Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kivédte. Két meccs eltiltás.

2015.02.14. 10:36 Fradista Utazó

A múlt héten rendezett FC Bayern - Schalke bajnoki rangadó 17. percében a müncheniek védője, Jerome Boateng, szabálytalankodott a gólhelyzetben kilépő gelsenkircheni Sidney Sammel szemben. A találkozó játékvezetője, Bastian Dankert, a szabályoknak megfelelő ítéletet hozott: Boatenget (gólhelyzetben lévő játékossal szemben elkövetett szabálytalanság) kiállította, és a Schalke javára (büntetőterületen belül elkövetett szabálytalanság) tizenegyest ítélt.

boateng_foul.jpg

Boateng szabálytalansága (Fotó: Citypress 24)

A büntetőt Maxim Choupo-Moting végezte el, ám a hazaiak kapusa, Manuel Neuer, kivédte. A mérkőzés végül 1-1-re végződött. Természetesen nem tudhatjuk, hogyan alakult volna a hátralévő 72 perc, ha a Schalke értékesíti a tizenegyest, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, Neuer bravúrja pontott mentett a címvédőnek.

Volt azonban más következménye is. Boateng kiállításából természetesen fegyelmi tárgyalás lett, eltiltásra számíthatott.

boateng_rotekarte.jpg

Kiállítás (Fotó: Getty / FC Bayern München)

Csakhogy a német fegyelmi szabályzat két külön tényállást ismer:

- Gólhelyzetben lévő játékossal szemben elkövetett, a gólszerzést megakadályozó szabálytalanság. Büntetési tétel: 2 mérkőzés.

- Gólhelyzetben lévő játékossal szemben elkövetett, a gólszerzést meg nem akadályozó szabálytalanság. Büntetési tétel: 1 mérkőzés.

Mivel Neuer a tizenegyest kivédte, ezért Boateng szabálytalansága megakadályozta a gólszerzést. Ennek megfelelően két mérkőzéstől tiltották el. Ha Choupo-Moting belövi, akkor csak egy meccsre szólt volna az eltiltás. Azaz Jerome Boateng eltiltásának mértéke egy olyan eseménytől függ, ami akkor történt, amikor ő valahol az öltözőfolyosó környékén lehetett. Hans Lorenz, a Német Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának elnöke konkrétan el is mondta: "Ha bement volna a tizenegyes, Boateng egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott volna. A tény, hogy Manuel Neuer a tizenegyest kivédte, megduplázta az eltiltást".

Az eset komoly felzúdulást és vitát keltett Németországban, mert, a szabály ugyan régi, de a legtöbb sportrajongó csak most találkozott vele. Az alsóbb osztályokban játszó labdarúgók jól ismerik. Mesélik, előfordult már, hogy 3-0-ás vezetésnél a megítélt büntetőt egy játékos tudatosan keresztbe rúgta a megyei bajnokságban, úgy, hogy az oldalvonalon ment ki, mert tudta, hogy ezzel súlyosbíthatja az ellenfél kiállított játékosának eltiltását. A Schalke kapcsán aligha merülhet fel a szándékosság gyanúja, de így is elgondolkodtató, helyes-e, hogy egy elkövetett szabálytalanság büntetését alapvetően befolyásolja egy olyan, későbbi esemény, amiben sem a szabálytalan játékos nem vett részt, sem az, akivel szemben a szabálytalanságot elkövették.

Címkék: német bundesliga


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr197173229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása