Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Egy válogatott a másodosztályban

2016.02.23. 15:00 Fradista Utazó

Fura vita zajlik Németországban.

Itt 23 éves korig adnak ki kettős játékengedélyt. Mivel a német versenykiírás szerint nem szerepelhetnek a II. csapatok a másodosztályban, ezért elég sokat élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen ez az egyetlen lehetőség az első csapatnál még kevés lehetőséget kapó tehetséges fiatalok másodosztályú szerepeltetésére. 

meikeschmelzer.jpg

Meike Schmelzer (Fotó: Német Kéziladba Szövetség, Sascha Klahn)

Azt is érdemes tudni, hogy itt nem kötelező az első osztályú kluboknak a junior csapat versenyeztetése, több olyan klub is van, amelynek egyáltalán nincs utánpótlása. A junior bajnokság nem is a felnőttekével párhuzamosan fut, hanem teljesen külön, és jópár alacsonyabb osztályú klub ismert az utánpótlásáról, tavaly pl. a junior rájátszásba bejutott a negyedosztályú TV Aldekerk is (ahol persze a juniorok a felnőtt bajnokságban játszanak folyamatosan abban a csapatban). Szóval egy, a magyartól gyökerében különböző rendszer, ami azt is eredményezi, hogy nagyon gyakran kerülnek fiatal játékosok a másod-, harmadosztályból az első ligás klubok felnőtt keretébe - Magyarországon ennek az esélye gyakorlatilag zéró.

A kettős játékengedély azt jelenti, hogy egy első osztályú csapat játékosa párhuzamosan szerepelhet egy másik, alacsonyabb osztályú klubban is. Hasznos eszköz ez arra, hogy a saját csapatban kiegészítő emberként szereplő fiatal játékos folyamatosan sok játékidőt kaphasson, és így fejlődhessen. A teljes kölcsönadáshoz képest előnye, hogy a játékos az anyaegyesületben is bevethető, ha csapattársa esetleg megsérül, vagy akár meccsenként öt-tíz percre, a kezdőjátékos pihentetésére.

Ilyen például az 1993-as születésű Meike Schmelzer, akit másfél éve a másodsztályú Mainzból igazolt le a Thüringer HC. Schmelzernek azonnal kiváltották a kettőst a Mainz csapatához, az elképzelés az volt, hogy kiegészítő szerepet kap a THC-ben, és közben játszik tovább Mainzban. Ő beállós, és a posztján egy Danick Snelder van, szóval nem volt alapvetően téves kiindulás, hogy ott ő nem lesz alapember 21 évesen.

Viszont azóta a sok sérülés és betegség miatt kihagyhatatlan lett a THC-ból, igaz, többnyire nem a saját posztján játszik. Aki látta mondjuk a Bajnokok Ligájában a nagybányai meccsüket, a kezdőben Snelder volt a balátlövő, Schmelzer a balszélső. Schmelzer még a felnőtt válogatottba is bekerült, részt vett a decemberi világbajnokságon is (igaz, ott kevés játékidőt kapott, és nem is játszott jól). Viszont a kettős engedélye még érvényes, és a hétvégén vissza is ment Mainzba, egy fontos mérkőzésre. A beállós eléggé függ a csapattársaktól, de Schmelzernek így is jelentős szerepe volt abban, hogy csapata megnyerte a meccset, ez a győzelem pedig valószínűleg hozzásegítette a mainziakat ahhoz, hogy ne essenek ki a másodosztályból.

Egyesek dicsérik, mennyire alázatos játékos, válogatott kerettag, és nem derogál neki visszamenni a másodosztályba. Az ellenfél szerint persze sportszerűtlen egy válogatott játékost kettőssel visszajátszani a 2. ligába. A THC ellenben arról beszél, hogy náluk a saját posztján nem játszik, így igenis indokolt, hogy a 2. ligában is játsszon, ahol a saját posztján kap lehetőséget, és tud ezáltal fejlődni - mivel Danick Snelder épp cikkünk írásának napján jelentette be, hogy a következő évtől a Ferencvárost erősíti, Schmelzernek szüksége is lesz a fejlődésre, hiszen a következő szezonban alighanem ő lesz az ötszörös bajnokcsapat kezdő beállósa. 

Címkék: német kézilabda


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr698410346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása