Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Előléptetés

2019.06.03. 17:00 Fradista Utazó

A kézilabda Bajnokok Ligájának nevezési szabályai a 2010-es évek elejéig hasonlóan voltak meghatározva, mint amit például a labdarúgásból is ismerünk. Az egyes országoknak az európai ranglistán elért helyezései alapján szabályozták, ki hány csapatot indíthat, és ez alól nemigen voltak kivételek. 

ehf_wcl.jpg

Aztán a gazdasági válság hatására jelentősen megváltozott a helyzet. A futballal ellentétben a kézilabdában, különösen a nőiben, pénzügyileg nem feltétlenül kifizetődő a részvétel. Egyfelől ez persze logikus: sokkal kisebb a nézettség, ami befolyásolja a televíziós jogdíjakat, de a mezeken, pályákon elhelyezett reklámok értékét is. Másfelől, míg a válság előtt ez csak elvétve tántorított el egy-egy jogosult klubot a nevezéstől, addig a tízes évek elejére általánossá vált, hogy a jogosultak egy jelentős része nem szeretne részt venni a sorozatban. Ez számukra tiszta ráfizetés volna, a részvételt nincs miből finanszírozniuk. Emiatt a BL, különösen a nőknél, létszámhiányossá kezdett válni. 

Ezzel párhuzamosan előfordult, hogy várhatóan komoly játékerővel rendelkező klubok nem tudták kiharcolni a részvételt. Ennek több oka is lehet, ebből most kettőt emelnék ki. Azokban az országokban, ahol a bajnoki címről rájátszás dönt, elég lehet egyetlen rossz mérkőzés, ahol egy amúgy erős klub például sérülések, vagy más ok miatt gyengébben szerepel, és máris elúszott a bajnoki cím. A másik, hogy, mivel egy erős kézilabdacsapatot viszonylag kevés pénzből létre lehet hozni, előfordul, hogy egy klub játékereje egyik szezonról a másikra a sokszorosára nő. A férfiaknál 4-5, a nőknél akár már 1 millió euró is elég évente egy olyan klubhoz, amelyik a végső győzelemre ugyan nem esélyes, de azért a BL középmezőnyéhez tud tartozni. Ennyi pénzem nekem ugyan nincs, talán a kedves olvasónak se, de azért mindenesetre többen rendelkeznek ekkora összeg felett, mint ahányan a labdarúgóknál ugyanehhez szükséges kb. százmilliót elő tudnák teremteni. És akkor egy addig jegyzetlen országban is kialakítható pillanatok alatt egy egész jó kis csapat. 

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) úgy érezte, különösen akkor, amikor úgy kell összevadászni a BL-re a résztvevőket, nem az amúgy a részvételre jogosult, de az ügyet nem nagyon erőltető azerbajdzsáni bajnokcsapatot fogják körbeudvarolni, hogy, ha esetleg talán mégis lennének olyan kedvesek, naa, lécciléccilécci, hanem inkább felajánlanak egy lehetőséget a részvételre papíron nem jogosult, de ambíciózus kluboknak. A szabályok évek óta lényegében ugyanazok: szezononként és országonként egy-egy olyan klub (a férfiaknál és a nőknél külön), amely a BL-ben nem, de más európai kupában (EHF-kupa, Challenge-kupa) jogosult indulni, kérheti, hogy sorolják át egy kategóriával feljebb. Ezt a kérelmet aztán az EHF saját belátása szerint elfogadja vagy elutasítja, indoklási kötelezettség nélkül. 

Magyarul ezt a lehetőséget "szabad kártya" névvel szokták illetni. Ez az elnevezés megtévesztő, mert arra utal, mintha az adott ország kapna egy plusz részvételi helyet, pedig erről nincs szó. Ugyanannyi csapat indulhat az európai kupákban, csak az egyikük nem abban, amelyikre eredetileg jogosult volna. A hivatalos angol nyelvű szabályzatban az "upgrade" kifejezés szerepel, magyarul atalán az "előléptetés" volna a legmegfelelőbb. 

Ez a szabályozás alapvetően nem új. Még csak magyar szemmel sem az, hiszen a férfiaknál évek óta többször került így egy-egy magyar klub a Bajnokok Ligájának mezőnyébe, az idei szezonban például így került a BL-be a tavalyi bajnokságban csak ezüstéremig jutó Veszprém. 

Ami miatt mostanában mégis több szó esik erről a szabályról, az a női mezőny. Itt rögtön két ok miatt is a figyelem középpontjába került az upgrade lehetősége. Előszöris az EHF megváltoztatta a versenykiírást, a magyar második már nem automatikus résztvevő, mint eddig (cserében Magyarország is kérhet egy előléptetést, eddig ebből a lehetőségből ki volt zárva). A másik ok, hogy a bajnoki ezüstérmes Ferencvároson kívül az NB I-ben csak a harmadik helyig jutó, ám az EHF-kupát megnyerő Siófok is jelezte érdeklődését a lehetőség iránt, így a kérelem benyújtása már nem puszta formalitás csupán. 

Az a legtöbb érdeklődő számára ismert, az EHF által is gyakran kommunikált korlátozás, hogy egy országból legfeljebb egy klubot léptetnek elő. Most viszont fontossá vált látni, hogy többszörös érdeklődés esetén hol születi meg a döntés. Ezzel kapcsolatosan a szabályzat egyértelműen fogalmaz: 

Minden (nemzeti) szövetség jogosult kérvényezni egy előléptetést az EHF-kupából vagy a Challenge-kupából a Bajnokok Ligájába.

Azaz egyrészt világossá válik, hogy ezt az előléptetést nem maguk a klubok kezdeményezik, hanem az adott ország kézilabda-szövetsége, magyar részről a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ). Másrészt az is egyértelmű, hogy egy ország szövetsége csak egy előléptetést kezdeményezhet. Azaz nincs olyan opció, hogy az MKSZ benyújtja a Siófok és az FTC kérelmét is, aztán majd a nagyurak Bécsben (az osztrák fővárosban van az EHF székhelye) eldöntik, kinek kedveznek, az Illés együttes Human Rights című oratóriumából ismert kérdést (Mondd, te kit választanál) a budapesti Könyves Kálmán körúton kell megválaszolni. 

Ez a döntés minden bizonnyal már meg is született, hiszen az EHF által a kérelmek benyújtására előírt határidő már elmúlt. Nincs okunk kételkedni abban, hogy az MKSZ-nél ismerik a vonatkozó előírásokat, és az előírt határidőig be is nyújtották az azoknak megfelelő kérelmet. Bizonyára az érintett klubok is értesültek erről, egyikük már csak onnan is, hogy az EHF részéről bekérték tőlük a nevezéshez szükséges iratokat. Mindazonáltal jelen cikk megírásáig a négy érintett egyike sem érezte fontosnak, hogy minderről tájékoztassa a közvéleményt. Sebaj, legkésőbb az EHF hivatalos közleményéből, június második felében, majd a szurkolók is megtudhatják, egyáltalán nevezett-e szeretett csapatuk a Bajnokok Ligájába. Addig maradnak a szájról szájra terjedő pletykák. Erre vonatkozó információval blogunk sem szolgálhat. De legalább amit megtehettünk, megtettük, nálunk megismerhették a kapcsolódó szabályokat. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3614870586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2019.06.13. 18:32:08

@promontor: Én szépen leírtam a szabályokat. Aztán se az MKSZ, se az EHF nem tartja be őket.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2019.06.13. 19:10:17

@Fradista Utazó: Az előbbi egyáltalán nem lep meg, az utóbbi se nagyon.

Mondjuk ha az EHF trollkodós kedvében lenne, akkor azt csinálná, hogy kioszt 13 helyet a főtáblán, a maradék három helyet pedig három kvalifikációs tornán dönthetné el a többi csapat úgy, hogy két négyes torna mellett lenne egy háromcsapatos torna is, a három magyar szabadkártyásnak... ;-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2019.06.21. 12:49:50

www.ehfcl.com/en/women/News/uPrZ0IQL5PTPM0cSR8my8Q/EXEC_confirms_participants_for_the_2019_20_season

Azért az EHF végső soron (logikusan) a régi rend szerint döntött, az Érd és a Siófok marad az EHF kupában.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2019.06.21. 12:56:12

@promontor: Igen, egyedül a Brest lóg ki kicsit, amúgy a magyar és a román ezüstérmes nevezését elfogadták, a többieket elutasították.
süti beállítások módosítása