Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Meccs mindenkinek

2021.05.26. 17:00 Fradista Utazó

A Covid-19 járvány ideje alatt a magyar kézilabdacsapatok a sokszorosára növelték meccsközvetítési aktivitásukat: majdnem minden NB I-es mérkőzést közvetítettek valamilyen formában az interneten, de a másodosztályú és a korosztályos bajnokságokból is sok találkozó került legalábbis az internetezők képernyőjére. 

Ez persze teljesen érthető: a járványügyi korlátozások miatt hónapokig egyáltalán nem lehetett meccsre menni, és a korlátozásokat jelen cikk írásáig sem oldották fel mindenki számára, így sok olyan érdeklődő is az online közvetítésekre kényszerült, akik egyébként békeidőben rendszeresen kilátogattak a mérkőzésekre. 

meccs_youtube.jpg

Közvetítés egy bajnokiról (Alba Fehérvár, Youtube)

A dolog szépséghibája, hogy sehol nem létezett egy egységes, hivatalos lista a közvetítésekről. A csapatok törzsszurkolói hamar megtanulták, hol láthatják kedvenceik hazai meccseit, az idegenbeli találkozók megtalálása már kutatómunkát igényelt - ha egyáltalán volt közvetítés. 

Borítékolható, hogy ősztől, feltéve, hogy normalizálódik a helyzet, a klubok lelkesedése a közvetítések iránt érezhetően vissza fog esni. Pedig a lehetőségek, és talán az igények is jelentősek. 

Összevetésül elővettük a német női bajnokságot. Egyrészt persze azért, mert azt a szerző jól ismeri. Másrészt azért, mert a német női klubok anyagilag jóval gyengébben vannak eleresztve, mint a magyar mezőnyből bárki. Az idén 16 csapatos női első osztályban 6-8 olyan klub akad, amelynek egyetlen profi játékosa sincs, mert nem tudnák őket megfizetni - az NB I-ben ez elképzelhetetlen helyzet. Ennek ellenére a női Bundesligában évek óta előírás minden egyes bajnoki meccs internetes közvetítése, meghozzá egy egységes platformon. Pedig Németországban az internet kiépítettsége is elmarad a magyartól, vannak csapatok, ahol nehézséget okoz a közvetítésben, hogy a sportcsarnokban nincs internet. Az pedig már tíz évvel ezelőtt is elvárás volt, hogy aki (akkor még önkéntes alapon) közvetít, ezt egy közös platformhoz igazodva tegye, így az érdeklődők egyetlen weboldalt megnyitva látták, honnét, mikor lesz közvetítés. 

Véleményem szerint legalább ez utóbbit a Magyar Kézilabda Szövetségnek is be kellett volna vezetnie, már a folyamatban lévő szezon alatt. Nyilván nem most, amikor néhány nap van hátra a bajnoki évből, hanem korábban - de ez most már mindegy. A jövő évi versenykiírás még nem jelent meg, abba egy ilyen előírás még gond nélkül beilleszthető. A szövetség weboldalának már most is van egy olyan pontja, ahol a következő időszak tévéközvetítéseit sorolják fel, egy hasonlót lehetne az internetes közvetítések számára is beiktatni. A témában járatos szakemberként be merem vállalni a kijelentést, hogy ennek leprogramozása semmiképpen nem igényelne 20 munkaóránál többet, az MKSZ költségvetéséből ez minden további nélkül finanszírozható volna. 

Az MKSZ weboldala mindettől függetlenül is erősen érett egy teljes újragondolásra, tartalmilag is, de főleg techniailag. De ez már bőven túlmutatna ennek a cikknek a keretein. 

A tartalom gondozása pedig nem jelenthet extra feladatot. Az MKSZ-nek most is tudomása van minden NB I-es közvetítésről. A közvetítési jogokkal ugyanis az MTVA rendelkezik, ezért bármely online közvetítéshez szükség van az MTVA engedélyére, ami az MKSZ-en keresztül érhető el. Ráadásul látjuk, hogy a szövetség a Facebookon minden nap kiposztolja, aznap hol lehet meccset nézni, tehát rendelkeznek a szükséges információkkal. Csak az kellene, hogy ezt egy egységes, mindig elérhető helyen, lehetőség szerint több napra előre tegyék elérhetővé. Nem tűnik megoldhatatlan feladatnak. Egy egységes nyilvántartás új nézőket vonzhatna be a semleges érdeklődők közül is a meccsekre. 

A másodosztályú vagy ifjúsági mérkőzések esetében az MKSZ jogalapja a közvetítések előzetes lejelentésének előírására már kicsit szerényebb alapokon nyugszik, de egyrészt így is vállalható volna, másrészt a klubok részéről se várhatnánk túl nagy ellenállást. Ennek a kötelezettségüknek meccsenként egy-két perc alatt eleget tehetnének, és talán még nyernének is vele új nézőket. 

Következő lépésként pedig a 2022/23-as szezontól kötelezővé lehetne tenni az internetes közvetítést a férfi és a női NB I-ben - leszámítva persze azokat a meccseket, amelyeket országosan elérhető televíziós csatorna közvetít. Az MKSZ biztosíthatna egy egységes szoftvert a feliratozásra (óra, állás), így az mindenütt egyforma lehetne (ez működik Németországban is). Így minden esetben biztosan tudhatnánk, hogy lesz közvetítés, és azt is, hol tudunk utánanézni, pontosan hol láthatjuk a meccset. Jól fog ez jönni, amikor majd megint az lesz a fő probléma, hogy a meccsekre nem minden érdeklődőnek jut jegy. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2716570586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása