Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Gondolatok Carin Strömbergről

2015.11.06. 11:00 Fradista Utazó

Komoly tétet mernék rátenni, hogy a kedves olvasók közül nincs senki, akinek bármit mondana ez a név, akinek bármi fogalma is lenne, hogy kicsoda a címben említett hölgy. Én viszont olvastam egy cikket, ami nem róla szólt, és mindenféle eszembe jutott róla. 

carin_stromberg.jpg

Carin Strömberg (Fotó: Victor Ljungström)

A Füchse Berlin kézilabdacsapata örömmel adta hírül, hogy női csapatuk játékosát, Frida Tegstedtet behívták a svéd válogatottba. A hír alján ott szerepelt a svédek teljes kerete, amiben feltűnt a Carin Strömberg név.

2012 nyarán a női U20 világbajnokságot Csehországban rendezték, az egyenes kieséses szakaszban a magyar és a svéd válogatott is az ostravai jégcsarnokban játszotta minden mérkőzését. Jómagam a helyszínen követtem az eseményeket, a mieinken kívül a svédek minden meccsét is láttam a kieséses szakaszban. A játékuk lenyűgözött, hihetetlen jól játszottak, és végül meg is nyerték a világbajnokságot. 

Több játékosukra is emlékszem még három év múltán is. Az irányító Strömberg is köztük van, egyrészt elég jól játszott, másrészt pont az egyik mérkőzés napján ünnepelte a születésnapját, és külön fel is köszöntötték, ami valahogy megmaradt. 

Az a svéd csapat egyébként megnyerte két évvel korábban az U18 VB-t is, a kettő közt az U19 EB-n úgy lettek ötödikek, hogy a szerbektől és a dánoktól is 1-1 góllal kaptak ki. Szóval fenntartás nélkül elmondhatjuk, hogy korosztályuk egyik, ha nem A legjobb csapata voltak. 

Ezek a lányok most 22-23 évesek. Mivel a saját korosztályukból kiemelkedtek, azt várnánk, ennyi idősen már ott lesznek a felnőtt nemzetközi élvonal környékén. Ehhez képest a legtöbbjük nincs sehol. Ifi és junior világbajnokként hazamentek, tanulnak, esetleg dolgoznak, és szabadidejükben ellabdázgatnak valamilyen amatőr egyesületben. A felnőtt válogatottba ketten értek el közülük: a beállós Linn Blohm és Louise Sand, akiről azért első ránézésre nem gondolnánk, hogy svéd (a balszélső koromfekete). 

A beálló Clara Monti a Randersben játszik, Blohm szintén Dániában, a TTH-ban. A VB legjobb balátlövője, Maria Adler, az egyik leggyengébb dán csapatban, Odensében szerepel. 

carin_stromberg_skuru.jpg

Carin Strömberg (Fotó: Victor Ljungström)

Főhősnőnk pedig, Linnea Claesonnal és a kapus Hanna Daglunddal együtt a nagy hírűnek túlzással sem nevezhető IK Skuru játékosa. Az idén a KEK-ben is részt vehettek, az első fordulóban török ellenféllel szemben maradtak alul, ebben azért nagyjából minden benne is van. 

Carin Strömberg és társai példája persze nem rendkívüli. Svédországban már jó sok éve folyik magas színvonalú szakmai munka, minimális társadalmi elismertség mellett. Bajnokcsapatuk, a BL-ben az előző két évben egész jól szereplő IK Sävehof mára teljesen széthullott, az összes valamit is érő játékosukat elvitték a dán klubok. Milyen válogatottjuk lehetne, ha a szakmai alapokat a felnőttkorban tovább tudnák fejleszteni? 

A svédek legnagyobb ellenfele a VB-n az orosz válogatott volt. A két csapat már a negyeddöntőben összekerült, de aki látta a mérkőzést, biztos lehetett benne, hogy aki ott nyer, világbajnok lesz - és így is lett. A 27-26-os vereséget szenvedő orosz csapat azonban tele volt ifjúsági korú, 17-18 éves játékosokkal, de még így is jóval többen lettek már közülük ismert játékosok, mint a győztesekből. 

Az 1994-95 korosztályba tartozik Anna Vjahireva, a tavaly a BL legjobb négy csapata közé kerülő Dinamo védekezésének oszlopa, Jevgenyija Petrova, vagy a most a Vardar együttesében szereplő Alena Ihnyeva is. 

Címkék: svéd utánpótlás


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr468054052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása