Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Németország 25-32 (11-13)

2020.12.12. 18:25 Fradista Utazó

Tulajdonképpen sokáig tipikus női mérkőzés volt Hullámzó teljesítmények, 4 gól itt, 5 ott, hol jelentős előny, hol egészen szoros. 

eb_noi_2020_ned.jpg

Fotó: Stanko Gruden / kolektiffimages

Magyar szemszögből csak az volt a probléma, hogy a csapat 3-2-nél vezetett utoljára, attól kezdve csak az változott, hogy komolyabb hátrányba kerültünk, hol feljebb zárkóztunk. Egy gólra is többször sikerült feljönni, de töntetlen is a 8. percben, 3-3 állásnál volt utoljára. 

A mérkőzés első szakaszában mindkét csapat inkább csak gyors támadásokból tudott betalálni, a felállt védekezések egészen jól működtek. A magyar támadójátékban nehéz eldönteni, hogy mi, ill. ki volt a nagyobb probléma: a tökéletesen súlytalan Kovacsics Anikó, a teljesen láthatatan Tóvizi Petra (labda gyakorlatilag nem volt a kezében), vagy éppen Zácsik Szandra, aki nagyon is feltűnő volt, csak elég rossz hatásfokkal tette ezt, kb. minden harmadik lövése talált be (és mindezt a meccs elején, két teljes nap szünet után). 

A gyors támadások jók voltak, de egyrészt nem volt belőlük elég sok, másrészt nem tudták kiegyensúlyozni azt, hogy az eladott labdáinkból mi is kaptunk gólokat a gyors német ellentámadások első, második hullámából, rendezetlen védelemmel. A német irányító, Kim Naidzinavicius pazar passzokat adott, ilyeneket a mi irányítóinktól nemigen várhatunk. 

A képanyaghoz: a járványügyi korlátozások miatt a helyszínen csak az EHF hivatalos fotósai tevékenykednek. Ők pedig rendszerint jóval a mérkőzés után, akár több órával a lefúját után teszik fel a képeiket az internetre. Ezért a cikkekhez a válogatott korábbi meccseiből választottam semleges képeket illusztrációnak, olyanokat, amin csak a magyar csapat látszik. 

Húsz perc alatt hat lőtt gólnál tartottunk, a támadójáték romokban hevert. Az időkérésnél a két edző semmilyen szakmai tanácsot nem tudott adni, hogy min kellene változtatni. A cseréik viszont ültek, miután bejött a pályára Tóth Eszter, és főként beállóba Helembai Fanny, a támadások határozottabbá és gólveszélyesebbé váltak. A kapuscsere is bejött: Szikora Melinda tíz német lövésből hatot megfogott, így ismét szorossá tudtuk tenni a mérkőzést. 

Nem tudhatjuk, a szünetben mit mondtak az edzők a csapatnak. Azt valószínűleg nem, hogy dobáljuk ki a labdákat az oldalvonalon, ne legyen egy használható megmozdulásunk se. Egyedül Háfra Noémi eladott négy perc alatt három labdát, és a többiek is hozzátették a magukét, így mire kétszer körülnéztünk, megint hat gól volt a hátrány (11-17). Sok játékelemnél látszott, hogy a német védők pontosan tudják, mi fog következni, oda mozdulnak, ahová a következő húzásból a labdának mennie kellene, így a támadásaink rendre megakadtak. És az még a jobbik eset volt, ha nem adtuk a kezükbe a labdát, vagy nem dobtuk ki a pályáról. 

Egyedül Klujber Katrin volt képes váltani, váratlan megoldásokat felmutatni. A második játékrészben lőtt 14 magyar gól felét, 7-et, ő lőtte. Ő volt az, aki még a meccs utolsó szakaszában is gólokat tudott lőni: a 46. és az 58. perc közt a magyar csapat négyszer talált be, mind a négyszer Klujber. A probléma az, hogy két gólja közt általában lőttek a németek hármat. Így aztán hiába jöttünk fel a második félidő közepére megint egy gólra (20-21), utána a különbség egyre már csak nőtt. 

A támadások uitán a magyar védelem is teljesen szétesett. Vagy talán helyesebb úgy mondani, hogy megállt. Álltunk, mint a sakktáblán a figurák, és néztük, mi történik körülöttünk. Németország nem tartozik az EB legerősebb csapatai közé, de ennyire statikus védekezéssel már a junior EB-n se lehetne szép eredményeket elérni. Az se segített, hogy Szikora a második félidőben csak nagyritkán találkozott a labdával, a szünet előtti hat védéséhez a fordulás után már csak hármat tudott hozzátenni. De ez nem a kapuban dőlt el, az egész meccsre vetítve a magyar és a német kapusteljesítmény közt nem volt szignifikáns különbség. A kapuralövések száma viszont 55-50, a kaput eltaláló lövéseké 44-35. 

11 kapott gól az utolsó 12 percben, ilyesmit akkor szoktunk látni, ha kategória-különbség van a két csapat közt. És mindezt úgy, hogy a 49. percben még nyitott volt a találkozó, egy erősebb végjátékkal nyerhető is lett volna a mérkőzés. Csak hát erős végjátékot ettől a magyar válogatottól nem várhatunk: minden szerkezeti és egyéni probléma mellett erőnlétben sem szoktuk tudni tartani a versenyt az ellenféllel. 

Amikor a legutóbbi EB-n játszott a két csapat, a magyarok nyerni tudtak, Háfra Noéminek a találkozó legvégén lőtt gólja emlékezetes. Háfra ma 2 gólt szerzett összesen, ehhez 5 lövésre volt szüksége, emellé eladott 5 labdát is. Zácsik Szandra 4 gólpasszt is kiosztott, Háfra egyet sem, és büntetőt sem harcolt ki. Kovacsics Anikó összesen háromszor lőtt kapura, az akkor is nagyon kevés lenne, ha mind betalált volna - valójában egy se ment be. Az, hogy meghatározó játékosok, mint Kovacsics vagy Háfra, teljesítménye abban merüljön ki, hogy útban vannak a többieknek, már egy ilyen meccsen sem fér bele. 

A csoportunkban a norvég, a horvát és a német válogatottat már matematikailag sem érhetjük utol, és ez a lehetőség Hollandiával szemben is inkább csak elméleti. Így minden valószínűség szerint a csoport 5-6. (és ezzel az egész EB 9-12.) helye a Románia elleni találkozónkon fog eldőlni, hétfőn, december 14-én, 20:30 órai kezdéssel. A mérkőzést a Sport1 televízió közvetíti, azokban az országokban, ahol nincs helyi közvetítés, az EHF TV műsorán lesz látható. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7516330014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2020.12.13. 11:02:37

Nézők nélkül az egésznek nincs igazi hangulata, így nem is nagyon nézem én sem. Azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy ez egyébként is egy tét nélküli torna. A magyar csapat megfiatalított, ez magyarázhatja a gyenge teljesítményt, meg maga a járványhelyzet is, bár az minden csapatot sújt. Ami elég a junior VB-n, a felnőtteknél még kevés, de egy-két év múlva talán beérhetnek a fiatalok, talán már a következő nagy tornára. Az viszont elgondolkoztató, hogy a rutinosabbak is gyengén játszanak, de ez esetleg az összeszokottság hiányából is adódhat.
A románokat azért talán legyőzzük, de a norvégok ellen nincs esélyünk.

11110000 2020.12.13. 15:19:15

Legalább annyira szövetségikapitány-hiba volt ez a meccs, mint játékoshiba.

Az ifi vb-n elképesztőt játszó Háfra lassan 1 éve teljesen fogalmatlan a Fradiban is, a válogatottba be sem kellett volna válogatni. Ráadásul úgy fut vissza, mint egy kocogóversenyről készített lassított felvétel. Az egész Eb-n inkább kárára van a csapatnak, mint hasznára.
Kovacsics dettó.
Ez azért sajnálatos, mert mindkettő nagyon tehetséges játékos, korábban bizonyítottak. Gondolom, valami magánéleti gond lehet mindkettőnél.
Tóvízi nem tudta bizonyítani, hogy mit tud, mivel labdát sem kapott. Helembay egészen jó volt a helyén.
Zácsik valamiért elbátortalanodott már a hollandok ellen is, a németek ellen meg még inkább, nem mert messziről lőni, mint a szerbeknek, pedig amikor megtette (meg a korábbi meccseken is), általában sikerült, ehelyett mindig rávitte a labdát a falra. Ráadásul hiába nem ment Háfrának, a Gáborok mégis őt játszatták.
Lukács végigjátszotta a meccset, a végére elfáradt, sokat hibázott, nem ártott volna lecserélni. Faluvégi sem rosszabb játékos. De Schatzlnak sem ment, mégis nagyon kevés szerepet kapott Márton is a helyén.
Bár Szikora jó csere volt (egy darabig - a második félidőben vissza kellett volna rakni a helyére Bírót, hátha összeszedte magát alapon), azt nem is értem, hogy a legjobb magyar kapus, Janurik miért nem került a nevezettek közé sem az eddigi 4 meccsen, ahogy a Fradiban is keveset véd.
Lakatos sem lett nevezve sem erre a meccsre, pedig ennél a Kovacsicsnál biztosan jobbat nyújtott volna.
Kácsor, ha jól emlékszem egy másodpercet sem kapott a pályán - ha már ott volt a keretben, legalább egy próbát megért volna, hátha nem a hollandok elleni formáját hozza. Vagy nem kellett volna nevezni sem.
Szekeres ugyanez.
Az sem világos, hogy az egykor gólkirálynő Tomori miért nem játszhat támadásban.
A szélsők ráadásul legtöbbször használhatatlan labdákat kaptak, amikor már semmi ötlete nem volt sem az irányítónak, sem az átlövőknek, akkor kipasszolták szélre, teljesen előkészítetlenül, szerencsétlen szélső meg vagy lehetetlen szögből ment kapura, vagy kénytelen volt visszapasszolni.

Emellett sokszor nem a kapus véd, hanem simán a kapusba lövik. Olyankor is, amikor a kapus a hosszúban áll, a játékos a hosszút lövi, pedig a röviden ott van 1,5 méter üres hely. Azt meg nem is értem, miért nem lehet hetesnél 30 centivel a támaszkodó láb mellé lőni kívülről. Ez azért alap lenne, de ha nem, legalább az edző szóljon már a 7-est lövő játékosnak.

És bár a pályán a játékosok hibáztak, de az edzőknek ezt észre kellett volna venniük, és egyrészt lekapni azt, akinek nem megy, másrészt rendet tenni a fejekben, harmadrészt az időkérésnél értelmes tanácsokat adni (mondjuk ne lőj laposan ennek a kapusnak, mert midig lemegy spárgába, ha pattintasz, ne a gólvonalon pattanjon a labda, hanem előtte 1 méterrel, akkor átugorja a már leült kapust, meg hogy valaki menjen ki Schulzéra, és ne engedje lőni, mert ha eljut 7 méterig, és ott labda van a kezében, akkor az gól, nem csak általánosságokat, hogy "ne adjuk már el a labdákat" - ilyenekért fölösleges időt kérni.

Ez a játék a románok ellen édeskevés lesz, a norvégok meg másik liga, ahol kb. 4 csapat játszik (norvég, orosz, francia, dán - meg ezen a tornán a horvát, 40 percig), nem véletlen, hogy az esetek 90%-ában ebből a négyesből kerül ki a győztes, bár a tavalyi vb kivétel volt, hajszállal, de behúzták az elődöntőt a hollandok meg a spanyolok.

11110000 2020.12.13. 15:20:40

A bírók egy külön kategória, nem tudom, mi a fasznak hoznak görög meg portugál bírókat egy Eb-re (még egy olasz páros hiányzik, meg esetleg egy örmény), nem is emlékszem, hogy ennek a 2 országnak a csapata kijutott-e valaha bármilyen világeseményre, amin nem rendező országként voltak ott (és a BL-ben és egyéb kupákban sincsenek ott játékosaik egyik csapatban sem). Nincs náluk hagyománya a kézilabdának, gagyi a bajnokság, a két legjobb csapatuk meccse kb. mint a Békéscsaba-Vác találkozó. Nálunk azért van legalább 4 egészen jó kézilabdát játszó csapat (volt, mert már se Érd, se Siófok, az egykor BL-győztes Dunaferr meg a különféle neveken futó, EHF-kupagyőztes Fehérvár (akik akkor, kb. 2005-ben megverték az akkor már erős Győrt meg a Fradit a 4 között, a legjobb 4 csapatból 3 volt magyar, a Győrt kivéve nagyrészt magyar játékosokkal) meg árnyéka önmagának).
Komoly meccseken sosem vesznek részt a bíróik, nem tudják követni a játékot.
Más kérdés, hogy a norvég-horváton azért a kétes esetekben az egyébként nagyon jó francia iker bírópáros is mindig a norvégok javára ítélt, a horvátok nem kaptak egy hetest sem, a norvégok meg egy 2 perces kiállítást sem, pedig volt, amikor simán megérdemelték volna (volt jó pár belül védekezésük stb.), és a kétes esetekben a labdát is mindig a norvégok kapták meg. Nyilván ezek nélkül is győztek volna, de így azért sokkal könnyebb, ha hátszél is van.

A horvátoknak viszont minden elismerés. Remélem, megverik a németeket, és bejutnak a 4 közé, ezzel a hozzáállással megérdemelnék.
(Pedig a horvát női kézilabdát válogatott szinten általában a futottak még kategóriában jegyezték eddig - a klubcsapataik néha azért alkotnak, de azok ugyanúgy tele külföldivel, mint a Győr -, szemben a férfival, akik a világ szűk elitjébe tartoznak.)
Az oroszok is elég jók úgy is, hogy a világ legjobb irányítója, Vjahirjeva sérülés miatt nincs is a csapatban. Egy orosz-norvég döntőt azért megnéznék, hogy egymással mire jutnak.

11110000 2020.12.13. 15:33:36

@Andy73:
Ezzel a játékkal a románok ellen sincs. A norvégoktól meg kapunk 50-et, hacsak meg nem szánnak bennünket a Győrben játszók, és le nem állnak 40-nél.

Egyébként sokat veszítesz, ha nem nézed, mert kurva jó meccsek vannak, nézők nélkül is.

A hollandok meg a németek elleni meccs elvesztése leginkább a szövetségi kapitányok hibája.
Itt látszik az, hogy a Győr jelenlegi csapatával a szomszéd macskája is tudna BL-t nyerni,nem Danyi tehetségén múlik.

A tehetség az, amikor egy gyengébb képességű keretből hozol ki valamit.
Remek példa rá most Sostarics (bocs, nincs horvát cs-m), a horvát edző, aki egy eleve esélytelennek tartott csapatból, amiben a horvát bajnok (amióta van Horvátország, talán 3-szor nem ők lettek a bajnokok) és rendszeres BL-résztvevő Podravka játékosai a vírus miatt ott sem lehetnek, kihozta azt, hogy mindenkit vertek eddig (minket is), a norvégokat kivéve, de 40 percig a norvégok ellen is X környékén tartották magukat (volt, hogy még a vezetést is átvették, és azzal, hogy nem 1-0-nál ők dobták az elsőt, hanem 17-18 környékén) úgy, hogy valószínűleg azt a meccset eleve fel is adták (gondolom, az volt az edzői utasítás, hogy játsszatok egy jó edzőmeccset, de azért ne hajtsátok ki magatokat, azzal ráértek a németek ellen), a jobbik kapusukat pihentették, két vagy három 7-esre állt be összesen, egyiket ki is védte.
süti beállítások módosítása