Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A magyar tifoso mennybe megy

2017.10.24. 19:44 sjose

Mivel éppen 30 éve drukkolok a Sampnak, úgy gondoltam, a legjobb módja megünnepelni ezt a kerek évfordulót, ha elmegyek egy meccsre. A csapat idén várakozásokon felül teljesít, úgyhogy kis lombardiai kitérővel Genova felé vettem az irányt. Felvettem a kapcsolatot a klub sajtóosztályával és mondtam, hogy a Válogatott Blogtól jönnék, mire a sajtós azonnal vágta hogy maribor meg Időkapszula, és már küldte is a sajtóbelépőt a parkolóhellyel együtt.

adsc_5279.jpg

A Gradinata Sud, a Samp ultrák "otthona" (Forrás: Saját kép)

A meccs szombat este hatkor kezdődött, de én már négykor ott voltam, mert a Marassit nem lehet megunni. Jó volt látni útközben az ablakokból lógó Samp zászlókat és a stadion felé szállingózó tifosikat. Olaszországban is rájöhettek, hogy a merchandizing komoly bevételi forrás, a korábbi évekkel ellentétben a stadion körül sokkal kevesebb olyan árus volt, aki nem a klub által forgalmazott cuccokat nyomta. 

img_4918.JPG

Vajon melyik sál nem a klub hivatalos terméke? (Forrás: A szerző felvétele)

Az első kellemes meglepetés a sajtópáholyban Luca Pellegrini volt. Az egykori csapatkapitány, közel 300 meccset játszott a 80-as évek legendás Sampjában, a Serie B-ben kezdte és KEK győztesként, bajnokként és háromszoros kupagyőztesként távozott. Mivel védő volt, nem annyira ismert, mint mondjuk Vialli vagy Mancini, de ettől még klublegendának számít. Ma a Sky szakkommentátora, nagyon kedves volt és természetesen nem maradhatott el egy közös fotó sem. Olyan voltam, mint az egyszeri kínai turista, egész estére arcomra fagyott a mosoly.

img_4920.JPG

Megjöttek a vendégek (Forrás: saját felvétel)

Közben megjött mindkét csapat, és az olaszoknál szokásos elegáns öltönyökben a pálya közepén dumáltak egymással. A Crotonéban ketten is játszanak a tavalyi keretünkből (Pavlovic és Budimir), láthatóan örömmel üdvözölték őket a srácok. A klub sajtósának jóvoltából, bemehettem a pályára, hatalmas élmény volt testközelből megnézni a csapatot. Épp elment mellettünk Hutvágner Gergely, a csapat fiatal magyar kapusa, akivel sikerült megismerkedni és jót beszélgettünk. Nagyon kedves srác, remélem, idővel sikerül beverekednie magát az első csapat kapujába. A klubnál nagy jövőt jósolnak neki.

adsc_5274.jpg

Hutvágner Gergely (tiszta zöldben) a csapat mindössze 17 éves kapusa már a kispadon kapott helyet (Forrás: Saját felvétel)

 img_4928.JPG

A Luigi Ferraris stadion még szinte üresen (Forrás: A szerző felvétele)

Na itt jött az újabb meglepetés, odajött Quagliarella, a csapat válogatott csatára hogy akarok-e egy fényképet vele. Akartam… Utána visszamentem a sajtópáholyba, és kicsit úgy éreztem magam mintha a Soho Party legismertebb dalába csöppentem volna. Érdekes volt szó szerint betekintést nyerni a nagy sportmédiumok munkájába, hiszen a Gazzetta dello Sport illetve a helyi Il Secolo XIX tudósitója éppen egy sorral elöttem ült és a laptopokon javában készült a másnap megjelenő tudósitás. A különböző médiák általában két fővel vannak jelen: egyikük a cikket írja vagy élőben tudósít, a másik pedig a közösségi médiát kezeli. 

img_4919.JPG

A Luigi Ferraris alias Marassi stadion (Forrás: A szerző felvétele)

Fél hat körül kijöttek a csapatok is bemelegíteni. A meccs pikantériája, hogy tavaly az újonc Crotone elvitte mind a három pontot Genovából. Igaz, hogy a Samp számára már nem nagyon volt tétje a meccsnek, a calabriaiaknak meg élet-halál kérdése volt. Emellett még arra is volt esély, hogy a Genoa kiessen, így finoman szólva sem törtük magunkat… gyalázatos meccs volt. Most reméltem, hogy a tavalyi események nem ismétlődnek meg, és a várakozásoknak megfelelően otthon tartjuk a három pontot. 

Ferrari megszerzi a vezetést a hazai csapatnak (Forrás: A szerző felvétele)

Ez a (z éjjel) délután soha nem érhet véget gondoltam magamban és a csapat nem is okozott csalódást. A második percben szabadrúgáshoz jutottunk a jobbszélen, Torreira ívelte be a labdát és a tavaly még crotonei Ferrari gyönyörű fejessel megszerezte a vezetést. A Samp továbbra is irányította a játékot és a 10. percben már 2:0-ra vezettünk egy tizivel. A VIP páholy pont alattam volt, a klub extravert elnöke, Ferrero, a szokásos showjával örvendeztette meg a publikumot. Volt meghajlás, kalaplengetés, vezénylés...

Quagliarella gólja (Forrás: A szerző felvétele)

 Az ultrák remek hangulatot csináltak, a csapat teljesen uralta a pályát és a félidő vége előtt, a Genovában egy hónap alatt ujjászületett Zapata tankként áttörte a vendégek védelmét,  jobboldali centerezéséből pedig Caprari már háromra növelte a előnyt. A Crotone veszélyesebb volt a saját kapujára, mint a miénkre, Budimir egy szabadrúgásnál úgy fejelt a saját kapujára, hogy bármelyik csatárunk megirigyelhette érte. A fejes a kapufán csattant, ha bemegy, a forduló gólja lehetett volna. Miután kedden hétközi forduló lesz, Giampaolo ekkor lehozta Strinicet és Quagliarellát és lehetőséget adott a cseréknek.

adsc_5319.jpg

Zapata átverekszi magát a crotonei védelmen a harmadik gól előtt (Forrás: saját kép)

A Samp ezután sem állt le, egy mintaszerű tiki-taka Linetty-t találta üresen a büntetőpont környékén, és ha már egy crotonei játékos sem zavarta, köszönte szépen és a bal sarokba vágta. Mostanában erős a lengyel vonal nálunk, Linetty mellett Bereszyński és Kownacki is nálunk játszik, utóbbi nagy tehetségnek tűnik, és még nincs 20 éves sem. A fiatal lengyel csatár a 76. percben lépett pályára és az első labdaérintéséből gólt szerzett. Cordaz pocsékul szabadított fel, egy hatalmas kirúgás helyett Kownackihoz ívelte a labdát, aki a kétségbeesett kapus mellett szépen begurította első Serie A-s gólját, 5:0, teljes kiütés! Az utóbbi 25 évből egyetlen Padova elleni 5:0 ugrik be, nagyon ritka, hogy így kiüssünk egy csapatot. Mondtam már? Tökéletes este volt!

adsc_5285.jpg

Massimo Ferrero a csapat extravert elnöke imádja a TV kamerát


Egy mondatra érdemes megemlékezni a vendégszurkerekről is. Crotone Calabriában van, több mint 1000 kilométerre a csizma másik végén, Szicíliával szemben. Én úgy tudom, a városban nincs repülőtér, de más se nagyon. Az a pletyka, hogy néhány játékos azért nem igazolt oda, mert elég nehéz odajutni. Azt, hogy miből van a Serie A-ra pénz, most nem firtatnám… (a helyes megfejtést beküldők között egy dedikált lófejet sorsolunk ki - a szerk.) de a nagy távolsag ellenére legalább száz, de lehet hogy még több helyi ultra kisérte el Pitágorasz egykori lakhelyének csapatát, és a lefújás után a súlyos vereség ellenére is ünnepelte a piros-kékeket.

A Samp egy elmaradt meccsel a hatodik helyen áll, alig lemaradva a nagyoktól. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5613066604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2017.10.24. 20:25:06

Nagyon jó cikk, komolyan kedvet kaptem egy genoai túrához, kár, hogy Magyarországhoz képest elég messze vannak.

Rich.mond 2017.10.25. 06:49:56

@Millerdraft: Repülővel nem is olyan vészes (párizsi átszállással)
süti beállítások módosítása