Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör

2021.11.15. 06:15 maribor_

1984. szeptember 19., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_headlines_vasardij.jpgFélidejéhez ért az őszi BNV, folytatódtak a szakmai programok, az ipar és a kereskedelem tárgyalásai. Képünkön a 80. esemény rangos Vásárdíja, mellyel sok terméket jutalmaztak

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 17.

A szombat-vasárnapi közönségnapok után hétfőn a 80. Budapesti Nemzetközi Vásáron megkezdődtek az üzleti élet hétköznapjai, a szakmai programok, és folytatódott a sajtótájékoztatók sorozata.

A Délker vállalattól megtudtuk: mivel a világ más részein is hűvös volt a nyár, valószínűleg két hetet késnek a narancsszállítmányok. Mikulásra mandarint szereznek be, ezenkívül kétszer annyi fügét biztosítanak a kereskedelemnek decemberben, mint tavaly. A Iime gyümölcsből folyamatos a szállítás; a Vegeta népszerű ételízesítő gyártását szeptember végén kezdik meg, évente 2500 tonnányit állítanak elő.

A Fegyver- és Gázkészülék Gyár vízmelegítőből és Szieszta kályhákból jövőre is az ideihez hasonló mennyiséget, cirkogejzírből azonban 30, konvektorokból 19, fali fűtőkből pedig 8 százalékkal többet gyárt. Ennek ellenére előreláthatólag csak vízmelegítőből lesz elegendő. 

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_kalyhak.jpgVáltozatok széntüzelésre: kályhák, kazánok

A Hungarovin háromféle ízesítésű Francois-pezsgőt mutatott be. Nem éppen olcsó - fogyasztói ára 200 forint -, Magyarországon viszont ez az egyetlen, palackban érlelt pezsgőfajta.

A Növény olaj ipari és Mosószergyártó Vállalat két új termékkel jelentkezett: az alacsony szulfáttartalmú Ózon és az Amo mosópor már kapható az üzletekben.

A Kőbányai Gyógyszerárugyár a hagyományos Fabulon és Richtofit termékcsalád mellett a Fabulissimo arcápoló sorozattal bővíti választékát. A különleges dél-amerikai cserjéből nyert jojobaolajat felhasználva, hidratáló és ránctalanító krémeket kínálnak már októbertől.

A külföldi kiállítók között Észtország többek között exkavátorokat, villamos motorokat, cementet, formalint, játékokat, bútort, pamutszöveteket, halkonzerveket és sportcikkeket mutatott be. Az NDK főként olyan termékekkel jelentkezett, amelyek a magyar-NDK árucsere további bővítését segíthetik elő. Legnagyobb sikere az ésszerű méretezésű, formatervezett szekrénysoroknak, konyha- és gyermekbútoroknak van. A csehszlovák termékek közül különösen nagy az érdeklődés az új Skoda-130 Rapid személygépkocsi iránt, amelyből még az idén több ezret szállítanak hazánkba Bemutatták az új Jawa mopedet is.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_skoda_coupe.jpgA Skoda, öt sebességfokozatú coupé változata

A Szocialista Népi Líbiai Arab Jamahiriya budapesti népi irodája Líbia nemzeti ünnepe alkalmából fogadást adott a Hilton Szállóban. A fogadáson részt vett Urbán Lajos közlekedési miniszter, Veress Péter külkereskedelmi miniszter, Nagy János külügyi államtitkár, Györke József, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője, Juszt Lajos egészségügyi miniszterhelyettes, Kiss Sándor mérnök altábornagy, honvédelmi miniszterhelyettes, valamint a politikai, a társadalmi, a gazdasági és kulturális élet számos képviselője. Ott volt a budapesti diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja is.

Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának vezetésével az SZKP Moszkvai Bizottságának meghívására budapesti pártdelegáció utazott Moszkvába. A küldöttség tagja Szépvölgyi Zoltán, az MSZMP KB tagja, Budapest Főváros Tanácsának elnöke. A delegációt a Ferihegyi repülőtéren Borbély Gábor, a budapesti pártbizottság titkára búcsúztatta, ott volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

A Francia Kommunista Párt Központi Bizottsága háromnapos tanácskozást kezdett, amelynek napirendjén a belpolitikai helyzet, a párt feladatai és a jövő év februárjában tartandó XXV. kongresszus előkészítése áll. A beszámolót Georges Marchais főtitkár tartotta. A központi bizottság ülését nagy figyelemmel kísérik Franciaországban, mivel ez az első tanácskozás azóta, hogy a párt kivált a kormányból. Emlékezetes, hogy az FKP azért döntött így, mert az új miniszterelnök, Laurent Fabius, nem adott biztosítékot arra, hogyan kívánja megszüntetni a munkanélküliség gondját. Jelenleg Franciaországban közel 2,4 millió a munkanélküliek száma, akiknek kétharmada 1981, vagyis a baloldali kormány megalakulása után vált munkanélkülivé.

Az utóbbi hetekben egyre feszültebbé vált a pártok közötti viszony: a kommunisták bírálják a kormány gazdaságpolitikáját, megélénkült a politikai csatározás a jobboldali pártok között is. Franciaország pártjai politikájuk körvonalazásával és megfelelő taktikai lépések kidolgozásával készülnek az 1986-os nemzetgyűlési választásokra.

Arturo Rivera Damas salvadori érsek kormányvizsgálatot követelt annak az ötven meggyilkolt parasztnak az ügyében, akiknek holttestét augusztus utolsó napjaiban találták meg a Chalatenango tartomány északi részén fekvő Új Trinidad település közelében. Az áldozatok abban a körzetben tartózkodtak, amelyben a salvadori kormányhadsereg nagyszabású akciót indított a hazafiak ellen. A gyilkosságok körülményei mindmáig tisztázatlanok.

A salvadori érsek leleplezéssel felérő követelése időben egybeesett az amerikai külügyminiszternek, George Shultznak azzal a nyilatkozatával, amelyben azt állítja, hogy José Napoleón Duarte elnöksége alatt haladás történt Salvadorban az emberi jogok kérdésében. Shultz az amerikai kongresszus előtt próbálta tisztára mosni az új salvadori kormányzatot. Azt mondta, hogy a kormányhadsereg szigorú ellenőrzés alatt áll, így semmi akadálya nincs annak, hogy amerikai részről katonailag segítsék Napoleón Duarte rendszerét.

Az amerikai külügyminiszter szavaival ellentétes a salvadori emberi jogok bizottságának legfrissebb jelentése. A dokumentumból ugyanis kiderül, hogy az új elnök beiktatása, június 1-e óta, 400 embert gyilkoltak meg Salvadorban - köztük a fent említett ötven parasztot -, 87-en eltűntek, s több mint száz alkalommal bombáztak lakott településeket.

szeptember 18.

Félidejéhez ért az őszi BNV, amelyen megsűrűsödtek a szakmai programok, előkészítették az első kereskedelmi megállapodásokat, és csaknem minden kiállítónak egész napos programot adtak az üzleti tárgyalások. Néhány vállalat a vásár félidejére időzítette sajtótájékoztatóját, hogy beszámolhasson: milyen fogadtatásra találtak újdonságaik a szakmai és a nagyközönség körében.

A szovjet kiállítók közül ezúttal a Novoexport Külkereskedelmi Egyesülés képviselői tartottak szakmai megbeszélést magyarországi partnereikkel, a kül- és belkereskedelmi, valamint ipari vállalatok szakembereivel. A Novoexport 45 országgal kereskedik, 400 vállalattal tart egyre bővülő kapcsolatot, csaknem 200 szovjet vállalat termékeit exportálja. A Novoexport BNV-n bemutatott kézműipari termékei, iparművészeti alkotásai, porcelánjai megnyerték a vásárlátogatók, de a magyar kereskedők tetszését is. Hasonlóképpen sikert arattak a horgászfelszerelések, turisztikai cikkek és modellezési eszközök, barkács- és kerti szerszámok, amelyek iránt Magyarországon évről évre növekszik a kereslet. A szovjet vállalat Magyarországról főként gépi szövésű szőnyegeket importál.

A kiállítók tárgyalóiban egész nap egymásnak adták a kilincset a tárgyaló partnerek.

A Budaprint máris sikereket könyvelhet el: mintegy félmillió dollár értékű divatos pamutszövetet, szoknya- és nadrágalapanyagot adott el a Stimler angol cég képviselőjének. A vállalat BNV-nagydíjas termékéből, a Shockingból pedig egy svéd partner rendelt 30 ezer méternyit, jövő évi szállításra.

A Habselyem Kötöttárugyár kiállított termékei iránt francia és amerikai üzletemberek érdeklődnek. Sikerrel zárultak azok a tárgyalások, amelyeket a Mosonmagyaróvári Kötöttárugyár folytatott francia partnerével. Még az idén 4,5 millió forint értékben szállít a magyar vállalat női kötöttárut, pólóingeket, pulóvereket, és a francia Blanchforte jövőre további 30 millió forintért vásárol divatcikkeket. Jelenleg tízezer teniszing eladásáról tárgyalnak amerikai üzletfelükkel.

A Gardénia Csipkefüggönygyár képviselői kanadai partnerrel tárgyaltak. A tengerentúli ország kereskedői nyolcfajta termékből rendeltek mintát, várhatóan fajtánként ötvenezer métert vásárolnak majd a Gardénia függönyeiből.

A Graboplast vásárdíjas Grabona D-Light, könnyű táska készítésére alkalmas, kordmintázatú műbőrét már eddig is szállították angol, NSZK-beli és ciprusi megrendelésre. A vásáron szíriai kereskedők érdeklődnek a termék iránt.

Több kiállító jó alkalomnak tartja a vásárt új szervezetek létrehozására. A Domus tanácsa keddi ülésén - melyet hagyományosan a BNV-n tartottak - beszerzési társulást alapított

Vásárfia az őszi BNV-ről:

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_gyomaendrodi_butor.jpgA Gyomaendrődi Fa- és Építőipari Szövetkezet svéd stílusú fenyőbútora

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_heves_megyei_ruhaipari_szovetkezet.jpgGyöngyösről, a Heves megyei Ruházati Ipari Vállalattól két évvel ezelőtt vásárdíjas termék került ki; ma is a legdivatosabb formákkal keresik a hazai vásárlók kedvét

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_fehervari_irodabutorok.jpgIrodabútorok Fehérvárról

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_enci_cipo.jpgMindig sok csodálója akad az ENCI-cipőknek

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_pecsi_borgyar.jpgA Pécsi Bőrgyár bemutatója

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_erdert.jpgCsaládi és hétvégi házak az ERDÉRT standján

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_videoton_hordozhato_szines_tv.jpgVásárdíjas a Videoton hordozható színes televíziója

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_debreceni_ruhagyar.jpgA Debreceni Ruhagyár vásárdíjas szabadidő-öltözékei

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_paradi_kristaly.jpgA jövő ígérete Párádról: az ólomkristály új lehetőségeket nyer a földgázas technológiában

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_ital.jpgAz ellankadt vásárlátogatóknak kínálja fürjtojásos, férfierőt növelő likőrborát ez a bájos, ifjú hölgy

Visszatért Moszkvába Oleg Bitov szovjet újságíró, a Lityeraturnaja Gazeta volt szerkesztője, aki tavaly szeptemberben titokzatos körülmények között eltűnt a velencei filmfesztiválon. Bitov a Novosztyi sajtóügynökség által szervezett nemzetközi sajtóértekezleten, szovjet és külföldi újságírók előtt nyilatkozott eltűnésének körülményeiről és a brit titkosszolgálat túszaként átélt megpróbáltatásairól.

Elmondotta, hogy 1983 szeptemberében Velencében fizikai kényszer hatása alatt hamis útlevéllel Angliába vitték. Ott a brit titkosszolgálat munkatársainak kezei közé került, akik hazája elárulására kényszerítették őt. összeállították az állításuk szerint tőle származó „Bitov-nyilatkozatot” és több interjút, illetve sajtónyilatkozatot is fabrikáltak a fogságukban lévő szovjet újságíró nevében. A nyilatkozat birtokában azután durva zsaroláshoz folyamodtak, megtiltván neki, hogy kapcsolatot létesítsen Londonban dolgozó szovjet diplomatákkal. Oleg Bitov sajtóértekezletén megnevezte a provokációban részt vevő brit titkosügynököket. Olyan egyéb anyagokat is bemutatott, amelyek meggyőzően bizonyították, hogy az erőszak továbbra is mindennapos eszköz a brit titkosszolgálat tevékenységében.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_oleg_bitov.jpgOleg Bitov szovjet újságíró sajtóértekezletet tart Moszkvában eltűnésének körülményeiről és átélt megpróbáltatásairól

Hírek szerint kiegyensúlyozott légkörben folyik a legbefolyásosabb libanoni politikusok hétfőn kezdődött, zárt ajtók mögötti tanácskozása. A megbeszélések második napján két különösen kényes témakör szerepelt a napirenden: az alkotmány reformját előkészítő bizottság összetételének és pontos hatáskörének eldöntése, valamint a polgárháború évei alatt eltűnt vagy túszul ejtett személyek sorsa.

A keddi ülésre érkezett vissza Damaszkuszból Nabih Berri és Valid Dzsumblatt. A muzulmán erők két vezetője a hétfői tanácskozás után utazott a szíriai fővárosba, és ott Abdel Halim Haddam alelnökkel tárgyalt. A politikai tanácskozással párhuzamosan kedden együttes ülésen találkozott a libanoni hadsereg vezetése, az Ali Aszlan tábornok, szíriai vezérkari főnökhelyettes vezette delegáció, valamint a jobboldali milíciák, illetve az Amal és a Haladó Szocialista Párt katonai irányításának egy-egy képviselője. A téma változatlanul a hegyvidéki biztonsági terv és a Bejrútot Damaszkusszal összekötő útvonal megnyitásának katonai vonatkozása volt.

Libanon megszállt déli területein számos ellenállási akciót hajtottak végre a hazafiak. A Baruk-hegységben rakétákkal lőtték az egyik izraeli radarállomást. A megszállók az egész környéket lezárták, és hajtóvadászatot indítottak az akció elkövetői ellen. Helyi jelentések szerint több mentőautó érkezett az izraeli katonai poszthoz, A nap folyamán még három rajtaütés zajlott le Tyr körzetében és Zsuaja településnél - ezek közül kettőről az izraeli rádió is beszámolt. Előző nap Jichak Rabin izraeli hadügyminiszter megszemlélte a déli megszálló csapatokat. Bár azt hangoztatta, hogy a cél ezeknek az egységeknek a visszavonása a „nem túl távoli jövőben”, ezt - hasonlóan a Samir-kormány propagandájához - a Lahad-féle zsoldoshadsereg kellő megerősödéséhez kötötte.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_libanoni_tuntetes.jpgAz izraeli megszállás ellen tüntetnek Dél-Libanonban Bater falu határában

Az iraki-iráni háborúról és a térség biztonságáról kezdtek tanácskozást Szaúd-Arábiában a Perzsa- (Arab-) öböl mentén fekvő arab országok külügy- és hadügyminiszterei. A három évvel ezelőtt megalakított öböl menti országok együttműködési tanácsának tagállamai - Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, Omán, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek - háromnaposra tervezett értekezletén a közös katonai fejlesztési programról is tárgyalnak.

A miniszterek megvitatják a négy éve tartó iraki-iráni háború befejezésének lehetőségeit, valamint a közel-keleti helyzetet, és várhatóan állást foglalnak amellett, hogy Izrael haladéktalanul vonja ki csapatait Dél-Libanonból. A tanács tagállamai között szoros együttműködés van gazdasági területen, az elhúzódó iraki-iráni háború miatt azonban a tanácskozáson nagy hangsúlyt kapnak a katonai kérdések. A miniszterek megvitatják a biztonságos hajózás szavatolásának és a légtér védelmének kérdéseit.

Haidarabad dél-indiai városban, Andhra Prades szövetségi állam fővárosában reggel kiújultak a hinduk és a muzulmánok közötti összetűzések: kövekkel és késekkel felfegyverkezett csoportok csaptak össze egymással. Az összetűzésekben két ember halt meg, és ezzel huszonháromra emelkedett az ebben a hónapban Haidarabadban életüket vesztett személyek száma. Ugyanezen időszak alatt több mint kétszázan sebesültek meg a véres incidensekben. Rama Rao, a vasárnap hivatalába visszahelyezett főminiszter újságíróknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a hatóságok kemény kézzel elfojtanak minden erőszakos cselekményt. Az óvárosban lezajlott incidens után újra életbe léptették a kijárási tilalmat.

Bányászsztrájk és ismétlődő tüntetések növelték a feszültséget a Dél-afrikai Köztársaságban. Becslések szerint mintegy 40 000 fekete bőrű bányász nem jelent meg a munkahelyén, miközben a bányászok országos szakszervezete egész napon át tanácskozott egy általános bányászsztrájk bejelentéséről. A fekete bőrű aranybányászok elfogadták a munkáltatók ajánlatát, és egynapos sztrájk után felvették a munkát az ország hét aranybányájában. A mintegy negyvenezer bányász nevében tárgyaló országos bányászszakszervezet azért fogadta el a munkáltatók javaslatát, mert egyértelművé vált, hogy a jelenleginél előnyösebb feltételeket egyelőre nem képes elérni, és a munkabeszüntetés folytatásával a bányászok munkahelyük elvesztését kockáztatnák.

Sowetóban, Johannesburg feketék lakta elővárosában heves tüntetések voltak, tiltakozásul a fekete lakosság életkörülményeinek romlása és a faji megkülönböztetés ellen. Hétfőn a rendőrség könnyfakasztó gránátokkal próbálta szétoszlatni a tüntetők tömegeit. Sowetóban és más városokban augusztus vége óta rendszeresek a tüntetések. A rendőrség minden esetben kíméletlenül beavatkozott. A tüntetések során hatvan fekete halt meg, és több száz a sebesültek száma. Várható, hogy az új dél-afrikai törvényhozás összehívásának napján újabb tömegmegmozdulások lesznek. Az új törvényhozásban először kaptak képviseletet a félvérek és az ázsiaiak, de a 22 milliós lélekszámú fekete bőrű lakosság továbbra is jogfosztott marad.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_johannesburgi_tuntetes.jpgA johannesburgi rendőrség páncélos járművekkel állja útját a tömegnek

Humberto Ortega nicaraguai nemzetvédelmi miniszter egyes nyugati sajtójelentéseket cáfolva megerősítette, hogy a tervezett időpontban, november 4-én megtartják a választásokat az országban. Kedden nyilatkozott Mexikóvárosban, ahol a függetlenségi ünnepségeken vesz részt. A miniszter súlyosnak nevezte országa helyzetét. Elmondta, hogy előzőleg amerikai hadihajók behatoltak Nicaragua felségvizeire, és gyakoribbá váltak az ország feletti amerikai felderítő repülések. Nem lehet alkudozás tárgya az a jogos nicaraguai lépés, hogy harci gépeket szerez be az ország légterének védelmére - jelentette ki. Ezzel összefüggésben megerősítette, hogy a Managua-tó mellett épülő Punta Huete-i katonai repülőteret az év végén vagy a jövő év elején használatba veszik, ha nem is készül el addigra véglegesen.

Nicaragua hivatalosan is tiltakozott az Egyesült Államoknál felségvizeinek megsértése miatt. A nicaraguai külügyminisztérium George Shultz amerikai külügyminiszterhez intézett jegyzékében megállapította, hogy három amerikai hadihajó hatolt be a nicaraguai vizekre

New Yorkban magyar idő szerint a késő esti órákban megkezdte munkáját az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésének 39. ülésszaka. A megnyitóülésen az előző ülésszak elnöke, a panamai Jorge IIlueca mondott beszédet. Az államcsoportok közötti megállapodások alapján az idén Afrika egyik képviselője tölti be az ülésszak elnökének tisztét. Ennek megfelelően a delegátusok Paul Lusakát, Zambia küldöttét választották a közgyűlés elnökévé. Lusaka hat éve képviseli országát a világszervezetben, s az ENSZ Namíbiával foglalkozó tanácsának az elnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ensz_kozgyules.jpgAz ENSZ közgyűlésének új ülésszaka megkezdődött. Képünk a tanácskozás nyitó pillanatait mutatja

Világszerte nagy érdeklődés előzte meg a mostani ülésszakot, nem utolsósorban amiatt, mert azon ismét részt vesz Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter is. Tavaly, mint köztudomású, az amerikai hatóságok lehetetlenné tették számára a megjelenést New Yorkban. Az ülésszakon várhatóan hét államfő és kilenc kormányfő szólal fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_andrej_gromiko.jpgGromiko szovjet külügyminiszter New Yorkba indul

Az általános vita megnyitásának napján, a jövő hét hétfőjén az első beszédet Reagan elnök tartja, és ugyanaznapra jelezték Argentína új államfője, Raul Alfonsín felszólalását is. Andrej Gromiko kedden mondja el beszédét. Eddig 152 tagállam jelezte, hogy részt vesz az általános vitában, illetve elküldi képviselőjét az ülésszakra. Hazánk képviseletében Várkonyi Péter külügyminiszter szólal majd fel az ülésszak általános vitájában. Az előzetes napirenden 142 pont szerepel. A megvitatandó kérdések közül igen soknak a béke, a leszerelés, a népek közötti együttműködés a témája.

szeptember 19.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára bemutatkozó látogatáson fogadta Nguyen Lungot, a Vietnami Szocialista Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét.

Nagy értékű szerződést írt alá Budapesten Tóth László Pál, a Mogürt vezérigazgatója és Eduard Lopatko, a szovjet Avtoekszport Külkereskedelmi Egyesülés vezérigazgató-helyettese. E szerint 1985-ben a magyar járműipar több mint 710 millió rubel értékben szállít termékeiből a Szovjetunióba, míg onnan több mint 113 millió rubelért vásárolunk autóipari gyártmányokat. A magyar export legnagyobb tétele 7300 Ikarus autóbusz, nagyjából egyforma arányban távolsági, városi és csuklós járművek. A szovjet szállítások legnagyobb részét személygépkocsik alkotják, köztük 25 ezer Lada gépkocsi, továbbá 1700 Moszkvics és Volga. A személygépkocsikon kívül csaknem 3800 haszonjárművet is rendeltünk a szovjet ipartól. A részegységszállítások keretében 17 ezer mellső tengelyt, 1000 fékkamrát és 800 hidraulikus sebességváltót is kapunk a szovjet gyáraktól.

A BNV-n folytatódtak a szakmai programok, az ipar és a kereskedelem tárgyalásai.

Az Örs vezér téri szovjet bemutatóterembe meghívott ipari, kül- és belkereskedelmi vállalatok képviselőit Alekszej Szokolov, a szovjet Mebelintorg Külkereskedelmi Egyesülés kiállításának igazgatója tájékoztatta a bútorok egyre növekvő forgalmáról és választékának bővüléséről. Elmondta, hogy a szovjet fél több mint százféle bútort vásárol hazánktól, az idén mintegy 23 millió rubel értékben. A szovjet kiállítók a BNV-n főleg rusztikus stílusú garnitúrákat, kőrisfa burkolatú szekrénysorokat állítottak ki.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_bnv_butor.jpgFehér holló a Téka-program: egységes stílus, egységes kínálat

A jugoszláv kiállítók növekvő árucsere-forgalomról tájékoztatták az újságírókat. A két ország közötti árucsere értéke az idén eléri a 714 millió dollárt, s ennek mintegy 40 százaléka hosszú távú kooperáció alapján készült termék.

Szerdán több sikeres üzletkötésre is sor került. Például a Budapesti Harisnyagyár francia üzletfelével kötött szerződést 10 millió forint értékű harisnya, zokni és harisnyanadrág jövő évi szállítására. A gyár képviselői megkezdték tárgyalásaikat a hazai alapanyaggyártókkal is, hogy jövőre egyaránt kielégíthessék a külföldi és a belföldi megrendelők igényeit.

Délután, a vásárváros K pavilonjának konferenciatermében kiosztották a szövetkezeti ipar legszínvonalasabbnak ítélt termékeire az OKISZ díjait. Rév Lajos, az OKISZ elnöke hangsúlyozta, hogy a 23 milliárd forint termelési értéket előállító 220 szövetkezet bemutatója jó színvonalról tanúskodik.

Tizennégy népművészeti és háziipari szövetkezet kollektív kiállításáról tájékoztatta a sajtó képviselőit Schneider János, a Népművészeti és Háziipari Szövetkezeti Vállalat igazgatója. Elmondta, hogy az önálló külkereskedelmi jogot kapott vállalat elsősorban a szövetkezetek tőkés exportra szánt termékeit állította ki az idén. A külföldi partnerek körében nagy sikert arattak a hódmezővásárhelyi gyapjúhímzések, a hevesi szőttesek és a karcagi fekete kerámiák.

Moszkvában megkezdődött a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa végrehajtó bizottságának 111. ülése. A vb-ülésen megvizsgálják a KGST-tagországok ez év júniusi, felső szintű moszkvai gazdasági értekezletén hozott határozatok végre, hajtását, áttekintik a KGST október végén Havannában megtartandó XXXIX. tanácsülése napirendjén szereplő kérdéseket, s a KGST folyamatos tevékenységével kapcsolatos egyéb kérdéseket. A végrehajtó bizottság ülésén részt vesz Marjai József miniszterelnök-helyettes, hazánk állandó KGST-képviselője, aki a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság elnökeinek találkozójára előzőleg érkezett a szovjet fővárosba.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_marjai_jozsef.jpgA magyar küldöttség; középütt Marjai József

Moszkvában befejeződtek a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság tagozati elnökeinek megbeszélései. Marjai József és Nyikolaj Talizin miniszterelnök-helyettesek, a bizottság elnökei, tárgyalásukon megvizsgálták az 1983. júliusi magyar-szovjet felső szintű találkozón, valamint a kormányfők 1981. decemberi tárgyalásán létrejött gazdasági megállapodások teljesítésének menetét, és rögzítették a két ország állami szerveinek ezzel összefüggő további teendőit. Megtárgyalták - a magyar ipari miniszter és a szovjet ipari ágazati miniszterek ez évi megbeszélései alapján - az ipari együttműködés helyzetéről és a továbbfejlesztést szolgáló javaslatokról készült összegezést.

A Paksi Atomerőmű 3-as és 4-es számú energetikai blokkjainak terv szerinti építését elősegítő intézkedéseket fogadtak el. Nagyra értékelték az építkezésben részt vevő országok dolgozói között a hazánk felszabadulásának 40. évfordulója és az MSZMP XIII. kongresszusa tiszteletére kibontakozott munkaversenyt, amely jól alátámasztja az építési előírások, ütemtervek és az üzembe helyezési határidők érvényesítését.

Nyugodt légkörben folytatódott Bikfajában a vezető libanoni politikusok tanácskozása. Ezúttal az alkotmány reformjára javaslatot tevő bizottság tagjainak kinevezése, az ország közigazgatásának decentralizálása volt a fő vitatéma. Karami kormányfő az előző nap eredményeit összefoglalva közölte, hogy az elfogadott döntés értelmében a konzultatív jogkörrel rendelkező bizottság negyventagú lesz (megoszlás: húsz keresztény, akik közül 9 maronita, 5 görög-ortodox, 4 görög-katolikus, 1-1 örmény-katolikus és örmény-ortodox. A húsz muzulmán tag közül 8-8 síita és szunnita, 4 drúz lesz.) Az általuk kidolgozandó javaslatokat a minisztertanács elé terjesztik, amely konzultál a nemzetgyűléssel, s ez utóbbi hozza meg a végső döntést.

Tripoliban viszonylagos nyugalom volt, de előző nap - a Damaszkuszban aláírt megbékélési egyezmény ellenére - másfél, órás tűzpárbaj robbant ki az iszlám fundamentalisták és a Szíriával rokonszenvező arab demokratikus párt fegyveresei között. Ennek a koordinációs bizottság határozott fellépése vetett véget. Észak-Libanon központjában az elmúlt heti normalizálódás után vasárnap orvlövészek meggyilkolták a párt egyik tagját, s ez ismét a harcok fellángolásához vezetett.

Az iraki-iráni frontról szerdán is saját sikereikről adtak hírt a szembenálló felek. Az INA iraki hírügynökség szerint iraki harci helikopterek megsemmisítettek négy iráni ágyúnaszádot Bászra iraki várostól délkeletre. A helikopterek sértetlenül tértek vissza támaszpontjukra - fűzte hozzá az INA. Az iraki katonai főparancsnokság közleményében azt jelentette, hogy az elmúlt napokban az iraki tüzérség sorozatosan lőtte a Bászrától keletre összpontosított iráni erőket, és megsemmisítette az ellenség több állását, megfigyelőpontját és lőszerraktárát. Az IRNA iráni hírügynökség ugyanakkor azt közölte, hogy az iráni egységek heves támadásokat intéztek az iraki tüzérség és gyalogság állásai ellen. E változat szerint a front északi és déli szakaszain több elszigetelt összecsapás volt, és az irakiak jelentős veszteségeket szenvedtek.

Hét aranybányászt ölt meg a dél-afrikai fajüldöző rezsim rendőrsége a Waterpan nevű bányánál. A karhatalmi erők brutális fellépésének Sowetóban is voltak áldozatai. A bányászszakszervezet és a munkáltatók megállapodása eredményeként az aranybányászok többsége már felvette a munkát. (A bányászok a hét elején szüntették be a munkát, magasabb béreket követelve.) A Johannesburgtól nyugatra fekvő Waterpan bánya fekete bőrű munkásai azonban - akik nem tagjai a bányászszakszervezetnek - folytatták a sztrájkot. A nyolcezer sztrájkoló ellen kivezényelt rendőrség könnyfakasztó gránátot használt, gumilövedékkel és söréttel lőtte a tiltakozó tömeget. Bár pontos adatokat eddig hivatalosan nem közöltek, a helyszíni beszámolók szerint legkevesebb hat bányász életét vesztette. és kórházi tájékoztatás szerint majdnem százötven a sérültek száma.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_sowetoi_tuntetes.jpgTüntetés Sowetóban

A sztrájkolok kövekkel dobálták meg a rendőröket, megrohamozták a bánya épületeit és gyújtogattak. Sowetóban, Johannesburg feketék lakta elővárosában összecsapások voltak a fajüldöző rendszer ellen tüntetők és a rendőrség között. A köveket dobáló és barikádokat építő fekete bőrű fiatalok ellen könnyfakasztó gránátot és gumilövedéket használtak ott is a rendőrök. A karhatalmi erők kíméletlen támadása következtében két fiatal tüntető olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a kórházban meghalt. A már több mint három hete tartó tiltakozási hullámnak hatvannál több halálos áldozata van.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_del_afrikai_tuntetes.jpgTűzoltók és rendőrök egy tüntetők által felgyújtott gépkocsi körül Sowetóban

New Yorkban megkezdte munkáját az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésének új, 39. ülésszaka, amely - mint arról már beszámoltunk - kedd este nyílt meg, s választotta meg az új elnököt Paul Lusaka zambiai nagykövet személyében, akit az afrikai államok csoportja javasolt erre a tisztségre.

Az új elnök elődjéhez hasonló szellemben sürgette a közgyűlést, járuljon hozzá az eddiginél hatékonyabban a világ előtt álló nagy gondok, problémák megoldásához. Rámutatott, hogy gyakran maguk a tagállamok sem veszik figyelembe azokat a lehetőségeket, amelyeket az ENSZ nyújthat a konfliktusok rendezésében, így például a regionális gondok, viták megoldásában. Lusaka beszédében nagy teret szentelt az afrikai kérdéseknek. A többi között határozott lépéseket sürgetett a fajüldözés minden formájának felszámolására és a namíbiai kérdés rendezésére, az ország lakosságának óhaja és az érvényes ENSZ-határozatok alapján. Kijelentette: a tagállamoknak meg kell adniuk a szükséges segítséget a namíbiai népet képviselő szervezetnek, a SWAPO-nak.

Szólt a közel-keleti kérdés rendezéséről is, és aláhúzta: az ENSZ érvényes határozatai alapján csak olyan rendezés lehetséges, amely biztosítja a palesztin nép törvényes jogait. Emlékeztetett arra is, hogy a világszervezet közgyűlése határozatot hozott arról, hogy a kérdést olyan nemzetközi konferencián kell rendezni, amelynek két társelnöke az Egyesült Államok és a Szovjetunió. Bírálta azokat a kísérleteket, amelyek gyakorlatilag semmissé kívánják tenni ezt a határozatot. A közgyűlés új ülésszakának elnöke egyúttal azt is aláhúzta, hogy a világszervezetnek is gyorsabban kell reagálnia a világ problémáira, meg kell gyorsítania a döntés mechanizmusát, jobban kell kihasználnia meglevő lehetőségeit.

A közgyűlésre érkezett Andrej Gromiko New Yorkban beszélgetést folytatott David Rockefeller neves amerikai üzletemberrel és közéleti, személyiséggel. Véleményt cseréltek a szovjet-amerikai kapcsolatok kérdéseiről, köztük kereskedelmi és gazdasági kérdésekről is. Gromiko kifejtette, miben látja a Szovjetunió annak okát, hogy a szovjet-amerikai kapcsolatok veszélyesen feszültté váltak. Kijelentette, hogy ezért az Egyesült Államok a felelős. Hangsúlyozta: a Szovjetunió mindig sürgette az Egyesült Államokkal való kapcsolatok rendezését, a becsületes és komoly tárgyalásokat annak érdekében, hogy megszüntessék a fegyverkezési hajszát, az egyenlőség és az azonos biztonság elve alapján radikálisan! csökkentsék a fegyverkészleteket.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Belügyminisztérium vizsgálati szervei nyomozást folytattak Bognár Éva táncosnő, budapesti lakos és társai bűnügyében. Az eljárás eddigi adatai szerint Bognár Éva és külföldi társai - Hermanus van Bemmel kamionvezető, holland állampolgár, Josef Fleischer és Josef Dittrich NSZK-állampolgárok - Magyarországon keresztül román és csehszlovák állampolgárokat kamionba rejtve, személyenként 8-10 ezer nyugatnémet márkáért Nyugat-Németországba szöktettek. A nyugati állampolgárok beutazásaik alkalmával árucikkeket és lopásból eredő tárgyakat csempésztek Magyarországra, amelyeket további négy társuk segítségével értékesítettek. A Belügyminisztérium vizsgálati szervei a nyomozást befejezték, és az ügyet vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

Eddig ismeretlen okból különösen nagy kárral járó tűz keletkezett Budapesten az Épületkerámiaipari Vállalat Kerámia Téglagyárának a Budapest X., Gyömrői úti lakatosműhelyében. A 200 négyzetméter alapterületű kétszintes épületben értékes eszterga- és marógépek váltak a tűz áldozatává. A helyszínre érkezett tűzoltóegységék a tűz megfékezése közben négy gázpalackot távolítottak el a lángoló épületből, amelyek robbanást is okozhattak volna. A tüzet egyórai megfeszített munkával eloltották. Személyi sérülés nem történt. A tűz keletkezésének okát a rendőrség és a tűzoltóság vizsgálja.

A Szabolcs megyei Rakamazon a Győzelem Mgtsz hűtőtároló telepén a szabálytalanul végzett gázégetés következtében elégett 6000 darab almásláda. A tüzet a tűzoltóegységek közösen a rakamazi önkéntes tűzoltókkal eloltották. A felelősség megállapítására a tűzoltóság és rendőrség vizsgálatot kezdett.

Közlemények:
Az ALFÖLDI Vendéglátó Vállalat KISZ Tábori 8007. sz. BÜFÉ Békéscsaba, MNB 340-10602 I. feliratú bélyegző elveszett. Érvénytelenítjük.

Az OMKER Orvosi Műszerkereskedelmi Vállalat értesíti t. ügyfeleit, hogy központi raktára (Bp. X., Száva u. 5.) 1984. október 1-október 10. között leltároz, ezért az áruátvétel szeptember 20-tól október 10-ig, az árukiadás október 1-től október 10-ig szünetel, amiért szíves elnézésüket kérjük. Kiskereskedelmi boltjaink ez idő alatt is készségesen állnak vevőink rendelkezésére!

Fiataloknak! Az Express 5 napos autóbuszos utazásokat szervez a Magas-Tátrába, teljes ellátással 2100 Ft. Időpontok: dec. 1-5.; dec. 12-16. Jelentkezés, részletes tájékoztatás a VIII., József krt. 66. szám alatti irodában. Tel.: 135-249.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_allasajanlat_3.jpg

Divat: Blúzok
A szoknya-blúz reggeltől estig hordható! Nézzük, milyen újdonságok jellemzik az őszi-téli divatot. Feltűntek a csípőig érő, kissé visszaeső, alul egyenes vagy ferde pántba fogott, bőségű blúzok. Sok a japán, a raglán szabás, a mély karöltő, és bővek az ujjak. Tartósnak bizonyult az aszimmetria és a rejtett gombolás. A vállra fektetett pubigallértól a kis állógallérig, a kámzsanyakon, a mélyített, kerek fazonon át minden divatos. A nappali blúzok anyaga hurkolt, kötött, zefír, flanell és vékony, puha kord, esti viseletre a lágy esésű zsorzsett, a krepdesin, a szatén és a nehéz selymek alkalmasak.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_divat.jpg

Országszerte jól halad a munka a földeken:
Országszerte folyik a munka a földeken. Csongrádban szorgosan dolgoztak, mivel a rizs kivételével elérkezett minden őszi betakarításé növény szedési ideje. A legnehezebb munkájuk a cukorrépa-betakarítóknak volt. A kötött, fekete földek az aszályban szinte betonkeményre szikkadtak, s valósággal fogva tartják a répát A gépek kiemelőszerkezete gyakran megrongálódik, eltörik, ezért óvatosan, lassan haladnak a répakombájnok; a táblák szélén a műhelykocsik készenlétben állnak a műszaki meg. hibásodások elhárítására. A betakarítási gondok ellenére a gazdaságok igyekeznek tartani az átadási ütemet, ami egy-egy gazdaságnál napi 200-300 tonna termés felszedését, szállítását jelenti. Zöldséges műszak volt a Pécs környéki kiskertekben. Tömegesen érett a paprika, a paradicsom, a hagyma, a burgonya és az egyéb kerti termék, s a családok a hét végi pihenőidőt arra használták fel, hogy begyűjtsék a termést. Ezer meg ezer ember szállította haza a nap folyamán a kosarakba szedett zöldséget. Befejezéshez közeledik a cukorrépa szedése Szolnok megye egyik legnagyobb cukorrépa-termelő gazdaságában, a tószegi Petőfi Termelőszövetkezetben. A Zalakert Gyümölcstermelési Rendszer taggazdaságaiban is megkezdődött a főszezon: a téli alma és körte szedése. A fákról leszedett gyümölcsöt gondos osztályozás után - a vevő kívánsága szerinti csomagolásban - azonnal szállítják, így az áru frissen érkezik rendeltetési helyére.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_cukorrepa_betakaritas.jpgCukorrépa-betakarítás a tószegi Petőfi Termelőszövetkezetben

Új baromfi-feldolgozó üzem:
Modern baromfi-feldolgozó üzemben kezdték meg a termelést Győrött. A Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát győri gyárának korszerűsítése után, évente 32 ezer tonna feldolgozott baromfi kerül innen a fogyasztók asztalára.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_babolnai_baromfi.jpgKorszerű berendezések segítik a munkát az üzemben

Tárolósilók:
Új mezőgazdasági tárolósilókat épít Károlymajorban a Bólyi Mezőgazdasági Kombinát. A munka értéke mintegy 30 millió forint, kivitelező pedig saját építőrészlegük.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tarolosilo.jpg

Borsodi sör:
A Borsodi Sörgyár kisvárdai sörpalackozó üzemében havi átlagban 6300 hektoliter sört palackoznak.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_borsodi_sorgyar.jpgNagy Istvánné töltés előtt lámpával ellenőrzi az üvegek tisztaságát

Munkásőrök gyakorlata Zalában:
A Készenlét ’84 nevű országos munkásőrgyakorlat, amelyet Zalában bonyolítottak le, feltételezése ez volt: az ellenség nagyobb kártevő csoportot dobott le a megye területén. Az ellenséget a honvédség alakulatai szétverték, egy része megsemmisült, fogságba esett, de egy kisebb csoport elrejtőzött Gellénháza térségében; polgári lakosokat ejtett túszul; tagjai raboltak, és az olajkutakban is kárt tettek. A megye munkásőreit mozgósították: derítsék fel a „diverzánsok” búvóhelyét, vegyék őket üldözőbe, zárják körül és számolják fel a csoportot. Riadóztatták az olajbányász-munkásőröket, egy nagykanizsai és néhány más szolgálati egységet és csoportot, amelyek azt a feladatot kapták, hogy zárják le a környéket, szigeteljék el a lakosságot attól a területtől, amelyen előreláthatólag lezajlanak a harcok.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_munkasor_gyakorlat.jpgAz alegység felvonult a „diverzánsok” bekerítésére

Torony, granulált műtrágyának:
A mezőgazdaság számára előnyösebb, jobban, kevesebb veszteséggel alkalmazható granulált szuperfoszfát gyártására készül a Peremartoni Vegyipari Vállalat. Ez az egyetlen hazai vegyi gyár, amely még korszerűtlen, porszerű szuperfoszfátot termel. Most nem csupán új termelőberendezéseket szereznek be, hanem egyúttal korszerűsítik a vállalat belső anyagmozgatási rendszerét is. A többi közt automatizált tárolótornyot építenek a leendő granulált műtrágya fogadására, kiszállítására.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_peremartoni_torony.jpg96 elemből szerelték az alsó szintet

Kisbútorok valutáért:
A Kalocsai Asztalos- és Építőipari Szövetkezet az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is több mint 300 millió forint értékben gyárt nyugati megrendelőknek rusztikus kisbútorokat. A 18 féle termék állandóan változik, a második félévben például öt típust kezdtek el gyártani. Ezeknek az igényes kiegészítő bútoroknak a gépmunkája, szabása, furnérozása a néhány éve átadott hajósi műhelyben történik. A jól felszerelt üzemben negyvenen dolgoznak korszerű gépeken.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kalocsai_asztalosszovetkezet.jpgGondos munkát igényel a lapanyagok furnérozása. Ezt segíti a korszerű hőprésgép

Csónakgyár a Tisza partján:
A kiskörei Vörös Hajnal Termelőszövetkezetben négy éve kezdődött meg az üvegszálakból és műgyantából készülő termékek gyártása. Az eltelt időszak alatt méltó partnerévé vált a körei gárda a Hupolplasztik Szövetkezetnek. Kezdetben hullámlemezeket, Trabant sárvédőket és különböző méretű dobozokat gyártottak. Komolyabb cikkek előállítására az utóbbi időben kaptak lehetőséget. Ma már szovjet exportra készítenek orvosi műszerdobozokat - mintegy 600 darabot. Az NSZK kajak- és a svéd vitorlásválogatottak is a kiskörei „hajókon” szelik a kilométereket.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kiskorei_voros_csillag_termeloszovetkezet.jpgPontos, szívós munkát igényel a hajótestek polírozása

A legfőbb megrendelő a Szovjetunió:
Az országban egyedül a MEDICOR debreceni gyárában készítenek kézi orvosi műszereket - szériában 1000, egyedi gyártásban pedig közel 1500 típust. Sok kézügyességet igényelnek a műveletek, hiszen a, kézi orvosi műszerek gyártása csak részben gépesíthető. A különleges rendeltetésű és formájú fogók, ollók, csipeszek jelenleg igen keresettek. A debreceni gyár termékeinek 90 százalékát külföldi piacokon értékesíti. Legnagyobb megrendelő a Szovjetunió, az NDK, az NSZK és a fejlődő országok.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_debreceni_medicor.jpgA késztermék minősítése, ellenőrzése

Tehergépkocsi alkatrészek exportra:
NDK-beli megrendelésre gyárt olajhűtőket az IFA tehergépkocsikhoz a XVII. sz. túrkevei Autójavító Vállalat. Évente mintegy 80 millió forint értékű hűtőt exportálnak.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_turkevei_autojavito.jpg

Bútorok Pécsről:
Csaknem 10 millió forint értékben angol exportra termel idén a Pécsi Bútorgyár. Havonta folyamatosan 2000 sötétbarnára pácolt, tetszetős dohányzó- és ún. zaccasztalt szállítanak az angol félnek.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_pecsi_butor.jpg

Filmkidolgozás:
Június óta tart a csúcsforgalom a FÉNYSZOV Színes Laboratóriumában, ahol havonta 15 ezer filmet és 240 ezer papírképet dolgoznak ki, ami 2 millió 800 ezer Ft-os forgalmat jelent.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_fenyszov.jpg

Termékbemutató és vásár Hajdúszoboszlón:
A város felszabadulásának 40. évfordulója tiszteletére kertészeti és mezőgazdasági termékbemutatót és -vásárt rendezett Hajdúszoboszlón a városi művelődési központban a Hazafias Népfront városi bizottsága, a városi tanács, a Hajdúszoboszló és Vidéke ÁFÉSZ, valamint a városi művelődési központ. A kiállítást Darabos János, a városi pártbizottság titkára nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy e bemutató és vásár a város és környékének termékeiből ad keresztmetszetei, egyszersmind lehetőséget is arra, hogy termékeivel az érdeklődők megismerkedjenek. a bemutató méltán reprezentálja a város és a környék nagyüzemeinek és kistermelőinek elért eredményeit, sikereit. A három napig tartó kiállítás már az első napon elnyerte a látogatók tetszését,

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_hajduszoboszloi_kiallitas.jpgMegnyitás utáni pillanatok: ismerkedés a kiállított termékekkel

Ifjú Gárda háromtusaverseny Mezőberényben:
Békés megye tíz területi KISZ-bizottságának 15 háromfős (10 fiú és 5 lány) csapata érkezett a mezőberényi úttörő napközis táborba, hogy részt vegyenek az Ifjú Gárda háromtusaversenyének megyei döntőjén. A versenyt - melyet a megyei KISZ-bizottság és az Ifjú Gárda Békés megyei Parancsnoksága rendezett - Kozák Ferenc, a megyei KISZ-bizottság titkára nyitotta meg. A megnyitó után a csapatok rögtön a sportpályára indultak, ahol a lövészet volt. A csapatok a lövészet végrehajtását követően az úszásban mérték össze erejüket. A két feladat teljesítése után diszkóval egybekötött ismerkedési estet rendeztek. Másnap reggel hat órakor keltek fel az ifjúgárdisták, s a reggeli után az utolsó versenyszámra került sor, a futásra. Mind a fiúkat, mind a lányokat tekintve, az egyénileg első öt legeredményesebb versenyző képviseli majd a megyét az országos döntőn.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ifjugarda_verseny.jpgKozák Ferencet hallgatják a versenyzők

Minőségi munkára ösztönző bérezés a csepeli csőgyárban:
A csepeli Vasmű csőgyártó üzeme sem volt kivétel a kohászati üzemeket érintő létszámhiány alól. A közép- és a nagyhengersoron új ösztönzési rendszert dolgoztak ki. A műszakpótlék és a melegüzemi pótlék mellé minőségi és mennyiségi prémiumot vezettek be. A hangsúly a minőségi prémiumon van, hiszen a selejt félszázalékos csökkentése ötmillió forinttal több árbevételt jelent. Az új ösztönző bérezésnek már az első félévben megvolt az eredménye. A közép- és a nagyhengersoron legyártott negyvenkétezer tonna csőből kilencvenhárom százalék első, hét százalék pedig másodosztályú volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_csepeli_vasmu.jpgA csőkikészítő üzemrészben

Frontfejtés:
Magas fokon gépesített frontfejtésben kezdték meg a termelést a Dorogi Szénbányák lencsehegyi bányájában. A nehéz fizikai munkát megkönnyítő és a biztonságot növelő legfontosabb gépeket, mint például a pajzsokat, a szenet továbbító kaparókat és a szénfalat megbontó, önjáró jövesztőgépeket Lengyelországból vásárolták. Ezekkel a nagyteljesítményű berendezésekkel a dorogi szénmedence eddigi legkorszerűbb és legjobban gépesített frontfejtését alakították ki.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_dorogi_frontfejtes.jpg

„Űrháború” Visontán:
Furcsa, szokatlan látvánnyal találkozhattak az elmúlt napokban a visontai Thorez Külfejtéses Bányaüzem dolgozói. Űrhajós öltözékben, sugárfegyverekkel a kezükben rótták a meddőhányó dombjait a „messziről jött idegenek”. A hatalmasnak tűnő űrbázisok, amelyek itt kicsiben jelennek meg, ádáz csatát vívnak egymással. Rajnai András rendezésében ugyanis a bánya területén forgatják a Magyar Televízió és a Kanadai Sefel Pictures kooprodukciójában készülő sci-fi szuperprodukció egyes jeleneteit, amelynek a címe: „Gyémánt piramis”. A speciális effektusokhoz ideális helyszínre találtak a forgatócsoport tagjai: Bónis Gyula és Zádor István operatőrök.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_visontai_filmforgatas.jpgA „Tauseti” kutató űrhajó és alkotója Ördögh László ipari formatervező, valamint Bognár Tibor technikai rendező megbeszélést tart

A Magyar Televízió műsorán: Disco. Tévéshow világsztárokkal
A Magyar Televízió IV-es stúdiójában show-műsor készült a nyugatnémet Dzsingisz Kán együttes énekesével: Mándoki Lászlóval. A műsor vendége a discovilág két híressége: Emy Stewart és Priscilla Wilson. a rendező Tánczos Gábor, a vezetőoperatőr Szalay Z. László volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_disco_show_mandoki_laszlo.jpgMándoki László a műsor forgatásakor

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_disco_show_emy_stewart_priscilla_wilson.jpgEmy Stewart és Priscilla Wilson

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_disco_show_jelenet.jpgAz egyik jelenet

Fortocska címmel közös nyelvlecke-sorozatot készített az új tanévre az Iskolatelevízió és az Iskolarádió. Az epizódok elsősorban a kicsik nyelvtanulásához adnak segítséget. A 30 adásra tervezett sorozatból a rádiónál eddig tizenöt, a televíziónál tizenegy epizód készült el. A harmincperces televíziós filmek a Szokolov család életéből jelenítenek meg egy-egy mozzanatot. Ezekhez a játékfilmes epizódokhoz kapcsolódnak a nemzetközi és az orosz mesekincsből feldolgozott rajzfilmes jelenetek. Az adások magyar szöveg nélkül, a kép segítségével próbálják feltárni egy-egy szó, kifejezés, beszédfordulat értelmét, használati lehetőségét.

Az alkotók - Lőrincz Zsuzsa szerkesztő-forgatókönyvíró, Lugossy László rendező és munkatársaik - nagy gondot fordítottak a szemléletességre, a fokozatosságra, az egyes kifejezések ismétlésére, variálására. A rajzfilm hatását az elektronikus technika adta lehetőségekkel ötvözték, hogy a kisiskolás nézők a látvány révén szórakozva tanuljanak. A rövid, hétköznapi párbeszédek mellett kiszámolókat, versikéket, népi mondókákat, gyermekjátékokat, dalokat is megismerhetnek a gyerekek a sorozatból.

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_mozi.jpg

Színházi bemutató: Családi ház manzárddal, a Várszínház előadása

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_esztergalyos_cecilia_avar_istvan.jpgEsztergályos Cecília és Avar István Kertész Ákos darabjának egyik jelenetében

Magyar könnyűzene:
Győzött az R-GO, forró hangulat, nagy sikerű koncert a tiszaligeti stadionban
Ezen az estén Szolnokon, a tiszaligeti stadionba nem MNK-mérkőzésre, hanem koncertre özönlött a tömeg, igaz elsősorban a fiatalabb korosztály. A nagy sikerű „csikidám” stílus megteremtője az R-GO együttes szolnoki fellépésére voltak kíváncsiak a város és a környék ifjú lakói. A több mint ezerötszáz rajongó nem csalódott. Szikora Róberttel, az együttes vezetőjével a cserepadon váltottunk pár szót a további terveikről, elképzelésükről. 
- A nyári turné befejezése után Szűcs Juditnak írt nagylemez felvételeit kezdjük meg. Szeptember 15-én részt vettünk az SOS-falu részére rendezendő gála hangversenyen. Az október 23-ra tervezett, Budapest Sportcsarnokban rendezendő koncertünk időpontja valószínű megváltozik, és október elején kerül rá sor. A pontos időpontot az újságok fogják közölni. Október közepén Nyugat-Berlinbe utazunk, ahol három koncertet adunk. Szeretnék karácsonyra egy kislemezt készíteni gyerekekkel-gyerekeknek. Elképzelésem, hogy a Fóti Gyermekvárosban az ott élő gyerekkel együtt készíteném el.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_r_go_szolnok.jpgSzínpadon az R-GO együttes

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_r_go_szikora_robert.jpgSzikora Róbert, a fáradt zenekarvezető a koncert után csak annyit mondott: Nagyszerű közönség volt, szívesen eljövünk máskor is Szolnokra

Évadzáró - Lord koncerttel
A szombathelyi Lord és az oberwarti (felsőőri) Crowd of People együttes közös koncertjével zárult kedden a szabadtéri könnyűzenei évad az egyre népszerűbb, helyi Szabadidő-központban. Igaz, a vártnál kevesebben váltottak jegyet a kedvenc helyi csapat és az osztrák vendégek műsorára, de ez mit sem vont le a produkciók értékéből. A Lord szokott programjával lépett színpadra, a megszólalásra, a számok kidolgozottságára most sem lehetett panasz. Ellenben az is igaz, hogy kevés az új dal, kompozíció, s ez előbb-utóbb önismétlésekhez vezet. Az osztrák együttes szerényebb képességű tagokból áll, de szereplésük nem okozott csalódást. Játszottak kemény rockot, bluest, sajátosan ötvözve a hazájukban divatos, lágyabb ritmusokkal. Annyi mindenesetre kiderült, hogy a magyar közönség inkább a keményebb zenére vevő, a vadabb ritmusokat kedveli.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_lord_egyuttes.jpgA szombathelyi LORD együttes...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_lord_koncert.jpg...s az önfeledt rajongók

Filmforgatás Tatabányán
Ketten az úton címmel készül a népszerű művészházaspár, Záray Márta és Vámosi János ötödik nagylemeze. A tizenöt dal egyike a művésznő szülőhelyére utal, Tatabányai lány címet viseli Wolf Péter és S. Nagy István szerzeménye. Az csak természetes, hogy a bányászvároshoz és az itt élőkhöz fűződő szoros érzelmi kapcsolatáról énekel Záray Márta. A Magyar Televízió show-műsort készít a megjelenő nagylemez kapcsán. Egy balatoni hajókoncerten készült jó néhány felvétel, a Tatabányai lányhoz a helyszínen, azaz Mésztelepen, a Népháznál - első amatőr fellépése helyszínén - és a VIII-asi félsoron, az egykori szülőháznál készültek felvételek. A tv-film rendezője Csenterics Ágnes, operatőre Darvas Máté. Több számhoz táncbetét is készült, Gesler György koreográfiája alapján.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_zaray_marta.jpgTatabánya régen látott helyein Záray Márta a kamera előtt

Hangár-siker Ausztriában
A
tamási Hangár együttes az osztrák Frankie’s zenekar meghívása alapján részt vett a Wiesenben megrendezett slágerfesztiválon. A rangos együtteseket fel vonultató mezőnyben többek között a népszerű Dzsingisz Khan is szerepelt a tamásiak egyórás saját programot adtak a hatezer férőhelyes fesztiválsátor zönségének. A nagy sikert aratott Hangár-produkcióról videofelvételt készített az osztrák televízió, és rádióriportban is bemutatták őket.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_hangar_egyuttes.jpgA szépreményű Hangár együttes

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat John Waite Missing You-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Billy Ocean Caribbean Queen (No More Love On The Run) című számai vezetik.

Kedden, nemzetközi előkészületi mérkőzésen Haladás-Spartak Trnava 1:1 (0:0). Rohonci út, 200 néző. G.: Fitos, illetve Petras. A 7. percben Fitos 11-esét a vendégek kapusa védte. Jó: Vörös Cs., Vörös I., Pados, ill. Petras, Djan, Belánsky.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_haladas_spartak_trnava_fitos_domjan.jpgFocibalett... Fitos és Domján járja két csehszlovák játékossal

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát! 

UEFA Kupa: Videoton-Dukla Praha
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_beharangozo.jpg

A csehszlovák néphadsereg reprezentatív csapata eddig 11-szer nyert bajnokságot, legutóbb 1982-ben végzett az élen. Nemzetközi hírnevét a hatvanas években úgy alapozta meg, hogy nem kevesebb, mint ötször nyerte a New York-i nemzetközi tornát... Aztán eredményekben kevésbé gazdag esztendők következtek, s az igazi talpraállást az jelentette, hogy a csapat szakmai irányítását a volt sokszoros válogatott hátvéd, Ladislav Novak vette át. Erőteljes, a fizikai képességekre épülő játékot bemutatni képes gárdát formált a Duklából, olyan csapatot, amely már-már emlékeztet azokra az időkre, amikor még az edző Masopust, Viktor, Pluskál társaságában kergette a labdát a klub színeiben. A nyáron gyengültek, hiszen az egyik legjobbnak tartott csehszlovák futballista, a középpályás Stambacher az AEK Athen együtteséhez szerződött, s a helyére állt fiatal Luhovy még csak most tanulgatja a karmester szerepkörét. A Dukla mindenkori teljesítménye nagymértékben függ a csatár Vizek formájától, aki viszont a legutóbbi bajnokságban pályafutásának talán leggyengébb sorozatát hagyta maga mögött...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_dukla_praha.jpgA Dukla Praha együttese. Hátsó sor, balról: Urban, Lausman, Klucky, Stas, Danek, Luhovy, Karoch. Középső sor: Dr. Minar orvos, Belák, Bazant, Korejcik, Kostelnik, Stromsik, Kriz, Vana, Fitzel, Kameniczky gyúró. Ülő sor: Viger, Rada, Fiala, Brumovsky másodedző, Novak vezető edző, Viktor másodedző, Pelz, Vizek, Pavlik

A Videoton a Siófok szerdai, székesfehérvári mérkőzése miatt már kedd délután színre lépett. Ellenfele az UEFA Kupa mérkőzésen a Dukla, amelynek csapata hétfő délután érkezett meg. Kovács Ferenc, a fehérváriak mestere már előzőleg „ellenfélnézőben” járt, a prágaiak három mérkőzését látta. - Képzett labdarúgókból áll a csehszlovák csapat - mondta tapasztalatairól. - A mi csapatunk szombaton nem csillogott a Hungária körúton, mégis úgy gondolom, hogy a Dukla és a Videoton játéktudása szinte azonos. Árnyalatnyi különbségek adódhatnak és döntőek is lehetnek, ezért lényegesen gyorsabb, hatásosabb támadójátékra lesz szükségünk, ha nyerni, akarunk. A továbbjutáshoz feltétlenül előnyt kell szereznünk.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_bazant_novath.jpgAles Bazant és Novath György harca a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_burcsa_gyozo.jpgBurcsa viszi el a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_szabo_jozsef_2.jpgMint annyiszor, ismét Szabó József gólja döntötte el a mérkőzést a Videoton javára. A fehérváriak a küzdelmes, az utolsó pillanatig izgalmas első kilencven perc után tehát előnnyel utazhatnak a prágai visszavágóra

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_novath_gyorgy.jpgNovath fejel kapu mellé

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_szabo_jozsef.jpgSzabó József a prágai védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_stromsik.jpgA prágaiak válogatott kapusa, Stromsik a látszat ellenére korántsem esett térdre a fehérvári csatárok előtt

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_belak.jpga középpályás Belák a vendégek egyik legjobbja colt

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_golorom.jpgA gólt ünnepük a Videoton játékosai. A szurkolók szívesen elnézegették volna többször is ezt a jelenetet

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_majer_lajos.jpgA Videoton-csatároknak nehéz dolguk volt a sziklakemény csehszlovák védőkkel, Májer cselei ezúttal ritkán sikerültek

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_gol.jpgA Videoton gólja a prágaiak hálójában

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_novath_vegh.jpgNovath két védő mellett igyekszik elvinni a labdát, a háttérben Végh

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_kovacs_ferenc.jpgKovács Ferenc, a Videoton mesteredzője bizonyára csak látszólag nyugodt a kispadon

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_videoton_dukla_praha_csongradi_vizek.jpgCsongrádi, a Videoton és Vizek, a Dukla sztárja. A magyar középpályás bizonyult inkább vezéregyéniségnek


A mérkőzés összefoglalója

BEK: Grasshoppers Zürich-Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grasshoppers_zurich_bp_honved_beharangozo.jpg

A csapat, amely a svájci bajnokságot legutóbb csak a rájátszásban nyerte meg, eddig harminc bajnoki elsőséget mond hat magáénak. A jelenlegi pontvadászat nem a legjobban kezdődött a számukra, vesztettek például a helyi rangadón az FC Zürich ellen is. A svájci vélemények szerint az együttes nagyon megérzi a visszavonult kapus, Berbig és a Dortmundhoz szerződött Egli hiányát. Leggólerősebb csatáruk, Claudio Sulser porcoperációja sem sikerült, esetenként megpróbálkozik ugyan a játékkal, de nagyon messze van legjobb formájától. Komora Imre, a Bp. Honvéd edzője látta a Young Boys elleni bajnoki mérkőzésüket, s véleménye szerint a „szöcskék” (ez a Grasshoppers beceneve) nem lebecsülendő, ám közel sem legyőzhetetlen ellenfelek. Játékukra az erő, a sok futás, a dinamika jellemző, különösen otthonukban élnek az állandó rohamozásnak, az ellenfél kapuja elé szorításának fegyverével.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grasshoppers_zurich.jpgA Grasshoppers csapata. Felső sor, balról: Schepuli, Egli (a Dortmundhoz igazolt), Hermann, Ladner, Schällibaum, In Albon. Középső sor: Brunner orvos, Ponte, Piserchle, Kühnis, Berbig (azóta visszavonult), Brunner, Koller, Sulser, Miroslav Blazsevics edző. Ülnek: Jara, Wehrli, Bär, Rueda, Meier, Marchand

Komora Imre, a Honvéd edzője mértéktartóan nyilatkozott a találkozó esélyeiről. „Az utóbbi hetekben kétszer is láttam a Grasshopperst, amely kiválóan kondicionált, kilencvenperces csapat - mondta. - Gyengéje azonban a támadójáték, így, ha a Hardturm-stadionban gólt tudnánk szerezni, az alighanem a továbbjutásról is határozna. A szerdai találkozón döntetlent várok, de ki is kaphatunk, sőt nyerhetünk is egy góllal.” A Grasshoppers jugoszláv edzője: Csiro Blazsevics már kedden kijelölte kezdő csapatát, amelyben hét olyan játékos szerepel, aki már helyet kapott a svájci válogatottban (hozzájuk csatlakozik az osztrák Jara). A zürichiek - akik tízezer nézőre számítanak az EK-találkozón - bizakodnak, hogy végre megszakad a rossz sorozat, mert az elmúlt két évben - előbb a kijevi, majd a minszki Dinamóval szemben - már az első fordulóban kiestek a nemzetközi kupákból. Persze ez a bizakodás megcsappan, ha a kispesti piros-fehérek a pályán bebizonyítják, hogy valóban „vörös ördögök”...
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grasshoppers_zurich_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grasshoppers_zurich_bp_honved_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grasshoppers_zurich_bp_honved_muller_toth_jozsef.jpgKészülőben a Grasshoppers második gólja. A lesről elengedett Müller lövése már a hálóba tart, Tóth kétségbeesetten rohan a svájci csatár után, de nincs esélye a mentésre

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grasshoppers_zurich_kurt_jara_sallai.jpgKurt Jara, a svájci csapat osztrák játékosa Sallaival csatázik a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grasshoppers_zurich_bp_honved_lauscher.jpgLauscher a nyáron igazolt Zürichbe, vérbeli csatár. Gyors, erőszakos, gólerős labdarúgó, gyakran okozott zavart a kispestiek védelmében

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_grasshoppers_zurich_bp_honved_raimondo_ponte.jpgRaimondo Ponte a Grasshoppers válogatott középpályás-csatára Zürichben is csapata egyik legjobbja volt. A Nottingham Forest színeiben is szerepelt futballista a GC játékának egyik meghatározója


A mérkőzés összefoglalója

KEK: Siófok-Larisza
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_beharangozo.jpg

Sem bajnoksággal, sem kupagyőzelemmel nem büszkélkedhet az a kis közép-görögországi gárda, amelyet a kupasorsolás immáron másodszor szállít Magyarországra. A theszaliai körzet fővárosának kedvencei a futballmezőnyben ugyancsak szokatlan „lovak” becenevet viselik, amely egyesek szerint a környék lótenyésztésére, mások szerint a csapat időnként kifejezetten kemény játékfelfogására utal. Legutóbb a Bp. Honvéd élt át nagyon kínos perceket stadionjukban (0:2), s Kispesten Dajka fejes mesterhármasára volt szükség a továbbjutáshoz. A görög csapatnak ezúttal az adott lehetőséget a kupaszereplésre, hogy a görög kupa döntőjében attól a Panathinaikosztól szenvedett vereséget, amely a bajnokságot is megnyerte, s értelemszerűen a rangosabb kupában való indulás mellett döntött. A nyáron új edző került a csapat élére, a távozó osztrák Walter Skoczik helyét a lengyel Andrzej Strejlau vette át. Mindjárt hozott is magával egy játékost hazájából, a Larisza színeit immáron a VB-n is járt Kmiecik erősiti. A Siófok elleni KEK-mérkőzésnek a görög csapat úgy vág neki, hogy előtte még nem játszott bajnoki mérkőzést...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_larisza.jpgA. E. Larisza. Ezt a képet is a genfi kupasorsoláson kaptuk a görög csapat képviselőjétől. Büszkén újságolta: a felvétel érdekessége, hogy már szerepel rajta az új edző, a lengyel Strejlau is (középsö sor, jobbról a második). A görög kupagyőztes egyébként - a Görögországban játszó Weimper István tájékoztatása szerint - a leggyakrabban ebben az összeállításban kezdi mérkőzéseit: Plitisz - Parafesztasz, Mitszihonasz, Galitsziosz, Patsziavuras - Andreudisz, Kmiecik, Vutsziriszasz - Tsziolisz, Jogasz, Valahosz. A csapat egyetlen válogatottja: a kapus Plitisz

Siófokon már a szombati mérkőzésen ott ült a lelátón a Larisza lengyel edzője, Andrzej Sterjlaku, míg csapata hétfőn különrepülővel érkezett Ferihegyre, s autóbusszal a siófoki Aranyparton levő OGKT vállalati üdülőjébe utazott. A Siófoki Bányásznál „hétköznapi” volt a menetrend. A szokásos edzéseken kívül nem volt közös táborozás, szerda délután találkoztak és mentek át Fehérvárra. Szőke Miklós edző kívánsága: megismételni az MNK-ban mutatott csupaszív játékot.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_horvath_i_laszlo.jpgHorváth I. (fehér mezben) nem boldogult a görög védőkkel

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_roham.jpgTieber megiramodik a labdával...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_tieber_laszlo_2.jpg...csak a kapussal áll szemben...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_tieber_laszlo.jpg...és a Larisza hálójában a Siófok egyenlítő gólja

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_jankovics_sandor.jpg„Csak a testemen át..." Mintha ezt mondaná és mutatná a görög Larisza védőjének mozdulata a siófoki Jankovics fejese után

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_valahorasz.jpgFent a görög, lent a magyar... A kép egy kicsit a helyzetet is jelképezi. Valahorasz a Larisza játékosa uralja a légteret Kiss Péter felett

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_parafesztasz.jpgParafesztasz, a görög kupagyőztes Larisza csapatkapitánya a székesfehérvári mérkőzésen nagyszerűen játszott a Siófok ellen. Legfőbb erényeinek egyikét a támadásokat itt nem mutathatta be, hazai pályán viszont még rá is figyelniük kell majd Brettneréknek

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_siofok_larissza_kmiecik.jpgKmiecik, a Larisza lengyel csatára


A mérkőzés összefoglalója

UEFA Kupa: Manchester United-Rába ETO
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_manchester_united_raba_eto_beharangozo.jpg

Anglia egyik leghíresebb csapata a MU hét bajnoki címet, öt angol kupagyőzelmet és egy BEK győzelmet regisztrál eddigi sikerlistáján. George Best, Dennis Law, Nobby Stiles és Bobby Charlton viselte többek között a világhírűvé lett játékosok közül a klub vörös színét, hírnévben (milyen ritka is az ilyesmi...) azonban még ők sem tudták lehagyni mesterüket, a klub egykori messzeföldön ismert szakvezetőjét, Sir Matt Busbyt. Az idei nyár jelentős változásokat hozott a MU házalóján, s Angliában most az az általános vélemény, hogy minden idők legjobb 11-ét hozta össze (az időközben igazgató tanácsi elnökké lett) Bobby Charlton. A skót, ír, észak-ír és walesi válogatott játékosok sokasága közé most beilleszkedni próbáló dán Jasper Olsen, az Aberdeenből nálunk is jól ismert, aprótermetű, vörös hajú Gordon Strachan és a roppant gólerős Brazil a kezdet nehézségeit éli, hiszen a csapat három döntetlen után tudott csak nyerni (igaz, akkor 5:0-ra) a bajnokságban. A Rába ETO kupa-ellenfele mindenesetre Európa egyik legjobb klubcsapata.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_manchester_united.jpgA genfi kupasorsoláson a Manchester United képviselőjétől kapott csapatkép a legutóbbi bajnokság végén készült az Old Trafford stadionban. Hátsó sor, balról: Gidman, Welands. McQueen, Bailey, Stapleton. Középső sor: McGregor gyúró, Whitside, Muhren, Moran, Robson, Duxbury, Davies, Brown edző. Ülnek: Coppel, Moses, Wilkins, Ron Atkinson menedzser, Graham, Macari, Albiston. A képről hiányzik a nyáron szerződtetett Strachan, Olsen és Brazil

A vörös ördögök, ahogyan a manchesteriek kedvenc csapatukat becézik, ugyancsak belelendültek a játékba az utóbbi napokban. Négy döntetlen mérkőzésüket követően a múlt héten 5:0-ra verték az angol ligában éllovas Newcastle-t, szombaton pedig háromszor vették be Coventryban az ottaniak kapuját. A helyi lapok leginkább a dón válogatott, Jasper Olsen játékát emelik ki, aki az Ajaxtól igazolt az MU-hoz. A dán labdarúgó végig a mérkőzés karmestere volt, irányított, és minden akciója veszélyes volt az ellenfél kapujára. Nem kevés dicsérő jelzőt kapott az újságíróktól. Bryan Robson, akit a szigetország legkiválóbb középpályásának tartanak. Gólt fejelt a Coventry elleni meccsen, akárcsak klubtársa, Whiteside, az északír válogatott, aki nem érte be ennyivel: egy gólt is rúgott. Az előjelek tehát azt mutatják, hogy még a tisztes helytállás is komoly erőfeszítéseket követel a Rábától. A magyar labdarúgók kedd délután érkeztek Manchesterbe. Bár Észak-Angliában meglehetősen hűvös az időjárás, az Old Trafford stadionban forró volt a hangulat a szerda esti UEFA Kupa-mérkőzésen.

A Rába Vasas ETO előkelő hazai helyét igazolja, hogy húsz éve immár kilencedszer rajtol a nemzetközi kupaküzdelmekben (legszebb eredményeit az első bajnokok tornája részvétel hozta), s az utóbbi három évben egyszer sem hiányzott a nemzetközi nyitányról. Háromszor a bajnokok, háromszor a kupagyőztesek között szerepelt a vagongyári gárda, és hogy teljes legyen a lista, a maival három az UEFA Kupa indulások száma is.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_manchester_united_raba_eto.jpg
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_manchester_united_raba_eto_2.jpg


A mérkőzés összefoglalója

Egész Európát mozgósította a kupaszerda, pályára lépett az elit. Sikeresen, biztos idegenbeli győzelemmel rajtoltak a kupavédők az 1984/85. évi nemzetközi labdarúgó-tornákon.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kupaszerda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kupaszerda_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kupaszerda_as_roma_steaua_bucuresti.jpgA KEK-ben A Roma csak 1:0-ra nyert otthonában a román Steaua ellen. Puskás igyekszik szerelni Gianninit

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kupaszerda_dinamo_moszkva_hajduk_split.jpgDinamo Moszkva-Hajduk 1:0, KEK-találkozó. Karatajev indul rohamra


Egy-egy BEK-, KEK és UEFA-Kupa mérkőzés összefoglalója a kupaszerdáról

Lezajlott az európai nemzetközi tornák idei premierje. S ha bombameglepetések nem is voltak, mindenesetre a középmezőny felzárkózását jelenti, hogy csak öt csapat - Juventus, Tottenham, Partizán, Spartak, Hamrund - nyert idegenben, 18 összecsapáson csupán 1:0-ra győzött a hazai együttes, és 13 összecsapás döntetlennel végződött.

A négy magyar kuparészvevő mérlege: egy győzelem, egy döntetlen és két vereség. Nem éppen rózsás kilátások a visszavágókra.

A labdarúgó bajnokság továbbszünetel, egy hét múlva, szeptember 26-án, szerdán este a Népstadionban a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi a világbajnoki selejtezők sorozatát, először Ausztria ellen.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6516702466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2021.11.15. 17:27:27

A MU csapatképén jobbról-balra vannak a nevek (jól megszopattak anno,mert ez a kép került a gombfocicsapatba és senki nem hasonlított magára ..)

maribor_ 2021.11.15. 17:44:40

@Tököm Állat: Nna, hogy a búbánatba! Most már így marad :)

GABA76 2021.11.18. 22:44:55

Köszönet a színvonalas összeállításért!

maribor_ 2021.11.19. 10:07:05

@GABA76: Miénk az öröm, ha rajtunk kivül másnak is tetszik! :)

josé73 2022.04.20. 14:15:41

Szabó József Dukla elleni gólját másolta le van Basten a németek elleni, 1988-as Eb-elődöntőben.
süti beállítások módosítása