Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Technológiai futball-forradalom I.

2018.07.24. 08:59 Rich.mond

Okosóra, videóbíró. Két dolog, melyek nevét az egész világ megtanulta 2018-ban. Két olyan technikai újítás a labdarúgásban, amik gyakorlatilag gyökeresen megváltoztatták a futball-világversenyeket.

Pedig önmagában egyik sem számít újdonságnak. A videó végképp nem, de az okosórák is igen elterjedtek napjainkra - bár a Hublot kifejezetten a világbajnokságra készített okosóráját vélhetőleg kevesen tudják megfizetni. Ha még hozzávesszük a világbajnokságokon szintén 2018-ban debütáló gólvonal-technológiát, máris úgy érezhetjük, hogy új korszakba lépett kedvenc sportágunk.

Nincs többé csaló Latisev, nincs többé Isten keze, vagy Uram bocsá' a játékvezető és a partjelző jóindulatán múló angol VB-cím. Persze, a most véget érő világbajnokság arra is megtanított minket, hogy azért még nem kell végleg leírni az emberi hibatényezőt, de miután a franciák átvették az érmeket, valamennyien tudtuk: innentől kezdve valami más következik.

És a háttérben még ennél is nagyobb változások zajlanak. Edzők, játékosok, újságírók, hobbi-elemzők, a lelátókon helyet foglalók, vagy sörért sorban állók életét is megkönnyítheti az Ipari Forradalom 4.0, ami természetesen a milliárdos üzletet jelentő labdarúgásba is szépen lassan bekúszik. Mi elsőként a játékosokra és edzőkre fókuszálunk.

robotfoci.jpeg

A 2016-os robot-VB-t a németek nyerték - kép

 Az adat hatalma

Meglátásunk szerint a technológiai forradalomból elsősorban nem a játékvezetők, hanem a futball-klubok fognak profitálni. Persze elsősorban azok, amelyek meg tudják fizetni a technológiát. Máris szomorúan meg kell, hogy állapítsuk: a jelenleg is egyre szélesedő szakadék csak nagyobb lesz a későbbiekben. Legalábbis klubszinten, a válogatottaknál akár még hozhat is némi kiegyenlítődést.

Mielőtt belekezdenénk a részletekbe, ismerkedjünk meg pár technológiai alapfogalommal: Internet of Things (IoT), és a Big Data, avagy valós idejű adatgyűjtés és teljesítményértékelés. Mindkét fogalom ugyanazon alapul: a világhálón elérhető, megosztható és beszerezhető minden. A különböző adatforrások összekapcsolásával irdatlan mennyiségű adatból készíthetünk elemzést, számtalan befolyásoló tényező hatását vizsgálva. Nem csak az internetes vásárlások piaca bővül exponenciálisan. A mi esetünkben a hálózatba kapcsolt (vezetékes, vagy vezeték nélküli), elektronikai eszközök egymással való folyamatos kommunikációja jelenti a forradalmi vívmányt. Hónapokig, évekig tartó elemzéseket, kutatásokat sűríthetünk napokba, vagy akár percekbe. Minél nagyobb a digitalizálhatóság, ez annál inkább igaz. 

Csak hogy egy gyakorlati példát mondjunk a mindennapokból: nincs szükség almanachokra, lefűzött újságokra, amikor az interneten pár kattintással mindent megtudhatunk klubokról, játékosokról, mérkőzésekről, verseny-sorozatokról. És amíg a szurkolók élete ezáltal könnyebbé vált, ez hatványozottan igaz a labdarúgásban dolgozókra.

A videó-elemzés elterjedése a kilencvenes években nagy áttörést jelentett, ám egy teljes mérkőzés kielemzéséhez legjobb esetben is órák kellettek - de inkább egy-két nap, egy erre specializálódott stábbal. Az IoT-nak köszönhetően azonban már a mérkőzés alatt lehet komplett játékos teljesítmény-profilt készíteni. Nem csak a mi csapatunkról, de az ellenfélről is. További lehetőségekről olvashatunk ebben a cikkben, mi most inkább pár konkrét esetet emelnénk ki. A fent belinkelt írásban csak megemlítették az SAP-t, mint az adatgyűjtésben és elemzésben élen járó cégek egyikét. Lássuk csak, mit tett hozzá az SAP a német válogatott sikereihez, vagy éppen sikertelenségéhez?

Ma Hoffenheim, holnap a világ

 Az SAP a világon legtöbbet alkalmazott döntéstámogatási rendszer (ERP), amit a legnagyobb multinacionális cégek használnak elemzésre, könyvelésre, készletnyilvántartásra, beszámoló-készítésre, eredménykimutatásra. Emellett vannak HR, logisztikai, banki, stb funkciói is, magyarán egy nagyvállalat működésének minden szegmensét lefedi. A fentiekből következik, hogy elég jól megy a cégnek, így futja szponzorációra is. Másrészről otthonosan mozognak adatgyűjtésben és elemzésben. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a cég társalapítója, Dietmar Hopp olyannyira futballbolond, hogy szűkebb pátriáját, a kicsiny Hoffenheimet az ötödosztályból a Bundesligába juttatta - ők foglalkoztatják Szalai Ádámot is - akkor máris megkaptuk a tökéletes elegyet a német Fußball-Revolution-hoz. 

sap-hoffenheim-shirt-2013.jpg

A TSG 1899 Hoffenheim mutatja be új mezszponzorát 2013-ban

A közös munka már a 2014-es világbajnokságon megkezdődött, ahol a Nationalelf az SAP által fejlesztett ún. Match Insight alkalmazással tudta értékelni saját játékosainak teljesítményét - azt a VB-t speciel meg is nyerték... Az SAP és a DFB 2016-ban kötött egy hároméves megállapodást. Elsődleges céljuk az volt, hogy a német labdarúgó-akadémiák munkáját segítik. 

2018-tól már Ausztráliában, azon belül is Queenslandben 25 utánpótlás-központban fogják alkalmazni az SAP által kifejlesztett  Skill Acquisition Phase programot. A program lényege dióhéjban: 

Folyamatos játék, rengeteg ismétléssel, hogy fény derüljön a hibákra, hiányosságokra és időben tudják kijavítani, mielőtt rosszul rögződne. Az edzők folyamatosan visszajelzést küldenek a játékosoknak és az edzők egyúttal folyamatosan kommunikálnak, kérdéseket tesznek fel, például: "Miért ezt a megoldást választottad?" A játék többnyire kispályán zajlik, külön területekre fókuszálva.

A négy fő terület: I. Mindennemű labdaérintés (lövés, passz, labdaszerzés), II. Labdakezelés lábbal és testtel III. 1 az 1 elleni játék minden formája IV. Mozgás labdával

Az edzések rendkívül intenzívek, körülbelül 75 percesek. A következő edzést gyakorlatilag adatelemzéssel kezdik edzők és tanítványaik, majd az edzések egyre inkább személyre szabottak lesznek, míg a játék valamennyi alapelemét el nem sajátítják 10-12 éves korukra.

De a 2016-os évben már a felnőtt csapat munkáját is segítették az Európa-bajnokságon, egyből két applikációval. Az első (SAP Challenger Insights) 100%-ig az ellenfélre koncentrál. Folyamatosan adatokkal látja el a német stábot a rivális játékerejéről, formációjának változásairól. Itt megjegyzendő, hogy a németek tényleg pillanatokon belül tudomást szereznek arról is, ha valakinek látványosan elfogy az ereje - lelassul, többször passzol rosszul, veszít párharcokat - vagy éppen élete formájában futballozik.

És nem csupán egy adathalom zúdul mondjuk Kimmich nyakába az ellenfél csatárairól a meccset megelőző taktikai értekezleten, hanem a tökéletes játékosprofil mellé még kap hat videóelemzést is.

Aki esetleg korábban elmélyült a FIFA és a Football Manager nevű számítógépes játékokban, az nagyjából sejtheti, hogy ez miként néz ki a gyakorlatban. Az SAP Sports One platform az Opta Sports-tól és STATS-tól is  gyűjt adatokat és mérkőzésenként 2-4000 esemény (csel, passz, párharc, fejes, lövés, sprint stb,) alapján készíti el analíziseit  Az SAP Match Insight, az SAP Team One és az SAP Challenger Insight sokak szerint főszerepet kapott a 2017-es Konföderációs Kupa megnyerésében is, egy nem is annyira fiatal, sokak számára ismeretlen csapattal.

sap_sports_one_video_cockpit_english-768x432.png

A másik applikáció az ún. Penalty Insights Function. Neuernek nem kell éjszakába nyúlóan videóznia, az adatelemző pillanatokon belül kiköpi, hogy a tizenegyespont felé ballagó ellenfélnek mik a szokásai büntető elvégzésekor. Egyébként ez az applikáció volt az, amit a német csapat elsőként kért az SAP-tól.

sap_penalty_insights_007_1910x1000.jpg

Valami ilyesmit képzeljünk el - forrás 

És még nem is beszéltünk olyan futurisztikus tréning-eszközökről, mint a legendás "passzoló-fülke". Bár a Borussia Dortmund használja, nem véletlen, hogy az "SAP-közeli" Hoffenheimnek készült. Sebesség, koncentráció,  labdakezelés, pontosság. Megtanítja a játékosokat gyorsan dönteni, mérlegelni. Nem is a passznak kell gyorsnak lennie, hanem a gondolatnak.

És képzeljük el, hogy milyen eszközei lehetnek egy olyan nyugat-európai klubnak, amelyik csak igazolásokra euró tízmilliókat költ. Az Amazonról már mi is megrendelhetjük az Adidas "okoslabdáját" mindössze 150 dollárért (kb. 42 000 forint). A labda súlya megegyezik egy hagyományos labdáéval, ám számtalan szenzor van beleépítve. Nem mellékesen csatlakoztatható bármilyen okoseszközhöz - telefon, tablet, Ipad. Az elrúgás után a telefonunkra máris jönnek az adatok - pontosan hol rúgtuk meg a labdát, milyen sebességet ért el a lövés, merre csavarodott, milyen pályán. Nyilván Messinek már nincs rá szüksége, de gyerekeknek, fiataloknak igen hasznos találmány lehet.

 Jönnek a belgák! - élet az SAP-n túl

A fentiek után joggal kérdezhetjük, hogy akkor mégis mi vezetett a németek kínos leszerepléséhez? Óva intenék mindenkit attól, hogy eltemesse a németeket és a kukába dobja a már felépített technológiai vívmányait. 

Az SAP sem sokáig lógatta az orrát, hanem azonnal az előre menekülést választotta. További innovációkat jelentettek be, bevetve a mesterséges intelligenciát és az ún. "gépi tanulás"-t (machine learning). Talán a 2020-as Európa-bajnokságon már profitálhat is belőle a Nationalelf.

Mindenek előtt azt is kénytelenek voltak megállapítani, hogy a pár éven át fennálló versenyelőnyük semmivé lett, mert immáron más csapatok is alkalmazzák az IoT-n és a Big Data-n alapuló technikákat - például az angolok és a franciák.

De leginkább a belgák. Utóbbiaknál a holland SciSport segítségét vette igénybe Roberto Martinez szövetségi kapitány és stábja. Hála a hollandusoknak, az SAP alaposságával készültek fel ellenfeleikből - és végső soron saját játékosaikból. Talán nem véletlen, hogy a Vörös Ördögök szerezték meg a bronzérmet. A SciSport például meg tud tervezni egy ideális támadást - amely 15 másodpercen belül gólt eredményez. Ehhez a modellhez döbbenetes számú - milliós nagyságrendű - passzt építettek be a rendszerbe, hogy megtalálják a játékhelyzetnek megfelelő leghatékonyabbakat. Emlékszünk még, hogyan ejtették ki Japánt és úgy általában is milyen gyilkos hatékonyságúak voltak a belga kontrák?

deeplearning_1920-1.png

Munkában a SkiSport DeepLearning - kép

Amikor a holland válogatott, Memphis Depay a PSV-től a Manchester Unitedbe igazolt, a játékos és ügynöke leült a SciSports-al, hogy személyre szabott elemzésükkel segítsék fejlődését. Sőt, egy év elteltével külön rászabottan kerestek klubot, ahol játékstílusát és képességeit a lehető legjobban ki tudja bontakoztatni - így került Angliából Lyonba. A legutóbbi szezonban (2017/18) 51 (!!!) mérkőzésen 22 gólt és 17 asszisztot jegyzett.

A hollandokat az Európai Unió az "EU leginnovatívabb futball-vállalkozása" címmel tüntette ki 2017-ben és 2018-ban partneri viszonyt építettek ki az angol Leeds Uniteddel is

Konklúzió

Akkor hát ezentúl mindent a robotok fognak eldönteni? Természetesen nem. Mondhatnánk, hogy a kis Horvátország is borsot tudott törni a nagyok orra alá és a VB-n is rengeteg meglepetés volt, nem kell leírni a kicsiket. Persze, mondhatnánk.

De ne felejtsük el, hogy például Modric tíz éve, 22 éves kora óta Nyugat-Európában futballozik és elszántsága, tehetsége mellé megkapta a legmodernebb nyugati edzésmódszereket, beleértve az orvosi stábot. A Svájcban született Rakitic már eleve ebbe született bele. Mandžukić hat évesen Németországban kezdett futballozni és 24 éves korától szintén nyugati bajnokságokban edződik. (Az más kérdés, hogy ők valamiért eljutnak oda, a mi fiaink pedig nem.) A  horvát válogatottban a Hoffenheim/Besiktas/Salzburg jelentette a gyengébb csapatokat, a TOP pedig a Real-Chelsea-Barcelona volt, erről tehát ennyit.

Tehát a nyugati klubok anyagi-technikai fölényéből éppenséggel profitálhatnak nem nyugati válogatottak, ha kellő számban képviseltetik magukat ezekben a bajnokságokban. 

És mi hol tartunk? Emlékszünk még, amikor a Málta elleni vereség előestéjén opcionális volt az ellenfélről készített videó megtekintése? Vagy arra, hogy Dárdai és Storck már azzal új impulzust hozott a válogatottba, hogy egyáltalán foglalkoztak játékoselemzéssel az ellenfelet illetően is? Vagy arra, hogy a pro-licenszre pályázó honi edző szerint a test az energiát az energiaitalból meríti? Most az utánpótlásban alkalmazott edzésmódszerekről nem is szeretnék beszélni. Többek között ezen a téren is döbbenetes a lemaradásunk. Eppel Márton sem véletlenül panaszkodott a BL-selejtezők és a válogatottbéli fellépések után arról, hogy nincs hozzászokva ehhez a sebességhez és a reakcióideje is alatta van a nemzetközi szinten elvárhatónak. 

Pedig a külföldi példa adott. Pont belga cég készített átfogó elemzést a futballakadémiákról. Pont a világ legszervezettebb és lassan leg-technokratább bajnokságában évek óta vezetőedzői tisztet betöltő személy készített el egy átfogó programot arról, hogyan léphetnénk előre.

Megfogadtuk a tanácsaikat? A belgáktól hoztuk egy Leekenst, a németektől pedig egy nemzetközi szintéren rendre elbukó, mégis érinthetetlen Dollt. Ébresztő!

A sorozat következő részében arra keressük a választ, hogy a technológiai fejlődés hogyan könnyíti meg a stadionba látogatók és a stadionban dolgozók életét.

 

 Források:

m2mzona.hu

CNBC.com

sportbusiness.com

ffacoachingresource.com.au

www.enterprisetimes.co.uk

www.cityam.com 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5314121265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thargoff 2018.07.26. 13:35:10

Kiváló poszt. Gólvonal technológia már 2014-ben is volt szerintem. Meg kimaradt a Midtjylland. :)

TippMikszáth Kálmán 2018.07.29. 07:53:40

Afrikában van egy még hatékonyabb és olcsóbb módszer a gyorsaság, koncentráció, reakcióidő, gondolkodás fejlesztésére, ami miatt rengeteg ott a tehetség. Úgy hívják: oroszlán...
süti beállítások módosítása