Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 Záróra 3.

2017.03.13. 17:30 maribor_

1981. július., A hónap második fele

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_headlines.jpgÉljen az ifjú pár!

Lássuk először július második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

július 16.

Rövid baráti látogatásra a szovjet fővárosba érkezett Naraszimha Rao indiai külügyminiszter, aki tárgyalópartnerével, Andrej Gromiko szovjet külügyminiszterrel áttekintette a kétoldalú kapcsolatok helyzetét és a legfontosabb nemzetközi kérdéseket.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_szovjet_indiai.jpgA szovjet és az indiai küldöttség a tárgyalóasztalnál

Belfastba érkezett a Nemzetközi Vöröskereszt háromtagú küldöttsége. A delegáció azonnal felkereste a Belfast melletti Maze börtönt, ahol nyolc bebörtönzött IRA-tag folytatja éhségsztrájkját. Az önkéntes éhezők politikai foglyoknak kijáró bánásmódot követelnek a brit kormánytól az ulsteri börtönökben fogvatartott IRA-tagok számára. A Vöröskereszt küldöttségének hivatalosan ugyan az a feladata, hogy megvizsgálja az észak-írországi börtönállapotokat, de a küldöttek gyakorlatilag  az ulsteri börtönökben fogva tartott IRA-tagokkal találkozva - az éhségsztrájkok ügyében próbálnak közvetíteni a brit kormány és az IRA-tagok között.

Izraeli vadászbombázók heves légitámadást intéztek a Szaida környéki palesztin állások és táborok ellen. Ismét bombázták Nabatije környékét is. Az első jelentések 14 halálos és 40 sebesült áldozatról számoltak be. Az AFP francia hírügynökség szerint az izraeli repülőgépek fő célpontja a Palesztinai Felszabadítása Hadsereg - a PFSZ reguláris hadseregének - egyik ellenőrző pontja volt a térségben.

július 17.

Reggel a fővárosban a Népköztársaság útja és a Dózsa György út kereszteződésénél egy 75-ös trolibusz és egy 4-es autóbusz összeütközött. Huszonkét utas megsérült, közülük tizenegyen súlyosan. A baleset Laczik András 44 éves, budapesti trolibuszvezető hibájából történt, aki a tilos jelzés ellenére hajtott be a kereszteződésbe. Laczikot a rendőrség őrizetbe vette, a baleset körülményeit vizsgálja.

Izrael újabb súlyos agressziót hajtott végre Libanon ellen a szárazföldről, a levegőből és a tenger felől: tizenkét izraeli Phantom és F-15-ös harci gép több hullámban bombázta Bejrút nyugati negyedét, amely a hazafias erők ellenőrzése alatt áll. Ott működnek a palesztin ellenállási mozgalom irodái is. Bombák hullottak egy Bejrútban levő palesztin menekülttáborra, valamint egy másik, a főváros közelében fekvő palesztin táborra is.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_bejrut.jpgBejrút az izraeli légitámadást követő percekben

Az Egyesült Királyságban átadják a forgalomnak a világ akkori leghosszabb függőhídját, a Humber-hidat. Hosszúsága 2220 méter, a legnagyobb támaszköz 1410 méteres. A híd azóta is előkelő helyet foglal el a listában, hiszen több mint három évtized alatt csak öt hosszabbat építettek.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iiihumber_hid.jpgLenyűgöző és impozáns

A Kansas Cityben lévő Hyatt Regency szálloda átriumos halljában lévő két függőfolyosó leomlik az alatta egy rendezvényen résztvevő mintegy 1600 vendégre. A végeredmény 114 halott és többszáz sebesült. A Word Trade Center tornyainak 2001-es leomlásáig ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó szerkezeti összeomlás az amerikai történelemben.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_hyatt_regency.jpgNézni is rossz

A vizsgálatok később megállapították, az alig két éves épületben a balesetet tervezési hibák sorozatai okozták.

július 18.

Súlyos közlekedési baleset történt kora délután Budapesten a XI. kerületi Budaörsi úton. Egy teherautó, amelynek a vezetője ittas volt, nekiütközött a 40-es autóbusznak, majd két személygépkocsinak. A baleset következtében ketten életüket vesztették, és huszonheten - közülük hatan súlyosan - megsérültek. A sebesülteket a mentők részben elsősegélyben részesítették, a többieket pedig azonnal kórházba szállították.

A 22 éve száműzetésben élő dalai láma üzenetben fejezte ki jókívánságait Hu Jao-pangnak, a Kínai Kommunista Párt KB elnökévé történt megválasztása alkalmából. Peking immár két éve, mindezidáig eredménytelenül, igyekszik meggyőzni a tibeti vallási vezetőt, hogy térjen vissza hazájába. 

július 19.

A dél-afrikai rögbiválogatott, a Springboks, Új-Zélandra érkezik vendégjátékra. Az eset a világon tiltakozáshullámot és nem kevés diplomáciai bonyodalmat robbant ki, ugyanis a Nemzetközi Rögbi Szövetség már korábban bojkottálta az apartheid-rendszer miatt az afrikaiak nemzeti válogatottját.

A 68. Tour de France versenyt a hazaiak képviseletében Bernad Hinault nyeri.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_bernard_hinault.jpgBernad Hinault elöl, naná, hogy a sárga trikóban

július 20.

Hetvennyolcadik életévében meghal Ratkó Anna, aki eredetileg szövőnő volt, aztán Magyarország történetének első női minisztereként  1949 és 1953 között a népjóléti, majd az egészségügyi tárcát vezette. A közvélekedés az ő nevével kapcsolja össze a korszak szigorú abortusztilalmi rendelkezéseit.

Budapesten egy hetes magyar-szovjet ifjúsági barátságfesztivál kezdődött. Ennek keretében a főváros V. kerületében a forgalom elől tegnap lezárják a Semmelweis utcát: ez lesz a Barátság utca. A rendezvények között lesznek sportági bemutatók, vetélkedők, gyermekműsorok, a szabadtéri színpadokon pedig több együttes, például a Bojtorján, a Kormorán, és több előadóművész is fellép. A pavilonokban mindennap iparművészeti, népművészeti és képzőművészeti tárgyak között válogathatnak az érdeklődők. A szomszédos Vármegye utcában esténként kilenc órától utcamozi működik, ahol magyar és szovjet rajzfilmeket vetítenek.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_nu_pagagyi.jpgNúúú págágyííííí, núúúúúú zájec! 

Az Ottawa melletti montebellói kastély Kanada-termében délelőtt Trudeau kanadai kormányfő hivatalosan megnyitotta a vezető tőkés ipari országok hetedik csúcsértekezletét. A részvevők kötetlen napirend alapján kezdték meg a többoldalú tanácskozást.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_ottawa.jpg

Kiújultak a harcok az iráni-iraki fronton. Az iráni légierő gépei vasárnap két hullámban bombázták az Irak északkeleti részében, a Záb folyón emelt Dukan-gátat és a rajta felépített elektromos erőművet. Az iráni jelentés szerint a határtól 32 kilométernyire levő vízi erőmű turbináinak felét, transzformátorainak 70 százalékát megsemmisítették, és a bevetett repülőgépek veszteség nélkül visszatértek támaszpontjukra. Iraki részről ezzel szemben azt közölték, hogy a légvédelem lelőtt egy F-5-ös bombázót, és visszaverte a támadókat.

július 21.

A Művelődési Minisztérium, a Magyar Színházművészeti Szövetség és a Nemzeti Színház igazgatósága mély megrendüléssel tudatja, hogy életének 74. évében elhunyt Rajz János, Kossuth-díjas, kiváló művész. Temetéséről később intézkednek.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_rajz_janos.jpgCsak az a szép zöld gyep, az fog hiányozni…

Kovács András Ideiglenes paradicsom című filmje a játékfilm, Palásthy György Égig érő fű című filmjei pedig a gyermekfilm kategóriában nyert Ezüstdíjat a moszkvai filmfesztiválon.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_egig_ero_fu.jpgHolovác I. és Holovác II, a levegő urai

Mindezt egy napon. A élet néha érdekes dolgokat produkál, nem?

A LOT lengyel légitársaság tájékoztatása szerint eltérítették a légitársaság Katowice és Gdansk között közlekedő belföldi járatát. Egy fegyveres terrorista azt követelte, hogy a gépet irányítsák Nyugat-Berlinbe. A repülőgép leszállt az amerikai szektorban levő Tempelhof repülőtéren.

Rómában délelőtt megkezdődött Mehmet Ali Agca II. János Pál pápa merénylőjének pere. A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben öt csendőr között, bilincsbe verve megjelent a vádlott és meghallgatta török nyelvű fordításban a köztársasági főügyészhelyettes vádpontjait.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_ali_agce.jpgA török terrorista a bíróság előtt

július 22.

Rómában késő délután ítéletet hirdettek II. János Pál pápa merénylőjének bűnperében. Mehmet Ali Agcát életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtották. Az olasz törvények egyébként egyértelműen előírják, hogy a pápa elleni merényletet a legsúlyosabb büntetéssel kell, hogy sújtják.

Az eltérített lengyel repülőgép 50 utasával együtt épségben visszaérkezett a gdanski repülőtérre.

Jereván térségében ismeretlen nemzetiségű repülőgép Irán felől érkezve behatolt a Szovjetunió légterébe. A repülőgép személyzete, anélkül, hogy válaszolt volna a repülésirányító szolgálatok kérdéseire, továbbrepült szovjet terület felett, és veszélyes manővereket hajtott végre. A gép később összeütközött egy szovjet repülőgéppel, megrongálódott és elégett.

Ugye, tudnak a sorok között olvasni?

július 23.

A Minisztertanács ülést tartott. Több téma között Lázár György, a kormány elnöke tájékoztatást adott Georgiosz Rallisznak, a Görög Köztársaság miniszterelnökének meghívására Görögországban tett hivatalos látogatásáról. A Minisztertanács a beszámolót tudomásul vette. Ugyanakkor a testület megvitatta a testnevelés és sport fejlesztésének érdekében elhatározott tennivalók végrehajtásának helyzetét. Megállapította, hogy a tárgyi feltételek és a szervező munka javításában elért figyelmet érdemlő eredmények ellenére továbbra is jelentősek a kihasználható tartalékok. A kormány külön fontosságot tulajdonít annak, hogy az illetékesek további intézkedéseket tegyenek az iskolai testnevelés és a tömegsport feltételeinek gyorsabb ütemű javítására.

Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt török terrorista ügyvédje bejelentette, hogy védence nem kíván élni fellebbezési jogával, mert Mehmet Ali Agca nem ismeri el az olasz bíróság illetékességét az ügyében.

Az új-zélandi Gisborne városban tömegek tüntettek a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett Springboks rögbicsapat szereplése ellen. A dél-afrikai apartheid-politika ellen tiltakozók ledöntötték a stadion kerítését, és a rendőrségnek csak sok tüntető letartóztatása után sikerült rendet teremtenie. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság attól tart, hogy az afrikai országok bojkottálni fogják az 1984-es Los Angeles-i olimpiai  játékokat s ezért megkísérlik lebeszélni a dél-afrikai rögbicsapatot tervezett egyesült államokbeli látogatásáról.

július 24.

A Kubai Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke táviratot küldtött dr. Fidel Alejandro Castro Ruznak, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága első titkárának, a Kubai Köztársaság Államtanácsa elnökének, a minisztertanács elnökének Havannába.

A lengyel hatóságok hivatalosan kérték az Egyesült Államoktól annak a lengyel állampolgárnak a kiadatását, aki kedden Nyugat-Berlin amerikai szektorába térített egy lengyel belföldi utasszállító repülőgépet. A lengyel hatóságok az eddigi tapasztalatokra hivatkozva rámutatnak, hogy ebben a tekintetben a nyugati hatalmak, illetve a nyugat-berlini hatóságok nem következetesek, általában nem hajlandók kiadni a géprablókat. Lengyelország véleménye szerint a gépeltérítések elleni harc leghatékonyabb eszköze a géprablók kiadatása volna.

Irán újkori történetében másodszor járultak az urnákhoz az ország szavazópolgárai azzal a céllal, hogy megválasszák az állam elnökét. Mint ismeretes, az Iráni Iszlám Köztársaság első elnökét, Abol Hasszán Baniszadrt, a törvényhozás június 21-én politikailag alkalmatlannak minősítette, és elmozdította tisztségéből.

Az amerikai mozik bemutatják a Ken Follett novellájából készült Tű a szénakazalban című amerikai filmdrámát.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tu_a_szenakazalban.jpg Főszerepekben Donald Sutherlandet és Kate Nelligant láthatják a nézők

július 25.

A Voyager–2 az amerikai Voyager-program második űrszondája eléri a Szaturnuszt, mintegy 101 ezer kilométerre megközelítve azt.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_voyager_2.jpgA Voyager-2

A szerkezet azóta már rég elhagyta az Uránuszt és a Neptunuszt is. Jelenleg a Plútón túli környezetet vizsgálja, és alig pár év múlva elhagyja a Naprendszert, ahonnan még fog tudni jeleket küldeni. A szondák rakterében az emberiséget és kozmikus környezetét bemutató szemléltető eszközöket helyeztek el. Egy nagyjából 30 centiméteres, arannyal futtatott réz hanglemezen a Föld 35-féle természetes és ember által keltett hangjait helyezték el (többek között gyermeksírás, kutyaugatás, nevetés), továbbá üdvözletet 55 nyelven, köztük magyarul is. Mozart Varázsfuvolájától a zairei pigmeusok és az ausztráliai bennszülöttek énekén át Chuck Berry Johnny B. Goodjáig 27 zeneműből szerepel részlet. A lemezt alumínium tok védi, amin szerepel információ a lemez lejátszásához, és ami feltünteti a műhold indítási helyét. A lemez 2 centiméteres területébe egy apró rögnyi ultratiszta urán-238-at helyeztek el, aminek bomlásából megállapítható a szonda felbocsátási ideje.

július 26.

Kádár János a Szovjetunióbeli pihenése során a Krímben találkozik Leonyid Brezsnyevvel, az SZKP KB főtitkárával.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_brezsnyev_kadar_krim.jpgLeonyid Brezsnyev köszönti Kádár Jánost

Halálos végű üzemi baleset történt a hajnali órákban a Mecseki Ércbányászati Vállalat Il-es üzemének 19-es szintjén. Anyagmentés közben hirtelen főbeomlás következett be, és több tonna kőzet zúdult alá. A munkát vezető Somogyi Lajos, 51 éves csoportvezető vájárt fogva tartotta az omlás. A szerencsétlenül járt bányász még élt ugyan, amikor kiszabadították, de a helyszínre érkező mentők már csak halálának beálltát állapíthatták meg. A baleset körülményeit a Bányaműszaki Felügyelőség szakemberei vizsgálják.

július 27.

A Merkúr Vállalat megkezdi az új modellű Wartburg személygépkocsik értékesítését. Az új típuson több műszaki és használati értéket növelő változást hajtottak végre. Ezek közül a leglényegesebbek: a gépkocsik elektronikus feszültségszabályozóval, kagylósított első ülésekkel, új típusú négysarkos fényszórókkal, valamint magasabb élettartamú lengéscsillapítókkal kerülnek forgalomba. A Wartburg 353 W. Limousine 97 300 forint; Wartburg 353 W. Lim. tolótetős 100 300 forint; Wartburg 353 W. Lim. de Luxé 102 300 forint; Wartburg 353 W. Lim. de Luxé tolótetős 106 300 fo rin t; Wartburg 353 W. Tourist 110 300 forint.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_wartburg-353w.jpgWartburgon szállni élvezet

A pénteki iráni elnökválasztásról érkezett legfrissebb hírek szerint Mohammed Ali Radzsai eddigi miniszterelnök a leadott szavazatoknak mintegy kilencven százalékát szerezte meg. A hivatalos végeredmény szerint Radzsai a 14 millió lehetséges szavazat közül 12,6 milliót tudhat magáénak, csaknem kétmillióval többet, mint amennyit tavaly januárban a hivatalából azóta elmozdított Baniszadr volt elnök szerzett.

július 28.

Budapestnél a Duna árhulláma 696 centiméter körüli vízszinttel tetőzött, reggelre már 8 centit apadt a folyó. A felső szakaszokon is folytatódott az apadás, bár a vízszint mérséklődésének ütemét lelassította a Felső-Duna vízgyűjtőjében, főleg az Inn völgyében lehullott nagyobb mennyiségű csapadék.

Hajnalban Franciaországba érkezett Abolhasszan Baniszadr volt iráni államfő, és vele tartott - számos más személy társaságában - az iráni iszlám rendszerrel szemben fellépő legnagyobb fegyveres csoport, a Modzsahedin Khalk vezetője is. Baniszadr az iráni légierő egy Boeing 707-es típusú gépén érkezett Franciaországiba. A repülőgépet a volt elnök hívei hamis paranccsal eltérítették. A személyzet csak a levegőben tudta meg, hogy kit szállít, s azt, hogy az úti cél Franciaország. A gép személyzete közölte, hogy a legrövidebb időit belül vissza kíván térni Iránba.

A mexikói légitársaság egyik DC-9-es belföldi személyszállító repülőgépe leszállás közben kigyulladt és lezuhant. A gép Monterrey városból Tijuanába tartott. Közben menetrend szerint le kellett volna szállnia Chihuahua repülőterén, ott azonban orkánszerű viharba, sűrű esőbe és forgószélbe került. A gép becsapódott a talajba, a törzs kettétört és a hátsó rész azonnal kigyulladt. A gépen hatvan utas és hatfőnyi személyzet tartózkodott. A szerencsétlenségnek nincs túlélője.

július 29.

Világszerte több mint 700 millió ember látja a televíziós közvetítéseknek köszönhetően, hogy Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer egybekelnek a Szent Pál székesegyházban Londonban.

Reagan elnök adóreformját, amelynek fontos szerepe lesz a közpénzek elosztásának drámai átrendezésében a jómódú republikánus szavazóbázis javára, 238:195 arányban jóváhagyta a képviselőház. Ez annyit jelent, hogy 48 demokrata képviselő átállt az elnök oldalára.

július 30.

A magyarországi mozik olyan, azóta már klasszikussá vált filmeket kezdenek vetíteni, mint az Üvegtörők, a Majmok bolygója, vagy a Muppet show moziváltozata.

A belga szenátus rasszizmus elleni törvényeket fogad el.

Damaszkuszban találkozott Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke és Hafez Asszad szíriai államfő. A  palesztin hírügynökség közleménye szerint a megbeszéléseket teljes nézetazonosság jellemezte, és megállapodtak az együttműködés folytatásában minden területen.

július 31.

A Krímben Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke megbeszélést folytatott Nicolae Ceausescuval, az RKP főtitkárával, a Román Szocialista Köztársaság elnökével, aki rövid pihenésre érkezett a Szovjetunióba. Leonyid Brezsnyev és Nicolae Ceausescu megbeszélései során jelentős figyelmet szentelt a szovjet-román együttműködés legfontosabb irányainak.

Omar Torrijos tábornok, Panama diktátora repülőgép-szerencsétlenség áldozata lesz.

A hónap végének egyik legnagyobb könnyűzenei szenzációja, hogy az amerikai slágerlisták élén hosszú hetek után az Air Supply együttes The One That You Love száma letaszítja a trónról Kim Carnes Bette Davis Eyes-át.

Labdarúgással kapcsolatos hír, hogy a hónap végével a Budapesti Spartacus elnöksége, az OTSH-val és a bázis-szervvel történt előzetes konzultáció alapján, labdarúgó szakosztályát megszünteti. 

Az Országos Testnevelési és Sport Hivatal az MLSZ javaslatára arra az elhatározásra jutott, hogy a magyar labdarúgás színvonalának emeléséért átszervezik a bajnokságot. Úgy vélték, jelenleg túl sok a nemzeti bajnokság első-második osztályaiban szereplő hetvennyolc csapat, koncentrálni kell az erőket. Az ősztől még az eddigi kiírás az érvényes, de az 1982/83. évi szezonban az NB I-ben 16 lesz a részvevők száma, az NB II-ben pedig az eddigi 60 együttes helyett csak egyetlen csoport lesz 20 csapattal. Ez azt is jelenti, hogy az eddigi, összesen 1560 szerződtetett labdarúgó 720-ra csökken. Ezzel a tehetségek áramlása 36 klub felé irányulhat, és ezzel emelkedhet a színvonal, a játékosoknak érdekükben áll majd ezekbe törekedniük, mert ezentúl csak itt találhatják meg számításukat. Rövidesen ismertté válik, miként lesz a kiírás és a feljutás. Változás történik - már az 1981/82-es kiírásban - az MNK rendezésében, megszűnik egyes csapatok kiemelése. A legjobb 46 alsó osztályú csapathoz csatlakozik majd a 18 NB I-es, s így 64-es kör kezdi el a küzdelmet a döntőig. További érdemleges változás, hogy megszűnnek a kettősrangadók a Népstadionban.

Szintén a hazai labdarúgással kapcsolatos az a hír, hogy az MLSZ az 1980/81-es NB II-es bajnokság kiírásakor a legjobb másodosztályú bajnoknak azt ígérte be különdíjként, hogy az 1981/82-es Közép-európai Kupa (KK) sorozatban képviselheti hazánkat. Miután a Haladás és a Szeol AK ugyanannyi ponttal lett első, egyeztetésre kérték be a csapat képviselőit. Mindkét csapat jelezte, szívesen vállalja az indulást, ezért az a döntés született, hogy augusztus 19-én egy mérkőzéses selejtezőt játszanak semleges pályán az indulási jogért.

Július 30-án játszották a nyár egyik sláger előkészületi meccsét. A Vasas 15 ezer néző előtt a Fáy utcában a Fazekassal felálló belga FC Antwerpent fogadta. A hazaiak vezetői nagyon jól szervezett, gondosan előkészített nemzetközi mérkőzéssel kedveskedtek szurkolóiknak. Várható volt, hogy a vendégek meg akarják mutatni: nem véletlenül jegyzik a nemzetközi mezőnyben is a szerényebb hazai bajnoki helyezés ellenére. A Vasas labdarúgóinak mozgásán látszott, hogy még idényeleji formában vannak, sem gyorsaságban, sem a test test elleni harcban, sem labdakezelésben nem tudtak az ellenfél fölé kerekedni. A játék szervezettségéről nem is beszélve. A belga csapat végül Fazekas 60. percben rúgott góljával 1:0-ra nyert.

És akkor lássuk a lényeget, az Időkapszula: NB I. 1980/81 Zárórájának harmadik, befejező részét.

NB I. Statisztikák és tabella paradé

Kicsit vegyük át csapatok szerepelését és értékeljük teljesítményüket pár mondatban. A sorrendet a bajnokságban elért helyezés adja.

Ferencváros
Bár a nyitányon már parádézott a csapat, nem volt sima rajt-cél győzelem ez. Amikor 3:0-ra kikaptak az Ú. Dózsától, hamar javítottak 4:2 arányban a Bp. Honvéd ellen. Voltak kisebb-nagyobb megingások, míg végül jött a kispesti sorsdöntő 1:0, főleg azzal, hogy az addig nagy vetélytárs, a Vasas a Fáy utcában vesztette el két pontját a Debrecen ellenében. Innentől vált egyre biztosabbá hogy ezután már senki sem tudja megállítani a zöld-fehéreket.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_ftc.jpgA sztárok sem lehetnek sztárok a szürke zongoracipelők nélkül, pont ezért vannak Jancsika Károlynak elévülhetetlen érdemei a bajnoki aranyéremben

Tatabánya
A tavalyi bajnokságban ötödik lett a csapat, akkor sokan nem hitték volna, ennél sokkal jobb is jöhet. De aztán dr. Lakat Károly elhitette velük, nem értek még fel a csúcsra. Mostanra érett be a tavaly megkezdett munka, összeforrott a csapat. Minden csapatrészben olyan játékosok játszottak, akiknek reális esélyük van a válogatottba bekerülésre. Az utolsó 15 mérkőzésen nem szenvedtek vereséget, és ezekből kilencszer a hálójuk is érintetlen maradt, nem véletlen érték el a klub történetének mindezidáig legjobb eredményét.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tatabanya.jpgCsapó egész évben válogatott formában volt a Tatabánya karmestere

Vasas
A vezetőség dobogós helyezést tűzött ki feladatul. Ezt a csapat elérte, de a szurkolók nem lehetnek mindennel maradéktalanul elégedettek. A játékosok fizikai felkészítése jól sikerült, ezt a mérkőzésen láthatták is, de a játék, a folyamatos, korszerű követelményeknek megfelelő akciók terén rengeteg a javítanivaló maradt. Sokáig harcban álltak az angyalföldiek az aranyéremért, az utolsó fordulók eredményeit figyelembe véve a dobogó is majdhogynem bravúr lett.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_vasas.jpgKiss László sokszor megállíthatatlan volt

Videoton
A hasonlat, bármennyire is elcsépelt, önként adódik: amennyire közkedveltek Székesfehérvár tv-készülékei országszerte, legalább annyira „márkásította” 1980/81-ben a Videoton labdarúgó-szakosztálya önmagát. És hogy ez az idény mégis hozott adáshibákat a Vidinél, az tulajdonképpen érthető. Mert hát ez a 34 bajnoki csata mégis csak a kísérletezés jegyében folyt. Nehéz fába vágta fejszéjét a fehérvári szakosztályvezetés akkor, amikor tulajdonképpen ismeretlen legényeket vetett mélyvízbe, ráadásul tökéletesen új stílus meggyökereztetését tűzte ki célul. Erős középcsapatként zártak 1980 tavaszán, ehhez képest ebben a szezonban végig harcban voltak a dobogóért, egész parádésan sikerült a csikócsapat bemutatkozása.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_videoton.jpgNagy nyomás idején így védekezett a Videoton

Bp. Honvéd
Hosszabb elemzést is megérdemelne, a tavalyi bajnokcsapat miért csak az ötödik helyen végzett. Tichy Lajosnak a bajnokság vége felé volt egy olyan monológja, hogy talán a játékosok a bajnoki cím ünneplését átmentették ennek a szezonnak a jó részére is. Ne legyünk azonban teljesen igazságtalanok, vitézkedtek a BEK-ben, és a válogatottnak is ők adták a legtöbb játékost, nem érdemtelenül. A bajnokság második harmadában reális esély volt a dobogó elérésére, mely további reményekre jogosított volna, de ezután, kissé érthetetlenül, a kispestiek elkezdték szórni a pontokat. Az utolsó 15 mérkőzésen 9 döntetlen született. Összességében reális a helyezés, melyet megszereztek.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_bp_honved.jpgKetten a jók közül, Kozma a csatársorban, Garaba pedig a védelemben jeleskedett

Debreceni MVSC
Pompás tavaszt tudhat maga mögött a csapat, az utolsó 18 mérkőzésen csak egy vereséget szenvedtek, úgy, hogy 15 meccsen keresztül zsinórban nem szenvedtek vereséget. Mindezt két év NB I-es tagsággal a hátuk mögött. A szürke csapatból az első osztály egyik színfoltja lett, az igazi kérdés most már az, ez a lendület a következő idényben is tartani fog-e.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_debreceni_mvsc.jpgNagy szerep jutott a védelemnek a sikerben, itt az FTC elleni győztes meccs után Sallai, Szűcs János és Szűcs István hagyja el a pályát

Nyíregyháza
Utcahosszal nyerte az NB II-es bajnokságot a csapat. Adva volt a cél; megkapaszkodni az NB I-ben. Túlteljesítették ezt, nemcsak az erőnlét hozta meg a sikert! Különösen a védekezésben nyújtott kiemelkedő csapatjátékot a társaság, s az ebből indított tudatos „kontrákat” is nagyszerűen alkalmazták.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_nyiregyhaza.jpgSzűcs János, a nyírségiek középhátvédje harmincnégy mérkőzésen szerepelt, elegáns, könnyed játéka az NB I. üde színfoltja volt

Ú. Dózsa
A lilák tavaly őszi szereplése már előrevetítette azt, ami idén bekövetkezett. 15 idény után először nem szereztek valamilyen érmet. És nem simán lecsúsztak a dobogóról, a közepesnél alig értek el jobb átlagot. Csak kettővel több győzelmet szereztek, mint ahányszor vereséget szenvedtek, rúgott góljaik is alig előzik meg kapott góljaikat. Év közben az edzőváltás sem hozta a várt eredményt. A bajnokság egyik legnegatívabb szereplése kétségtelenül az övék.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_u_dozsa.jpgTörőcsik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

Békéscsaba
Hetedik idénye volt ez a csapatnak az első osztályban, és történelmük legjobb szereplését tudhatják maguk mögött. Helyenként színes, ötletes, tetszetős játékkal jelezték a többi csapatnak, most már velük is komolyan kell számolni. Marosvölgyi Károlynak mindezidáig remekül sikerült ötvözni a rutinos, "öreg" játékosokat a fiatal titánokkal.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_bekescsaba.jpgAz egyik ifjú titán, Kurucz Ádám, akcióban

Pécsi MSC
A maguk 10. helyével a legjobb olyan csapat voltak, amelyik nem érte el az ötven százalékos teljesítményt. Köszönhetik ezt annak, jobbára hoztak egy megbízható átlagot, melyet időnként "megzavart" egy-egy pozitív-negatív kilengés. Ősszel egy 5:1-es és egy 4:1-es vereség közé berajzoltak egy győzelmet, tavasszal egy 1:4, és egy 0:4 után is közvetlenül tudtak kétszer is 5:1-re nyerni. Sokra lehetnének a jövőben hivatottak, ha tudnák a formájukat állandósítani.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_pecsi_msc.jpgBrezniczky Sándornak kevésbé volt hullámzó a teljesítménye, mint a csapatnak

Rába ETO
Jobb helyezésre, szebb eredményekre számítottak Győrben. Hogy nem sikerült, nyilvánvalóan magukban kell keresniük a hibát. Ha a csatárok a támadásvezetésben és a helyzetkihasználásban jobban jeleskednének, akkor jóval előrébb járnának. Átalakult a csapat, sok volt a fiatal, részben talán ezért volt hullámzó a teljesítményük.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_raba_eto.jpgSokszor került a győriek védelme zavarba, Balra Kiss Csaba, jobbra Magyar Lajos csapatkapitány

Csepel
A csepeliek kimondott célja az volt, hogy újoncként biztosan bennmaradjanak, ezt maradéktalanul teljesítették. Hullámzó teljesítményük ellenére a középmezőny egyik legmarkánsabb csapata voltak.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_csepel.jpgKelemen Gusztáv végig meghatározó játékos volt a Csepelben

Zalaegerszegi TE
Saját maguk számára lehetnek a legnagyobb csalódás, nem az volt a célkitűzés, hogy gond nélkül maradjanak bent. És még az is csak három ponton múlt. Jövőre teljesen újat és teljesen másképpen kell csinálni, hátha nem lesz a csapatnak olyan szerencséje, hogy van náluk annyi gyengébb csapat, hogy feltöltsék a kiesési létszámot.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_zalaegerszegi_te.jpgA bajnokság elején a Vasastól érkezett Gass István egymaga rúgta a Zete góljainak az egyharmadát

Volán
A rákospalotaiakról összességében ugyanaz mondható el, mint a velük azonos számú pontot szerző zalaiakról, azzal a különbséggel, hogy a Volán gyakorlatilag lehozta a kötelezőt. Mintha egész évben arra vigyáztak volna, csak kiesési gondjaik ne legyenek.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_volan.jpgNem Ebedli Ferencen múlt az idény

Diósgyőri VTK
Az egész éves teljesítményt előrevetítette, hogy az első hat fordulóban még pontot sem szereztek a diósgyőriek. Ebből a kilátástalan helyzetből küzdötték fel magukat abba a pozícióba, hogy egy pontnyival, épp hogy bent tudtak maradni. Teljesítményükről sokat elmond, messze a legkevesebb gólt rúgták a mezőnyben, az egyetlen csapat, melynek gólátlaga 1 alatt van.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_diosgyori_vtk.jpgSzántó Gábor a földön, csakúgy, mint az egész csapat

Kaposvári Rákóczi
Szertefoszlottak hát a kaposvári álmok, hogy Somogyország fővárosának kedvenc csapata bennmarad az NB I-ben. Ősztől a Kaposvári Rákóczi az NB II-ben szerepel, egy év után, ismét. Hosszú hónapokon át alig volt tizenkét-tizenhárom egészséges játékosuk. Kulcsjátékosok hetekre-hónapokra kiestek a csapatból, a kiegészítő emberek közül pedig néhányan nem ütötték meg a kívánt mértéket. Mindenképp pozitívumként kell megemlíteni, a bajnokság kezdetekor egy csapat volt, melyet mindenki biztos kiesőnek tippelt, ez pedig a Rákóczi volt. Ehhez képest, emelt fővel, állva haltak meg, csak az utolsó fordulóban pecsételődött meg a sorsuk.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_kaposvari_rakoczi.jpgBékei Vilmos az utolsó pillanatig tartott a reményt a társakban teljesítményével

MTK-VM
MTK-VM és az NB II. Egy mondatban ezt a fogalom összetételt még sokáig szokni kell. Az MTK-VM játékosait, vezetőit és szurkolóit érthetően letörte a kiesés. Tudunk régi MTK-játékosokról, akik sírtak az utolsó forduló után... Mindent megpróbáltak, mindent bevetettek, még az edzőcsere sem segített. A magyar focitörténelem egy szeletkéje vonul el, remélhetőleg, csak egy rövid időre.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_mtk_vm.jpgAkármelyik meccsen készülhetett volna a kép, kétségbeesetten védekezik az MTK-VM

Dunaújváros
A legsimább kiesés volt az övéké, hatalmas meglepetés ez, ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt kevesen tippeltek erre. Öt évvel ezelőtt került fel, hosszú harc után a Dunaújváros labdarúgócsapata az NB I-be, az évfordulót kiesés tette emlékezetessé. Andriska Vilmos idény közben vette át a csapat szakmai irányítását, és természetesen nem művelhetett csodákat. Még a vészhelyzetben sem fűtötte a játékosok nagy részét lelkesedés, ez volt számunkra a legérthetetlenebb.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_dunaujvaros.jpgDunaújvárosi kapus kiszolgáltatott helyzetben, az ellenfél csatára pedig egy az egyben, mindennapos csendélet 1980/81-ből

Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok és az adatok kedvelőinek, böngészőinek.

Emlékeztetőül nézzük át, honnan indulunk.

idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_osz.jpg idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_vegeredmeny.jpg


Tavasszal összesítve a ZTE és a Volán kiesett volna, a Kaposvár és az MTK-VM bennmaradt volna. A tavasz két sikercsapatának egyértelműen a Tatabánya és a DMVSC számít. Az ezüstérmes Bányász például utolsó nyolc (!) mérkőzését nemcsak megnyerte, de közben gólt sem kapott. A debreceniek is remek sorozatot mondhattak volna magukénak - egy teljes idényen át tartó veretlenséget -, ha nem kapnak ki otthonukban: éppen a Tatabányától! A Tatabánya egy idényben (!) több pontot szerzett, mint a Csepel, a ZTE, a Volán, a Kaposvár, az MTK-VM és a Dunaújváros a teljes bajnoki esztendőben.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_tavasz.jpg

A csapatok végső helyezését alapvetően befolyásolja az a tény, hogy hazai pályán milyen összeredményre képesek. Nem véletlen, hogy az első három helyezett, kis módosulással,  itt is ugyanaz, mint az „eredeti” táblázaton. Feltűnő, hogy a DVTK milyen gyenge hazai mérleggel zárt, otthoni eredményei alapján a piros-fehérek kiestek volna az NB I-ből. Legalább ilyen furcsa, hogy az egyébként remekül szereplő Nyíregyháza mindössze öt vendégétől tudta elvenni mind a két pontot!
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_palyavalsztokent.jpg
Alaposan megnőtt a döntetlenek, illetve a győzelmek száma, amely mindennél jobban jelzi a tendenciát: szűnőben a rettegés az idegenben való pályára lépéstől. Nem vonatkozik ez a PMSC-re és a Zalaegerszegre, hiszen ennél a két csapatnál még a végül kiesett MTK-VM és Kaposvár is többre volt képes vendégként.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_vendegkent.jpg
Az a vidéki csapat, amely az Üllői úton lépett pályára ebben az esztendőben, nem jutott bajnoki ponthoz. Kettőt Kispestről sem vitt el senki, a Tatabányának és a Diósgyőrnek viszont sikerült ott a pontszerzés. A Megyeri úti Dózsa-varázs teljesen megszűnt, az utóbbi két évtizedben ennyi pontot otthon nem veszített a lila-fehér gárda. A Nyíregyháza legyőzte, a Tatabánya, a Debreceni MVSC, a Videoton, a Békéscsaba és a Kaposvár pedig ponttól fosztotta meg őket.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_budapest_videk_budapesten.jpg
A bajnok Ferencváros egyetlen vidéki győzelmét Nyíregyházán aratta. Meglepően jól szerepelt viszont a Vasas! Az MTK-VM Zalaegerszegen győzött, a Csepel és a Volán - sehol.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_budapest_videk_videken.jpg
Összességében mégis a Ferencváros zárt a legjobban vidéki ellenfeleivel szemben, de ezt csak és kizárólag Üllői úti kérlelhetetlenségének köszönhette. Az MTK-VM 12 (!) vidéki csapattól elszenvedett veresége önmagáért beszél.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_budapest_videk_osszesen.jpg
A zöld-fehérek eredményei a legegyértelműbbek: vagy győztek, vagy kikaptak. A Vasast és a Bp. Honvédot egyaránt csak a Ferencváros verte meg. A Csepel a Volán, az MTK-VM a Bp. Honvéd a Volán az Újpesti Dózsa ellen aratta egyetlen győzelmét.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_budapest_budapest_palyavalasztokent.jpg

Két veretlen, két nyeretlen... Mindez hozzávetőlegesen tükrözi is a valós erő viszonyokat. Ennek a táblázatnak a legérdekesebb eredménye: a Volán a Megyeri úton verte az Ú. Dózsát 3:2-re.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_budapest_budapest_vendegkent.jpg
Egy esztendővel ezelőtt az FTC ezen a táblázaton a 4. helyen állt, 9 ponttal... Nos, ezúttal alaposan rátettek a zöld-fehérek, s mindez nem kis szerepet játszott bajnoki címükben.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_budapest_budapest_osszesen.jpg
Az nem is túlzottan nagy meglepetés, hogy Székesfehérvárott és Tatabányán ebben a bajnokságban nem győzött budapesti csapat. Annál inkább a szenzáció erejével hat az, hogy Kaposvárról sem távozott fővárosi együttes két pont birtokában. Az MTK-VM és a Vasas elvérzett, a többiek „ikszeltek”. Elképesztően gyenge mérleget zárt a Rába ETO - senkit sem tudott legyőzni.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_videk_budapest_videken.jpg
Hol van már az az idő, amikor a Tatabánya minden fővárosi mérkőzésének biztos vesztese volt? A kék-fehérek talán éppen abban léptek előre a legnagyobbat, hogy egyenlő ellenfelei lettek a budapesti csapatoknak. Győztek Csepelen, a Volán ellen és a Hungária körúton, pontot szereztek Kispesten, a Fáy utcában és Újpesten. Egyedül az FTC stadionjában kényszerültek megadásra.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_videk_budapest_budapesten.jpg
Ezen a táblázaton legutóbb a Videoton és a DVTK végzett az élen. Nos, egy év leforgása alatt nagyot változott a helyzet, a Tatabánya - akkor 6. volt - az élre tört, a Videoton jól tartotta magát, a DVTK azonban a 10. (!) helyre esett vissza.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_videk_budapest_osszesen.jpg
Egyetlen táblázaton sem foglal el ilyen előkelő helyezést a PMSC! Pécsett nem győzött vidéki csapat, de ugyanezt a bravúrt végrehajtotta a Rába ETO és a Nyíregyháza is. A Tatabánya egyetlen vereségét a DVTK-tól szenvedte el, a Videoton pályáján a DMVSC győzött, Debrecenben pedig a Tatabánya.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_videk_videk_otthon.jpg
A Tatabánya nemcsak Budapesten, hanem vidéken is kitett magáért vendégként. Győzelmeinek színhelye: Kaposvár, Békéscsaba, Debrecen és Diósgyőr. A Békéscsaba Diósgyőrben, a Diósgyőr Tatabányán, a Zalaegerszeg Dunaújvárosban aratta győzelmét. A Dunaújváros Nyíregyházán szerezte egyetlen pontját.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_videk_videk_idegenben.jpg
Az 1979/80-as bajnokság után ezen a táblázaton szintén a Tatabánya végzett az élen, s a 2. helyen is a Videoton állt. Az akkori harmadik helyezett PMSC nagyot zuhant, a Rába viszont a 8. helyről tornászta fel magát a képzeletbeli dobogóra. Hogy végül a Kaposvár és a Dunaújváros kiesett, annak jogosságát ez a táblázat is bizonyítja.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_tabellaparade_videk_videk_osszesen.jpg

Egy csapat összteljesítményéről nagyon sokat mond a tény: hány olyan mérkőzést játszik egy bajnokságban, amelyeken nem szerez, illetve nem kap gólt. Íme a képzeletbeli dobogós sorrendek:
Nem rúgott legkevesebbszer
5-ször: FTC, Tatabánya
7-szer: Bp. Honvéd, Békéscsaba, Ú. Dózsa, Vasas
8-szor: Rába ETO, ZTE
Nem rúgott legtöbbször
12-szer: Csepel, DMVSC, Kaposvár,
13- szor: Dunaújváros, Nyíregyháza
17-szer: DVTK

Nem kapott legtöbbször
18-szor: Tatabánya
16-szor: DMVSC
15-ször: Nyíregyháza
Nem kapott legkevesebbszer
8-szor: Volán
7-szer: Békéscsaba, MTK-VM
6-szor: Kaposvár, Vasas, ZTE

Különösen a legutolsó sor az érdekes, ahol a sokáig bajnokaspiráns Vasas egyenértékű teljesítményt hozott a kieső Kaposvárral.

Nézzük a Népsport osztályzatok alapján az összesített játékosrangsort:
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_jatekosrangsor.jpg

A fentebbiek alapján jöjjenek a posztonkénti rangsorok.
idokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_kapusok.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_jobbhatvedek.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_kozephatvedek.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_beallosok.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_balhatvedek.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_jobb_oldali_kozeppalyasok.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_kozepso_kozeppalyasok.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_bal_oldali_kozeppalyasok.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_jobbszelsok.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_kozepcsatarok.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_zarora_iii_posztonkenti_rangsor_balszelsok.jpg

Ezek alapján az idény válogatottjai a következőképp néznek ki:
A-csapat: Szűcs I. (DMVSC) - Szabó Gy. (Tatabánya), Lakatos (Tatabánya), Komjáti (Vasas), Magyar (Rába ETO) - Sallai (DMVSC), Nyilasi (FTC), Tóth A. (Ú. Dózsa) - Kiss L. (Vasas), Kerekes Gy. (DMVSC), Kozma (Bp. Honvéd).
B-csapat: Kakas - Szántó (DVTK), Kerekes A. (Békéscsaba), Baranyi (Videoton), Varga (Bp. Honvéd) - Karsai (Videoton), Csapó (Tatabánya), Csongrádi (Videoton) - Májer (Videoton), Esterházy (Bp. Honvéd), Izsó (Vasas). 

Legvégül lássuk a képzeletbeli legrosszabb válogatottat is:
Kollár (Ú. Dózsa) - Kovács L. (ZTE), Kerekes J. (DVTK), Petrók (Kaposvár), Mészáros (Kaposvár) - Forintos (Volán), Kertész (MTK-VM), Havasi (Kaposvár) - Magyar (Dunaújváros), Handel (MTK-VM), Hajszán (Rába ETO).

Szerkesztőségünk is minden forduló után megválasztotta a forduló játékosát. Ez kevésbé reprezentatív, mint a Népsport osztályzatai alapján egzakt számokat kapni. Ezért röviden csak annyit, a legtöbb alkalommal Nyilasira esett a választásunk, számszerint négyszer találtuk őt a legjobbnak az osztályzatok alapján. A második helyen két-két választással a debreceni Szűcs I., a kaposvári Békei és az angyalföldi Kiss L. végeztek. A többi játékos nálunk egy-egy szavazatot kapott, és mivel ez tényleg nagyon szubjektív lista volna, eltekintünk attól, hogy mindenkit felsoroljunk. Az viszont említésre érdemes, az általunk megválasztott forduló játékosa játékba négy csapat (Bp. Honvéd, Ú. Dózsa, Csepel, Dunaújváros) egyetlen labdarúgót sem adott.

Ezzel zárul az Időkapszula 1980/81-es sorozatunk. És mi sem természetesebb, hogy következik az Időkapszula 1981/82, és rögtön a Bevezetéssel kezdünk.

Maradjanak velünk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2112265768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása