Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1980/81

2015.08.20. 12:54 maribor_

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1980/81-es bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Bevezetés
Beharangozónkban politikai, társadalmi és kulturális korrajzot olvashatnak 1980-ról. Bemutatjuk a sport külföldi és hazai legfontosabb eseményeit. Kicsit visszatekintünk az előző bajnoki idényre, de csak azért, hogy megismerjük az akkori erőviszonyokat. És bemutatjuk a főszereplőket, a 18 első osztályú csapatot.

Időkapszula: NB I. 1980/81 1. forduló
És akkor megkezdődött, amire egész nyáron vártunk! Bombameglepetések már a nyitányon, mindhárom újonc (Csepel, Kaposvár és Nyíregyháza) győzelemmel kezd, az Újpesti Dózsa történelmi vereséget szenved Debrecenben, a Ferencváros pedig, többek közt Nyilasi Tibor parádés játékával, hazai pályán valósággal kiüti ellenfelét.

Időkapszula: NB I. 1980/81 2. forduló
A tabellát 100 százalékosan vezeti az újonc Kaposvár, sőt a góllövőlistát is kaposvári vezeti. A Dózsának is megvan az első győzelme. A Diósgyőri VTK az egyetlen pont nélküli csapat.

Időkapszula: NB I. 1980/81 3. forduló
Az eddigi éllovas, az újonc Kaposvár négy helyet zuhant vereségével. A vezetést, igaz, csak gólkülönbséggel, a Fradi vette át, a Vasassal a nyakában. A DVTK továbbra is pont nélkül szerénykedik az utolsó helyen. A Honvéd nyolcat rúgott BEK selejtezőn máltai ellenfelének, A forduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte keretét a svédek ellen.

Időkapszula: NB I. 1980/81 4. forduló
A válogatott a svédeket fogadta a Népstadionban, a Diósgyőr Skóciában járt KEK-selejtezőn. Idény közben igazolt a Ferencváros és az Újpesti Dózsa. Élre ugrott a Vasas, rajtuk kívül őrzi még veretlenségét a Békéscsaba és a Budapesti Honvéd is. Továbbra is nyeretlen az MTK-VM, a Zalaegerszegi TE és a Diósgyőri VTK is. Utóbbi még pontot sem szerzett. És már az NB II-ben sincs veretlen csapat.

Időkapszula: NB I. 1980/81 5. forduló
Felkészülési meccsen kikapunk a Szovjetuniótól a Népstadionban, őrzi veretlenségét a Vasas és a Békéscsaba is és vezetik a tabellát, és miután a Rába ETO és a Fradi megosztoztak a pontokon, együtt tapadnak rájuk. Az újoncok közül a Nyíregyháza különösen jól szerepel eddig, a Debrecennel egyetemben csak gólkülönbséggel szakadnak le a dobogóról. Megszerezte első győzelmét az MTK-VM, így már csak a ZTE és a DVTK állnak nyeretlenül. Utóbbi csapat továbbra is pont nélküli.

Időkapszula: NB I. 1980/81 6. forduló
Csonka szerdai forduló, a Honvéd és a Diósgyőr nemzetközi kupameccset játszik, előbb továbbjut a BEK-selejtezőben, utóbbi nem jut a KEK főtáblára. A többi csapat mérkőzései után őrzi veretlenségét a Vasas és vezeti továbbra is a tabellát. Nyert az FTC, a Nyíregyháza és a Videoton is, ezzel nagyon szorossá téve az üldözőbolyt. Továbbra is nyeretlen a Zete, a tabella legalján pedig a pont nélküli DVTK áll. Az NB II-es csapatok ezúttal pihentek, nem volt hétközi forduló.

Időkapszula: NB I. 1980/81 7. forduló
Elvesztette veretlenségét a Vasas is a Fradi ellen, így már a zöld-fehérek állnak a tabella elején. Fantasztikusan szerepel a Nyíregyháza is, győzelmükkel ők is megelőzték az angyalföldieket, akik lecsúsztak a dobogó legalsó fokára. Mögöttük igen szoros a tömörülés, a Videoton csak gólkülönbséggel szorul le a dobogóról, további három csapat, a Tatabánya, a Kaposvár és a Békéscsaba, pedig csak 1 ponttal van lemaradva a 3. helytől. Döntetlenjével visszazuhant a Dózsa a táblázat második felébe. Megszerezte első győzelmét a Zete és első pontját a DVTK, de egyikük sem tudott előrébb lépni. Az NB II-ben Keleten az Ózdi Kohász, Nyugaton a Komlói Bányász vette át a vezetést.

Időkapszula: NB I. 1980/81 8. forduló
A tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti, a gólkülönbsége is egészen kiváló, legtöbb gólt is ők szerezték. Győzelmével a Videoton áll a második helyen, veresége miatt a Nyíregyháza lecsúszott a dobogó harmadik fokára. Ebben a szezonban az Újpesti Dózsa még nem állt ilyen jó helyen. Az addig veretlen és a listát vezető Vasas zsinórban második vereségét szenvedte el, így már csak a hatodik. Megszerezte első győzelmét a DVTK így elmozdultak az utolsó helyről, vereségével az MTK-VM már kieső helyen áll. Az NB II-ben az összes csapat közül már csak a Haladás őrzi veretlenségét.

Időkapszula: NB I. 1980/81 9. forduló
A BEK-ben Sporting Lisboa-Bp. Honvéd, az UEFA Kupában Vasas-Boavista és Újpesti Dózsa-Real Sociedad. Felkészülés mérkőzésen Magyarország-Spanyolország. A bajnokságban a tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti, előnye azonban már két pontos az őt üldözőkkel szemben. Az eddigi 2. helyezett Videoton vereségével az 5. helyre csúszott vissza, amúgy is nagyon átrendeződött a Fradit üldöző élboly. Ismét a Nyíregyháza állt vissza az ezüstérmes helyre.Kettejüket a Tatabánya, a Vasas és a Videoton követi azonos pontszámmal. És előbbi csapat pont a mai gólzáporos győzelmének köszönheti, hogy gólkülönbségük miatt hármójuk közül ők állhatnak a dobogó legalsó fokán. A kiesőzónában a DVTK pontban beérte az MTK-VM-et, sőt meg is előzte. A tabellát továbbra is a Dunaújvárosi Kohász zárja, ellenére a mai bravúros győzelmüknek.

Időkapszula: NB I. 1980/81 10. forduló
Visszavágók a nemzetközi kupákban, továbbjut a Honvéd, kiesik a Dózsa és a Vasas is. Felkészülési meccsen kikap válogatottunk a Praterban. A bajnokságban a tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti, de döntetlenje miatt előnye egy ponttal csökkent az őket követő Nyíregyháza előtt. Idegenbeli győzelmével a Vasas visszafoglalta a harmadik helyet. Az élmezőny rangsorát azonban a Bp. Honvéd jócskán átrendezheti, ha majd lejátssza az elmaradt mérkőzéseit. Látványos a DVTK és a ZTE feltámadása és menekülése a kiesési zóna környékéről. Az NB II-ben már a 11. játéknapon vannak túl a csapatok. A Keleti csoportban a Szolnoki MÁV MTE vette át a vezetést, a Közép csoportban az újonc szegedi DÉLÉP SC folytatja remek szereplését, újabb győzelmével már a második helyen áll. Nyugaton a Komló vezeti a tabellát.

Időkapszula: NB I. 1980/81 11. forduló
A Honvéd hétközi győzelmével alaposan átrajzolta a tabellát, hiszen négy helyezést ugrott előre. 24 év után játszottak újra Fradi-Dózsát az Üllői úton. A forduló után a tabella élén három azonos pontszámú csapatot találunk, még mindig a Ferencváros az első, veresége ellenére. Pontban utolérte a Fradit a Vasas és a Nyíregyháza is. A Honvéd tartja a hét közben megszerzett negyedik helyét, ugyanannyi ponttal, mint az őket követő Videoton. Üllői úti győzelmével három helyet lépett előre a Dózsa. Hosszú idő után elkerült a kieső helyek egyikéről a DVTK, vereségével veszélyzónába csúszott a Kaposvár. Az NB II-ben a Keleti csoport rangadóját a Stécé nyerte Szolnokon, a Közép csoportban megszakadt a Budafok győzelmi sorozata. A 22-es Volán hat gólt rúgott a Vácnak, a Székesfehérvári MÁV Előre hetet a Balassagyarmatnak.

Időkapszula: NB I. 1980/81 12. forduló
A Budapesti Honvéd Madridban játssza a BEK második körének első mérkőzését. A Magyar Ifjúságban megjelenik a Lötyögés a semmibe című cikk, nem kis botrányt kavarva ezzel az Újpesti Dózsánál. A fordulóban Kiss László és Nyilasi Tibor is mesterhármast értek el, előbbi 9-es, utóbbi 10-es osztályzatot érdemelve ki a Népsporttól. A tabella élén továbbra is a Fradi áll, de most már csak a Vasassal van pontegyenlősége. A Videoton a győzelmével feljött a harmadik helyre, letaszítva a dobogóról a Nyíregyházát. A Honvéd és a Békéscsaba tömöríti alulról az élmezőnyt, és ne feledjük, a kispestieknek még mindig van egy elmaradt mérkőzésük. A kiesési zónában nincs változás, mivel az MTK-VM és a Kaposvár is egyaránt pontot tudott szerezni.

Időkapszula: NB I. 1980/81 13. forduló
A VB-selejtező csoportunkban Svájc-Norvégia 1:2. Nem csak Angliával és Romániával lesz itt gondunk. A hazai bajnokságban a tabella élén, ezúttal már pontelőnnyel, a Ferencváros áll, de a dobogó többi fokán nincs változás. Győzelmével eggyel feljebb lépett a Honvéd, de az Újpesti Dózsa is. A kieső helyen az MTK-VM és a Kaposvár helyet cseréltek, a sort továbbra is a Dunaújváros zárja, akik ezúttal a Megyeri úton szenvedtek el súlyos vereséget. Az NB II.-ben a MÁV DAC 12:0-ra nyert. Idegenbeli győzelmével és vetélytársai váratlan vereségei miatt a STC ugrott a Keleti csoport élére. Nyugaton a Haladás VSE magabiztosan győzte le a hetek óta remeklő Keszthelyt.

Időkapszula: NB I. 1980/81 14. forduló
Budapesti vereségével az utolsó magyar klubcsapat búcsúzik a szezonra a nemzetközi kupáktól, a BEK-ből kiesik a Budapesti Honvéd. A legjobb nyolc közé jutásért fordulót rendeztek a Magyar Népköztársasági Kupában, három első osztályú csapat esett ki, ebből kettő NB II-es csapat ellenében, közben nyomába eredünk a nyíregyházi csodának. A 14 forduló után a tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti, ezúttal hármas holtversenyben, békéscsabai döntetlenjét kihasználta a Vasas és a Videoton is. Mögöttük a hatodik helyig nincs változás, ahol is a Tatabánya pontban beérte és megelőzte a hazai pályán történelmi vereséget szenvedő Újpesti Dózsát. Mögöttük nagyon tömör a középmezőny, hiszen a 12. helyen álló Volán is csak egy győzelemnyire, két ponttal van lemaradva tőlük. A 13. helyen álló Rába ETO viszont már két pontra van csak az egyik kieső helytől. A kiesési zónában nincs változás, a tabellát ugyanúgy a Kaposvár-MTK-VM-Dunaújváros trió zárja, mint az előző forduló után. Az NB II-ben a Keleti csoport élén négy 19 pontos csapat áll, a STC meglepetésre hazai pályán kapott ki a Gyöngyöstől. A Közép csoportban a SZEOL AK diadalmaskodott a szegedi rangadón, míg Nyugaton a Haladás magabiztosan nyert Sellyén, de továbbra is a Komló az éllovas.

Időkapszula: NB I. 1980/81 15. forduló
A tabella élén, ezt már megszoktuk, a Ferencvárost találhatjuk, ezúttal már csak a Videotonnal vannak pontegyenlőségben, hiszen a Vasas ikszelt Győrben. Meglepetés a nyíregyháziak hazai pontvesztése, ennek ellenére helyet cseréltek a Székesfehérváron vereséget szenvedő Honvéddal. A középmezőnyben túl nagy mozgás nem volt ezúttal. A kieső helyen álló csapatok közül, ilyen is rég volt, mindegyik szerzett pontot, vagy pontokat, de a sorrend nem változott. Előttük továbbra sem érezheti magát biztonságban a Diósgyőri VTK és a Rába ETO sem. Az NB II-ben ezúttal nem volt forduló.

Időkapszula: NB I. 1980/81 16. forduló
Válogatottunk vereséggel zárja az 1980-as évet, Halléban az NDK-tól szenvedünk sima vereséget. A Magyar Népköztársasági Kupában egy mérkőzést játszanak  a legjobb négy közé jutásért, újabb NB I-es csapat búcsúzik. A bajnokságban a tabella élén hosszú idő után változás állt be, idegenbeli győzelmével a Videoton ugrott az élre. Ősszel először állnak a székesfehérváriak az élen. A Vasas pedig pontszámban beérte és gólkülönbséggel meg is előzte az idegenben döntetlent elérő Ferencvárost. Rájuk egyelőre a Honvéd lehet csak veszélyes, ha majd győzelemmel zárja egyszer az elmaradt meccsét. A középmezőnybe csúszott az eddig acélos Nyíregyháza és továbbtart az Újpesti Dózsa gyengécske szereplése. A kiesőhelyen nincs változás, előttük, a hazai döntetlenjük után, picit fellélegezhet a Diósgyőr. Az angyalföldi Kiss László parádéja, mesterhármast rúgott. Az NB II-ben a Nyugati csoport rangadóján, némi meglepetésre, a Komló nyerni tudott Nagykanizsán, de győzött a másik két listavezető is. A Budafok Vácott diadalmaskodott, az Ózd pedig a Borsodi Volánt verte.

Időkapszula: NB I. 1980/81 17. forduló
Edzőváltás Újpesten, forduló a Magyar Népköztársasági Kupában, hosszú idő után teljes a tabella - nem sokáig. És ismét Nyilasi parádé. A bajnokságban a tabella élén újra a Ferencvárost láthatjuk, de hiába ment le a fél szezon, a hóhelyzet miatt elmaradt Videoton-mérkőzés okán még nem hirdethetnek hivatalosan őszi bajnokot. A Vasas nyíregyházi veresége miatt visszacsúszott a dobogó harmadik fokára, az üldözőbolyban a Szpari pedig pontban beérte a héten három pontot elszóró Budapesti Honvédot. Az őszi záráskor egyértelmű csalódás az Újpesti Dózsa nyolcadik helye, ugyanakkor kellemes meglepetés az újonc Csepel szereplése. A Dunaújváros a legutolsóból előrelépett a legjobb kieső helyre, már csak két pontra van a megmeneküléstől. Az őszi sort a hazai pályán vereséget szenvedő MTK-VM és a Fradi által kivégzett Kaposvár zárja. Az NB II-ben szintén a hó játszotta a főszerepet. Nem kevesebb, mint öt mérkőzés maradt el, mert nem lehetett lejátszani azokat a veszélyes talaj miatt. A maradék mérkőzések legnagyobb meglepetése, hogy a sereghajtó Pét pontot szerzett az éllovas Komló otthonában és a 22-es Volán legyőzte a MÁV Előrét. A Haladás rangadót nyert az Olajbányász ellen.

Időkapszula: NB I. 1980/81 18. forduló
Megvan a harmadik edzőváltás is az NB I.-ben, sőt, ő is győzelemmel mutatkozik be, csak úgy, mint a másik két kollégája. Kisebb szenzáció, hogy sem Nyilasi, sem Kiss L. nem szerez gólt, az is ritkaság, hogy egy kapus a forduló játékosa. A tabella élén továbbra is a Ferencváros áll, de a Videoton pontban beérte őket. Mögöttük továbbra is a Vasas, a Honvéd és a Nyíregyháza következik. A kieső helyeken a Kaposvár kezd leszakadni az MTK-VM-től és a Dunaújvárostól. Az NB II-ben véget ért az idény, de még csak a Komló és az Ózd tekinthető őszi bajnoknak. Két fordulóban eddig összesen nyolc mérkőzés maradt el az időjárási viszonyok miatt, melyeket a jövő héten terveznek lejátszani. A Közép csoportban majd csak ekkor lehet eredményt hirdetni, hiszen a Budafok is ekkor lép majd pályára.

Időkapszula: NB I. 1980/81 19. forduló
A hét közepén bepótolják a hó miatt elmaradt mérkőzéseket, így az NB I-ben hivatalosan a Ferencváros, az NB II. Közép csoportban a Budafok az őszi bajnok. Folytatódik a góllövőlista éllovasainak gólpárbaja. A tabella élén újra a Ferencváros áll, de csak gólkülönbséggel. A dobogó harmadik fokát továbbra is tartja magának a Vasas, nyakukban a Honvéddal. Mögöttük a Békéscsaba és a Nyíregyháza vezeti a középmezőnyt. A kiesőhelyeken nincs változás, bár a Kaposvár pontban beérte az MTK-VM-t. A másodosztályban az idény utolsó fordulóját játszották,  a SZEOL AK és a Haladás átvette a vezetést. A forduló legnagyobb meglepetése: Székesfehérvári MÁV Előre - SZEOL AK 0:5, a Sabaria besegített a Haladásnak, megverte a Komlót. Ismét vereséget szenvedett az őszi első Budafok, így már csak a 6. helyen áll. A Szolnok két góllal vezetett Kazincbarcikán, aztán...

Időkapszula: NB I. 1980/81 20. forduló
A tabella élén a Videoton telel és mehet pihenőre tavaszig a saját győzelmének, illetve a Ferencváros diósgyőri döntetlenjének köszönhetően. A Fradit a Vasas követi a dobogón, közvetlenül a nyakukban a Honvéddal. A középmezőny élére felugrott a Tatabánya, külön kis meccset vívnak a Békéscsabával és a Nyíregyházával. Hátul nincs változás, az MTK-VM, Dunaújváros, Kaposvár áll a tavaszi rajtig a kiesőhelyeken.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Statisztika, tabellaparádé, az ősz - számokban
Ezúttal mérkőzések nélkül, visszatekintünk az 1980-as futballősz érdekesebb számadataira. Tizennyolc edző értékel, tabellaparádé, játékos ranglista, posztonkénti rangsor, az ősz válogatottja, az Ön Tizenegye és egyéb érdekességek.

Időkapszula: NB I. 1980/81 21. forduló
A tabella élén az eddigi listavezető szempontjából a legrosszabb verzió következett be. Miután vereséget szenvedtek a rangadón, sőt, a Vasas is győzött, aki tudta, megelőzte őket, így ismét a Ferencváros áll az élen. Az őket közvetlenül üldöző bajnok, Bp. Honvédra nagyon feljött győzelmeikkel a Tatabánya és a Békéscsaba. Meglepetés győzelme ellenére nem tudott előrébb lépni a Volán, a kiesőhelyen álló csapatok közül a Dunaújvárosi Kohász volt a forduló győztese. Meglepetés döntetlenjükkel elmozdultak az utolsó előtti helyről, a Kaposvár és az MTK-VM egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül. A góllövőlista élén nincs változás az utolsó őszi fordulóhoz képest. Mindkét éllovas duplázott, Így Kiss L. továbbra is tartja két gólos előnyét Nyilasival szemben. Az NB II-ben a vetélytársak vereségei az Ózdnak és a Haladásnak segítettek. A meglepetések fordulója volt ez, Győrött győzött a Bábolna, a Dombóvár idegenben verte a Nagykanizsát. Gólgazdag mérkőzésen verte a Váci Izzó hazai pályán a ceglédi katonacsapatot, elmaradt a KSC-Budafok rangadó a Közép-csoportban, mert a vendégek otthon felejtették az igazolásokat.

Időkapszula: NB I. 1980/81 22. forduló
A hét közepén a Csepel vitézkedik a Közép-Európai Kupában. A tabella élén nincs változás, a Ferencváros tartja egy pontos előnyét a Vasassal szemben. A Bp. Honvéd döntetlenje ellenére, vagy inkább éppen azért, hozott a Videoton elleni hátrányán. A középmezőnyben említésre érdemes átrendeződés nem volt. A kiesőzónában élednek az egyre jobb formába lendülő Kohász bennmaradási esélyei, az MTK-VM kissé ellépett a már szinte teljesen reménytelen helyzetben lévő Kaposvártól. A góllövőlista élén nincs változás. Egy-egy, már menetrendszerűnek mondható gólt szerzett az eddigi két éllovas, a harmadik helyezett Szabó József ezúttal eredménytelen maradt. Így az eredményes zalaegerszegi Gass, az angyalföldi Izsó, és a Dunaújvárosi Weimper közelebb tudtak hozzá kerülni. Az NB II-ben jó napjuk volt a listavezetőknek. Győzött a Haladás (a Fradiból hazatért Szabó Ferenc már pályára lépett, sőt gólt is szerzett) és a SZEOL AK, értékes pontot szerzett Gyulán az Ózd. A forduló legnagyobb meglepetése a Borsodi Volán győzelme Salgótarjánban.

Időkapszula: NB I. 1980/81 23. forduló
A hét úgy indul, hogy újabb háromnapos edzőtáborozás után a magyar futball válogatott szerdán előkészületi mérkőzést játszott a Népstadionban az utánpótláscsapattal. A három napra nyúló forduló után a tabella élén nincs változás, a Ferencváros tartja egy pontos előnyét a Vasassal szemben, mindkettőjük erejéből csak egy döntetlenre futotta. Hosszú idő után újra dobogón a Bp. Honvéd, megelőzték a zsinórban harmadik vereségét elszenvedő Videotont. Már csak a 10. helyen a Dózsa, a kieső helyeken nincs változás, miután mindhárom érintett csapat vereséget szenvedett. Az NB II-ben az Ózdi Kohász jelentős lépést tett a feljutás felé vezető úton, fölényesen győzött, ráadásul a riválisai, a STC és a Gyöngyös, vereséget szenvedtek. Pontot szerzett Kecskeméten az Építők SC, pontot vesztett a Kőbányai úton a GANZ-Mávag. Meglepő gyulai győzelem Debrecenben és sellyei siker Szombathelyen. 

Időkapszula: NB I. 1980/81 24. forduló
Forduló a Magyar Népköztársasági Kupában, a Közép-európai Kupában és a nemzetközi kupákban. A bajnokságban a tabella élén a Vasas áll, miután legyőzte az eddigi listavezetőt, a Ferencvárost. Az angyalföldiek utoljára a 6. fordulóban álltak az első helyen. Mögöttük egészen a nyolcadik helyig nincs változás az előző fordulóhoz képest, ott a Debreceni MVSC előzte meg a Pécsi MSC-t. Döntetlenjével eggyel előrébb lépett a Dózsa is. A kieső helyeken nincs változás, miután mindhárom érintett csapat döntetlent ért el. A másodosztályban tovább növelte előnyét a Keleti csoportban az Ózd és a Közép csoportban a SZEOL AK. A Nyugati csoportban a Haladás megőrizte előnyét a Nagykanizsával szemben, mindkét csapat győzött. Gólparádé Dorogon, a kiesés ellen küzdő BKV Előre magabiztosan verte a Bp. Spartacust.

Időkapszula: NB I. 1980/81 25. forduló
A tabella élén továbbra is a Vasas áll, miután a Ferencváros kikapott, döntetlenjével megduplázta pontelőnyét az angyalföldi gárda. A Honvéd győzelmével beérte a Fradit, csak gólkülönbséggel harmadik a tavalyi bajnok. Felzárkózott a Videotonra a Tatabánya. Összességében a tabelláról elmondható, egészen a 16. helyig nincs változás, ott az MTK-VM a DVTK elleni döntetlennel beérte pontban a Dunaújvárost, illetve jobb gólkülönbsége miatt meg is előzte őket. A másodosztályban ezen a szerdán nem tartottak fordulót.

Időkapszula: NB I. 1980/81 26. forduló
A válogatott edzőmeccset játszik az Austria Wien-nel a Népstadionban. A tabella élén továbbra is a Vasas áll, miután még az előző fordulóból maradt annyi pontelőnye a Fradival szemben, hogy döntetlenjük ellenére az élen maradjanak. Az előző fordulóhoz képest egészen a 10. helyig nincs változás, ott a Volán előzte meg a Pécsi MSC-t. Utánuk sincs változás a tabellán, viszont az utolsó helyen álló Kaposvár pontban beérte a Dunaújvárost és az MTK-VM-et. Ismét Nyilasi és Kiss László dupla. A másodosztályban a Szeol AK kapott ki Dorogon, így az idegenben győztes Kecskeméti SC egy pontra megközelítette őket. A Haladás tovább növelte előnyét, amellett, hogy gólfesztivált rendezett, a Nagykanizsa hazai pályán szenvedett vereséget, szinte elköszönve ezzel a feljutás esélyétől.

Időkapszula: NB I. 1980/81 27. forduló
A Csepel karnyújtásnyira került Közép-európai Kupában (KK) a végső győzelemtől, válogatottunk felkészülési mérkőzésen legyőzte idegenben az FC Bruges együttesét. Az elődöntők első mérkőzéseit játszották a a három legrangosabb nemzetközi kupában. Az NB I-ben a góllövőlista élén nincs változás, mindegyik éllovas eredménytelen maradt. A tabella élén újra a Ferencváros áll, miután hazai pályán hozta a kötelezőt, míg a Vasas, a forduló meglepetését okozva, hazai pályán kikapott a Debrecentől. A Honvéd és a Videoton, különösen az utóbbi, nagy lehetőséget szalasztott el, mivel erejükből csak egy soványka döntetlenre futotta náluk jóval gyengébb csapatok ellen. Középen semmi sem változott, maradt a tömör és kiegyensúlyozott mezőny. A kiesőházban értékes pontot szerzett a Kaposvár, elkerülve ezzel az utolsó helyről. Az MTK-VM inkább pontot vesztett, elszalasztotta a lehetőségét, hogy felzárkózzon a Diósgyőri VTK-hoz és reménye lehessen arra, hogy a következő szezonban is az NB I-ben szerepelhessen. A másodosztályban a listavezetők közül továbbnőtt a Szeol AK és az Ózdi Kohász előnye, a Haladás továbbra is tartja az első helyet. A Keszthely a MÁV DAC otthonában nyert, magabiztos győzelmet aratott a Gyula, lelépte ellenfelét a Ganz MÁVAG és a Balassagyarmat.

Időkapszula: NB I. 1980/81 28. forduló
A spanyolokkal mérkőzik az A-, és B-válogatottunk. Az NB I-ben a tabella élén nincs változás, a Ferencváros továbbra is pontelőnnyel áll a Vasas előtt. A Videoton rákospalotai győzelmével visszavette a dobogó harmadik fokát, miután a Honvéd könnyelműen elhullajtott egy pontot Kaposvárott, a Tatabánya továbbra is tapad mindannyiukra. A legelső változás a 10. helyen van az előző fordulóhoz képest, a pécsiek megelőzték a hazai pályán vereséget szenvedő Volánt. A kiesőzónában sincs változás, egyre inkább kezd bebetonozódni a status quo. A forduló külön érdekessége, hogy egyedül a Tatabánya tudta otthon tartani a két pontot. A másodosztályban A Közép-csoportban a Szeol AK idegenbeli győzelme után növelte pontelőnyét riválisával szemben, így talán bizton állíthatjuk, az egyik feljutó hely el is dőlt ezzel. A másik két csoportban az Ózd és a Haladás tartja előnyét. Ahogy egyre kevesebb a hátralévő fordulók száma, úgy növekednek az ő feljutási esélyeik is. Magabiztos győzelmet aratott hazai pályán a Budafok és a Miskolci VSC és idegenben a Nagybátony, szintén idegenben nyert a MÁV Előre és a Honvéd Rákóczi SE. Egyre reménytelenebb helyzetben van a Hajdúböszörmény és az Oroszlány.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Svájc – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Szétnézünk az európai labdarúgó bajnokságokban, hogy állnak máshol, kevéssel a zárás előtt. Vannak helyek, ahol már eldőlt a bajnoki cím, van ahol még nyitott minden. A Csepelnek egy hajszálon múlt a Közép-európai Kupa (KK) győzelem. A héten folytatódott az európai labdarúgókupák sorozata, ezután alakultak ki a finálék párosításai, az MLSZ-ben elkészítették a sorsolást a labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában, a legjobb négyig eljutott csapatoknak. Bemutatkozik válogatottunk a VB-selejtező sorozatban.

Időkapszula: NB I. 1980/81 29. forduló
Angliában 71 év után újra bajnok az Aston Villa. Az NB I-ben egy olyan kapus lett a forduló játékosa, amelyik három gólt kapott. A tabellát egyértelműen és feltűnő különbséggel vezeti a Ferencváros az utána következő Vasas, Tatabánya, Videoton és a Honvéd előtt. Ha azt is számítjuk, hogy valamennyiüknél jobb a gólkülönbsége is, ilyenformán már csak akkor fordulhatna visszájára a dolog, ha az FTC a hátralevő fordulókban teljes csődöt mondana. Megjegyzendő, a Tatabánya idén először került fel a dobogóra. Meglepetésre továbbtart a Debreceni MVSC veretlenségi- és a nyíregyháziak döntetlengyártó sorozata. A három kiesőjelölt közül a fordulónak egyértelműen a Dunaújváros volt a legnagyobb vesztese. A másodosztályban a 31. forduló legnagyobb meglepetése, hogy a Keleti csoport bajnokjelöltje, az Ózdi Kohász vereséget szenvedett saját pályáján. A másik két csoport listavezetője közül a SZEOL AK idegenben nyert, a Haladás döntetlenre végzett. A forduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelöli 22-es keretét a románok és a norvégok elleni VB-selejtezőre.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Magyarország – Románia VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Külföldön UEFA-, KEK-, és Angol Kupa döntőket rendeznek, itthon a másodosztályban már az első percben vezetett a Pénzügyőr Szegeden, mégis vesztett. Győzött a Haladás, Gyöngyösön szerzett pontot az Ózd. Sorsdöntő lehet a Nagybátony győzelme és a Borsodi Volán veresége, megszakadt a Gyula remek sorozata. Válogatottunk pedig a hazai közönség előtt is bemutatkozik a VB-selejtező sorozatban.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Norvégia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Megismétlik a 100. FA-Kupa döntőt és lejátsszák az UEFA Kupa döntőjének visszavágóját is, a brazil labdarúgó válogatott pedig végighaknizza Európát, mégpedig sikeresen. Itthon teljes forduló volt a másodosztályban, bajnokesélyeshez méltón fejezték be a 33. fordulót az éllovasok. Hatalmas csatában nyert a Haladás csoportja egyik legjobbja, a Keszthely ellenében. Hasonlóan értékes győzelemmel távozott Vácról a Szeol AK, de az Ózd hazai 1:0 arányú győzelme a Szabó Lajos SE felett is értékes két pontot jelent. Válogatottunk elutazik Norvégiába a soron következő világbajnoki selejtezőjére.

Időkapszula: NB I. 1980/81 30. forduló
Kialakult a Magyar Népköztársasági Kupa négyes döntőjének programja, soron következő selejtezőbeli ellenfelünk, az angol válogatott nimbusza eddig soha nem látott romokba hever. Az már talán nem is hír, hogy Olaszországban újabb bundabotrány készül kirobbanni. A honi bajnokságban a tabellát továbbra is vezeti a Ferencváros, az utána következő Vasassal mindketten nyertek. A dobogó harmadik fokát visszavette a Videoton a Tatabányától, gólparádéjának és jobb gólkülönbségének köszönhetően. A középmezőnyben újabb győzelme után két helyet lépett előre a Debreceni MVSC, csak úgy, mint a Pécsi MSC és a Zalaegerszegi TE. A kiesési zónából menekülni próbáló MTK-VM már csak egy pontra van az előtte álló DVTK-tól. Nyilasi Tibor számára pedig elérhető közelségbe került az Aranylabda. Az NB II-ben csak a Haladás győzött a harmincnegyedik fordulóban a bajnokjelöltek közül. Kikapott az Ózd Hódmezővásárhelyen, s nem bírt a Dózsával a hazai rangadón a SZEOL AK. Érdekessége még a Középcsoport küzdelmeinek, hogy az élmezőny valamennyi együttese ikszelt... A forduló nagy vesztese keleten a Lehel SC, a Borsodi Volántól elszenvedett gólzáporos vereségével nagyot csúszott hátra, mivel a Szarvas és a Nagybátony is győzött. Középen a BVSC budafoki háromgólos veresége a jászberényiekéhez hasonló bukás, az Építőket legyőző DÉLÉP SC viszont ha nem is lépett nagyot előre a tabellán, még összeszedheti magát... A Nyugati csoportban a Várpalota hazai győzelme a legértékesebb, habár a Dombóvár komlói döntetlen eredménye is reményekre jogosít még. A Rákóczi SE súlyos veresége Tatán, az Olajbányász ellenében e hétvége legsúlyosabb „pofonja”, a csoportban.

Időkapszula: NB I. 1980/81 31. forduló
A fordulóval egy napon játszották Párizsban a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjét az Liverpool FC és a Real Madrid csapatainak részvételével. A fordulót követően a tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti. A legjobb első négy helyezett győzött, nem bízott semmit a véletlenre: a Ferencváros nem engedi megközelíteni magát, de a Vasas sem adta fel még mindig a harcot, nem látja kilátástalannak a küzdelmet. Ezt jelzi a Hungária körúton aratott magabiztos győzelme. A bronzéremért is élvezetes csata folyik, a Videoton és a Tatabánya között. Mivel a dunaújvárosiak otthonukban szenvedtek vereséget a tavaszi idényben csodálatosan szereplő debreceniektől, és a kaposváriak sem bírtak hazai környezetben a csepeliekkel, a  kohászok bennmaradási esélyei lényegében megszűntek, és a kaposváriak sem nagyon reménykedhetnek. Mivel az MTK-VM rossz, lélektelen játékkal nagy gólkülönbségű vereséget szenvedett a Vasastól, a DVTK viszont Kispesten szerzett egy pontot, a sorsolás ismeretében a diósgyőri csapatnak vannak jelentősebb reményei. Az NB II-ben ezúttal nem volt hétközi forduló.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Magyarország – Anglia VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Teljes nagyüzem a VB-selejtező csoportunkban, Svájc Angliát, Románia Norvégiát fogadja. Az NB II-ben egy hét és két forduló alatt kiderül, az idény végén mely csapatok kerültek fel az első osztályba. Legvégül utánpótlás együttesünk Európa-bajnoki, válogatottunk  VB-selejtezőn fogadja Angliát. És utóbbit egy parádés gálameccse vezeti föl, huszonöt év után pályára lép Budapesten Puskás Ferenc, a Száguldó Őrnagy.

Időkapszula: NB I. 1980/81 32. forduló
A héten két újabb európai labdarúgó bajnokságban fejeződtek be a küzdelmek és avattak bajnokot. Gyorsan végigfutunk az egyes csoportok pillanatnyi helyzetén a világbajnoki selejtezőkben.  Az NB I-ben a tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti, tartva két pontos előnyét a Vasassal szemben, a harmadik helyre feljött a Tatabánya idegenbeli győzelmének köszönhetően. A további helyezésekben nincs változás, egyetlen említésre méltó dolog, hogy a kieső helyeken a Kaposvár pontszámban beérte az MTK-VM-et, de gyanítjuk, a végelszámolásnál ennek már nem lesz semmi jelentősége. A másodosztályban ezúttal nem tartottak hétközi fordulót.

Időkapszula: NB I. 1980/81 33. forduló
Az NB I-ben már bajnok a Ferencváros, a hátralévő, utolsó fordulótól függetlenül. A Vasas már csak gólkülönbséggel áll a Tatabánya előtt a második helyen. A középmezőny fordulók óta bebetonozódott, viszont eldőlt, hogy az MTK-VM és a Dunaújváros jövőre a másodosztályban folytatják. Egy kérdés marad az utolsó fordulóra, mégpedig, hogy a Kaposvár, vagy a Diósgyőr követi őket. A bajnoki cím mellé Nyilasi Tibor az Európai Aranycipő birtokosa is lesz. A másodosztályban a bajnoki címek eldőltek már korábban, igazi kérdés csak a kiesők kiléte.

Időkapszula: NB I. 1980/81 34. forduló
Norvégia-Svájc mérkőzéssel zárulnak a tavaszi selejtezők VB-csoportunkban. Az NB I-ben az előző fordulóban már eldőlt, hogy bajnok a Ferencváros, így  csak a dobogó két alsó foka volt csak kérdéses. Amekkora meglepetés az angyalföldiek utolsó fordulókbeli mélyrepülése, ugyanakkora üde színvolt lett a Tatabánya. Nem véletlen értek fel a dobogó második helyére a maguk tizenöt meccses veretlenségi sorozatával, úgy, hogy az utolsó nyolc mérkőzésüket zsinórban nyerték, gólt pedig a 26. fordulóban kaptak utoljára. Végül a Vasas futott be a harmadik helyre, a másik aspiránst, a Videotont megelőzve. Várakozáson alul teljesített az elmúlt két idény bajnoka, a Budapesti Honvéd és az Újpesti Dózsa, utóbbi ráadásul úgy, hogy az elmúlt 15 szezonban mindig a dobogó valamelyik fokán végeztek. Kettejük ellentéte volt a Debrecen és a Nyíregyháza, a Szpari ráadásul újoncként szerepelt egész idényben remekül. Rajtuk kívül összességében még a Békéscsabáról mondható el, hogy erőn felül teljesítettek. Bár megmenekültek az utolsó pillanatban, csalódás volt a DVTK szereplése, pont a Kaposvár kárára, akik remekül hajráztak a végén, de addigra olyan hátrányba kerültek, hogy nem tudták a folyamatot visszafordítani. Óriási csalódás az MTK-VM kiesése és talán a Dunaújváros volt az egyetlen a kiesők közül, akik az első fordulótól megdolgoztak a búcsúért, végig lefelé lógtak ki a bajnokságból. A másodosztályban nem rendeztek hétközi fordulót.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Záróra 1.
Soha nem látott mértékű edzőkeringő folyik az NB I-ben,  az eddigi idegenlégiós kontingens után újabb hét magyar labdarúgó igazolhat nyugatra profinak. Kijelölték a labdarúgó Európa-válogatott 25-ös keretét, benne két magyarral, Nyilasival és Törőcsikkel, és ha már Nyilasi, érdekes körülmények között orozzák el előle az Európai Aranycipőt. És legvégül lezajlik a Magyar Népköztársasági Kupa négyesdöntője, ezzel kialakul az 1981/82-es szezonban a nemzetközi kupákban induló csapatok névsora.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Záróra 2.
Újabb magyar labdarúgó igazol nyugatra profinak és megtartották Zürichben az európai kupa tornák sorsolását. Záró fordulóhoz érkezik az NB II. is. A bajnoki címek már jóval korábban eldőltek, már csak a kieső helyek voltak kérdőjelesek. Jövőre a következő csapatok folytatják egy osztállyal lejjebb: Keletről a Nagybátony, a Borsodi Volán, a Karcag és a Hajdúböszörmény, Középről a DÉLÉP SC, a Budapesti Spartacus, a Dunaújvárosi Építők és az Oroszlány, Nyugatról pedig a Sellye, a Honvéd Rákóczi SE, a Fűzfő és a Pét. A kieső helyeknél külön említést érdemel, hogy a BVSC mindössze egy góllal múlta felül vetélytársát, így maradhatott bent. Áttekintjük a teljes másodosztályú idényt számokkal, statisztikákkal.

Időkapszula: NB I. 1980/81 Záróra 3.
A zárórészben átvesszük az NB I-es csapatok szerepelését és értékeljük teljesítményüket pár mondatban. Statisztikák, játékos rangsorok, tabellaparádé.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983-84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr467720922
süti beállítások módosítása