Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Telt ház, pénzeső

2017.05.25. 20:23 Rich.mond

Ki ne hallott volna arról, hogy a zárófordulóban két bajnoki labdarúgó mérkőzést is telt ház előtt rendeznek majd? (Na ugye! Fogja majd erre mondani az MLSZ-funkcionárius, hiába lesz így is minden idők legkevésbé látogatott pontvadászata). Mivel a Diósgyőr-Debrecen kiesési rangadót semleges pályán, Mezőkövesden rendezik, ezért csak a Budapest Honvéd - Videoton párosítást vizsgáljuk meg szigorúan jegyértékesítési szempontból. Sok adat áll a rendelkezésünkre - bár utólag ki fog derülni, hogy még így sem elég a pontos számításokhoz.

Ismert a Bozsik-stadion alaprajza, ismert a székek száma a szektorokban és ismertek a jegyárak. Nosza, akkor osszunk-szorozzunk!

1457121429_bozsik_stadion_alaprajz.jpg

Az 1909-szektor A-B részét nem nyitották mg, ott székek sincsenek felszerelve. a VIP-páholyt kihagytuk a számításból. A számok az MLSZ jegyértékesítő rendszeréből vannak. A Honvéd hivatalos oldalán 8516 fizető nézőt írnak. A különbség feltehetőleg az állóhelyi részekről ered - tudtunkkal oda még történt utólagos jegyértékesítés. De négyszáz nézőn már nem fogunk összeveszni.

jegyarak_bevetelek.jpg

Tehát valamivel több, mint 16 millió forint kerül a Honvéd kasszájába. Papíron.

De nyilvánvaló, hogy a bérletesek nem vettek jegyet. Sajnos nem találtam hivatalos adatot a 2016/17-es szezon bérlet-eladásairól. Lehetett éves, őszi és tavaszi bérletet is vásárolni, a bérletárak és a megtakarítások itt láthatóak.

A tippünk olyan 1000 körüli értékesített bérlet - van, aki maximum ötszázra teszi. A pénz persze nem vész el, de például aki bérletet vesz az állóhelyre, az csak 874 forintot fizet egy bajnoki megtekintéséért (13990 forint 16 hazai találkozóra) 1300 helyett, Nagyjából a jegyár harmadát elengedi a klub a többi jegykategóriánál is szezonjegy esetén.

Ha 8932 jegy 16 398 000 forintot hoz, akkor egy eladott jegy átlagára 1836 forint, 1000 bérletesnél tehát levonhatunk 605 880 forintot.

Mert a gyakorlatban láthatjuk, hogy az online jegyvásárlás esetén pár száz forinttal olcsóbban juthatunk jegyhez. Ehhez egyébként klubkártya szükségeltetik. Tételezzük fel, hogy a 7 271 hazai szurkoló 20%-a élt ezzel a lehetőséggel. Ez máris 290 840 forintot vesz ki a Honvéd zsebéből.

De ez még mindig nem minden! Van ugyanis, aki ingyen mehet meccsre Kispesten.

18 év alatt és 65 év felett a belépés ingyenes!

Az ingyenes belépést a Kispest (állóhely) és a Családi szektorba is biztosítjuk. A 18 év alatti (10-18 év között) és 65 év feletti szurkolóinknak szóló kedvezmény igénybevételéhez klubkártya kiváltása kötelező! 10 év alatti gyermekeknek viszont klubkártya nélkül is ingyenes jegy váltható abba a szektorba, ahova a felnőtt kísérő belépője szól! 

Ezt viszont lehetetlen megtippelni. Akinek nincs klubkártyája, az amúgy is köteles piaci áron jegyhez jutni. De tapasztalt kispesti meccslátogatók szerint a két halmaz metszete legfeljebb ezer főre tehető - a bérlettel amúgy is fölélőttünk. Viszont ezer fő nem kevés és az 1 836 forintos átlag-jegyár mellett ez máris 1 836 000 forint mínusz a "bajnoki döntő" bevételéből.

A bevétel máris alig lépi túl a 13 és fél millió forintot. És ebből még ugye elviekben 10% járna a vendégegyüttesnek, no meg ugyebár ez még mindig csak az adózatlan bevétel.

Az amúgy megvan, hogy ez az éves, nagyjából egy milliárdos éves költségvetésünk kb. 1%-a? - tette fel a kérdést Végh Hanta, a Csakblog kiváló bloggere. Hát igen. Mint tudjuk, a magyar klubok nem a jegybevételből élnek. Ennek ellenére dicséretes, hogy a Honvéd komolyan igyekszik szurkolókat csábítani a Bozsikba.

Ha jövőre mind a 16 találkozóra ennyi néző váltana belépőt, akkor az nagyjából 218 millió forintos bevételt jelentene a kispesti klubnak (kb 700 ezer euró) - ez ugye 1700 paksi, felcsúti, angyalföldi, kisvárdai/balmazújvárosi nézőt jelentene a vendégszektorban minden egyes találkozón.

Ez nemzetközi szinten nagyjából-körülbelül semmi - még úgy sem, hogy a Magyar Kupa mérkőzések ebben nincsenek benne. És a valós szám...hát...eddig 2 376 néző látogatta átlagban a Honvéd hazai találkozóit. 

A nemzetközi kupameccsek dobhatnának a számon, de a Honvéd az első két nemzetközi kupamérkőzését zárt kapuk előtt kénytelen lejátszani. Ha lesz harmadik kör, akkor azt már biztosan nem a Bozsik-stadionban fogják megrendezni.

Vannak tanulságai is a jegyvásárlásnak. Igenis megéri kiváltani a klubkártyát, ami végre tényleg azt a célt szolgálja, amire eredendően létre kellett volna hozni: opcionális, de ha "helyzet van", akkor kényelmes és visszahozza az árát. El lehet kerülni az órákig tartó sorban állást és aki ki akar menni a meccsre, annak biztosan jut majd jegy.

Amúgy a világért sem akarom azt a látszatot kelteni, hogy a teltház ne lenne jó dolog. Éppen ellenkezőleg! Bár többször telne meg a Bozsik-stadion! Csak az a baj, hogy nem húszévente egyszer, hanem évente hússzor kéne megtörténnie.

Címkék: honvéd Honvéd


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr412539677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2017.05.25. 20:49:59

Húha.A zárt kapu miért is van?

Rich.mond 2017.05.25. 21:02:41

A Sturm elleni balhé után lett egy felfüggesztett, majd a Vojvodina ellen egy meccs+a felfüggesztettet is hatályba hozták.

lobaszopiatej 2017.05.26. 12:33:13

Teljesen tökmindegy melyik nyer, az állam/önkormi/állami cég/korrumpáló kft úgyis kisegíti a vesztest.
süti beállítások módosítása