Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Döcögős kezdés az U20 világbajnokságon

2018.07.05. 00:36 Fradista Utazó

A magyar csapat két győzelemmel kezdte a női kézilabda U20-világbajnokságot. Bármi más óriási csalódást jelentett volna, de így is inkább csak az eredménnyel lehetünk elégedettek.

u20_vb_2018_bra1.jpg

Golovin Vlagyimir (Fotó: Ricsováry Takács László)

Golovin Vlagyimir néhány hónappal a VB előtt vette át a válogatottat, miután az eddigi edző, Hajdu János, lemondott. Golovin elég sokat változtatott a csapat játékán. Talán túl sokat is. 

A keretben nincs lényeges változás, az új edző lényegében ugyanazzal a kerettel vágott neki a világbajnokságnak, amellyel tavaly az Európa-bajnokságon is szerepeltünk. Változtatott azonban a taktikán, ill. a csapaton belüli feladatmegosztásban is. Ezek részletesebb elemzésére inkább majd csak a világbajnokság végén vállalkoznánk, az első két mérkőzésen (akárcsak előtte a komolyabb felkészülési meccseken) egyelőre azt látjuk, hogy a csapatnak az új elképzeléseket nem sikerült maradéktalanul megvalósítania. 

u20_vb_2018_bra2.jpg

Ahányan, annyifelé (Fotó: Ricsováry Takács László)

Mintha túl sok volna az olyan akció, amikor a játékosok nem mindegyike tudja, mi következik. Sőt, akár olyan is, ahol látszólag egyikük se. Ez főként az első, Brazília ellen játszott mérkőzésen jött ki nagyon: a támadásaink nagy részéből nem sikerült helyzetet kialakítani, mert igazából meg se próbáltuk, senkinek nem volt a pályán egy elképzelése, hogy mit is kellene csinálni. 

Golovinnal láthatóan jól begyakorolta és megtanulta a csapat a Tempohandballt. Csak sajnos közben az ellenfelek is a visszarendeződést, ezért nagyon ritkán tudtunk lerohanásból helyzetbe kerülni. Felállt fal ellen pedig eléggé el tudtunk bizonytalanodni, még akár Portugália ellen is. A náluk érezhetően jobbak védekező brazil csapat ellen pedig jó hússzor vállaltunk végül kényszer-átlövéseket, mert amúgy nem tudtunk helyzetet kialakítani - ezekből a helyzet nélküli átlövésekből pedig igen ritkán lett gól. Portugália védekezése gyengébb volt, őket azért többször sikerült átjátszani. 

Persze lerohanásokat főként jó védekezésből lehetne indítani, és azzal is elég sok a bizonytalanságunk. Nyitottabb, agresszívebb védekezést várt Golovin, de az csak akkor működőképes, ha nagyon összehangoltan működik. Brazília ellenünk nagyon sűrűn tudott helyzeteket kialakítani, és a portugálok is jónéhány olyan gólt szereztek, ami egyértelmű védekezési hibából fakad. Ezeket a helyzeteket jobban ki kell elemezni. Ha a visszafogott képességű portugál beállóst a két hármas védőnk közt többször meg tudják játszani, akkor hogyan fogjuk levédekezni Tatjana Brnovićot? 

A lerohanásainknak eddig, ha túl sokszor nem is voltunk belőle eredményesek, volt egy komoly eredménye. Nevezetesen, az egész meccsen rákényszerítettük az ellenfelet a gyors visszarendeződésre, magyarul végig futtattuk, és gondolkodásban végig szünet nélkül terheltük őket. Ha ez ellenfél gyengébb erőnléttel és/vagy kevesebb cserelehetőséggel rendelkezik, mint a magyar csapat, akkor ezt nem fogják végig bírni. Mindkét eddigi meccsünket lényegében ez döntötte el.

u20_vb_2018_por.jpg

A végére beindultunk (Fotó: Ricsováry Takács László)

Portugália ellen volt ez a látványosabb: 21-16 után nyolc gólt lőttünk zsinórban, de Brazília ellen is fontos tényező volt az ellenfél fizikai fáradtsága. 

Ha már említettük a kispad hosszát: Golovin valamivel többet cserél és variál, mint Hajdu (igaz, a meccseket szinte csere nélkül lejátszó Hajdut nem nehéz ebben túlszárnyalni). Ez segít abban is, hogy a sérülések, kiállítások miatt kieső játékosokat zökkenőmentesen pótoljuk, de természetesen hozzájárul a tempó fenntartásához is. Főleg beállós poszton látványos ez, ahol Hajdu egyetlen játékoshoz ragaszkodott, pedig akár most is láthatjuk, amit tavaly is bizonygattunk: váltótársa nem rosszabb nála. Hornyák Bernadett mellőzése így is nehezen érthető, főleg, hogy ezután ennél már alighanem csak nehezebb mérkőzéseink lesznek. Ha benne és Szabó Kittiben a kapitány Portugália ellen sem bízik igazán, akkor ők a későbbi, keményebb mérkőzésekre nemigen lesznek ténylegesen használhatóak. 

De nem csak nekik, a többieknek, sőt, úgy általában a csapatnak kellene előrébb lépnie, ha legalábbis közel akarnak kerülni az álmaikhoz. 

Minden bizonnyal Portugália volt a legkönnyebb ellenfelünk a világbajnokságon. Elefántcsontpart válogatottja ugyanis vízumproblémák miatt visszalépett, őket törölték a világbajnokság mezőnyéből. Csütörtökön délután ellenük játszottunk volna, ez a mérkőzés, ellenfél hiányában, elmarad. Golovin bosszús volt emiatt, ő kifejezetten szívesen játszott volna még egy meccset, ahol lehet kicsit gyakorolni, próbálgatni. Erre most nem lesz mód. Két nap pihenő következik, de utána már minden mérkőzés élesben megy.

Szombaton (július 7.) 13:30 órai kezdettel Montenegró ellen lépünk pályára, a mérkőzést az M4 Sport televízió közvetíti. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3914093959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása