Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

BLSZ-barangolások: Kőbánya blues

2016.08.28. 19:15 Rich.mond

Ha már felelevenítettük blogunk szép NB III-as hagyományait, akkor itt volt az ideje, hogy ugyanúgy tegyünk BLSZ-sorozatunkkal is. És erre egészen kiváló alkalom kínálkozott ezen a  szép, napsütötte szombaton, hiszen a BLSZ I-től búcsúzó KISE vendége volt az újra feljutási álmokat szövögető BVSC-Zugló. Már maga az autentikus kőbányai helyszín is megért volna egy külön túrát és blogbejegyzést.

algyogyi_utca.jpg

Maglódi út - Algyógyi utca kereszteződés

Nemcsak mi gondoltuk úgy, hogy érdemes körülnézni a Maglódi úton, hanem sok, a BVSC mérkőzéseit már régóta bojkottáló zuglói drukker is tiszteletét tette az egykori Sörgyár-pályán. Ők meglehetősen kritikus hangnemet ütöttek meg a csapattal szemben az elmúlt jónéhány hónapban - elsősorban ezek miatt a történések miatt. A legutóbbi szezonban nem is látogatták az első számú csapat mérkőzéseit, helyette inkább a női csapat és a BLSZ IV-ben vitézkedő BVSC II bajnokiján voltak fellelhetőek.

bvsc_bajnokavato.jpg

BLSZ IV-es bajnok a BVSC II - ennek a meccsnek lentebb még lesz jelentősége

És valljuk meg őszintén, hogy az első számú csapat tavaly nem igazán tudott csattanós választ adni az elégedetlenkedő hangokra. A bajnoki rajt nem sikerült túl jól és a folytatás sem lett sokkal fényesebb. Bár tavasszal már jobb formát mutattak a zuglóiak, ez összességében arra lett elég, hogy hajszálpontosan ugyanannyi pontot szerezzenek, mint egy szezonnal korábban. Ez akkor is és most is a hatodik helyre volt elég. Igen ám, csak 2015/16-ban már nem a BLSZ II bajnokságban szerepelt a bivalyerős Inter FCF, amely a 2014/15-ös pontvadászatot 100%-al nyerte meg. A velük együtt, második helyen feljutó ASR Gázgyár pedig első próbálkozásra toronymagasan megnyerte a BLSZ I-et, de még a harmadikként feljutó MAFC/Műegyetemi FC is megállta a helyét egy osztállyal fentebb és nem esett ki.

Elcserélték magukat?

Ráadásul hiába jöttek a pontok tavasszal, mégsem lehetett igazán örülni a menetelésnek. Az utolsó fordulóban történtek miatt ugyanis sok zuglói szurkoló pironkodik. Erre nekik nincs különösebb okuk, nem úgy a csapatvezetésnek. Történt ugyanis, hogy míg a Pestszentimrei SK a pályán kiharcolta a bajnoki címet, végül mégis a Kelen SC nyakába került az aranyérem. Utóbbiaknak győzniük kellett volna a bajnoki címhez a BVSC vendégeként, de csak 1-1-re végeztek. Igen ám, de teljesen érthetetlen okokból a 94. percben pályára küldték azt a Károlyi Dávidot, aki pár órával korábban egy BLSZ IV-es meccsen védte kapusként (!!!) a BVSC II. kapuját - lásd a fenti képet.

Ezzel utólag a BLSZ 3-0-al a vendég Kelen SC-nek ítélte a három pontot, az imreiek pedig tomboltak és (némi joggal) sportszerűtlenséget kiáltottak. (Bár a bajnoki címnek inkább eszmei jelentősége van, mert mindkét csapat feljutott a BLSZ I-be).

Megjegyzendő, hogy a szintén 1-1-re végződő BVSC-PSK is igen parázs hangulatúra sikeredett. Órákkal a mérkőzés után néhány vendégszurkoló például járókelőket inzultált a stadion környékén, mert a mérkőzés bíráinak hitték őket.

Többekben az is felmerült, hogy a zuglói csapat csupán a saját szurkolóit akarta bosszantani ezzel, akik erre a szezonzáró meccsre arról a BLSZ IV-es bajnokiról (és bajnokavatóról, mivel a BVSC II győzött és megnyerte a bajnokságot) estek be Bükszegiéket szidalmazva, amin Károlyi szerepelt.De az sem kizárt, hogy az imreiek orra alá akartak borsot törni a vasutasok a fentiek miatt. Hogy pontosan mi és miért történt, azt csak találgatni tudjuk, de ilyet véletlenül képtelenség cserélni.

Régi BVSC kontra új Vasutas?

No de idén új év, új remények. Újra van esély, hogy a csapat és a szurkolók egymásra találjanak a Szőnyi úton. Főleg úgy, hogy a pletykák szerint ezúttal tényleg a feljutást célozta meg az anyagilag is megerősített BVSC, amely új igazolásokkal is igyekezett erősíteni. A főpróba mindenesetre nem sikerült rosszul. Bár a Magyar Kupa főtáblájára már nem sikerült kiverekedniük magukat a zuglóiaknak, így sem vallottak szégyent. A sikerek rá is férnek a klubra. Tavaly még magyarázható volt a gyengébb szereplés azzal, hogy új csapatot kellett építeni, de idén már kellenek az eredmények. És rögtön az első fordulóban (illetve a másodikban, mert a BVSC elhalasztotta a nyitófordulót) egy kemény ellenfelet hozott útjukba a sorsolás a BLSZ I-ből kipottyant KISE személyében. Azon felül, hogy egy kieső mindig veszélyes ellenfél - tavaly a Kelen egyből visszajutott ugye... - van ám még egy érdekesség. 

A KISE (Kőbányai Ifjúsági Sport Egyesület) a bajnoki nyitányon nem kevesebb, mint nyolc egykori BVSC-játékossal állt fel a kezdő sípszóra. És ha még hozzávesszük, hogy a kispadon az a Porvay János ült, aki azért távozott sok-sok év után Zuglóból, mert a jelenlegi vezetés lapátra tette, akkor bátran mondhatjuk, hogy ez nem egyszerű rangadó volt. A hazaiakat erősítette például az az Erdő-Lahner Tas, aki korábban a BVSC csapatkapitánya volt. Illetve az a Turcsán Richárd, aki a régiek közül az utolsók egyikeként váltott klubot. Ő tavaly például védelmébe vette az új edzőt és a szakmai gárdát, időt és türelmet kérve a szurkolóktól, ám most már ellenfélként fogadta a BVSC-t.

A BVSC-szurkolók viszont pont a régi, abszolút zuglói kötődésű csapatukat szeretnék visszakapni, edzőstől, szakosztály-igazgatóstól, mindenestől, tehát nem voltak éppen irigylésre méltó helyzetben. De ahogy látni fogjuk, nem okozott nekik gondot, hogy határozott véleményt formáljanak a kérdésben.

Vannak jobb helyek...

De most kanyarodjunk vissza a mérkőzés helyszínéhez!

Ó, Kőbánya, telepi gyerekek hazája! Minek nevezzelek? Gondolom kőbányai barátaim sem fognak megsértődni, ha nem a legjobb hírű kerületnek fogom nevezni a X.-et. Mindenesetre mindig is hálásak leszünk a „Tíznek” Deák Bill Gyuláért és Hofi Gézáért. Apropó, Hofi Géza: a mérkőzés helyszínétől pár méternyire járt általános iskolába és az onnan kevesebb, mint egy kilométernyire lévő Kőbányai Porcelángyárban dolgozott porcelánfestőként – ennek pont hatvan éve.

A környék mint többször mondtam, egészen autentikus. Nevezhetnénk rusztikusnak is. Ez gyönyörű fővárosunknak nem az a szeglete, ahová városnéző buszokat indítanak. Nem egy „No go zone”, ellenben annak ellenére sem nevezném prosperáló városrésznek, hogy rengeteg cég logója fellelhető az egykori gyárépületek előtt. Szemét, gyanúsan szagló villamosmegállók, félig eltemetett, néhol előbukkanó egykori iparvágányok tekeregnek mindenfelé. Hofi idején bizonyára más volt. Őszintén szólva a mi kis társaságunknak is vannak kötődései ehhez a környékhez. Egyikünk középiskolai tanulmányait, jómagam pedig egyetemista éveimet töltöttem a közelben. De a legfontosabb tudnivaló, hogy a kerület ezen része tradicionálisan is a magyar sörfőzés egyik legfontosabb központja - lásd erről még az Egykor remek összefoglalóját.

sorgyar.jpg

Egykori sörgyár-épület a Maglódi úton

Egyébiránt ez az Urbanista-cikk részletesebben is foglalkozik a könyéken található gyárépületekkel.

Közmunkások söröznek a kissé nagyképűen Európa-parknak keresztelt parkban. Egy ősöreg Skoda mögött tábla hirdeti, hogy a helyi hajszobrász-mester 11 és 16 óra között fogad vendégeket. Néhány régen bezárt büfé és kisbolt ásítozik üresen a villamosmegállóban - valószínűleg a fodrászat sem nyit ki hétfőn. A Merkapt-sporttelep felé menet még belefutunk egy meghökkentően újszerű játszótérbe, főleg a csúszda indulna jó eséllyel a "Munkás-ifjúság szórakoztatásáért" versenyen. De legalább ez a szabadtéri edzőterem modern.

_kobanyafodrasz.jpg

Fodrászat, temetkezés, oldtimer járművek egy helyen

_kobanyacsuszda.jpg

Játszótér?

Elfeledett értékeink

Viszont maga a sporttelep egy kis oázis - sőt, nem is olyan kicsi, irdatlan területen fekszik el. Csoda, hogy az elmúlt 25 évben semmilyen befektető nem látott benne fantáziát. Szóval nem véletlenül szoktak itt Nagy Sportágválasztókat tartani. Egyfelől a helyi büfé meglepően igényes és nem meglepően olcsó - a Viceházmester 250 forintot kóstál. Több terem is megtalálható az épületben. Kint pedig kemencék, bográcsoló- és nyársalóhelyek sorakoznak. Van ott kis tavacska, rengeteg teniszpálya és több sátor alatt megbúvó kézi- és focipálya. Sőt, még egészen mélyen, lent megbúvó egykori mészégető is.

sporttelep_1.jpg

 A hatalmas fák fölött még be-be villant néhány szomorú gyárkémény, de az elhanyagolt épületeknek szöges ellentéte volt a szépen gondozott sporttelep. Bár igazi lelátóról nem beszélhetünk, de a gyep igen szépen volt gondozva, sőt, még egész a domboldalig fel volt nyírva a fű. Szóval minden adott volt a jó mérkőzéshez, mert az alászálló napnak köszönhetően remek futballidő volt. Maga az egész futballpálya végtelenül bájos volt, valamit megőrizve azokból az időkből, amikor még kerületenként tucatszámra bújtak meg hasonló pályák a gyárak mögött - mára lakótelep, benzinkút, vagy raktár áll rajtuk.

sporttelep_kise_1.jpg

sporttelep_kise2.jpg

 A vendégszurkolók egy sommás üzenet formájában jelezték, hogy nem nagyon tudnak szurkolni a jelenlegi, "jöttment" garnitúrának. "Haverok, TAO-mutyi, Hanta = BVSC" szólt az üzenet.

sporttelep_haverok.jpg

Aki esetleg nem olvasta a bejegyzés elején belinkelt összefoglalót, annak röviden elmondjuk, mi a problémájuk a zuglói lokálpatriótáknak:

- Mióta ömlik a pénz, azóta mindenkit kirúgtak a klubtól, aki ingyen és jól végezte a dolgát, megmentette a labdarúgó-szakosztályt a megszűnéstől.

- Több utánpótlás-csapat megszűnt, mert az edzőket elküldték, vagy maguktól felálltak.

- A jelenlegi csapat haveri alapon lett összeállítva. Míg korábban csak BVSC-nevelések játszottak benne, most gyakorlatilag senki nincs, aki ott focizott volna korábban. Tegnap például a "szakmai vezető", Varga István mindkét fia pályára lépett. Egyikük igen ostobán ki is állíttatta magát.

- Ellenőrizetlenül folyik el a pénz, a felnőtt-csapat pedig megrekedt a BLSZ II-ben.

- Az önkormányzat a füle botját sem mozdítja, bár néhány képviselő már jelezte, hogy furcsaságok történnek a klubnál

A BVSC mindenesetre most sem igazolta, hogy kimagaslik a mezőnyből - hiába van egykori válogatott játékos/volt NB I-es labdarúgó a csapatban. Az igaz, hogy hamar beszorították a foggal-körömmel küzdő KISE-t, de pl. az üres kapuba sem sikerült gólt rúgni. A futball örök igazsága pedig ismét beigazolódott, mert egy teljesen jogos büntetőt a félidő vége előtt a halóba vágott Ráduly, így a hazaiak előnyével mehettek pihenőre a csapatok. Eddigre már kapust kellett cserélniük a kőbányaiaknak - pont az üres kapus esetnél mentett nagyot Károlyi Dávid. Igen, az a Károlyi aki tavaly BLSZ IV-es bajnok volt a BVSC II-vel és még aznap mezőnyjátékosként is pályára lépett.

A színvonalat nem szépítjük: nézhetetlen. Míg jó másfél éve áradoztunk arról, milyen szórakoztató egy ötödosztályú meccs a sok csel, lövés, akció miatt, addig ez mára mind érvényét veszítette. A gyakorlatilag BLSZ IV-ből összeverbuvált KISE esetében ez még hagyján, na de a BVSC-től többet várt volna az egyszeri kibic. (Egy részletesebb tudósítást itt olvashatunk az összecsapásról a Pestifoci jóvoltából)

Az egyenlítés még tíz emberrel is összejött azért - Bükszegi nem felejtett el kimutogatni a kicsiny ellentáborának - de a döntetlent csak a hazaiak ünnepelték.

A lefújás után melegszendvicset majszolva még egyetértettünk abban, hogy a romantika elmúlt, nincs értelme erre időt vesztegetni a jövőben. Ugyanerre a megállapításra jutott Majoros Tomi, aki 10 éves kora óta BVSC-drukker, még a Balzers elleni KEK-mérkőzésen is jelen volt.

Érdekesség, hogy azon a 19 éve, Liechteinsteinben lejátszott találkozón nem csak ő volt jelen, hanem az a Zováth és Bükszegi, akik akkor is és szombaton is a BVSC-t erősítették.

"- Hova járjak ezentúl?" - tárta szét a karját tanácstalanul az ős-vasutas drukker.

Ennyit a TAO-ról. Néhány embernek elvették a játékát, cserébe foci sincs.

Címkék: blsz blasz BVSC


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr211649884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása