Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Burcsa Győző

2014.03.13. 09:13 maribor_

1954. március 13-án született Burcsa Győző, a Videoton, a Rába ETO és a magyar labdarúgó válogatott egykori középpályása.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_alairas.jpg

A kaposvári születésű Burcsa tizenegy évesen kezdett focizni a helyi Vasasban, majd az ifiből kiöregedve, tizennyolc évesen igazolta le a város nagyobbik csapata, a Rákóczi.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_kaposvar_1974.jpg1975-ben itt épp a csepeliek kapuját veszi be

Három idény alatt 61 NB II-es és 30 elsőosztályú találkozón 21 gólig jutott.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_kaposvar_1975.jpgA kispesti Rabcsákot próbálja mattolni

1976-ban igazolta le a Videoton.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_videoton_1976.jpgElső fehérvári korszakában, a középső sor bal szélén

Ekkor öt idényt töltött el Fehérváron, ezalatt 147 elsőosztályú találkozón 57 gólig jutott. Innen igazolt Győrbe az ETO-hoz.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_raba_eto_1981.jpgAz 1981/82-es bajnokcsapatban, az álló sor közepén, Verebes József mellett

A Rába csapatában három idényt játszott, 74 bajnoki találkozón 31 gólig jutott. Ez idő alatt kétszeres magyar bajnok és egyszeres bajnoki ezüstérmes lett.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_raba_eto_1982.jpgA második bajnokcsapatban az ülő sorban  jobbról a harmadik Szentes Lázár és Szabó Ottó között

1983-ban Pro-Urbe díjban részesült.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_raba_eto_pro_urbe_1983.jpgA győri ünnepség egy pillanata - Zámbó József, a Győr Megyei Városi Tanács elnöke épp Burcsa Győzőnek adja át a diplomát. A képen balról Csonka, Mile és Szentes

1984-ben igazolt vissza a Videotonhoz.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_videoton_1984.jpgMásodik fehérvári korszakában

Igaz, már csak egy idényre, de az az idény mindent vitt. 30 NB I-es mérkőzésen jutott szóhoz, a bajnokikon 9, mindent egybevetve 21 gólt szerzett.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_videoton_1985.jpg1985 tavaszán Egerben

A bajnoki bronzérem mellett tagja volt az UEFA Kupa-döntőig menetelő csapatnak.

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_UEFA.jpgA UEFA Kupa döntőjében Madridban, az alsó sor közepén

Az, hogy tagja volt, nem fedi plasztikusan a valóságot. Elképesztő módon mind a 12 meccsen pályára lépett a sorozatban (illetve a köd miatt félbeszakadt és megismételt Paris St. Germain elleni meccs miatt 13 találkozón), gólokat lőtt. Összesen egy percet hiányzott, mert az első kör prágai visszavágóján a 89. percben időhúzási céllal Kovács Ferenc lecserélte.


A Zseljeznicsarnak fejelt gólja 0:36-nál

1985-ben Franciaországba igazolt az Auxerre csapatába, itt két idény alatt 47 bajnoki találkozón 13 gólt rúgott.

1985. őszén a franciaországi Auxerre-be igazoltam. Auxerre egy Sopron nagyságú, 50.000 lakosú kisváros, Párizstól délre, Burgundiában, a várost keresztül szelő Yonne folyóról elnevezett megye központja. 

osztalynaplo_burcsa_gyozo_auxerre_1986.jpgAz Auxerre mezében

Már az első edzéseken feltűnt, hogy az auxerre-i focikollégiumban nevelődött fiatal játékosok (élükön Eric Cantonával) olyan elszántsággal edzettek, hogy nem kímélték sem saját magukat, sem az idősebb játékosokat. Eric például sokszor olyan vehemenciával csúszott rám, hogy ha nem tudok egyből passzolni, vagy időben felugrani, akkor szinte biztosan igen hamar, komoly sérülést szenvedtem volna. Az első tétmeccsen rendeződött a viszonyunk, amikor az én beadásomból ő fejelte a győztes gólt...

Ezután még alacsonyabb osztályban egy-egy idényt játszott a Melun és a RC d’Arras csapataiban, utóbbiban már játékosedzőként, itt fejezte be aktív játékospályafutását.

Amellett, hogy többszörös olimpiai válogatott volt, 1979 és 1987 között 15 alkalommal húzhatta fel az A-válogatott mezét és 3 gólt szerzett.


Első gólja címeres mezben

Tagja volt az 1986-os mexikói világbajnokságon résztvevő csapatnak, ahol Szovjetunió (0:6) és Kanada (2:0) ellen lépett pályára.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_valogatott_1983.jpgCímeres mezben 1983 szeptemberében az NSZK ellen

Miután hazatért Franciaországból, itthon vállalt edzői megbízatást. Dolgozott a Videotonnál, Nyíregyházán, majd a Matáv SC Sopron edzője volt a másodosztályban.

osztalynaplo_Burcsa_Gyozo_Videoton_edzo.jpg1991-ben a Videoton-Waltham edzőjeként

1996-ban szakított a labdarúgással. Sopronban telepedett le, üzletemberként, ingatlanközvetítéssel foglalkozott. 2014 nyár elejétől bő egy évig újra szerepet vállalt a labdarúgásban, a Videoton klubigazgatója volt lemondásáig. Ezután visszatért az üzleti életbe.

osztalynaplo_burcsa_gyozo_2023.jpgBurcsa Győző 2023-ban Kaposváron, régi játszótársak között, a Rákóczi NB I-be kerülésének negyvenedik évfordulóján tartott megemlékező összejövetelen (Prukner Lászlóval, aki később szintén a játékosa volt a klubnak)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr195831856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retroflexus 2017.07.16. 17:31:22

Intelligens, jó játékos volt. Eléggé kilógott a magyar fociközegből. Rossz országba született.
süti beállítások módosítása