Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Elitliga, Szuperliga - "Tudom, hogy te voltál, Fredo!"

2021.04.19. 14:14 Rich.mond

Bár lassan két évtizede érlelődik a projekt, mégis bombaként robbant a Szuperliga terve. Erről szerkesztőségünk véleménye immáron nyolcadik éve változatlan. Viszont a hivatalos ellenreakciók hevessége, bevallom, még minket is meglepett. Felháborodott itt az UEFA, a FIFA, Gary Neville, Boris "Brexit" Johnson és még sokan mások. Akár egyet is érthetnénk velük, de bennem csak elmélyítette az ellenérzéseket mind a FIFA, mind az UEFA iránt. Kár a szép szavakért, ugyanis a szellemet egyértelműen ők engedték ki a palackból. Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy senki sem röhögött fel, amikor leírták az alábbi szavakat:

"Az UEFA, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A közös állásfoglalása...egységesek maradunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezt a cinikus projektet, egy olyan projektet, amely néhány klub önös érdekén alapszik és éppen akkor, amikor a társadalomnak minden eddiginél nagyobb szüksége lenne a szolidaritásra.

Megfontolunk minden rendelkezésünkre álló eszközt, hogy minden szinten – a jog és a sport területén – ezt a projektet megakadályozzuk. A futballnak a nyílt versenyen és a sportszerűségen kell alapulnia, nincs másik út."

Az utolsó mondattal mélységesen egyet tudunk érteni, csakhogy a fenti szervezetek már réges-régen letértek erről az útról.

epsilon-theory-i-know-it-was-you-fredo-december-8-2015-godfather.jpg

1. A Szuperliga potenciális tagjait pont az UEFA hízlalta a jelenlegi méretű Kisgömböccé. Gyakorlatilag konzerválták a TOP bajnokságok TOP státuszát a BL mezőnyének kialakításával. A kis országok kis csapatait már a második számú kupasorozatból is száműzték. Érdemes megnézni, hogyan alakult az elmúlt években a legjobb 16 mezőnye a BL-ben, és máris megkapjuk a Szuperligát.

af7497883912f70df1ea374c3151500c.jpg

2. A Szuperklubok annyi pénzből gazdálkodnak, hogy nyugodtan megtehetik, hogy a fenntartsanak egy második-harmadik sort arra, hogy elfocizgasson a Burnley, Fulham, Osasuna, Benevento ellen. 

3. Ráadásul ezek a Szuperklubok soha nem a felelős gazdálkodásukról voltak híresek. Amúgy is busás bevételeiken túl is szeretnek nyújtózkodni. Említhetnénk a PSG-t, a ManCity-t, Chelsea-t, de akár a Barcelonát is. Ezt eddig egyébiránt mindennemű következmény nélkül megtehették, az európai szövetség rosszalló fejcsóválását nem tudom komolyan venni.

4. Egyenlő elbírálás elve. A Feyenoord szurkolói gyakorlatilag lerombolták Rómát, 500 éves műemlékeket tettek tönkre. A visszavágón óriási felfújható banánnal dobálták az AS Roma színesbőrű játékosát. Következmény? 50 ezer euró büntetés és egy zárt kapu, a római vakációt amúgy minden büntetés nélkül megúszták volna. És ugyebár ott van ellenpéldaként a Budapest Honvéd, amelynek már azért is automatikusan jár 30 ezer eurós büntetés, mert Craiovában a román szurkolók megdobták a játékvezetőt és egy drapéria betűtípusa miatt járt két stadion-bezárás. Az egész eljárásról az első pillanattól lerítt, hogy az UEFA illetékeseit egy cseppet sem érdekli két kelet-európai klub sérelme, legszívesebben mindkettőt kizárták volna örökre. Megjegyzendő, hogy angol szurkolókat ugyancsak bárhol, bármikor lehet bántalmazni, mert hát "minek mentek oda?" Így jártak Rómában a Middlesbrough, az Arsenal és a Tottenham teraszon sörözgető szurkolói is. De ez belefér. 

_81278577_feyenoord-roma-banana_getty.jpg

5. Az UEFA és a FIFA is fürdik a korrupcióban. Az oroszországi és a katari VB már eleve önmagában bűncselekmény. Az odaítélése, a megrendezésének időpontja, a több száz (ezer?) áldozat eltussolása, miközben mindenhol ott virít az EQUAL GAME.

ap_fifa_raid_box_01_jc_150527_16x9_992.jpg

FBI házkutatás a FIFA-nál. 14 letartóztatott.

6. A hagyományokat a klubok és a szövetségek már jó ideje bontogatják. A kritikus szurkolói csoportok könnyen az utcán találják magukat - lásd a Real Madrid és a Barcelona ultrái, az Orgullo Vikingo és a Boixos Nois. Megváltoznak a címerek (Real, Juve), a mezek, a csapat színei. Valamennyien emlékszünk még a Wimbledon és az MK Dons esetére is. A Manchester United esetében pedig ezrek hátráltak ki a MUFC mögül, hogy létrehozzák a saját, tradícionális Unitedüket - FC United.

ce9cda6cc246345148f34fb573dda3ef--football-fans-banners.jpg

7. Őszintén elhisszük, hogy a szurkoló számít? A TV-közvetítések szülte pénteki és hétfői mérkőzésnapokat egybehangzóan gyűlölik a szurkolók, de panaszaik süket fülekre találnak. Az ázsiai piac miatt délben kezdett találkozókat szintén utálják a "hagyományos" szurkolók, akik az emelkedő jegyárak miatt egyébként is szépen lassan szorulnak kifelé a  stadionokból. Na és?! A jegyeket elkapkodják mások! Távolmaradással tüntetnek majd a Szuperliga miatt? Sebaj, majd jönnek Pekingből és Tokióból a charter gépek az új szurkolókkal.

1_geh-lmxunnaiycnsg1mmoa.jpeg

husvetnemet_osszes.jpg

"Tele a tojásunk (vagyis a tö***nk) a hétfői meccsnapokkal!" - üzentek 2019-ben a Frankfurt szurkolói Wolfsburgban

141129-030-liverpool_stoke-990x556.jpg

Liverpool-Stoke - ki bírja fizetni a jegyárakat?

A most előkapott műfelháborodás mára kilencvenes évek óta része a szurkolói közbeszédnek, de a morgolódást mindig elnyomta a reklámok szignálja és a vödrökbe hulló aranyérmék csilingelése.

Nem a jó és a gonosz küzdelméről van tehát itt szó, hanem a fiatal maffiózók döntöttek úgy, hogy elég erősek ahhoz, hogy letaszítsák a keresztapát, aki eddig protezsálta őket. Ettől még persze azért mi kivételesen az Öreg Donnak drukkolunk.

 

Címkék: korrupció fifa


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6616505750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nj 2021.04.19. 23:21:17

"10 ezer euró büntetés, slussz."

Nem teljesen:

100e EUR és 2+1 zárt kapus meccs.

www.nemzetisport.hu/europa_liga/europa-liga-ket-zart-kapus-meccsre-buntettek-a-feyenoordot-2410159

Rich.mond 2021.04.20. 08:04:15

@nj: Jogos, ezt javítom is - bár a római balhét minden szankció nélkül megúszták, a hazai után viszont enyhítették a büntetésüket 1 zártkapu+ 50 ezer euróra.
editorial.uefa.com/resources/0257-0e0e27020617-35b7bbd466b7-1000/feyenoord_cas.pdf

Mindenesetre a Honvédnál egy drapéria betűtípusa ért 2 zárt kaput, rendbontás nélkül.

nj 2021.04.20. 09:40:25

Na, ez a CAS-os akció és a végén az enyhítés meg nekem kerülte el a figyelmemet. Nem állítom, egyébként, hogy a Honvéd büntetése méltányos volt, mert nem volt az, de az azért rémlett, hogy a Feyenoord - egyébként jogos - büntetése sem 10e volt, azért írtam.
süti beállítások módosítása