Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Németország 23-27 (11-16)

2017.01.13. 20:25 Fradista Utazó

Két nappal az ünnepélyes megnyitó után számunkra is megkezdődött a kézilabda világbajnokság. Első ellenfélként rögtön a regnáló Európa-bajnok Németország válogatottját kaptuk. 

hun_ger.jpg

Fotó: IHF

A mérkőzés (értelemszerűen a németek számára is az első a VB-n) kissé hektikusan kezdődött. Mindkét csapat védelme eléggé lebénult benyomást tett, ennek megfelelően mindkét válogatott sorra harcolta ki a hétmétereseket. Egy nagy különbség mutatkozott: a németek heteseit megadták, a mienket nem. 

Valószínűleg részben ez zavarhatta össze a válogatottat, részben az, hogy Xavier Sabaté szövetségi kapitány érezhetően elkezdett kapkodni, nem igazán tudta, mit és kit is szeretne a pályán látni. Valamint nyilván az sem tett jót, hogy Nagy László az első félidő közepén megsérült, és nem is tudott már visszaállni. Nagy a 36-hoz erősen közeledvén is egyértelműen a csapat vezére, az ő kiesése nem csak a játékból hiányzik, de a fejekben is zavart tud okozni. 

Ezek együttesen vezethettek oda, hogy a félidő utolsó tíz percére teljesen szétesett a magyar csapat játéka. Miután Ancsin Gábor góljával 7-8 volt az állás, sorra hibáztuk el a támadásainkat, dobáltuk a labdákat a német kapusba, Silvio Heinevetterbe, védekezésben pedig részben gyámoltalanok voltunk, részben pedig a hibáninkból fakadóan le tudtak minket indítani. Az ütemkésésből eredő faultokért megítélt hétmétereseket Uwe Gensheimer higgadtan értékesítette (összesen 8/8), ami akkor is szép teljesítmény volna, ha nem tudnánk, hogy a napokban hunyt el az édesapja. 9-16 állásnál nagyon kezdett úgy kinézni, hogy nem csak kikapunk, de meg is aláznak bennünket. 

A szünetben viszont egészen váratlan dolog történt: Sabaté kitalálhatta, hogy is volna működőképes a magyar védelem. A második félidő első negyedórájában összesen két gólt kaptunk. Különösen a német balátlövőkkel szembeni védekezés minősége volt feltűnő: onnét ebben a nagyedórában egyáltalán nem kaptunk gólt, és a meccs maradék részén is csak kettőt. Igaz, ennek megvolt az ára néhány innét ellenünk befújt hétméteres képében, de összességében a beállós és a balátlövő elleni védekezés mindenképpen dicsérendő. 

Németország Európa legnagyobb országa, ahol ráadásul a férfi kézilabda nagy népszerűségnek örvend, kiemelten fontos lenne tehát, hogy minél többen nézhessék a mérkőzéseket. Gondolnánk mi. A jogtulajdonos beIN Sport azonban más következtetésre jutott, és olyan technikai feltételeket írt elő a közvetíteni szándékozó tévécsatornák számára, amelyeket a legalább időnként kézilabdát közvetítő társaságok egyike sem tudott vállalni. A közszolgálati ARD közleménye szerint a beIN feltételeinek csakis minden műsorszóró műholdjuk lecserélésével tudtak volna megfelelni. A két éve a VB-t közvetítő Sky ezúttal nem is pályázott, úgy mondták, túl alacsony volt a nézőszámuk az előző VB-n, így nem éri meg nekik. 

Két internetes műsorszolgáltató is tárgyalt a beINnel, de végül visszaléptek. Amikor már kezdett úgy kinézni, hogy végképp nem lesz legális úton nézhető a világbajnokság, akkor bejelentették, hogy az egyik szponzor, a Deutsche Kreditbank (DKB), megvásárolta a jogokat, és Youtube-csatornáján közvetíti a meccseket. Ez szült néhány humoros megjegyzést (valaki azt feltételezte, a közvetítésben majd azokat a játékosokat fogják dicsérni, akik a DKB-tól vettek fel hitelt), de végül elég sokan kapcsoltak a Youtube-ra, a meccs végét több, mint félmillióan nézték. Mindezt annak ellenére, hogy az első félidőben egy jó negyedórára lekapcsoltatta az adást a beIN valamilyen, éppen most felmerült, jogi probléma miatt. 

hun_ger_youtube.jpg

A szünetben kapust is cseréltünk. Nem teljesen érthető, hogy miért csak akkor, miután Fazekas Nándor az első félidőben csak mutatóban találkozott a labdával. A fordulás után Mikler Rolandnak a feljavult védekezés mögött eleve könnyebb dolga volt, és élt is ezzel a lehetőséggel, több lövést is megfogott. 

Eközben a német védelmet is lebénítottuk, Bánhidi többször is két védőt zárt ki egyszerre, amitől ők elvesztették a ritmust, és megközelítőleg sem tudták a tavalyi Európa-bajnokságon ill. az olimpián a német válogatottól látott nagyon agresszív védekezést megvalósítani. 

A félidő közepére Jamali góljával feljöttünk 18-17-re, azaz ismét nyílttá vált a mérkőzés. Már legalábbis nyíltnak gondolhattuk volna, ha nem ismernénk Xavi Sabatét, aki ugyan jó csapatot, szép játékot tud összerakni, de előbb veszít el negyedóra alatt kilencgólos előnyről egy meccset, mint nyer meg egygólos hátrányból. Ráadásul a múlt heti felkészülési mérkőzéseken is láthattuk, hogy válogatottunk rendszerint elfogyott az utolsó negyedórára. Így aztán sok jóra nem számíthattunk, és valóban, miután közel húsz percen át (15-16 és 21-22 közt) felváltva estek a gólok, az utolsó percekben öt német gólra csak Lékai tudott kétszer válaszolni, más nem talált a kapuba. Különösen itt látszott meg Nagy László hiánya: az addig jól játszó Balogh Zsolt a végjátékban több hibát is vétett. 

A németek a végén elég sokáig támadhattak két gólos előny birtokában, míg végül Ligetvári Patrik ezt megelégelte, és alkarral úgy vágta orrba az egyik németet, hogy a piros lap nem is volt kérdéses. Ráadásul, ha már mindenképpen piros lapot kapsz, ne 28 másodperccel a vége előtt tegyed, mert ekkor már az új szabályok értelmében mindképpen egy hétméterest is kell ítélni. Ezzel az utolsó utáni reményeink is elszállhattak. 

Összességében az Európa-bajnok ellen, némi játékvezetői ellenszélben játszva, négygólos vereség nem volna rossz, a mérkőzést látva mégis csalódottak lehetünk, ezt a meccset akár meg is lehetett volna nyerni. 

A továbbjutás így sem forog kockán, a csoportban hat csapat szerepel, és négyen továbbjutnak, Fehéroroszország, Szaúd-Arábia és Chile legyőzése pedig nem jelenthet nehézséget. A második mérkőzésen abonban egyelőre nem ők, hanem Horvátország válogatottja következik, szombaton 20:45-ös kezdettel, a találkozót az Sport 1 televízió közvetíti. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr412123723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása