Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 33. forduló

2017.02.07. 16:14 maribor_

 1981. június 13., Június második szombatja.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_headlines.jpgA magyarországi mozik vetíteni kezdik a Kóma című amerikai filmet

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

június 11.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli, a Minisztertanács ülést tartott. Tudomásul vette Lázár György miniszterelnök tájékoztatóját Lubomír Strougalnak, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság szövetségi kormánya elnökének magyarországi baráti látogatásáról. A Minisztertanács a munkaügyi miniszter, a pénzügyminiszter és a Szakszervezetek Országos Tanácsa előterjesztése alapján módosította a nyugdíjak és egyéb rendszeres ellátások évenkénti minimális emelésének mértékét, és határozott a házastársi pótlék összegének felemeléséről.

A Minisztertanács felhatalmazta a Magyar Távirati Irodát az alábbiak közlésére: "A Magyar Népköztársaság kormánya és népe mély megdöbbenéssel és felháborodással értesült Izrael légi erejének az Iraki Köztársaság fővárosa elleni támadásáról. Ez a gátlástalan terrorakció egy szuverén ország ellen a nemzetközi jog cinikus és durva megsértése. Különösen elgondolkoztató, hogy a terrortámadást az az Izrael követte el, amely nyilvánvaló okokból nem csatlakozott a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez, s a támadás olyan állam békés célokat szolgáló létesítménye ellen irányult, amely aláírta ezt az egyezményt. Az izraeli terrortámadás mindenki számára világossá teszi, milyen erők fenyegetik valójában a közel és közép-keleti térség, valamint a világ biztonságát. A Magyar Népköztársaság kormánya és a magyar nép - együtt a világ békeszerető erőivel - mélységesen elítéli az izraeli kormány agresszióját és kihívását. Szolidaritását fejezi ki az Iraki Köztársasággal és népével, valamint az Izrael agresszív politikájával szembeszegülő arab népekkel".

A magyarországi mozik vetíteni kezdik a Kóma című amerikai filmet és a Sivatagi Show című dél-afrikai természetfilm-vígjátékot.

A Sivatagi show egy szenzációs felvételekben bővelkedő, furcsán szerkesztett természetfilm, amely Afrika különböző területeinek állatvilágát mutatja be. Megismerkedhetünk a Kalahári és a Namíb-sivatagban élő állatokkal és különleges szokásaikkal. Tanulmányozhatjuk viselkedésüket, humoros képeket láthatunk mindennapi életükről, és küzdelmükről a fennmaradásért vívott harcban.

S persze mindezt Uys különleges, ironikus, sőt néha cinikus látásmódjával. A film alkotója nem ismeretlen a magyar nézők előtt, nemrégiben láthattuk tőle Az istenek a fejükre estek című filmvígjátékot is.

Genfben megnyílt a leszerelési bizottság ez évi nyári ülésszaka. A bizottság soros elnökévé dr. Kőmíves Imre nagykövetet, hazánk genfi állandó ENSZ-képviselőjét választották.

Rendőri és katonai egységek nagy erőkkel kutatnak Belfastban és szerte Észak-Írországban a Rumlin Road-i börtönből délután megszökött nyolc IRA-tag után, egyelőre még semmi hír a foglyokról. A rendőrség útakadályokat állított fel Belfast környékén és az ír határ mentén. Nyomoznak Belfast katolikus negyedében, és átkutatják az IRA-val rokonszenvezők házait is. A hatóságok megfigyelés alatt tartják a repülőtereket, a kikötőket és a pályaudvarokat. IRA-források szerint a szökevények biztos helyen vannak. A szökés akkor történt, miután a nyolc fogoly visszatért a Belfast központjában levő börtönnel szembeni bírósági épületből. A bíróságot a fegyházzal egy földalatti folyosó köti össze. Az IRA nyilatkozata szerint mind a nyolc fogoly ekkor egyszerre találkozott ügyvédeivel. Egyikük egy korábban a börtönbe becsempészett fegyverrel sakkban tartott 10 börtönőrt és az ügyvédeket. Két őrt levetkőztettek és ruhájukat két IRA-tag öltötte magára. 

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_belfast.jpgA belfasti börtön bejárata, ahonnan a foglyok megszöktek

Ezután a foglyok két csoportban, a börtönőröket túszként maguk előtt tolva közelítették meg a mintegy 100 méterre levő főbejáratot. A szökevényeket a börtön bejáratánál két autó várta. Az első csoport minden baj nélkül kereket oldott, a másodikra azonban tüzet nyitottak a rendőrök. Rövid tűzharc után a szökevényeik beugrottak a másik kocsiba, és elmenekültek. Sebesülés nem történt, a második autót azonban találat érte. A járművet a rendőrség a nyomozás során később elhagyatva megtalálta. A brit észak-írországi ügyek minisztériuma szóvivője szerint a szökést percről percre megtervezték. A szökevények Belfast jórészt katolikusok lakta nyugati negyedének irányában tűntek el. A szóvivő szerint az IRA-akció során két börtönőr megsebesült. Egyikük fejsérüléssel rövid kórházi ápolásba szorult. A hatóságok azután is nyomoznak, hogyan sikerült az erős őrizet mellett a lőfegyvereket a börtönbe becsempészni.

Az Egyesült Államok Lengyelország belügyeibe történő beavatkozással vádolta meg a Szovjetuniót. A nyilatkozatot a ­Külügyminisztérium tette közzé, válaszul a szovjet vezetés június 5-i levelére a LEMP Központi Bizottságának. A ­dokumentum elítélte a szovjet levél fenyegető hangvételét, amely ellentétes a nemzetközi normákkal.

Súlyos vonatszerencsétlenség történt délután az NDK-ban. Erfurt közelében kisiklott a Düsseldorf és Karl-Marx-Stadt között közlekedő nemzetközi gyorsvonat hét kocsija. A szerencsétlenségnél tizenketten meghaltak, huszonöt súlyos sebesültet kórházba szállítottak.

Földrengés rázta meg Iránnak a fővárostól mintegy 800 kilométerre délkeletre fekvő Kerrnan tartományát. A 300 ezer lakosú tartományi székhely feltehetőleg nagyobb károkat szenvedett. Az első becslések szerint mintegy háromezer embert temettek maguk alá a romok, a térségbe mentőosztagok és helikopterek indultak.

Ismét az angol olimpiai bajnok, Sebastian Coe volt a főszereplő a firenzei nemzetközi atlétikai versenyen. A moszkvai győztes sportoló a 800 méteres síkfutásban 1:41,72 percre javította saját - 1979. július 5-én Oslóban elért - 1:42,33 perces világrekordját. A firenzei stadion 8000 nézője érthetően óriási ünneplésben részesítette Coe-t, aki szinte konkurens nélkül futott, mögötte a második helyezett jugoszláv Zibitics ideje 1:47,41 volt.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_sebastian_coe.jpgSebastian Coe a célban - világcsúccsal

június 12.

A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Alhadzsi Shehu Shagari, a Nigériai Szövetségi Köztársaság elnöke és kísérete programját vidéki látogatással kezdte: felkereste a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátot. Magas rangú vendégeinket útjukra elkísérte Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke is.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_babolna.jpgA nigériai vendégek Losonczi Pál és Burgert Róbert kíséretében a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátban

Bábolnán Váncsa Jenő mezőgazsági és élelmezésügyi miniszter fogadta a vendégeket, majd a kombinát művelődési házában Burgert Róbert vezérigazgató adott tájékoztatást a főképpen baromfitenyésztéséről és iparszerű növénytermesztési rendszereiről ismert, mintegy 5600 dolgozót foglalkoztató mezőgazdasági kombinát munkájáról.

A Művelődési Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, valamint az Országos Testnevelési és Sporthivatal 1980. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló jelentést tárgyalta meg pénteken az országgyűlés kulturális bizottsága a Parlamentben.

Az egy héttel rövidebbre vállalt határidőre, a csúcsforgalom kezdetére befejezték a felújítást a Betonútépítő Vállalat dolgozói az 1-es számú főút Törökbálint-Tatabánya közötti szakaszán, amelyet átadtak a forgalomnak; az autósok ezután már, nem kényszerülnek a bicskei terelőútra.

Jubileumi ünnepséget rendeztek pénteken a Balatonfüredi Hajógyár alapításának 100. évfordulója alkalmából. Szép János vezérigazgató ünnepi beszédét követően Gábor András ipari miniszterhelyettes adott át kitüntetéseket.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke pénteken Moszkvában fogadta Olof Palimét, a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt elnökét, aki az általa létrehozott, leszerelési és biztonsági kérdésekkel foglalkozó nemzetközi bizottság soros ülése alkalmából tartózkodik a szovjet fővárosban.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_brezsnyev_palme.jpgLeonyid Brezsnyev fogadja Olof Palmét a Kremlben

A Koppenhágai Kongresszuson elfogadják Genscher kezdeményezését az Európai Unió létrehozásáról. A kongresszus főbb kérdései: a lengyelországi helyzet, az Európai Közösség regionális alapja, munkanélküliség a fiatalok és a nők között, nemzetközi környezetvédelem és az EK külpolitikája. A korábbi alelnököt, a holland Willy De Clercqet választják elnöknek az Európai Bizottság elnökének kinevezett Gaston Thorn helyére.

A Szolidaritás varsói tagozata bejelentette, a szejm illetékes bizottsága hivatalosan az államtanácshoz folyamodott, hogy az kegyelmezzen meg az 1971-ben bombamerénylet elkövetése miatt jogerősen 25 évi börtönbüntetésre ítélt két Kowalczyk testvérnek, és bocsássa őket szabadon. Kowalczykék bombájukkal egy iskolaépületet döntöttek romba. A Szolidaritás szóvivői kampányt folytattak a Kowalczyk testvérek szabadon bocsátásáért. Egy héttel ezelőtt a lengyel legfelsőbb bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásban levő Leszek Moczulski és három társa szabadon bocsátását. Moczulskiék perének tárgyalását a varsói vajdasági bíróság június 15-re tűzte ki, az ügyészség azért emelt vádat ellenük, mert illegális szervezetet hoztak létre, amelynek célja a lengyel alkotmányos rend erőszak útján való megdöntése, Lengyelország védelmi erejének gyengítése és a szocialista országokhoz fűződő szövetségének felszámolása volt. Mint a lengyel sajtóban közzétett dokumentumok is bizonyítják, a szervezet, amelynek a Független Lengyelország Konföderációja nevet adták, együttműködött nyugati felforgató központokkal, azoktól anyagi és technikai segítséget kapott, és bizalmas információkat bocsátott azok rendelkezésére.

Az amerikai képviselőház nagy szótöbbséggel elvetette azt az indítványt, hogy az energiaügyi minisztérium ne használhasson fel pénzt a neutronfegyver kifejlesztésére, azaz állítsák le az ezzel a pusztító hatású fegyverrel kapcsolatos kísérleteket.

június 13. 

Cheysson francia külügyminiszter madridi villámlátogatásakor együttműködést ígért az ETA-terrorizmus elleni harcban, és támogatást helyezett kilátásba Spanyolország tervezett NATO-belépéséhez.

Londonban egy fiatalember vaktölténnyel több lövést adott le II. Erzsébet királynőre. A királynő sértetlen maradt.

II. Erzsébet angol királynő a születésnapja alkalmából szokásos katonai parádé színhelyére tartott lovon, amikor az út mentén felsorakozott tömegből egy fiatalember riasztópisztolyból több lövést adott le vaktölténnyel az uralkodó irányába.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_merenylet.jpgA lövések eldördülte után azonnal rendőrök vetik magukat Marcus Simon Sarjeant, 17 éves, foglalkozás nélküli, folkestone-i lakosra, aki a lövéseket leadta

New Yorkban Irak kérésére összeült a Biztonsági Tanács az izraeli támadás kivizsgálására.  

június 14.

Megkezdődött a városligeti tó feltöltése. 32 ezer köbméter vizet engednek a csónakázásra is alkalmas mesterséges tóba. A vízszint négy éjszaka alatt éri el a megfelelő magasságot, a jövő hét végétől már lehet csónakázni.

Csúcsteljesítményt ért el az Aknamélyítő Vállalat mecseki körzetében dolgozó Ady Endre szocialista brigád: a Mecseki Ércbányák IV-es üzemében 35 métert haladtak előre egy hónap alatta 4/13-as, úgynevezett vakakna mélyítésében. Az újonnan kihajtott vakakna az épülő új mecseki ércbánya része.

A Duna-kanyarban, Dömösön adták, a Mahart új személyszállító hajóját, amelyet Dömös névre kereszteltek. A szovjet gyártmányú vízi jármű a főváros és Esztergom között jár majd.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_domos.jpgÚtjára indul az új hajó

A francia országos képviselőválasztások első fordulója a baloldal nagyarányú előretörését eredményezte. Előzetes adatok szerint a baloldali pártok az összes szavazatoknak 55,7 százalékát szerezték meg, viszont a jobboldal két nagy pártja, az RPR és az UDF a szavazatokból csak 40 százalékkal részesedik. A jobboldal ilyen arányú vereségére még nem volt példa a Francia Köztársaság történetében. A kétfordulós szavazás első vasárnapján 156 képviselői hely sorsa dőlt el.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_mitterrand.jpgMitterrand elnök leadja szavazatát

Az eredmények a Szocialista Párt minden várakozást felülmúló szavazati arányát mutatják: a szocialisták egymaguk megszerezték a szavazatok 37,5 százalékát, a baloldali radikálisokéval együtt 39 százalékát. Ez a szavazások második fordulójára kivetítve azt jelenti, hogy a kommunisták szavazatai nélkül is, valószínűleg abszolút többséget érnek el a parlamentben.

Rögtönítélő bíráskodást rendelt el Zia ul-Hak elnök Pakisztánban az „agitációval” vagy „felforgatással” vádolt személyekkel szemben. Ennek értelmében börtönnel, bírsággal és megkorbácsolással büntethetik nemcsak az állami tisztviselőket, hanem az állami tulajdonban levő vállalatok, bankok alkalmazottait is. Az intézkedést a pakisztáni lapok az állami légitársaság alkalmazottainak munkalassító sztrájkjával hozzák összefüggésbe, amelyet ily módon akar letörni a kormányzat. Az utóbbi időszakban fokozódott az ellenállás az országban Zia ul-Hak elnök katonai kormányzata ellen.

Befejezte Moszkvában tanácskozását az a nemzetközi független bizottság, amelyet tavaly szeptemberben Olof Palme egykori svéd miniszterelnök hozott létre, és amely azóta a leszerelés és a biztonság kérdéseivel foglalkozik.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_enyhules.jpgGeorgij Arbatov szovjet akadémikus (balról) és Egon Bahr nyugatnémet politikus (jobbról) a sajtóértekezleten

Az ismert politikusokból, neves közéleti személyiségekből álló bizottság - amelynek elnökét, Olof Palmét az ülés előtt fogadta Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára is - ezúttal a rakétaelhárító rendszerekről megkötött szovjet-amerikai szerződés megőrzése mellett szállt síkra.

Délután ismeretlen tettesek meggyalázták a Lublin főterén álló szovjet hősi emlékművet: festékkel leöntötték és összekenték az emlékmű talapzatán levő feliratot. Az utóbbi hetekben ez volt a harmadik hasonló eset Lengyelországban. Az emlékmű-meggyalázásra néhány órával a lublini városi pártértekezlet után került sor, amelyen nagy hangsúlyt kapott Lengyelországnak a Szovjetunióhoz fűződő szövetsége, és élesen elítélték a szovjetellenes hangulat keltésére irányuló próbálkozásokat.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 33. fordulóját!  

Ferencváros – Pécsi MSC
Csak a bajnokjelölt győzhet. Bár a kötelezőket hozni a legnehezebb. Mindenesetre az Üllői úton felkészültek a bajnoki cím ünneplésére.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_bajnok_a_ferencvaros.jpgBajnok a Ferencváros!

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_9.jpg

A Képes Sport címlapján.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_7.jpgNyilasi első, a Ferencváros második gólja következik: Pogány ívelte kapu elé a labdát, Rab magasra ugrott, ezzel megzavarta a pécsieket, a ferencvárosi középpályás hátulról érkezett és Katzirz hálójába fejelt

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_2.jpgKommentár nélkül (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_4.jpgNyilasi első gólja... (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_3.jpg...és gólöröme (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_12.jpgVariációk ugyanarra a témára 1: ugyanez a gól egy másik szögből

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_5.jpgNyilasi második góljánál a labda útban a kapu felé (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_13.jpgVariációk ugyanarra a témára 2: ugyanez a gól egy másik szögből

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_8.jpgAz öröm pillanatai az Üllői úton. Bajnok lett a Ferencváros, és Nyilasi újabb két gólt lőtt. A képen Jancsika és Nyilasi

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_10.jpgJancsika, aki jobbhátvéd poszton beverekedte magát az együttesbe, egyre érettebb teljesítményt nyújtva hívta fel magára
a figyelmet

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_11.jpgMörtel, a ferencvárosiak tavasszal igazolt rendkívül tehetséges csatára Dárday és Brezniczky között továbbítja a labdát

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_14.jpgAz ünneplő tömeg a bajnokcsapat szélsőjét, Pogány Lászlót vállon viszi le a pályáról

A jelen állás szerint Nyilasi Tibor - Aranycipő!

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_6_1.jpg

Kaposvári Rákóczi – Vasas
A Vasas még nem adta fel reményeit, ezért bizonyos, hogy mindent megtesz győzelméért a sanyarú sorsú Kaposvárral szemben, erre egyébként minden lehetősége adott.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_kaposvari_rakoczi_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_kaposvari_rakoczi_vasas_2.jpgBékéi a mezőny legjobbja nehéz helyzetben tisztáz Híres elől

Nyíregyháza – Bp. Honvéd
A vendégegyüttes legutóbb a Videoton ellen igazolta küzdőkedvét, ám ismerve a hazai csapat erényeit, könnyen lehet döntetlen. A találkozón búcsúztatják Buús Györgyöt, a nyíregyháziak 34 éves kapusát, aki 123 NB I-es találkozón szerepelt. A vendégeknél nem játszhat Kozma, aki a Videoton ellen húzódást szenvedett, Pál került a csapatba.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_nyiregyhaza_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_nyiregyhaza_bp_honved_2.jpgCzakó István, a városi tanács elnökhelyettese köszöntötte a búcsúzó Buús Györgyöt

Ú. Dózsa – Diósgyőri VTK
Papírforma szerint az Ú. Dózsa sokkal egységesebb csapat, mint a DVTK, így a reális tipp lehet a hazai győzelem. A hazaiak játékmesterüket, Tóth Andrást nélkülözik majd a diósgyőriek ellen sérülése miatt, és nem játszik Dunai sem.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_u_dozsa_diosgyori_vtk.jpg

A vendégek úgy készültek, hogy ma délután bebiztosítják a bennmaradásukat.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_u_dozsa_diosgyori_vtk_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_u_dozsa_diosgyori_vtk_3.jpgTörőcsik és Szántó csatája

Rába ETO – Dunaújváros
A Vasastól elszenvedett megsemmisítő vereség után a Rába bizonyítani szeretné, hogy ez csupán kisiklás volt. Ha így történik, az viszont a vendégek "életébe" fog kerülni. Alapos változások történtek a Fáy utcában súlyos vereséget szenvedett Rába ETO összeállításában. Kovács Imre vezető edző kihagyta a kezdő csapatból Pallát és Glázert, Magyarra és Milére pedig sérülés miatt nem számíthat. Kiss, SzíjjártóFűzi és Gyurmánczy került a csapatba.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_raba_eto_dunaujvaros.jpg

Videoton – MTK-VM
A „Vidi” ezen a találkozón csak a gólkülönbségen töprenghet, hiszen folytatja harcát a Tatabányával. Ha bejön a papírforma, megpecsételődik a vendégek sorsa. A Videotonból hiányzik majd Baranyi, aki Kispesten szerdán második sárga lapját kapta. Továbbra is sérült Csongrádi, Szabó helyett pedig Nagy Tibor játszik középcsatárt.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_videoton_mtk_vm.jpg

Egy kiesés margójára.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_videoton_mtk_vm_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_videoton_mtk_vm_3.jpgSzékesfehérvárott megpecsételődött az MTK-VM sorsa, Nagy Tibor Kovács és Varga között viszi el a labdát

Csepel – Tatabánya
A tavaszi sikercsapat Tatabánya legalább egy pontban mindenképpen reménykedhet, de valószínűbb a győzelme.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_csepel_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_csepel_tatabanya_2.jpgLakatos a védelem irányításában ezúttal is jeleskedett

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_csepel_tatabanya_3.jpgCsapó lendületből viszi el a labdát Kelemen mellett

Debreceni MVSC – Volán
Szívós csapat a vendégegyüttes, de most nem valószínű, hogy babér terem számára, a debrecenieknek nagyon fáj a tatabányaiaktól elszenvedett vereség, így két pontra törekszenek.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_debreceni_mvsc_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_debreceni_mvsc_volan_2.jpgKerekes, aki két góljával örvendeztette meg a debreceni közönséget, Márkus és Sebők mellett viszi el a labdát

Zalaegerszegi TE – Békéscsaba
Elképzelhető a pontosztozkodás, az egerszegieket a hazai pálya előnye segíti, a Békéscsaba viszont jobb csapat. Sok a sérült Békéscsabán. Bizonyos, hogy az együttes három kulcsjátékosa, Kerekes, Királyvári és Rabcsák nem lép pályára Zalaegerszegen, de nagy valószínűség szerint Pásztor sem játszik.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_zalaegerszegi_te_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_zalaegerszegi_te_bekescsaba_2.jpgTakács, a ZTE reménysége (sötét mez) tör a kapura, de a csabai kapus Hanyecz, kivetődéssel tisztáz

A mérkőzések után lássuk a 33. forduló válogatottjait! Ismét egy érdekes helyzet, hogy a sok jó teljesítmény mellett két olyan kapus került a legjobbak közé, akiknek csapatai a kiesés elkerülésében érintettek. Választásunk - csak úgy, mint négy fordulóval ezelőtt - a Kaposvári Rákóczi hálóőrére esett, így Békei Vilmos lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén Nyilasi növelte előnyét az üldözőkkel szemben, így a gólkirályi cím és a labdarúgó Európai Aranycipő gyakorlatilag elvehetetlen tőle. Duplájával a debreceni Kerekes György feljött a harmadik helyre.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_gollovolista.jpg

ARANYCIPŐ ’81

1. Nyilasi Tibor (FTC) a magyar bajnokság 33. fordulója után 30 gól
2. Kari-Heinz Rummenigge (Bayern München) az NSZK-bajnokság vége, vagyis 34 forduló után 29 gól
3. Andrzej Szarmach (Stal Mielec, majd Auxerre) a francia bajnokság vége, vagyis 38 forduló után 28 gól

EZÜSTÖK, BRONZOK

Az első alkalommal 1968-ban kihirdetett európai góllövő-versenyben az esztendők során több honi focista járt szép sikerrel. Íme, a magyarok eddigi szerzeményei, azaz második és harmadik helyezéseik:

1968 Ezüstcipő Dunai II Antal (Ú. Dózsa) 36 gól
1969 Bronzcipő Dunai II Antal 31 gól
1977 Ezüstcipő Váradi Béla (Vasas) 36 gól
1979 Ezüstcipő Fekete László (Újpesti Dózsa) 31 gól
1980 Ezüstcipő Fazekas László (Újpesti Dózsa) 36 gól

A tabella élén úgy áll a Ferencváros az élen, hogy már bajnok, a hátralévő, utolsó fordulótól függetlenül. A Vasas már csak gólkülönbséggel áll a Tatabánya előtt a második helyen. A középmezőny fordulók óta bebetonozódott, viszont eldőlt, hogy az MTK-VM és a Dunaújváros jövőre a másodosztályban folytatják. Egy kérdés marad az utolsó fordulóra, mégpedig, hogy a Kaposvár, vagy a Diósgyőr követi őket.
idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_tabella.jpg

Legvégül, szokás szerint,  tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A bajnoki címek eldőltek már korábban, igazi kérdés csak a kiesők kiléte.

A Haladás visszakerülése nagy örömet keltett, de az NB I-et már vártuk is a gárdától, az első helyen kívül minden más helyezés nagy csalódást okozott volna, - mondta Török Péter, a klub ügyvezető elnöke -. A két évvel ezelőtti NB I-es gárdára már szinte rá sem lehet ismerni, sokan elmentek. Új játékosok jöttek a helyükre. Az 1980/81-es idény előtt döntő változást jelentett, hogy Palicskó Tibor vette át a csapat szakmai irányítását, és olyan játékosokat igazoltunk, akik nemcsak képességekben, hanem győzni akarásban, a kollektíva formálásában komoly pluszt jelentettek. Eredményünk titka, ha egyáltalán titokról lehet beszélni, jó edző, jó csapat, jó szellem. Ez utóbbiról csak aranyit, hogy eleinte az egyesület, a szakosztály kezdeményezett közös összejöveteleket, később már a játékosok hívták meg a vezetőket. - A gárdát idény előtt és idény közben is erősítettük - folytatta az elnök -. Idény közben két korábbi játékosunk, Kulcsár és Szabó visszahozatala nagyon jó húzás volt. Természetesen, szükséges további erősítés is, reméljük, lehetőség nyílik majd erre. Amikor kiestünk, sok játékosunkat elvittek, bízunk abban, hogy a megfelelő minőségi erősítésre nekünk is lehetőségünk lesz. Új edzőt is szerződtetnünk kell. Palicskó Tibor, akinek tevékenységével maximálisan elégedettek vagyunk, a feljutással teljesítette, amit vállalt. Így korábbi megegyezés alapján megválik a Haladástól. A tárgyalásokat már megkezdtük az új vezető edző szerződtetéséről.

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_33_fordulo_nb_ii_5.jpgBp. Spartacus-Ganz-MÁVAG 2-1. Nagy S. támadja a mávagos Erdélyi kapuját

Az NB I. csapatai sokat nem pihenhetnek majd, következő szerdán a 34., utolsó forduló következik, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd – Ú. Dózsa
Vasas – Nyíregyháza
Csepel – Debreceni MVSC
Volán  Békéscsaba
Tatabánya – Videoton
Diósgyőri VTK – Rába ETO
Dunaújváros – MTK-VM
Kaposvári Rákóczi – Ferencváros
Pécsi MSC – Zalaegerszegi TE

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5712130145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2017.02.07. 18:26:27

Ha egymillió forintos kérdésként nekem szegeznék, hogy a britek ott voltak-e a Moszkvai Olimpián tuti nemmel válaszolok....mostanáig.

maribor_ 2017.02.07. 18:50:25

@Millerdraft: Most kimesz szepen a Kapszi 80/81 fooldalara es elolvasod a Bevezetot.

Millerdraft 2017.02.07. 18:52:33

Tudtam, hogy valami ilyennel vágsz vissza.

!CSABEE! 2017.02.07. 20:30:22

Erről a nagy Lakatos-képről eszembe jutott, hogy anno akárhány Vasas-Tatabánya-meccsen láttam, minden alkalommal akkora tanár volt a pali, mint Beckenbauer.
Levegőben verhetetlen volt, nem vagdosta ki a labdákat, hanem kihozta és lepasszolta, valamint elképesztő jó becsúszásai voltak.
Csak kíváncsiságból rákerestem, és kiderült, hogy nem volt válogatott...
Nekem ez olyan meglepő, mint hogy a Vidis Szabó József sem..

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.02.07. 23:20:28

A Crumlin Road-i Börtönt meglátogattuk néhányan a belfasti meccs előtt 1.5 éve (1.5 éve? Te jó Isten) Szerintem a történetéről könyveket lehetne írni. Ha ezt az írást a meccs előtt tudták volna olvasni, biztos, hogy sokkal több magyar szurkoló ment volna el oda. Mindenesetre jó látni, hogy egyre többen mennek pár napos "City Breakre" egy-egy nemzetközi meccs alkalmából, akik a meccsen a túl a városra is kiváncsiak.

Tököm Állat 2017.02.08. 00:27:59

@Millerdraft: Nyugi.Én meg a telt ház volt-e a Fradi bajnokavatóján címűnél buktam volna..

maribor_ 2017.02.08. 07:12:26

@!CSABEE!: Tobbszoros ifi es U valogatott volt Lakatos.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2017.02.08. 09:25:13

@Millerdraft: Nemár! AZ egész olimpia egyik legnagyobb sztorija Ovett és Coe versenyfutásáról szólt. Aztán szépen elosztották egymás között, egyik nyerte a 800-at, a másik az 1500-at

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2017.02.08. 09:25:47

@Tököm Állat: Ezt mondjuk nem is értem. miért nem volt tele a stadion, vajon?

maribor_ 2017.02.08. 09:26:51

@eMTé: És egymás számait nyerték keresztbe.

Millerdraft 2017.02.08. 17:16:55

Dr Koch már 81-ben ott volt a Fradiban. Mondjuk ez is meglepett.

Tököm Állat 2017.02.09. 08:20:36

@maribor_: Ifjúnál is ifjúbb titánként került a csapathoz.Mielőtt később Dr.Kochként visszatért,talán már vissza is volt vonulva.Állandóan sérülésekkel küszködött :(

maribor_ 2017.02.09. 09:00:31

@Tököm Állat: A porcelánlábúságára emlékszem. Azért játszott állandóan letűrt sportszárral, mert valami gyulladás volt az izmaiban és egész egyszerűen már a felhúzott szártól is fájtak a lábai.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.19. 17:17:55

Kint voltam a bajnoki címet véglegesítő meccsen, utána meg bent rohangáltunk a pályán! :)
Kár, hogy Nyilasi végül mégsem lett aranycipős, mert valami balkáni figura az utolsó meccsein lőtt egy csomó gólt...
süti beállítások módosítása