nem állnak elég jól!

Milyen lenne egy nap az akadémián?

Sokszor merül fel az a téma, hogy a magyar fiatal játékosok erőnléte finoman szólva sem megfelelő. Gyakorlatilag nincs izomzatuk, nem robbanékonyak és egy átlagos színvonalú NB I-es meccsen a 30. perc környékén ott veszik a levegőt, ahol egészen mást szokás csinálni. Elengedhetetlennek tartom az akadémiák és elitképző helyeken az edzés szám drasztikus növelését. Nálam egy átlagos (hétköz)nap így nézne ki egy ilyen helyen:

  • Reggel 6.00 ébresztő.
  • 6.15-6.45 reggeli, reggeli teendők elvégzése.
  • 7.00-7.45 konditermi/uszodai foglalkozás (Esetleg koordinációfejlesztés)
  • 8.00-12.45 iskola. (ennyi idő bőven elég egy szakma elsajátításához, hiszen mindenkiből nem lesz profi focista, ezzel is számolni kell)
  • 12.45-13.15 ebéd.
  • 13.15-14.00 pihenő
  • 14.00-15.00 erőnléti edzés/taktikai edzés
  • 15.00-17.00 tanulás/pihenés
  • 17.00-19.00 edzés
  • 19.00-19.30 vacsora
  • 19.30-21.30 szabadprogram
  • 22.00 alvás

Persze ezzel lehet vitatkozni, de a lényeg, hogy 14-15-16-17 évesen naponta legalább 4 órát foglalkozzanak a sporttal. Az sem mellékes, hogy szakmai nyelvet is tanuljanak angolul és/vagy németül. Ne járnak úgy, mint szegény Dombi Tibi…

Az akadémia után legyen játéklehetőség

Az egész képzés mit sem ér, ha 17-18 évesen az első- és másodosztályú csapatok nem merik játszatni ezeket a srácokat. Nézzük meg a mintának tekintett holland focit. Egy 20-21 éves holland játékos lábában 120-150 első osztályú, profi meccs van, Magyarországon egy 21 éves játékosról úgy beszélnek, mint „fiatal tehetségről”. Persze előbb kezdjük az alapokkal. Komoly szakemberek, komoly edzéstervek, komoly erőnléti edzők, dietetikusok, mozgáskoordinációs szakemberek, kapusedzők és még sorolhatnám, hogy kik kellenek az elitképző helyekre. Ezért végül megemlítem az utolsó javaslatomat is.

A legtehetségesebb edzőknek járjon ösztöndíj

Legyen olyan rendszer, amivel olcsóbban, vagy akár ingyen elvégezhetik a megfelelő képzéseket. Rengeteg kollégám panaszkodik arra, hogy a ’B’ ’A’ vagy ’Pro’ licenszet képtelen kifizetni. Ezzel pedig számtalan kiváló szakembert veszít el a futballtársadalom. Én így kezdeném meg az utánpótlás reformját…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr456872949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrMundr 2014.11.08. 15:53:45

@Kényszerbagoly: a bajok már akkor megkezdődtek amikor a vezető még csak csattogós lepkét tologatott.

Joefrey 2014.11.08. 18:10:40

Azért megnézném miből lenn edző ez a falusi edzősrác, ha megszűnne a TAO, mert feltételezem nem ingyen dolgozik, és nem valami magáncég adja a lóvét a falusi klubjának. Magyarországon nem elképzelhető jelenleg profi futball önkormányzati, ill. állami pénzek nélkül (még ilyen siralmas színvonalú sem). Ebből a szempontból az a kérdés, hogy legyen-e MO-n profi foci vagy nem. Ha kivonják az állami lóvét, akkor lemegyünk San Marinoba, mert olyan léptékű nemzeti magántőke nincs, mint nyugaton, és szerencsére olyan maffia sincs a csapatok mögött, mint a szerbeknél, románoknál.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.11.08. 18:15:15

@Joefrey: Ne keverjük a két dolgot. A tömegsportban szinte mindenhol van közpénz, a profi fociban szinte sehol nincs.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.11.08. 18:19:32

@Joefrey: És most nehogy véletlenül olyasmit próbálj előhozni, hogy de az X külföldi csapat stadionja is városi tulajdonban van, mert persze, az ilyesmi előfordul. Ahol a foci üzlet, és üzletet generál maga körül, ott egy önkormányzatnak megtérül az, ha stadiont épít és jó pénzért(!) bérbe adja.

De olyan sehol nincs, hogy egy ország profi ligáiban a csapatok többsége szinte kizárólag állami pénzből él napról napra.

marteen vg 2014.11.08. 18:57:47

Igen, kapok fizetést, azt az összeget amit az mlsz az uefa "c" licenszes edzőknek utal. (nyilván kitalálható, hogy nem ebből élek:) )

viszont mikor elkezdtem ezt a hivatást, jó 6-7 hónapig teljesen ingyen vállaltam el, ha azon múlna, a jövőben is csinálnám ingyen. nyilván a pénz mindenkinek, mindig jól jön, ezért le nem mondanék róla önként.

ettől még a profi fociba nem kellene állami pénz, legalábbis szerintem. (Vági Márton vagyok, a cikk írója)

Shopping 2014.11.08. 19:00:05

Akkor én elmondom:
( a fiam pályáját 5 éves korától felnőtt korig végig kisértem)
-A gyerekeknél az edzők nem keresnek elég pénzt, ezért másod állásban csináljak nem teljes odafigyeléssel
-A gyerekeknél eredmény kényszer van, ezért a győzelemre megy az edző, ezért nem tanulnak "játékot" a gyerekek
-Az eredmény kényszer miatt, az akcelerált gyerekek játszanak, nem a tehetségesek
-A nagy hírű Bozsik program, sima lenyúlás, eredménye eddig NULLA
-az egész foci "magyar" módra szerveződik. A kapcsolat fontosabb a tehetségnél, az MLSZ nél nagy az összetartás, mindenki védi a másikat, nem érdekük a változás.
Fejétől bűzlik a hal!!!
A következő példával megmutatom miért nem lesz itt változás :

Az MLSZ elnöke kinevezi Pintért kapitánynak. Majd 4-5 sikertelen meccs után leváltja.
Először is ki döntötte el, hogy alkalmas-e a pozícióra ?
Csányi.
Ha mégsem az( mint kiderült ) minek rakta oda?
Ez egy ROSSZ döntés volt.
Elismerte Csányi hogy hibázott? Nem!!
Sőt! Csányi közölte, hogy majd 10-15 év múlva kérjék rajta számon az eredményességét, mert ahhoz bizony ennyi időnek el kell telni.
Tehát addig bármilyen rossz döntést hozhat, ő nem lesz hibás.
Ez a mentalitás, a szocializmusban volt. Nyugaton eredmény kell, vagy leváltanák.
Nálunk a mutyi meg a haverság működik.
Írhatnám tovább is de minek...

Aki a gyerekéből tényleg focistát akar nevelni, MENJEN KÜLFÖLDRE !
Angliába, Hollandiába akárhová.
Ismervén a hazai viszonyokat, ha ujrakezdhetném, én így tennék!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.11.08. 19:33:23

@Shopping: Ugyanakkor viszont paradox módon a németek képesek voltak egy tíz-tizenöt éves programot végigvinni, míg mi sose.

Miért? Pont az eredménykényszer miatt: csak ők az eredményt helyesen mérik. Két évvel az utánpótlásprogram indulása után nem azt méricskélik, hogy a válogatott hol tart, hanem azt, hogy sikerült-e annyi és olyan szintű edzőt kinevelni, amit előre terveztek, sikerült-e annyi gyereket bevonni, amennyi le volt írva és a többi.

És ha nem, akkor a felelősök repülnek, de a program halad tovább.

aleb19 2014.11.08. 23:40:58

@Shopping: angliabol jelentem itt is szar a szitu, a multban elnek es lemaradtak mint a boravalo -keptelenek csapatjatekra leoktatni a sracokat

tudomasul kellene venni,hogy a spanyol-holland intelligens foci a jelen es a jovo

a rosszhir az, hogy ha 14 eves korig nem oktatjak le az egyerintos jatekmodszert /tikitaka/ akkor a jatekos tehetsegetol fuggetlenul csak korlatozottan felhasznalhato kesobb

Leone_510 2014.11.09. 10:05:35

pocsék edzők, pocsék játékosok, pocsék sportműsorok melyek csak benyalnak a tehetségtelen nímandoknak ellenben tisztelem azokat a szurkolókat akik még mindig látnak reményt a magyar fociban és nézik ezeket a szerencsétleneket de sajnálom is őket mert az edzők és a játékosok csak kinevetik őket ezzel a nem teljesítménnyel
süti beállítások módosítása