Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis pesti gondolatok XXI.

2015.02.12. 10:57 Nóbádi iz der

A magyar sportújságírás egyik legnagyobb tudású és legtapasztaltabb alakja azt mondta nekem egyszer, hogy első felindulásból sosem szabad cikket írni. Ezt a tanácsot ezúttal megfogadtam, és miután az elmúlt napok eseményeiről azóta már sokan elmondták és leírták a véleményüket, a történethez én már nem is tudnék sokat hozzátenni. A mozaikdarabkák nagy része a helyére került, a kép elkészült, lehet nézegetni. De elsőre sajnos nem úgy tűnik, mintha éppen remekművet látnánk. Na mondjuk másodjára sem.

 konny.jpg

Hétfőn kilenc új játékos érkezéséről számolt be a honlap, a hír fejlécében az Erősítettünk szó szerepelt. Rövidesen kiderül, hogy ez a szó valóban megállja-e a helyét, vagy inkább már eleve két hatalmas idézőjel közé kellett volna-e tenni. Az esélyt mindenesetre adjuk meg. Úgysem tehetünk mást.

 Ennek a kilenc játékosnak többek között az a közös tulajdonsága, hogy egyiküknek sem Magyarországon ringott a bölcsője. Ennek tényétől már önmagában sem gyújtunk örömtüzeket, még akkor sem, ha régi-új vezetőedzőnk elmondása szerint ha a rendelkezésre állók közül tizenegy kínai tűnne a legbiztosabb megoldásnak, akkor velük kellene nekivágni a következő mérkőzésnek.

Örömünk többek között azért sem lehet teljes, mert már nyolcadik éve rendelkezünk egy Magyar Futball Akadémia nevű intézménnyel, amelynek hitvallásában ezt olvashatjuk: „Az Akadémia célja, hogy a következő években olyan képzett és sokoldalúan felkészített játékosokat neveljen, akik jelentős erősítést és biztos, megfelelő szintű utánpótlást jelentenek a Budapest Honvéd első csapatának.”

A cél szép és nemes, kár is lenne ezzel vitatkozni. A probléma a megvalósítással van.

Az MFA a kezdetek óta az ország egyik legjobb és legsikeresebb akadémiája. Sorra nyerjük a különböző korosztályok bajnokságait, a dobogós helyezéseket pedig már összeszámolni is nehéz lenne. Örülünk ennek? Igen. Büszkék vagyunk rá? Igen. Van ennek bármilyen jelentősége? Nincs.

 Nincs, mert az elmúlt nyolc év során nem sikerült azt elérnünk, hogy igazi, minőségi labdarúgókat adjunk a felnőtt csapat keretének. Olyan játékosokat, akik toronymagasan kiemelkednének a hazai mezőnyből. Legalább a hazai mezőnyből, és lássuk be, ezzel azért nem tettük himalájai magasságokba a lécet. Vannak persze kedvenceink, vannak nagyon kedves, rendes, ügyes és szorgalmas gyerekeink, csak éppen kiemelkedő játékosaink nincsenek. Olyanok, akik miatt elégedetten dőlünk hátra, ha a pályán vannak, és kifejezetten hiányoljuk őket, ha valamilyen ok miatt nem játszhatnak.

Hiába vannak sikereink az utánpótlásban, hiába vezetik az U15-ösök maximális pontszámmal és 106-6-os gólkülönbséggel a bajnokságot, ez önmagában mind lényegtelen, mert csak egyetlen dolog számít. Eljutnak-e egyáltalán a felnőttcsapatig, és ha igen, akkor ott vajon mire lesznek képesek?

mufu.jpg

Jól emlékszem azokra a korosztályokra, azokra a gyerekekre, akik miatt három-négy-öt évvel ezelőtt még sírva borultunk egymás nyakába a korlátot támasztva, és örömkönnyeink áztatták a műfüvet, hogy „Igen, ők lesznek azok, nekik kell lenniük, ez biztos, csak nőjenek már fel végre!”.

Aztán felnőttek. Vannak, akikről azóta már semmit sem tudunk, vannak, akik folyamatosan a kölcsönadottak keserű kenyerét eszegetik, és olyanok is vannak, akikkel legfeljebb egy alacsonyabb osztályú csapat elleni edzőmeccseken találkozhatunk.

És ilyenkor aztán újra sírnunk kell a műfű mellett.

Hogy mi lett belőlük? És miért lett ez így?

 Sajnos ki kell mondanunk, hogy a minimális részeredmények ellenére az MFA eddig nem váltotta be a célját és a küldetését. Nem az én tisztem megítélni, hogy miért alakult ez így. De azért persze folyamatosan reménykedünk, csak talán már kevésbé lelkesen, mint korábban. Hiszen most is tudnék neveket sorolni a különböző korosztályokból, akikben bizony ott van a lehetőség. És nem csak annyi, hogy „lehet belőlük valaki”, hanem ennél sokkal, de sokkal több. Csak hát a reménysugár mellett a sötét felhőket is látjuk…

 Sokaktól hallottam, hogy a klubnak egyáltalán nincs koncepciója. Úgy gondolom, hogy ez nem igaz. A klubnak valóban az a célja, hogy akadémiáról kikerülő játékosok alkossák az első csapat gerincét. De hát úgy tűnik, hogy az MFA fecskéi egyelőre még nem hozták el nekünk a nyarat. Lehet, hogy a bizalom hiányzik nekik. Lehet, hogy a folyamatos fejlődés lehetősége. Lehet, hogy az erőnlét, az akarat, az alázat vagy a szorgalom. Lehet, hogy rossz hangokra hallgatnak, hallgattak. Sok minden lehetséges.

Jól tudjuk, hogy a klubnak nem éppen az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy pénzt adna új játékosokért. Így alakult.

Látjuk, hogy az akadémia (még?) nem oldja meg a gondjainkat.

Akkor viszont tényleg nem maradt más lehetőség, mint olcsó zsoldosokat kukázni, hogy hátha valaki majd beválik közülük.

Szegény ember vízzel főz.

 

De értetek sírunk, nem ellenetek!

 

 


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1007164111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2015.02.12. 12:03:15

Semmi baj azzal hogy Hemingway nem rak bele pénzt, és igen, ő egy üzletember, neki a Honved nem tobb mint egy Kft.
A baj azzal van hogy ezt nem hajlandó elismerni, és folyamatosan hazudik arról hogy milyen fontosak a fiatalok.
Legyen férfi, álljon ki es vállalja be:
Üzletember vagyok, azt teszem ami jó nekem ( és a pénztárcámnak) és nem azt, ami jó a Honvédnak.
De ezt nem meri megtenni, és folyamatosan ellentmondásba keveredik a saját kijelentéseivel. Hazudik.
E miatt van bajuk a szurkolóknak vele.
Az akadémia meg azért nem sikeres, mert nem hozzáértők vezetik, irányítják. ( bár ez az egész Honvedrol elmondható, miért lenne másképp az akadémiánál).
Emberileg pedig szerintem elfogadhatatlan, hogy az 1-2 tehetséges gyerek nem futhatja be azt a karriert amit tudna, mert Hemingway dilletanizmusa végett, nem jut el külföldi klubhoz. ( Hemingway irreális kivásárlási árakat határoz meg. Nincs tisztában azzal sem hogy a fiatal játékosokért keveset fizetnek, viszont ha bemutatkoznak a nagycsapatnál, jönnek a milliók. Nem bízik abban hogy később megkapja a pénzt, ő azonnal akarja! ( nyilván saját magából indul ki)

Rich.mond 2015.02.12. 22:02:20

@Shopping: HeEmingway valahol a kettő határán lavírozik, amiből jó is kisülhetne, de a másik véglet szerint katasztrófa is lehet belőle,ha rugalmatlan, rosszul súgnak neki és képtelen a saját hibáiból tanulni. Azt senki sem vetné a szemére, ha jó pénzért adna el játékosokat - amúgy a legjobb üzleteket még Pini embereivel csinálta - Diego, Benji, Abraham

1982 2015.02.12. 23:29:14

@Balazs Sz (Facebook-hozzászólás)

Csak úgy kíváncsiságból. Mire érted, hogy Hemi "Uzleti szempontbol kifejezetten jol csinalja a dolgokat..."?

Külföldi félprofi és amatőr klubokkal összehasonlítva egy meglehetősen felületes, meggondolatlan és hosszú távon életképtelen modellt erőltet az öreg. Azon túl nem illene belesz.rnia abba a tányérba, amelyből Kispesten mindannyian ennének.
süti beállítások módosítása